X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • patkaaxx90 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś

A co kupujecie do łózeczek? Spiworki czy kołderki? Ja jakoś nie mogę się przekonać do gołego łózeczka ze spiworkiem, także u mnie będzie chyba tradycyjnie kołderka i cieniutka poduszka.[/QUOTE]

Ja przy córce miałam kołderkę z poduszka i sprawdziło się dobrze

Miłosz
    bl9cpiqvy4ezsagr.png
    Honoratka
    gyxw8u695zbv7tdy.png
  • Reniferra Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja stawiam na otulacz/ śpiworek plus ewentualnie kocyk. Miałam rożka nie kupować, ale rzeczywiście może się przydać na początek. Kołderki w każdym razie nie kupuję.

Maja <3 08.03.2019r., Antosia <3 09.12.2021r.
    l22niei37lacal8c.png
    3i49k6nl8ih810gk.png
  • Delvila Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, bardzo dziękuję za Wasze wsparcie. Już mi trochę lepiej :)

Co do "wsadu" do łóżeczka to ja dostałam kołderkę i cienką poduszkę. Wiem, że to średnio bezpieczne, więc mocno zastanawiam się nad zakupem śpiworka. Muszę poogarniać do końca rzeczy, których mi brakuje i wtedy zdecyduję co i jak.
    Reniferra ja rożki dostałam dwa od koleżanki (trochę sfatygowane, ale powymieniałam rzepy i troczki i są ok), ale i tak nie powstrzymałam się przed kupnem jednego całkiem nowego ;)

I przy okazji mam pytanie odnośnie pakowania do szpitala. Pisałyście o woreczkach strunowych co uważam za super pomysł, ale zastanawiam się jak będzie wygodniej:
    - do jednego woreczka np. 3 body, do drugiego 3 pajace, do trzeciego śpiochy itd.
    czy może jednak lepiej porobić zestawy
    - do jednego woreczka zestaw ubrań np. body + półśpiochy + kaftanik/koszulka, do drugiego body + pajac + skarpetki, do trzeciego body długi rękaw + gatki + skarpetki i takie zestawy w różnych rozmiarach. Myślę, że nawet w domu takie zestawy by się sprawdziły na sam początek. Co myślicie?

Reniferra, Butterfly 83 lubią tę wiadomość

Magdalena Wiktoria 07.03.2019r. :D

Aniołek Marta [*] 06.01.2018 r.
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowe Szczęście wrote:
    Cześć Ciocie! Ważę 1798! :D podskoczyłam do 20 centyla! Mama skacze po domu ze szczęścia! :D 540 g w dwa tygodni :D nie źle co? Doktor też się bardzo ucieszył i chce mnie znów zobaczyć za dwa tygodnie :)
    PS nie miałam dziś ochoty na pozowanie, Taty nie było - Foch :)
    Hura :) bardzo podobnie waży do mojej ::

Makowe Szczęście lubi tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • Reniferra Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delvila, ja pewnie gdybym pakowała ciuszki do szpitala, raczej ułożyłabym je właśnie zestawami. Wtedy te pozostałe są odizolowane i nie "bakteriują się" niepotrzebnie. W domu mam ułożone każdym rodzajem oddzielnie, tzn np. body na krótki rękaw mają swoje miejsce, śpioszki swoje, czapeczki swoje itd.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2019, 21:39

Makowe Szczęście, Butterfly 83 lubią tę wiadomość

l22niei37lacal8c.png
    3i49k6nl8ih810gk.png
  • Makowe Szczęście Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleopatra dokładnie :) tak się cieszę :D

Delvila bałabym się z kołderką czy kocykiem. Można kupić śpiworki bardzo tanio i się o to nie denerwować.
    Co do pakowania, to ja spakowałam zestawami. I ułożyłam rozmiarami.

