X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 01:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia, komodę mam skręconą od listopada ;-) Czekała tylko na zatowarowanie, a teraz tylko na czyste ubranka :-D

Jeśli chodzi o śpiworki itp. Chciałabym tak nieśmiało przypomnieć, że takie nieruszające się dzieci powinny mieć tylko jedną warstwę więcej, niż my. Mamy bluzkę? Dziecko ma bluzkę i sweterek
    Mamy sweter? Dziecko ma kurtkę. Mamy kurtkę? Dziecko ma kurtkę i kocyk. To oczywiście duże uproszczenie, ale czy kupowanie super-hiper ciepłego śpiworka na marzec, końcówkę zimy, jest konieczne? W gondoli zmieści się dziecko z całym oprzyrządowaniem, gondole mają też nakrycie, zmieszczą się kocyki. Ja wolę ubierać maluszka warstwami, których łatwo się pozbyć :-) Dlatego kupiłam kombinezon przejściowy-bawełniany i puchaty. Nic zimowego. Jak będzie zimno, to pod spód założę cieplejsze rzeczy, do gondoli dorzucę koc, ewentualnie to nakrycie na gondolę.
    Na fotelik mam śpiworek, ale taki lżejszy. Zawsze mogę na czas przenoszenia nakryć go dodatkowo kocem i łatwo go w razie czego zdjąć.
    Nie ma co przesadzać z przegrzewaniem :-)
    Ale żeby nie było-ten cottonmoose wygląda bosko! Gdybym rodziła na jesieni lub w zimę, to pewnie bez zastanowienia był kupiła :-)

Butterfly 83 lubi tę wiadomość

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 01:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly a kiedy mąż przyjeżdża?
    Patuniek dobry pomysł z tym pasem,chyba też pomyśle. Dzisiaj kupiłam adaptery do wózka :)

patuniek86, Butterfly 83 lubią tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 01:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra, znowu jest po 1, a ja nie śpię :-(

Wyłączam się, czytam książkę dla uśpienia i dobranoc Paniom :-)

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Marysia90 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 01:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patuniek, wiem wiem, że nie ma co przegrzewać. Ja chciałam kupić taki większy, że przy wyjściu ze szpitala czy marcowych spacerach z gondolą po prostu go podwinę pod nóżki. a jak przyjdzie pierwsza wspólna zima to będzie idealny. Tak to sobie umyślilam ;)

Butterfly 83, patuniek86 lubią tę wiadomość

5b09j44jj86byg4v.png
    08.2016 poronienie - 6tc
    12.2017-02.2018 I, II, III IUI ;(
    05.2018 ivf (21.05 punkcja, 26.06. transfer)
    Beta: 7dpt -32,35, 9 dpt - 68,74, 11 dpt -183,60, 13 dpt -524,20, 15 dpt -1038
    16.03.2019 synek na świecie ❤️
    25.04.2023 transfer-beta 0
    29.05.2023 transfer
    7dpt beta 66,70
    9 dpt beta 163
    16 dpt beta 2351, widoczny pęcherzyk ciążowy
    18 dpt beta 4700
    28 dpt jest ❤️
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Patuniek a moze do karmienia kup sobie taka chuste/peleryne do karmienia? Ja sie zastanawialam ale nie wiem czy bede dlugo karmic. Watpie szczerze :D to sobie glowy nie zawracam. Wpisz na aledrogo CHUSTA peleryna do karmienia piersią WZORY + etui

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Bribrami Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2019, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o śpiworek to kupiłam z la millou używany, ale w stanie idealnym. Nie wiem czy urodzę w lutym czy w marcu a z pogoda może być różnie. Nie jest jakoś mega gruby. Nie lubię tych przykryć od wózka a jak się nie przyda to sprzedam dalej.

