MARCOWE DZIECIACZKI 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
LwieSerce wrote:O losie, Marza, biedna jesteś
Inso wizytę na 19 grudnia:) a TP niech stary zostanie:)
Zdrzemnęłam się, teraz kawka na przebudzenie i kopytka robięi juz wizyte dopisuje
-
A ja na poczcie. Nie chciało mi się iść w piątek, więc w południe, w dzień pracujący, kolejka 25 osób przede mną . Poszłam sobie za to do sklepu po bułki, jajka. Wróciłam, po 40 minutach jeszcze 3 osobyPola Róża
09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
-
Tak Inso - 26
Niech tak zostanie, bo może jednak będzie SN:)
iNso87 lubi tę wiadomość
Listopad 2013 - Aniołek 7 tc; Październik 2014 - ziemski cud - córka; Marzec 2017 - Aniołek 10 tc
niedoczynność, homocysteina 13,5, ANA1 1:320, mutacje: MTHFR 1298A-C homozygota, PAI-1 - heterozygota.
-
Dzień dobry
u nas wczoraj intensywny dzień - kupowanie prezentów
prawie wszystko mamy, jeszcze jutro kilka rzeczy dokupimy i z głowy
a potem pakowanie prezentów - uwielbiam to
Macy piękny wózek!
Makowe_Szczęście ciasteczka wyglądają przepysznie
patuniek86 Twoje pierniczki też wyglądają obłędnie, alpejskie muszą być mega
III trymestrblisko, blisko, coraz bliżej
Ksiazka1 i u Ciebie zrobiło się poważnie, 30 tydzieńale ten czas leci!
Madziakk pilnuj kochana tego ciśnienia. Ja na mega niskie przy córce dostałam taki notesik gdzie codziennie miałam zapisywać swoje ciśnienie. No a maluszek - wow, już prawie 2kg! Super
Marza89 mam nadzieję że jutro Ci się uda z glukozą.Madziakk, patuniek86, Ksiazka1, Makowe Szczęście, Macy, Marza89 lubią tę wiadomość
Julia07.2015
-
Madziakk wooooow super! kopara mi opadła serio
ale super!
Butterfly 83 zauważyłam, że moja też tak ma 2 dni spokojniejsze i później normalnie. I jakbym słyszała mojego Męża. Ja się stresuję mówię, weź do niej coś powiedz może Tobie odpowie, On się schyla do nie mówi "Cornelka śpisz?" a ona ciach kopniak a On, weź jej nie budź, bo ona teraz śpii taka z Nim rozmowa
Z resztą nasza jest bardzo spokojna. Jak jest bardziej aktywna to naprawdę nacieszam się tym czasem.
Marza jejku strasznie się męczysz z tymi wymiotami
LwieSerce 19 luty! przecież to już zarazzaraz, zaraz
Sana o ja też uwielbiam to pakowaniezaraz zabieram się za pakowanie naszych ciasteczek
Śliczny awatar, wczoraj tak patrzę to Sana? Czy nie Sana?
Butterfly 83, Madziakk, Marza89, Lenonki lubią tę wiadomość
. -
Makowe, no dokładnie to samo. Zostaw ją, ciągle jej tam pukasz, przeszkadzasz. Zostaw ją w spokoju,ona jest zmęczona i śpi. Może zmeczyla się razem z Tobą przez te dwa dni.
I mówię Ale w tym tygodniu to powinno się liczyć już ruchy itp, no i jak ja calowalem to już dwa razy pod rząd kopnela, więc swoje zrobi przez caly dzień ooo i gadaj z takimWiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 15:19
Makowe Szczęście lubi tę wiadomość
Norbi- 16.08.2003
Aniołek(7tc)- luty 2016 *
Lilianka(19tc)- 10.01.2018 * -
nick nieaktualnyA właśnie odnośnie liczenia ruchów to ja nie jestem do tego przekonana ale mój lekarz praktykuje i po usg III trymestru dostaje od niego specjalna kartę do liczenia. A Wy jak do tego podchodzicie?
Ja miałam bodajże liczyć pierwsze 10ruchow , zaznaczyć godzinę i koniec. Zazwyczaj było to do południa. -
Ja nie wiem jak to jest z tym liczeniem ruchów, ale jak byłam w ciąży z synem to miałam kartkę i zapisywalam konkretne godziny i liczbę ruchów. Ale nie wiem czy taka była praktyka lekarza czy dlatego że miałam cukrzycę ciążową... nie wiem, ale to też tak naprawdę było dawno temu,bo mój syn zaraz 16 lat będzie miał
Norbi- 16.08.2003
Aniołek(7tc)- luty 2016 *
Lilianka(19tc)- 10.01.2018 * -
nick nieaktualny
-
znalazłam w necie takie coś:
Metodę Cardiff kobieta ciężarna stosuje w warunkach domowych w ciąży niskiego ryzyka, gdy wszystko przebiega prawidłowo. Metoda Cardiff polega na codziennym liczeniu ruchów płodu pomiędzy godziną 9.00 a 21.00 od 30 tygodnia ciąży. Wynik prawidłowy to 10 wyraźnych ruchów płodu w ciągu 12 godzin. Odczucie 10 ruchów dziecka w krótszym czasie oznacza koniec dziennego testu. Na specjalnej karcie ruchów płodu ciężarna odznacza czas ostatniego, 10 ruchu płodu. Jeśli liczba ruchów płodu jest mniejsza niż 10, następnego dnia kobieta w ciąży bacznie obserwuje ruchy. Jeśli sytuacja nie zmieniła się (mniej niż 10 ruchów płodu), należy niezwłocznie udać się do swojego lekarza.
