X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • Katia89 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d67042578fe9.jpg

Malutka 27, ja kupiłam cały zestaw dla maluszka.
    Emulsje do kąpieli, do ciała, żel na ciemieniuche i krem na odparzenia :)

india lubi tę wiadomość

age.png
  • Malutka_27 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katia89 też mam ten zestaw ;-) i tak się zastanawiałam czy ten krem po kąpieli jest potrzebny czy to nie będzie za dużo? Różnych opini się naczytałam i już sama nie wiem ;-)

43ktupjymknd3pkp.png

Nasze szczęście Oliwier 💗 04.03.2019 💗
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młodej nigdy nie smarowałam jakimiś cudami, do kąpieli używałam oilatum (tragiczna cena), a po tym nic dodatkowego nie trzeba było używać, prócz kremu do tyłka. Na dwór-na mróz krem na wiatr i zimno, na słońce-krem na słońce ;-)
    Oliwki możesz na pewno używać do masażu-ja tak sobie kombinuję, że może będę je robić Polci :-) Podobno ma bardzo dobry wpływ na dziecko :-)
    Tylko wiesz-co mama, to inny patent na kosmetyki :-) Co dziecko, to inna reakcja na kosmetyki ;-) Tutaj zachwalany babydream mocno uczulał bliźniaczki mojej siostry ;-) Dlatego na teraz nie kupuję nie wiadomo jakich zapasów, zamówię je przez Internet, jak będę pewna, że skóra Poli dobrze reaguje :-)

Makowe Szczęście lubi tę wiadomość

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Katia89 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę że najrozsadniej będzie samemu się przekonać co i jak. Jeśli maluszek będzie miał gdzieś sucha skórę to wtedy będę używać emulsji do ciała :)

age.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po doświadczeniach z synkiem zamierzam używać tylko płynu do kąpieli HiPP i Linomag zielony do pupy. Dopiero jeżeli się okaże, że Sami ma jakieś problemy ze skórą będę kombinować z większą ilością kosmetyków. Świetne recenzje składów są na blogu srokao, bardzo polecam!

Makowe Szczęście lubi tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso, ja mam wizytę 7.01. o 11.30. To będzie moja zwykła wizyta, z USG, ale to jeszcze nie to III trymestru, ja jestem z tyłu stawki i muszę jeszcze poczekać ;)

iNso87 lubi tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w pasie już 108 cm 0_o Już się boję, co wyjdzie na wadze!

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • patkaaxx90 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy córce używałam i używam emotopic.... wiec na stanie w domu jest hehe

Miłosz
    bl9cpiqvy4ezsagr.png
    Honoratka
    gyxw8u695zbv7tdy.png
  • Elcia89 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pasie na wysokosci pepka zawsze mierze i jest 90 cm ale zawsze mierze rano.

34bw3e3k9p7xsrt2.png
  • Sana Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oliwki nie kupuję :)
    Póki co mam Sudocrem na odparzenia, Linomag do pielęgnacji pupy, krem na wiatr i zimno, krem na słońce, płyn do mycia ciała i włosków. Julia nie miała problemów ze skórą więc taki zestaw nam wystarczył. Jeśli będzie trzeba to się dokupi ;) wolę nie robić jakichś dużych zapasów.

km5scwa10mzljyjj.png
    Julia <3 07.2015
  • Ayleen Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie fajnie się sprawdziły kosmetyki MomMe, śmietanka do kąpieli i taki olejek do masażu, jest super bo ma taką stałą konsystencję więc nie rozlewał się po łazience. Robiłam masaże shantala i sprawdził się do tego świetnie. Teraz też nie będę kombinować tylko to samo wybiorę, ma dobre opinie u srokao.

n59y9vvj81dh7gev.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młoda miała zawsze odpieluszkowe zapalenie skóry, więc jedyna maść, jaką jej pomagała, to była na recepturę od dermatologa. Duże opakowanie za 5 zł ;-) Bez maści pupa zawsze robiła się czerwona ;-)
    Miała też ciemieniuchę, więc wtedy kupiłam preparat. Ale dopiero teraz mam dostęp do tylu informacji, więc wiem, że bardzo często wystarczy dziecko czesać raz lub dwa razy dziennie. Nawet tę małą ilość włosków i ciemieniucha się nie tworzy :-)
    A w sprawie pupy-13 lat temu sudocrem był podstawą pielęgnacji tyłka, więc być może przez to Młoda miała problemy. Właśnie maści natluszczajace typu linomag chronią skórę, sudocrem mocno wysusza, dlatego nie wolno to stosować, jako podstawę pielęgnacji :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2019, 13:53

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Malutka_27 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na razie nie kupowałam oliwki do ciała dla synka bo stwierdziłam że zawsze mogę dokupić, ale mam wrażenie że wysuszaja bardzo skórę..przynajmniej ja tak reagowalam ;-/

Patuniek86 Dobrze wiedzieć z tym czesaniem główki, nawet nie wiedziałam że to pomaga ;-)

U mnie w pasie po świętach było 96cm ale dziś nie mogłam się powstrzymać i skusiłam się na 2 kawałki pizzy a we wtorek ważenie ;-/;-)

Dziewczyny jesteście nieocenione ;-) od razu mi się w głowie rozjaśniło co i jak ;-)

