X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dzisiaj miałam wizytę. Malutka książkowo się rozwija, moja szyjka też bardzo długa, więc ryzyko przedwczesnego porodu niskie, jipppi. Na prenatalne zwolnienie idę od 9 stycznia,jippi, więc jeszcze tylko przyszły tydzień i parę dni w styczniu. Szkole rodzenia zaczynam 10 stycznia.
    Ooo i moja krzywa cukrowa piękna 71-133-109 :) Jestem z niej dumna, hihih.

patuniek86, Ksiazka1, Salsefia, Kleopatra, lkc, Butterfly 83, Makowe Szczęście, teverde, Marza89, mimoza, Izziee, india, Lenonki, Ankakaranka87, Anet85, Reniferra, iNso87 lubią tę wiadomość

• 83xxx Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno mnie tu nie było.... tzn. cały czas podczytuje i lajkuje ale nigdy nie udało mi się dobrnąć do ostatniej strony :)
    Trudno mi Was było nadrobić dziewczyny :) Produkujecie tego tekstu kilka stron dziennie :D Podziwiam dziewczyny te które mają 1 dziecko albo więcej i są w stanie coś skrobnąć na forum :)

Cieszę się, że u Was ok, że pociechy rosną zdrowo w brzuszkach :)

Zaczęłam się ogarniać z wyprawką (dostałam siatkę ubranek od szwagierki), prawdopodobnie dostaniemy też łóżeczko z karuzelą od kogoś innego, jeszcze ktoś inny ze znajomych zaoferował się, że odda wózek, kosz Mojżesza..

Mam już za sobą oznaczenie glukozy. Glukoza na czczo jest w dolnej granicy (70) a po 1h i po 2h jest ok. Za to dopadła mnie niedokrwistość.

Marza też zaczynam szkołę rodzenia 8 stycznia :)Może to ta sama :D
    Zastanawiam się jak ja dam radę uczestniczyć w tych zajęciach bo już mi coraz ciężej - bolą plecy i drętwieją mi dłonie. Bo takie czynności jak np. prasowanie robię już na siedząco hehe :)

Katia89, Makowe Szczęście, teverde lubią tę wiadomość

n5bjdmw.png
    sbo114n.png
  • Parsleyek Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marza, 83xxx ja też zaczynam szkołę rodzenia 8 stycznia :D

Z wyprawką na poważnie ;) mam zamiar zacząć też w styczniu.. liczę że uda się wszystko ogarnąć, bo klucze do nowego mieszkania też dopiero w styczniu mają być :/ szykuje się intensywny początek roku! :)

P.s jak ładnie rosną wszystkie dzieciaczki :) super <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2018, 20:28

83xxx, Makowe Szczęście, Marza89 lubią tę wiadomość

29 lat. Moja historia [blog]: waiting4.pl
    l22nkrhmpu973w26.png
    "Im bardziej w życiu ma się pod górkę, tym piękniejsze będą później widoki"
  • Makowe Szczęście Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka_27 wrote:
    Czyli jest jeszcze szansa na to że się odwróci ;-) jak narazie kopie mi skutecznie boki;-)

Nasza też jest teraz obrócona główką do góry. Lekarz powiedział, że spokojnie jeszcze ma czas na obrócenie :)

.
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieciaczki nawet kiedy mają bardzo ciasno są w stanie się obrócić :-)

Siostra w ciąży bliźniaczej musiała mieć cc, bo jedna z bliźniaczek jeszcze w 36tc się obracała :-D Raz głowa w górze, raz w dole :-D

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Malutka_27 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff...uspokoilyscie mnie ;-)
    Mi z wyprawki zostało parę rzeczy do kupienia no i kosmetyki dla Małego ;-)

43ktupjymknd3pkp.png

Nasze szczęście Oliwier 💗 04.03.2019 💗
  • Makowe Szczęście Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o a my zaczynamy 9 stycznia :) kończymy późno, ale pogadałam z Położną, że zrobi mi lekcję ostatnią wcześniej.

Nasze zajęcia mają taki plan:
    1. ogólna prezentacja i ciąża
    2. poród
    3. eutocic delivery (czyli ten naturalny bez znieczulań, żadnych leków ani ingerencji)
    4. noworodki
    5. powrót do domu
    6. pediatra
    7. laktacja

A u Was jak to wygląda?