Co do ubrań do karmienia to mam 4 bluzki 2 z krótkim rękawem i 2 z 3/4, kupiłam je w Hm. Niby teraz chciałabym dłużej karmić, ale nie na sile. Starszego karmiłam 3 mce bo miał skaże białkowa i straszne wykwity na całym ciele. Nic mu nie było tylko po ryżu i indyku, co mnie doprowadzało do depresji. A młodszego karmiłam prawie 6 mcy i przerwałam bo starszy miał operacje i byłam z nim 12 dni w szpitalu. Generalnie przy młodszym szło nam lepiej ale jak teraz będzie zobaczymy. Na nic się nie nastawiam.

Kolejna noc nieprzespana:( dzieci śpią, mąż spi a ja się budze przy każdym obrocie z boku na bok i nie mogę spać:/

Makowe Szczęście lubi tę wiadomość

w57vrjjg31odl8pz.png
    mhsv4z17rdmo50zd.png
    f2wl3e5eqnmv89e8.png
    Aniołek 03.2013 (6tc)
    Aniołek 02.2015 (6tc)
    Aniołek 01.2017 (10tc)
  • Salsefia Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj miałam taki dzień wrażeń, że dziś nie śpię od 5. Zdążyłam przeleżeć godzinę, zjeść śniadanie i kończę oglądać Ksztalt wody.
    Wczoraj udało mi sie kupić kocyki na promocji bawełniane do nosidełka i wózka. Udało znaleść się wózek w najlepszej jak dotąd cenie, wanienkę ze stojakiem. Torbę do wózka też, 80€ ale jest duża i wyglada jak torebka i pasuje bo bliźniaka bo reszta jest dość mała. Myślałam ze mąż bedzie narzekał ale jemu tez się spodobała. W środę zamówimy przy okazji wizyty. Była z nami teściowa i była lekko przerażona ale niestety ceny tutaj są kosmiczne.
    Oglądałam wlasnie tez śpiworki. U nas mrozów nie ma, ale w marcu moze byc troszkę chłodno i chyba kupię właśnie śpiworki zamiast kombinezonów. Mam dwa po dzieciach siostry ale są dość grube a nie chce inwestować w kolejne.

7mdlydr.png

<3 Bruno <3 Klara

Brak antykoncepcji 11/2015
    Żylaki powrózka nasiennego,
    06/2018 IMSI
    3/07/2018 transfer 2 blastek
    31/07/2018 dwa <3 <3
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleopatra, sęk w tym,że mój mąż ma własną działalność gospodarczą. No i to jest z lekka problematyczne. Teraz będzie jakoś pod koniec stycznia pewnie. Później nie wiem jak to rozplanujemy. Bo jak lekarz powie,że szyjka się skraca czy rozwiera, to będzie wiadomo,że może już poród się zbliża. A tu na głucho zamknięte:-P
    Także mąż mój będzie latał do nas. Dziś mam ciut lepszy nastrój, oby tam zostało.

Marysia90 no to rozumiesz mnie z tymi obawami. Tzn ja ogólnie chce i wolę rodzić sama,mój mąż też już przy samych narodzinach chce wyjść i wrócić jak będzie po wszystkim. Taki odważny jest :-D Ale grunt,że się przyznaje do tego. Ale chciałabym mieć to poczucie, że jest za drzwiami i czeka na nas. :-(

Patuniek86 Ty jesteś jak ciocia dobra rada. Piszesz o zakupach A ja :eeejjj no właśnie przecież to będzie potrzebne i to też. Także Ty pisz co ci się przypomni z tymi zakupami, a ja będę kradla Twoje pomysły i też się zaopatrze dzięki Tobie :-*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2019, 07:54

patuniek86 lubi tę wiadomość

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
    Aniołek(7tc)- luty 2016 *
    Lilianka(19tc)- 10.01.2018 *
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny A jaki rozmiar śpiworka do spania kupujecie? Bo niektóre są oznaczone 0-6 W msc co jest prostsze ,a niektóre konkretnie są opisane rozmiarem 62,74 itp itd

