X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LwieSerce wrote:
    O losie, Marza, biedna jesteś:(

Inso wizytę na 19 grudnia:) a TP niech stary zostanie:)

Zdrzemnęłam się, teraz kawka na przebudzenie i kopytka robię:)
    Haha juz sie rozpedzilam:p czekaj przypomnij to 26.02 byl? Bo juz zmienilam ;D i juz wizyte dopisuje :D

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja na poczcie. Nie chciało mi się iść w piątek, więc w południe, w dzień pracujący, kolejka 25 osób przede mną . Poszłam sobie za to do sklepu po bułki, jajka. Wróciłam, po 40 minutach jeszcze 3 osoby :-D

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • LwieSerce Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Inso - 26 :) Niech tak zostanie, bo może jednak będzie SN:)

iNso87 lubi tę wiadomość

Listopad 2013 - Aniołek 7 tc; Październik 2014 - ziemski cud - córka; Marzec 2017 - Aniołek 10 tc
    niedoczynność, homocysteina 13,5, ANA1 1:320, mutacje: MTHFR 1298A-C homozygota, PAI-1 - heterozygota.

dqpri09kzip4orgt.png

• Sana Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry ;) u nas wczoraj intensywny dzień - kupowanie prezentów :D prawie wszystko mamy, jeszcze jutro kilka rzeczy dokupimy i z głowy :) a potem pakowanie prezentów - uwielbiam to <3

Macy piękny wózek!

Makowe_Szczęście ciasteczka wyglądają przepysznie :)

patuniek86 Twoje pierniczki też wyglądają obłędnie, alpejskie muszą być mega :)
    III trymestr <3 blisko, blisko, coraz bliżej :D

Ksiazka1 i u Ciebie zrobiło się poważnie, 30 tydzień ;) ale ten czas leci!

Madziakk pilnuj kochana tego ciśnienia. Ja na mega niskie przy córce dostałam taki notesik gdzie codziennie miałam zapisywać swoje ciśnienie. No a maluszek - wow, już prawie 2kg! Super :)

Marza89 mam nadzieję że jutro Ci się uda z glukozą.

Madziakk, patuniek86, Ksiazka1, Makowe Szczęście, Macy, Marza89 lubią tę wiadomość

km5scwa10mzljyjj.png
    Julia <3 07.2015
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sana, jaką zmiana awatara :-)

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Sana Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, patuniek :D kupiłam sobie taki case do telefonu i tak mi się ta grafika spodobała, że musiałam ją mieć i tutaj :D

patuniek86, Makowe Szczęście lubią tę wiadomość

km5scwa10mzljyjj.png
    Julia <3 07.2015
  • Makowe Szczęście Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziakk wooooow super! kopara mi opadła serio :D ale super! :D

Butterfly 83 zauważyłam, że moja też tak ma 2 dni spokojniejsze i później normalnie. I jakbym słyszała mojego Męża. Ja się stresuję mówię, weź do niej coś powiedz może Tobie odpowie, On się schyla do nie mówi "Cornelka śpisz?" a ona ciach kopniak a On, weź jej nie budź, bo ona teraz śpi :P i taka z Nim rozmowa :) Z resztą nasza jest bardzo spokojna. Jak jest bardziej aktywna to naprawdę nacieszam się tym czasem.

Marza jejku strasznie się męczysz z tymi wymiotami :(

LwieSerce 19 luty! przecież to już zaraz :D zaraz, zaraz :D

Sana o ja też uwielbiam to pakowanie :) zaraz zabieram się za pakowanie naszych ciasteczek :) Śliczny awatar, wczoraj tak patrzę to Sana? Czy nie Sana? :)

Butterfly 83, Madziakk, Marza89, Lenonki lubią tę wiadomość

.
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowe, no dokładnie to samo. Zostaw ją, ciągle jej tam pukasz, przeszkadzasz. Zostaw ją w spokoju,ona jest zmęczona i śpi. Może zmeczyla się razem z Tobą przez te dwa dni.:-D
    I mówię Ale w tym tygodniu to powinno się liczyć już ruchy itp, no i jak ja calowalem to już dwa razy pod rząd kopnela, więc swoje zrobi przez caly dzień ooo i gadaj z takim :-D :-P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 15:19