.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka27 ja też mam strach że dziecko się nie odwroci, teraz jest głową w dół ale chwilą moment i może być inaczej. Ale mam zamiar pomagać w obrocie, już poczytalam o tym w necie :p na pewno delikatne ćwiczenia ze szkoły rodzenia mogą pomóc :)

• teverde Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam na razie tylko na 4 zajęciach i tematy były takie:

1. kąpiel noworodka
    2. połóg
    3. karmienie (ogólnie)
    4. karmienie (dokładne omówienie pozycji - do czego jaka najlepsza)

Na następnych ma być fizjologia noworodka. Nie wiem co dalej i ile w ogóle ma być spotkań. Każde trwa ok. 1,5 godziny. Póki co mi się podoba, tylko czułam się jak głupek jak musiałam kąpać lalkę ;)

Makowe Szczęście lubi tę wiadomość

• Marza89 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    83xxx i Parsleyek od razu mi raźniej, że nie zostałam sama :D

83xxx jeśli jesteś z ZG w Lubuskiem to całkiem możliwe, że ta sama ;)

Moja mała też jest już główkowo ułożona ale tyle czasu zostało, że jeszcze kilka razy mozy zmienić położenie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2018, 21:49

Aniołek [*] - 6 tydz./ PCOS, Bhcg 29. 06 / 10 dpo - 19, 13 dpo-120, 15 dpo-420, 20 dpo-4228
    Laura 💕 03.03.2019 😍 3410g 😍 53cm😍
    jon7a04.png
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mała była główką do dołu, a na ostatniej wizycie głowa gdzieś pod żebrami z prawej strony.
    Dziewczyny... mam od 2 tyg jakaś depreche. Dosłownie! Nic mnie nie cieszy, wszystko mnie wkurza... kłóce się z mężem, tak że mamy siebie dość często i gęsto.

Nie wiem czy powinnam polecieć do Polski już teraz może? Nie wiem sama... Ale nie czuje się szczęśliwa wgl. Ciągle udaje przed każdym, że jest ok Bo nie chcę nikomu mówić, że mam kibel w głowie. Bo to akurat mam wokół takich ludzi, że tylko się ucieszą, że coś jest nie tak :-(

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
    Aniołek(7tc)- luty 2016 *
    Lilianka(19tc)- 10.01.2018 *
  • teverde Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może akurat to Ci pomoże, Butterfly.. Tak czytałam ostatnio, że na tym etapie już przychodzi takie jakby zmęczenie ciążą, może właśnie zmęczenie tak Ci daje w kość. Albo drażni Cię to, że tam u siebie nie czujesz Świąt? Bierz truskawki i przylatuj do nas :)

Butterfly 83 lubi tę wiadomość

• Marza89 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly może faktycznie to zmęczenie ciążą, moze hormony? Ja też ostatnio mam wahania nastroju, Mąż potrafi wyprowadzić mnie z równowagi głupim gestem czy jednym słowem haha choć myślę, że jak przylecisz do Polski to wszystko się unormuje ;) Zobaczysz ❤️ :*

Butterfly 83 lubi tę wiadomość

Aniołek [*] - 6 tydz./ PCOS, Bhcg 29. 06 / 10 dpo - 19, 13 dpo-120, 15 dpo-420, 20 dpo-4228
    Laura 💕 03.03.2019 😍 3410g 😍 53cm😍
    jon7a04.png
  • india Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly oby to bylo chwilowe :* może faktycznue dobrze ci zrobi szybszy przyjazd do Pl.

Ja dzis tez jestem totalnie rozchwiana... no nie moge przezyc tego, ze nie mam zdjecia z dzisiejszej wizyty. Normalnie sie poryczalam.
    A druga sprawa zgubilam oaragon od wozka i fotelika, chyba wyoadl2mi z kieszeni ech... no i drugi raz sie poryczalam.
    I juz teraz wszystko mnie drażni i nachodzą mnie myśli, ze chyba sobie wkrotce ze wszystkim nie poradze :(

Butterfly 83, Marza89 lubią tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Malutka_27 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksiazka1 też czytałam jak skłonić malucha do przekrecenia się i nawet pomógł nam basen i ćwiczenia w wodzie ;-) już czułam kopniaki w innym miejscu ale za dwa dni znów wrócił do swojej pozycji ;-) uparciuch ;-) zobaczymy jak będzie teraz na USG ;-)

Butterfly coś w tym zmęczeniu ciąża musi być. Ja od dwóch dni chodzę zła jak osa i tylko wytykam wszystkim jakie glupoty.. A to skarpetki leżą nie tam gdzie powinny, a to za głośno jesz itp. ;-/

My zaczynamy szkołę rodzenia 18stego ;-) zobaczymy jaki będzie plan zajęć u nas ;-)

43ktupjymknd3pkp.png

Nasze szczęście Oliwier 💗 04.03.2019 💗
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mnie też wkurza każda, nawet drobna rzecz. A jakbym mogła to bym ryczala o wszystko... nawet pierdy przysłowiowe wyprowadzają mnie z równowagi, np notatniki mojego męża, nie tam gdzie powinny, albo jego łachy.
    Wkurza mnie mama, jak coś żartobliwie skomentuje A mnie to np nie śmieszy, itp itd.
    Masakra :-/

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
  • Lenonki Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lkc wrote:
    Przed chwila ogladalam i wzruszylam sie do lez...
    https://youtu.be/hadGYdzK6_o

Jejku, jakie cudne. Nie da sie nie wzruszyć <3

Lwie serce, czyli już masz wyznaczony dokładny termin cc? Ja ostatnio rozmawiałam ze swoim lekarzem odnośnie ewentualnej cesarki na życzenie i mówił, że miałabym sie zgłosić na tydzień przed terminem. U Ciebie tez tak wypada?