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w nocy nie mogę spać bo nie mogę oddychać nosem i musze ustami. Nosem jakby za mało powietrza mi a ja oddycham ustami to mi się wysusza i ciągle chce mi się pić. No kurcze, tego jeszcze nie było ;]
    Ja mam kombinezon po koleżance, ale jakby co to też jakieś spiworki po chlopakach więc nie będę już kasy wydawała :)

l22nzbmhc97dgg3u.png
  • Butterfly 83 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleopatra wrote:
    Ja w nocy nie mogę spać bo nie mogę oddychać nosem i musze ustami. Nosem jakby za mało powietrza mi a ja oddycham ustami to mi się wysusza i ciągle chce mi się pić. No kurcze, tego jeszcze nie było ;]
    Ja mam kombinezon po koleżance, ale jakby co to też jakieś spiworki po chlopakach więc nie będę już kasy wydawała :)

Kleopatra, jak to mówią, jak nie urok to sraczka albo przemarsz wojska,czyli ciągle coś. Ja w nocy jak się obudzę to już z 2h nie moje. Ogólnie budzę się,jak się przewracam z boku na bok, ale wtedy muszę wstać siku, bo po prostu czuje,że boli mnie cały brzuch i plecy na wysokości nerek.
    A wtedy już po spaniu. Wracam do łóżka, ale mój organizm chyba odbiera to jako wybudzenie i muszę znowu wrócić do łazienki. Bo ogólnie odbywa się u mnie wszystko bardzo regularnie :-P
    A później gram czytam, żeby zmęczyć jakoś oczy ponownie.

ug37krhmmqb9sb9u.png
    Norbi- 16.08.2003
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :-)
    Wczoraj, zanim położyłam się spać, Pola tak mi usiadła na szyjkę, że myślałam, że zaraz mi wyjdzie ;-) Ból był tak silny, że aż poleciałam do łazienki ;-) Oczywiście wystarczyło się położyć i minęło :-) Ale dzisiaj luzuję ze wszystkim, obiad zrobił wczoraj mąż na 2 dni, więc ja dzisiaj leniwie ;-)

Butterfly, jak już tak z listą zakupów, to aspirator do noska :-) Miałam fridę, ale matko, jak się z tym męczyłam, hiperwentylowałam-i bałam się, czy już, czy jeszcze, czy filtr już wymieniać...
    Katarek podłączany do odkurzacza u mnie odpada. Odkurzacz jest tak zabunkrowany, że tylko mąż to wyciąga ;-) A w przypadku potrzeby musiałby stać bez przerwy na wierzchu, a miejsca w domu brak ;-)
    Więc ja kupuje elektryczny, na baterie. Widziałam ten Pingo, zresztą tej samej firmy już namierzyłam nebulizator :-) I znalazłam aptekę, która sprzedaje je w zestawie taniej :-)

Inso, chusta ok, też o tym myślałam, ale to tak bardziej spacerowo ;-) Po prostu kupię sobie ze 3-4 rozpinane bluzki i spokój :-)

Bibrami, ja miałam dobrze z Młodą-karmiłam prawie rok (trochę ponad 11 miesięcy) i mam nadzieję na powtórkę :-) Ale faktycznie, mając tak ścisłą dietę sama bym skisła...

Zapomniałam Wam powiedzieć! Bebilon wysłał mi próbkę ich nowego mleka następnego (po 6 miesięcu). Zapisana byłam do newslettera od 2017 roku, kiedy ciąża okazała się zaśniadowa, a nie chciało mi się wypisywać ;-)
    W każdym razie, czytajcie skład takiego mleka...
    Na drugiej pozycji- olej palmowy :-( Najgorsza chemia i świństwo :-( Już wiem, że tego mleka w życiu nie kupię, Wam też nie polecam :-(

Salsefia, jak mąż nie narzeka, to się nawet nie zastanawiaj nad takim cudem I bierz torbę :-D Dasz linka, chociaż popatrzę :-)

Butterfly, ja mam właśnie 0-6 miesięcy, czyli niby do rozmiaru 68. Ale z Twoimi długimi nogami, to nie wiem :-D

Kleopatra, może woda morska do nosa przed snem?