Makowe Szczęście lubi tę wiadomość

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
    Aniołek(7tc)- luty 2016 *
    Lilianka(19tc)- 10.01.2018 *
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2018, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie odnośnie liczenia ruchów to ja nie jestem do tego przekonana ale mój lekarz praktykuje i po usg III trymestru dostaje od niego specjalna kartę do liczenia. A Wy jak do tego podchodzicie?
    Ja miałam bodajże liczyć pierwsze 10ruchow , zaznaczyć godzinę i koniec. Zazwyczaj było to do południa.

Wysłany: 17 grudnia 2018, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie też o tym myślałam. Tu Lekarz mi nic nie mówił. Zapytam go na wizycie jak to tutaj wygląda.
    Jakbym miała liczyć pierwszych 10, to o 6tej rano bym je zaliczyła. Czasem serio się martwię, bo ona naprawdę jest bardzo spokojna.

.
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem jak to jest z tym liczeniem ruchów, ale jak byłam w ciąży z synem to miałam kartkę i zapisywalam konkretne godziny i liczbę ruchów. Ale nie wiem czy taka była praktyka lekarza czy dlatego że miałam cukrzycę ciążową... nie wiem, ale to też tak naprawdę było dawno temu,bo mój syn zaraz 16 lat będzie miał:-P

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
    Aniołek(7tc)- luty 2016 *
    Lilianka(19tc)- 10.01.2018 *
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2018, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa ja właśnie tak samo mam i miałam dlatego serię ruchów miałam liczyć jako jeden ;)

Wysłany: 17 grudnia 2018, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksiazka1 jak bym miała serię ruchów liczyć jako jeden to mam 3 góra 4 ruchy dziennie :/ i to góraaaaa

.

Wysłany: 17 grudnia 2018, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znalazłam w necie takie coś:

Metodę Cardiff kobieta ciężarna stosuje w warunkach domowych w ciąży niskiego ryzyka, gdy wszystko przebiega prawidłowo. Metoda Cardiff polega na codziennym liczeniu ruchów płodu pomiędzy godziną 9.00 a 21.00 od 30 tygodnia ciąży. Wynik prawidłowy to 10 wyraźnych ruchów płodu w ciągu 12 godzin. Odczucie 10 ruchów dziecka w krótszym czasie oznacza koniec dziennego testu. Na specjalnej karcie ruchów płodu ciężarna odznacza czas ostatniego, 10 ruchu płodu. Jeśli liczba ruchów płodu jest mniejsza niż 10, następnego dnia kobieta w ciąży bacznie obserwuje ruchy. Jeśli sytuacja nie zmieniła się (mniej niż 10 ruchów płodu), należy niezwłocznie udać się do swojego lekarza.

edit

Czy musisz codziennie sprawdzać, jak rusza się twoje dziecko? Nie. Liczenie i monitorowanie ruchów dziecka zalecane jest przez lekarzy wtedy, gdy ciąża przebiega nieprawidłowo (przyszła mama ma nadciśnienie tętnicze czy cukrzycę) oraz gdy już minął termin porodu. Jeżeli ciąża przebiega prawidłowo, nie ma medycznych wskazań do liczenia ruchów płodu. Ale oczywiście, jeśli masz wrażenie, że aktywność maluszka zmniejszyła się z dnia na dzień, jego ruchy są znacznie słabsze, trzeba policzyć jego ruchy.
    Jak robić to prawidłowo? Połóż się na lewym boku i przez godzinę notuj wszystkie ruchy: i słabe, i mocne. W okolicy terminu porodu powinno ich być przynajmniej 10 na godzinę. Jeśli jest ich mniej, zjedz lekki posiłek lub coś słodkiego. Ruchy powinny się wtedy nasilić, bo podniesie się poziom glukozy. Następnie połóż się i licz jeszcze raz. Sygnał alarmowy to mniej niż 4 ruchy na godzinę i zupełny ich brak. Potrzebna jest wtedy konsultacja u ginekologa, kontrola zapisu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 16:44

teverde lubi tę wiadomość

.
  • Izziee Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziakk jaki już duży maluszek! :D

Marza biedna jesteś przez te wymioty, chyba tylko Ciebie jeszcze tak to trzyma :(

Co do ruchów to moja mała też była trochę spokojniejsza, a wczoraj miałam stresa bo chyba brzuch mi stwardniał, ale tylko po jednej stronie. Piszę chyba bo nigdy tak nie miałam, zawsze jak twardniał to cały, a wczoraj po prawej był twardy i jakby większy, przez co wyglądał jakby był krzywy.. Zastanawiałam się czy to mała mogła tak się wypchnąć czy to taki skurcz macicy dziwny, muszę dopytać na wizycie.

Marza89 lubi tę wiadomość

Laura <3
    bl9c9vvjaarzexo8.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izziee ja tak w pozniejszym etapie ciazy zawsze mialam i to dziewczyny swoje cztery litery wystawialy z boku ;p Teraz tez tak czasem mam ale gabarytowo jeszcze jest to mniejsze ;)

Dajcie spokoj z tym liczeniem. Jesli nie ma zagrozenia ciazy nie bierzcie do glowy ile razy dziecko sie rusza. Wazne aby choc w dzien odezwalo sie do Was a ule razy to juz naprawde moim zdaniem to indywidualne powinno byc. Ja czasem przez pol dnia chodze,cos robie i uwagi nawet nie zwracam. Jak tak bedziemy liczyc i wieczorem bedzie 8 ruchow to zwariujemy,ze przeciez jeszcze conajmniej 2....i bedziemy siedziec do 24 i czekac na te ruchy.. no paranoja moim zdaniem :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 17:10

Makowe Szczęście, Izziee lubią tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wplynal mi moj zwrot na konto... odrazu mniejszy stres mam i w nocy spac normalnie bede mogla.

Makowe Szczęście, Izziee, patuniek86, teverde, Sana, india lubią tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Reniferra Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izziee, ja też miewam takie wrażenie i wydaje mi się, że mała po prostu po tej jednej stronie się wypycha.
    Też już ogólnie Braxtona-hicksa skurcze się zaczęły u mnie pojawiać i wtedy rzeczywiście macica aż stoi cała.
    Marza również współczuję tych wymiotów. To okropne naprawdę. Ostatnio mój mąż miał nudności przez pół dnia i nic mu nie pomagało. I mówi do mnie, że już wie jak ja się czułam na początku ciąży i on by tego nie zniósł. Także jesteśmy dzielnie dziewczynki, a Ty Marza już w ogóle na medal zasługujesz!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 17:17

Marza89 lubi tę wiadomość

Maja <3 08.03.2019r., Antosia <3 09.12.2021r.
    l22niei37lacal8c.png
    3i49k6nl8ih810gk.png
  • Izziee Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso, Reniferra przeszło mi to przez myśl, że się wypycha tylko jakoś jej, ani ruchów nie czułam, może to przez to moje łożysko nie czułam.

Inso bardzo dobrze, że nie odpuściłaś z tą kasą :)

iNso87 lubi tę wiadomość

Laura <3
    bl9c9vvjaarzexo8.png
  • Delvila Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie ruchów nie liczę. U mnie wszystko zależy od dnia i od tego co zjem. Czasami cały dzień gdzieś chodzę i coś robię i nawet na chwilę się nie położę, więc automatycznie mniej ruchów czuję. Jak mam spokojniejszy dzień albo zjem coś co małej podpasuje to od razu ruchów więcej.
    Teraz też, cały dzień łaziłam i nic nie czułam. Dopiero co usiadłam i od razu mała zaczęła się lekko wiercić.

Makowe Szczęście lubi tę wiadomość

Magdalena Wiktoria 07.03.2019r. :D

Aniołek Marta [*] 06.01.2018 r.
‹‹ 552 553 554 555 556 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