PCOS + IO
    05.2017 - początek starań
    08.2017 - puste jajo płodowe
    03.2019 👶
    03.2021 👶
  • Lenonki Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam dwa dni przerwy od forum i potem ciężko było nadrobić :)

Teverde, my w zeszłym roku kupowaliśmy kanapę w Agacie i miała być gotowa pod koniec stycznia, a dowieźli ją już w połowie miesiąca :)

Mój mały jest już przekręcony główką w dół i lekarz powiedział, że na tym etapie dzieci rzadko przekręcają się z powrotem (choć z tego co piszecie to chyba jednak nie aż tak rzadko :)). Natomiast, gdyby był dupką do dołu, to miałby jeszcze czas mniej więcej do 36 tc.

Mam pytanie do dziewczyn, które muszą brać żelazo. Jaki macie wynik hemoglobiny? Ja mam 11,6 i jeden lekarz przepisał mi tabletki, a drugi twierdzi, że w ciąży norma jest do 11. I bądź tu mądry... Na szczęście nieźle je toleruję, więc chyba nie zaszkodzi jak będę brała.

Ja szkołę rodzenia zaczęłam 4 tygodnie temu. Łącznie jest 10 spotkań. Do tej pory przerobiliśmy poniższe tematy:
    - kiedy jedziemy do szpitala i co ze sobą zabrać
    - 1 faza porodu
    - 2 faza porodu
    - cięcie cesarskie i połóg

Także każda szkoła ma trochę inny pomysł :)

teverde lubi tę wiadomość

PCOS + IO
    03.2019 👶
    03.2021 👶
  • Lenonki Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2018, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mayka wrote:
    Mam etat w przychodni jako manager
    I własną działalność gospodarczą prowadzę między innymi sklep i noclegi to jest działalność jednoosobowa wiec nie zatrudniam pracowników
    A jak wzięłaś zwolnienie to zawiesiłaś działalność? Jeśli nie, to prawdopodobnie dlatego zus się przyczepił :I Dobrze, że dało się to obejść, ale zafundowali Tobie niepotrzebny stres.

PCOS + IO
    03.2019 👶
    03.2021 👶
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenonki wrote:
    Miałam dwa dni przerwy od forum i potem ciężko było nadrobić :)

Teverde, my w zeszłym roku kupowaliśmy kanapę w Agacie i miała być gotowa pod koniec stycznia, a dowieźli ją już w połowie miesiąca :)

Mój mały jest już przekręcony główką w dół i lekarz powiedział, że na tym etapie dzieci rzadko przekręcają się z powrotem (choć z tego co piszecie to chyba jednak nie aż tak rzadko :)). Natomiast, gdyby był dupką do dołu, to miałby jeszcze czas mniej więcej do 36 tc.

Mam pytanie do dziewczyn, które muszą brać żelazo. Jaki macie wynik hemoglobiny? Ja mam 11,6 i jeden lekarz przepisał mi tabletki, a drugi twierdzi, że w ciąży norma jest do 11. I bądź tu mądry... Na szczęście nieźle je toleruję, więc chyba nie zaszkodzi jak będę brała.

Ja szkołę rodzenia zaczęłam 4 tygodnie temu. Łącznie jest 10 spotkań. Do tej pory przerobiliśmy poniższe tematy:
    - kiedy jedziemy do szpitala i co ze sobą zabrać
    - 1 faza porodu
    - 2 faza porodu
    - cięcie cesarskie i połóg

Także każda szkoła ma trochę inny pomysł :)

U mnie lekarz brał pod uwagę hemoglobine, hematokryt i coś tam jeszcze. Wcześniej miałam 10hemoglobine , po miesiącu brania żelaza 11,1 I mam nadal brać. Ale ta sama syt bo u Ciebie, jeden mówi brać, drugi żeby nie
    Norma lab u mnie od 12. Ale robiłam ferrytyne i brak magazynów żelaza, norma od 20 A ja mam ok 3.4 czy jakoś tak. Nie pamiętam już dokładnie.
    Także myślę, że będę brała jeszcze miesiąc i wtedy zobaczę jak wyjdzie morfo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 00:05

Lenonki lubi tę wiadomość

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
‹‹ 541 542 543 544 545 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