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Ayleen Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!
    Ja kupiłam kombinezon całkiem ciepły ale rodzę w połowie lutego więc może być zimno. Mam super ciepły śpiwór, który kupiłam do gondoli dla starszaka i używam go już czwarty sezon- najpierw w gondoli, potem w spacerówce a teraz na sankach. Także u mnie sprawdził się rewelacyjnie. Za to teraz dokupiłam sobie śpiworek do fotelika, taki raczej średniej grubości. Mnie trafiał szlag, jak mi spadał kocyk z fotelika w trakcie przenoszenia. Zobaczymy jak to się sprawdzi.
    U mnie już poprana większość rzeczy, łącznie z gondolą, fotelikiem. Teraz mam tylko furę prasowania ale mama zaoferowała się z pomocą :) Zostały mi 33 dni do cesarki!

Moje koleżanki urządziły mi „baby shower”. Jak było fantastycznie! Całe szczęście moje dziewczyny są z tych rozsądnych i nie wydawały niepotrzebnie na jakieś dekoracje i gadżety ale za to zadbały o jedzenie, które mogę jeść na mojej diecie i brak słodyczy, żeby mi nie było przykro :) Dostałam od nich śliczną bransoletkę z grawerem- z jednej strony Jaś, z drugiej Antoś. Prawie się popłakałam ze wzruszenia. Super miły wieczór, siedziałyśmy do 2 w nocy, to pewnie ostatnia okazja na dłuższy czas żeby się tak spotkać i pogadać. Bardzo potrzebowałam takiego wyjścia, odpuściły mi wszystkie stresy ostatnich dwóch tygodni.

Za to dzisiejsza noc nieprzespana :( znowu starszak zaczął kaszleć. Po skończeniu antybiotyku było kilka dni ciszy po czym wrócił suchy kaszel, kilka-kilkanaście kaszlnięć w ciągu dnia. Nasza pediatra zasugerowała diagnostykę w kierunku alergii/astmy :( Wczoraj dostał po raz pierwszy lek, który miał pomóc i teraz tak myślę, że nocny napad duszącego kaszlu to po nim? Już mi ręce opadają. A jeszcze jutro kolejna kontrola moich wyników więc muszę go zostawić z babcią. Oby do wiosny!

patuniek86, Makowe Szczęście, Reniferra, iNso87, Marza89, Butterfly 83, india lubią tę wiadomość

n59y9vvj81dh7gev.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ayleen, lubię oczywiście za pierwszą część :-)
    Jeśli chodzi o kaszel, to cały myk polega Na tym, żeby trafić na naprawdę dobrego lekarza. Fakt, obecnie przy takim zanieczyszczeniu powietrza, kaszel się pojawia sam z siebie. Poza tym, kaszel po infekcjach potrafi się utrzymać nawet do 6 tygodni- bez żadnej już choroby.
    U Młodej wygląda to trochę inaczej, więc żadnych porad Ci dawać nie będę ;-)

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Makowe Szczęście Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly chciałam Cię zapytać jak bez Męża ale nie chciałam poruszać tematu, bo wiem jak ja miałam i to jak nie byłam w ciąży. Już naprawdę niedługo :) i będziecie w 3kę :) cały czas :) zobaczysz :) pisz jak Ci jest smutno, nie bądź z tym sama.

Marysia90 nic mi nie mów o porodzie samej. U mojego Męża w pracy kocioł, i nie wiem czy nie będzie musiał lecieć kilka razy za granicę. Zaznaczył, że od lutego nie może. Jeśli by się zaczęło podczas Jego nieobecności, to łapie samolot i w dwie godziny jest. Życzę sobie tak szybkiego porodu ale wiecie jak jest :) Jak dobrze pójdzie to nie poleci ale jak sobie myślę, że zaczynam rodzić sama w obcym kraju? Nie wiem serio. Mam nadzieję, że nic takiego i u Ciebie i u mnie się nie wydarzy :)