.
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja spakuje zestawami ubranka.
    Mam chyba z 5 spiworkow ale żadne z moich Dzieci nie chciało w tym spac ;] ale wszyscy spali bez poduszki. Młody 20 miesięcy i nadal poduszki nie ma. Na początek pewnie rożek bo chłopcy tak lubili ale tak naprawdę wyjdzie w praniu :)

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jestem i podczytuję, ale jestem totalnie bez sił. Ledwo się do domu doczłapałam, głowa mi pęka z bólu, w tramwaju byłam bliska zwymiotowaniu :-( Chyba zmęczenie wychodzi mi bokiem :-(

Ja mam do łóżeczka śpiworek, otulacz i rożek. Co się sprawdzi, będzie używane :-)

Do szpitala też chyba popakuję wszystko do woreczków, plus jeden zestaw z pieluszką do mojej części na porodówce :-) Wtedy po porodzie po prostu wyciągam torebkę z ubrankami i od razu z pieluszką :-)

No dobra, ja już chyba kończę na dzisiaj internety - może łatwiej będzie mi zasnąć ;-)

Do jutra! :-)

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2019, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z poduszki do łóżeczka na pewno rezygnuje, to nie jest potrzebne, mój prawie dwulatek w dalszym ciągu spi bez poduszki. Kołdrą jak najbardziej, mój nigdy nie zakryl się kołdrą sam. Ale taka mała mam na początek. Jakby słabo grzałka to rożek.

Reniferra pamiętam że pisałaś o ciuszkach dziecięcych że dobrze jest zostawić w szpitalu bo bakterie, ale co z naszymi ciuchami i innymi rzeczami? Coś można zzrobić? Bo rozumiem że nie wystarczy wyprać. A przecież wszystko będzie w szpitalu i to wszystko przejdzie do domu? Nasze ciuchy będą miały kontakt pozniej z dzieckiem też, koszula nocna na pewno.

• 83xxx Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delvila tutaj dziewczyna opowiada o pakowaniu torby i tych woreczkach z ikea
    https://www.youtube.com/watch?v=ilp4VVWxIaE&list=PLls6x8ropyCcXN-k9qE41q_tccX25iMCf

Reniferra, Makowe Szczęście lubią tę wiadomość

n5bjdmw.png
    sbo114n.png
  • Reniferra Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksiazka1, ja zrobię to, co robię z fartuchami szpitalnymi. Koszule- nawet jeśli nie będzie można prać w 90 stopniach to i tak to zrobię. Chrzanić kolory. A potem prasowanko jeszcze. Natomiast ciuchy, w których przyszłaś dajesz mężowi do domu. W domu niech będzie przygotowany zestaw na wyjście ze szpitala i w dniu wyjścia Ci przyniesie. Lepszych sposobów na ograniczenie syfu szpitalnego nie widzę.

Butterfly 83, Makowe Szczęście lubią tę wiadomość

l22niei37lacal8c.png
    3i49k6nl8ih810gk.png
  • Reniferra Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze takie rzeczy jak kapcie i klapki pod prysznic. Biorę też takie stare, żeby już do domu ich nie zabierać.

Butterfly 83 lubi tę wiadomość

l22niei37lacal8c.png
    3i49k6nl8ih810gk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2019, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha czyli najlepiej jak najmniej przeniesc do domu.
    Ja to dla synka wzięłam najładniejsze ciuchy do szpitala, żeby był taki dopieszczony, nawet nie myślałam że tyle bakterii może być w szpitalu :/

mimoza lubi tę wiadomość

• Reniferra Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety tak to jest. Ładnymi ciuszkami nacieszymy się już w domku :).

l22niei37lacal8c.png
    3i49k6nl8ih810gk.png
  • Sana Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowe_Szczęście uff, kamień z serca, co? :) cudowna malutka <3

Marysia90 ja wychodzę z założenia, że takiemu maleństwu nie jest potrzebna poduszka, a tym bardziej kołderka. Także my stawiamy na otulacze, śpiworki i rożki ;)

Butterfly_83 świetne wieści z wizyty, rośnie Wam prawdziwa modelka :)

Butterfly 83, Makowe Szczęście lubią tę wiadomość

km5scwa10mzljyjj.png
    Julia <3 07.2015
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 04:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezsenność, to już druga noc z kolei. Ehhh... i co ciekawsze zgaga zaczyna się odzywać. Od tak po prostu,bez czegokolwiek w ustach...:-/
    A ja wczoraj zrobiłam pierwsze pranie. Mam tyle ubranek,że szok. Nie wiem dosłownie ile pran z tego będzie ale na pewno duuuzo!
    Mąż jest w domu, nie z nami,więc wysłałam mu zdjęcie czym się aktualnie zajmujemy z Zosia no i mówi,że cholernie miłe uczucie widzieć te malutkie ubranka,jak się suszą. Mimo,że tylko na zdjęciu.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3b61d7a3d03a.jpg

Sana, no mam nadzieję,że poszła po tacie ze wzrostem, bo ja to karakan jestem.
    Tylko właśnie nie wiem, na jaki rozmiar kupić ubranka na wyjście ze szpitala i co przygotować wgl do szpitala. Żeby te jej szkitki długie zmieścić;-)
    Jakieś sugestie dziewczyby?