edit
Czy musisz codziennie sprawdzać, jak rusza się twoje dziecko? Nie. Liczenie i monitorowanie ruchów dziecka zalecane jest przez lekarzy wtedy, gdy ciąża przebiega nieprawidłowo (przyszła mama ma nadciśnienie tętnicze czy cukrzycę) oraz gdy już minął termin porodu. Jeżeli ciąża przebiega prawidłowo, nie ma medycznych wskazań do liczenia ruchów płodu. Ale oczywiście, jeśli masz wrażenie, że aktywność maluszka zmniejszyła się z dnia na dzień, jego ruchy są znacznie słabsze, trzeba policzyć jego ruchy.
Jak robić to prawidłowo? Połóż się na lewym boku i przez godzinę notuj wszystkie ruchy: i słabe, i mocne. W okolicy terminu porodu powinno ich być przynajmniej 10 na godzinę. Jeśli jest ich mniej, zjedz lekki posiłek lub coś słodkiego. Ruchy powinny się wtedy nasilić, bo podniesie się poziom glukozy. Następnie połóż się i licz jeszcze raz. Sygnał alarmowy to mniej niż 4 ruchy na godzinę i zupełny ich brak. Potrzebna jest wtedy konsultacja u ginekologa, kontrola zapisu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 16:44
teverde lubi tę wiadomość
. -
Madziakk jaki już duży maluszek!
Marza biedna jesteś przez te wymioty, chyba tylko Ciebie jeszcze tak to trzyma
Co do ruchów to moja mała też była trochę spokojniejsza, a wczoraj miałam stresa bo chyba brzuch mi stwardniał, ale tylko po jednej stronie. Piszę chyba bo nigdy tak nie miałam, zawsze jak twardniał to cały, a wczoraj po prawej był twardy i jakby większy, przez co wyglądał jakby był krzywy.. Zastanawiałam się czy to mała mogła tak się wypchnąć czy to taki skurcz macicy dziwny, muszę dopytać na wizycie.
Marza89 lubi tę wiadomość
Laura
-
Izziee ja tak w pozniejszym etapie ciazy zawsze mialam i to dziewczyny swoje cztery litery wystawialy z boku ;p Teraz tez tak czasem mam ale gabarytowo jeszcze jest to mniejsze
Dajcie spokoj z tym liczeniem. Jesli nie ma zagrozenia ciazy nie bierzcie do glowy ile razy dziecko sie rusza. Wazne aby choc w dzien odezwalo sie do Was a ule razy to juz naprawde moim zdaniem to indywidualne powinno byc. Ja czasem przez pol dnia chodze,cos robie i uwagi nawet nie zwracam. Jak tak bedziemy liczyc i wieczorem bedzie 8 ruchow to zwariujemy,ze przeciez jeszcze conajmniej 2....i bedziemy siedziec do 24 i czekac na te ruchy.. no paranoja moim zdaniemWiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 17:10
Makowe Szczęście, Izziee lubią tę wiadomość
-
Izziee, ja też miewam takie wrażenie i wydaje mi się, że mała po prostu po tej jednej stronie się wypycha.
Też już ogólnie Braxtona-hicksa skurcze się zaczęły u mnie pojawiać i wtedy rzeczywiście macica aż stoi cała.
Marza również współczuję tych wymiotów. To okropne naprawdę. Ostatnio mój mąż miał nudności przez pół dnia i nic mu nie pomagało. I mówi do mnie, że już wie jak ja się czułam na początku ciąży i on by tego nie zniósł. Także jesteśmy dzielnie dziewczynki, a Ty Marza już w ogóle na medal zasługujesz!Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 17:17
Marza89 lubi tę wiadomość
-
Ja na razie ruchów nie liczę. U mnie wszystko zależy od dnia i od tego co zjem. Czasami cały dzień gdzieś chodzę i coś robię i nawet na chwilę się nie położę, więc automatycznie mniej ruchów czuję. Jak mam spokojniejszy dzień albo zjem coś co małej podpasuje to od razu ruchów więcej.
Teraz też, cały dzień łaziłam i nic nie czułam. Dopiero co usiadłam i od razu mała zaczęła się lekko wiercić.Makowe Szczęście lubi tę wiadomość
Magdalena Wiktoria 07.03.2019r.
Aniołek Marta [*] 06.01.2018 r.