My wczoraj byliśmy u Koleżanki Męża (jeszcze z czasów LO, też mam taką paczkę - super sprawa), dała nam 5 toreb ciuszków ale już takich większych od 74. Jej Córeczki mają już 2 i 4 także nie ma mini ciuszków, zresztą tych mam już tony. Znalazła nam śpiwór do wózka/fotelika taki z dziurami z tyłu. Zobaczymy jaka będzie pogoda. Chociaż u nas np w środę ma być 15 stopni na plusie, więc nie ma zimy. Jak coś to jesteśmy przygotowani :)
    Bardzo się cieszę z tego spotkania, poopowiadała mi o porodach, chociaż Ona nie rodziła w tym samym szpitalu ale dała mi kilka rad. Np. żebym poszła porozmawiać z anestezjologiem itp.

Co do karmienia, to mam nadzieję na min. pół roku mi się uda. Chciałabym z cycka przejść na normalne jedzonko, akurat będzie koniec lata/ jesień było by idealnie. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu. Nie chcę się mocno nastawiać, żeby nie przechodzić laktacyjnej depresji. Bardzo chcę karmić Małą piersią ale przeraża mnie to, że może się nie udać i tego laktacyjnego terroru.

.
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patuniek ja dla Lenki dawalam Hipp Bio Combiotik. Nie zmienialam nawet i tak od ok.3msc do 1,5roku pila go i byl okej. Lena nie ma uczulen ani skaz. Z Laura bylo gorzej,bo miala skaze bialkowa i od 1,5msc jak skonczyla odrazu nutramigen na recepte blee.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2019, 11:35

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ayleen na nocny kaszel dla dziecka Sinecod u nas sie sprawdza. 12kropli do buzki przed snem.

Edit.
    Jesli chodzi o lek,to moze za pozno go dalas? Moze ma dzialanie wykrztusne? A ten najlepiej wiadomo do 17 podawac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2019, 11:39

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Reniferra Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :). Ja dzisiaj też na kolejnych internetowych zakupkach. Tak oto czekam na 3 paczki, a w zeszłym tygodniu przyszły 4 :D. Jakoś ta skrócona szyjka mnie jeszcze bardziej zmobilizowała.

Marza89, iNso87, patuniek86, Butterfly 83 lubią tę wiadomość

Maja <3 08.03.2019r., Antosia <3 09.12.2021r.
    l22niei37lacal8c.png
    3i49k6nl8ih810gk.png
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ayleen a pokaż jaki masz do fotelika?
    Patuniek to jest kwestia bardziej jakbym przez nos miała za mało powietrza. Teraz w dzień jest normalnie a w nocy masakra.
    Ja cała moja trójkę karmilam ok roku. Pierwszy i drugi raz to były ciężkie walki, już w szpitalu kazali dokarmiac itp ale nie poddałam się i chłopcy byli tylko na cycku :) ważne żeby wiedzieć że może być ciężko ale są się :) z ostatnim synkiem już poszlo łatwiej ale chyba ha też byłam bardziej wyluzowana :)

l22nzbmhc97dgg3u.png
  • Marza89 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ❤️
    Ja ciąg dalszy zakupów haha zamówiłam 19 rzeczy za 302 zł haha masakra :O
    A jeszcze wózek musimy kupić i fotelik :O
    Dobrze, że niedługo trzynastka wpłynie :D
    Patuniek pisz wszystko, aspirator też właśnie zamówiłam ale chyba to ta frida była co wciąga się powietrze przez ustnik ;)

Miłego dnia laseczki ❤️

iNso87, Reniferra, patuniek86 lubią tę wiadomość

Aniołek [*] - 6 tydz./ PCOS, Bhcg 29. 06 / 10 dpo - 19, 13 dpo-120, 15 dpo-420, 20 dpo-4228
    Laura 💕 03.03.2019 😍 3410g 😍 53cm😍
    jon7a04.png
‹‹ 618 619 620 621 622 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