43ktupjymknd3pkp.png

• patuniek86 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka, uwierz mi, że ja od Was też wiele się uczę :-) Przypominam, że u mnie 13 lat różnicy, to przepaść w pamięci, ale i obecnych metodach pielęgnacji :-)

Powiem Wam, że ostatnio przeglądam sobie blog mataja.pl. Prowadzą go młode dziewczyny (na zdjęciach młode), jedna mama trójki i chyba psycholog, druga położna z jednym dzieckiem. I naprawdę mają ciekawe teksty.
    Pamiętacie nasze rozmowy o czapeczkach w lipcu itp? :-)
    https://mataja.pl/2018/04/ostatnie-czego-potrzebuje-matka/
    Polecam tekst :-)
    Z sobie przypomniałam, jak jakieś 2-3 miesiące temu mąż wspomniał o koleżance, która ma prawie roczne dziecko. I ta koleżanka bardzo chwali jakąś książkę, dzięki której jej synek praktycznie nie płacze, je co 3 godziny (praktycznie od początku) itp itd. I może ja bym ją przeczytała, to wtedy nasze dziecko będzie "ułożone". Powiem Wam, że do dzisiaj czuję, jak bardzo mnie to ubodło ;-) Bo chociaż nic złego na myśli nie miał, to jego przekonanie, że każde dziecko da się podłożyć pod jedną miarę i "ułożyć", przy braku zrozumienia dla tego, że ja już jedno mądre, czułe i empatyczne dziecko wychowałam bez lektur dodatkowych, jakoś tak mnie wytrąciło z równowagi.
    Oczywiście na spokojnie powiedziałam mu, że książkę oczywiście mogę przeczytać, tylko nie wiem, jaką. I żeby zdawał sobie sprawę, że dziecko to nienjest pies do wytresowania pory karmień- to żyjąca istota która po porodzie jeszcze się rozwija. Która może totalnie olewać nadmiar czułości, być karmione co 3 godziny i przesypiać bez problemu noce. A może to być wyjątkowo złaknione bliskości maleństwo, które do prawidłowego rozwoju będzie potrzebowało być na rękach 20 godzin na dobę i karmione co godzinę.

Do dzisiaj nie wiem, jaką to książka ;-)

kehlana_miyu, Malutka_27, bbeczka91, Sana, Makowe Szczęście lubią tę wiadomość

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kremy na wiatr i zimno oraz przeciwsłoneczny oczywiście też planuję, zapomniałam je wymienić. Mam je zaszufladkowane w głowie w innej kategorii niż codzienna pielęgnacja :D

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patuniek, założę się, że chodzi o Język niemowląt Tracy Hogg. Straszna książka. Tzn niektórym się sprawdza, ale jeżeli Twoje dziecko po prostu nie akceptuje polecanych tam metod i już to bardzo prosta droga do frustracji i depresji. Moja przyjaciółka dzwoniła do mnie we łzach, czy jest jakąś złą i nieudolną matką, bo jej niemowlak po prostu nie chce funkcjonować według żadnego łatwego planu. Mały miał 6 tygodni i cóż, nie jadał ani nie spał jak w zegarku :D

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Pikcia Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patuniek, też te 12-13 lat temu stosowałam Sudocrem, bo był polecany ;)

Teraz kupuję kosmetyki na bieżąco dla Marysi, więc synek też będzie z nich korzystał. Do kąpieli używamy żelu do mycia ciała i włosów z Hipp'a, do pupy Alantan i kremu na każdą pogodę z Nivea :) I na początku nie używałam chusteczek, tylko takie większe płatki kosmetyczne+przegotowana woda i Mania nie miała odparzeń. Do tego sporo się "wietrzyłyśmy", ale to był lipiec i upały- teraz zobaczymy ;)

km5scwa1iu8rlkuf.png

F. <3 III.2019
    M. <3 VII.2017
    K. <3 IV.2006

• Malutka_27 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patuniek86 ja dostałam tą książkę o której wspomniała kehlana od kuzynki i nie jestem z niej zadowolona ;-/ może są dzieci które jedzą, śpią i bawią się jak w zegarku ale ja jakoś w to nie wierzę ;-/ nie da się zaprogramować dziecka co do minuty. Owszem jakiś harmonogram dnia musi być ale nie z zegarkiem w ręku;-) przeczytałam chyba 50 stron i dałam spokój;-)

Dziewczyny czy u Was w szpitalach gdzie będziecie rodzić kąpią maleństwa? Nam na szkole rodzenia powiedzieli że tego nie robią a ja nie miałam nigdy styczności z noworodkiem przy kąpieli i się trochę obawiam czy dam radę;-(

43ktupjymknd3pkp.png

• patuniek86 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli miałam dobre przeczucie w sprawie tresowania dziecka ;-)

Malutka, obecnie po wyjściu ze szpitala powinna Cię odwiedzić położna w ramach wizyty patronażowej-w ciągu 48 godzin. Przez kilka dni dziecku nic się nie stanie bez kąpieli, ale w razie potrzeby możesz poprosić położną o pomoc :-)

Malutka_27 lubi tę wiadomość

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Ayleen Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patuniek masz fajne podejście do macierzyństwa, takie spokojne i otwarte :)

Malutka tam, gdzie będę rodzić kąpią w 2 dobie życia.

n59y9vvj81dh7gev.png
‹‹ 590 591 592 593 594 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