A poza tym i przede wszystkim, to DZIEŃ DOBRY.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 04:20

iNso87 lubi tę wiadomość

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
    Aniołek(7tc)- luty 2016 *
    Lilianka(19tc)- 10.01.2018 *
  • Reniferra Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly, dzień dobry :). Mam nadzieję, że jednak jeszcze troszkę pospałaś. Zgaga to okropieństwo. Mąż mi zakazał słodyczy i ukochanej w ciąży przeze mnie pepsi... i z żalem muszę stwierdzić, że teraz jest lepiej, choć czasem i na tylko zdrowym jedzeniu się przypałęta. A na prawym boku to dosłownie miewam wrażenie jakby kwas wylewał się do przełyku. Jeszcze troszkę trzeba wytrzymać, wkrótce brzuchy trochę juz opadną i może będzie lepiej.
    Też uwielbiam patrzeć na te wszystkie małe ciuszki. Czasem otwieram sobie szafkę z już gotowymi do noszenia i po prostu je wącham :p.

l22niei37lacal8c.png
    3i49k6nl8ih810gk.png
  • LwieSerce Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny!

Rano wstałam z myślą, że pojadę dziś na IP, żeby sprawdzić czy wszystko ok, bo 3 dzień słabiej czuję. I już stres, bo u nas lubią zostawić na obserwacji bez wyraźnych wskazań nawet. Ale później zaczęłam czytać, że w tym tygodniu dziecko ma już mało miejsca i może być już głową w dół i ogólnie zmienia się charakter tych ruchów. Więc staram się wyluzować. Bez problemu naliczyłam 10 ruchów, ale to rzeczywiście zupełnie inne niż jeszcze tydzień temu. Takie przytłumione. Ktoś ma podobne odczucia? Szczególnie w nocy jest mało aktywny.

Butterfly - jak długie nóżki, to bym zrezygnowała z pajaców i zabudowanych stópek. Mojej córci musiałam w szpitalu w pajacu obciąć stópki, bo miała właśnie długaśne nogi. lepiej sprawdzą się spodenki + skarpetki. Ja planuję zabrać zestawy body długi rękaw + spodenki i skarpetki - rozmiar 56. Jeśli zdecyduję się na półśpiochy i pajace no to bym brała 62.

Listopad 2013 - Aniołek 7 tc; Październik 2014 - ziemski cud - córka; Marzec 2017 - Aniołek 10 tc
    niedoczynność, homocysteina 13,5, ANA1 1:320, mutacje: MTHFR 1298A-C homozygota, PAI-1 - heterozygota.

dqpri09kzip4orgt.png

• iNso87 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2019, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly 83 wrote:
    Inso lubię za te body ,a w szczególności za opis, bo to jakbym czytała o sobie :-P
    Haha wczoraj je chcialam przymierzyc tak zeby nie widzial..ledwo przez uda naciagnelam i..koniec hahaha takze dobra bede miala motywacje po porodzie ;D

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Madziakk Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2019, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Ja dziś od 4.30 praktycznie nie śpię. Najpierw mój mąż wychodził do pracy i jak zwykle się obudziłam potem chyba na chwilkę mi sie przysnelo a o 5 wstał mój synek. Stwierdził że już się wyspał i chce się bawić.. udało mi sie go namówić żeby jeszcze położył się że mną ale nie usnal już i ostatecznie wstał o 6. Potem ubieranie, pobawil się trochę i zgłodniał. Zjedlismy sniadanie i bawimy się razem a ja padam ze zmęczenia. Ech... mąż wróci z pracy to pójdę się zdrzemnąć coś.

Co do tematu spania niemowlaków to u nas super się sprawdził śpiworek, pod główkę żadnej poduszki nie dawałam bo się bałam. Dopiero jak młody skończył chyba półtora roczku to dostał taką płaską poduszkę do spania. W śpiworkach spał do dwóch latek potem dostał mała kołderkę.

zem3i09kgh136z79.png
‹‹ 614 615 616 617 618 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