X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2014, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia0312 wrote:
    Endokobietko a może laktatorem jakbyś odciągała ? Elektryczne są na allegro i to czasami za fajne pieniądze :)

http://allegro.pl/canpol-laktator-elektryczny-easy-start-akcesoria-i4176552585.html

ja mam ten laktator i jestem z niego bardzo zadowolona :)

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2014, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olenko moj dawid ma na udzie naczyniaka , mialam sie zapisac do kato do poradni ale tam zapisuja od 6 mca zycia bo moga sie do tego czasu wchlonac

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • Effcia28 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2014, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też karmiłam mlekiem Hipp Bio Combiotic 1 nakupiłam od razu na zapas ale moja Magda ze względu na alergie musiała przejąć na bebilona Pepti i tamtego mleka Hipp zostały mi trzy puszki z czego dwie zamknięte :/

Nie wiem czy dobrze mamy dobrane to mleko bo nadal kupki robi lużne i oliwkowe i jak przestałam dodawać kropli na wzdęcia to powrócił płacz. Co prawda mniejszy niż wcześniej ale zawsze

frgt5b8.png 546fc3c5c96d17b5.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki za porady z tym laktatorem. Ja musze jak Jas skonczy 7 miesiecy wrocic do pracy na 11 godzin dziennie (z dojazdem) i wtedy juz raczej nie bede karmic. Wlasnie na ten czas zamrazam. Mroze juz po 2 woreczki 150 ml dziennie. Strasznie duzo mam pokarmu. Za niedlugo bede miala w zamrazalniku cala szuflade pelna :)
    Czy Mamy karmiace tylko piersia podajecie dzieciom cos jeszcze np herbatki, ja Jasiowi podalam raz jak mial 3 tygodnie rzygal po niej i od tego czasu nic mu nie daje.
    Kupilam pare dni temu dodatkowe "odciagacze do mojej pompy i tam byla tez w zestawie pompa reczna, taka jak wielka strzykawka, tez fajnie odciaga. Moze bewde brala do pracy :) Teoretycznie w pracy przysluguja mi dwie przerwy po 45 minut na karmienie, ale ja jade do pracy 70 minut, wiec nie wiem jakbym to miala wykorzystac. Musze popytac czy moge np wyjsc z pracy wczesniej, ale w DE pewnie to nie przejdzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2014, 08:51

Marysia0312 lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Effcia, a u Twojej córy po czym stwierdziłaś (lub lekarz stwierdził), że jest uczulona?

qb3ci09kgez1zp78.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    24xgrjs.jpg

il8u3n.jpg

paula22, kaaasiaczek_, ania_mr, Marysia0312, Kocur lubią tę wiadomość

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak krakałam aż wykrakałam okres przyszedł :D dokladnie 8 tyg i 1 dzień po porodzie :)

paula22, kaaasiaczek_, juicca, Marysia0312 lubią tę wiadomość

4afcc1255b.png
  • Effcia28 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaaasiaczek_ wrote:
    Effcia, a u Twojej córy po czym stwierdziłaś (lub lekarz stwierdził), że jest uczulona?
    najpierw na buzi wyszła jej taka kaszka,potem doszły kłopoty brzuszkowe następnie stolec zrobił się zielony i słuzowaty i prawie cały czas płakała.

Mój mąż ma alergie mój syn również i pewnie ona też jest genetycznie obciążona stąd taka decyzja pediatry

frgt5b8.png 546fc3c5c96d17b5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juicca wrote:
    24xgrjs.jpg

il8u3n.jpg

Ulala Dawidek jaki elegancik :) to pewnie zdjęcia robione w dniu Chrztu św. Duży chłopak juz z niego :)
    Pozdrawiamy Was :*

juicca lubi tę wiadomość

• pillow Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gh

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 10:46

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pillow napewno go tylko cos bolalo. Dobrze zrobilas dajac mu czopek. Mi lekarz kazal nawet bez temperatury podawac czopek, jesli widze ze dziecko cos boli i tez tak zrobilam po obu szczepionkach. My mielismy pneumokoki razem z innymi szczepionkami i bylo ok. Cyrk byl po meningokokach i to dopiero po 2 dniach.
    Szczepie sie co rok przeciwko grypie i sama wiem jak po szczepionce po 2-3 dniach boli ramie, te maluchy pewnie tez tak boli.

17u93e5exqfllrog.png
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja pediatra kazała szczepić tylko i wyłącznie na podstawowe szczepionki żadne tam rotawirusy itp jeżeli ciąża przebiegała prawidłowo i w czasie nie jadło się żadnych leków i nie chorowałam nie ma takiej potrzeby. I ja jestem tego samego zdania bo to nie daje nam 100% gwarancji ze dziecko nie zachoruje lub przebieg będzie łagodniejszy ŻADNEJ więc nie ma po co narażać dziecka na dodatkowy ból. To jest tylko nabijanie kasy za te dodatkowe szczepionki a młodzi rodzice wiadomo kupią wszystko dla swego malca ;)

No i szczepionki skojarzone oprócz tego że jest mniej ukłuć są oczyszczane, łagodniejsze, bezpieczniejsze potwierdzone wieloma testami a te na NFZ nie więc na pewno są lepsze. Tę skojarzoną nam polecała.

4afcc1255b.png
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1tsk29.jpg

Maja roześmiana :D

paula22, juicca, kaaasiaczek_, ania_mr, Effcia28, Marysia0312, Kocur lubią tę wiadomość

4afcc1255b.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja miała szczepienia 23 kwietnia 5w1 i rotawirus i bardzo dobrze zniosła. Płakała w trakcie szczepień trochę przez cały dzień pomarudziła ale tak to było w porządku. Kolejne szczepienie ma 4 czerwca. My dodatkowo tylko będziemy szczepić na pneumokoki ale to jak skończy pół roku gdy nie ma już tak szczepień :)

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam lekarz zalecil szczepic na wszystko, zwlaszcza ze Jas jest wczesniakiem, zalecal szczepic jak najwczesniej. My szczepilismy go od razu w 8 tygodniu 6 w 1 + pneumokoki + rotawirusy, a tydzien potem na meningokogi, bo ja sama przechodzilam w wieku 5 lat meningokokowe zapalenia opon mozgowych, u mnie skonczylo sie bez zadnych zmian, ale w rodzinie mielismy tez inna osobe ktora przechodzila to samo i stracila przez to calkowicie sluch w wieku 7 lat i dlatego lekarz kazal nam Jaska szczepic teraz, jesli 2 osoby w rodzinie juz mialy takie choroby to ryzyko zwieksza sie nawet 500 krotnie. W DE ta szczepionka jest przewidziana dopiero u rocznych dzieci. rotawirusy sa tez zalecane jesli dzieci maja isc do zlobka lub przedszkola. Szczepionka na rotawirusy byla u nas do picia. Do tej pory za zadna szczepionke nie zaplacilam, nie wiem czy kasa chorych uzna te meningokogi, ale najwyzej zaplace, nie bede ryzykowac.

Mysle, ze jakby te szczepionki nie byly skuteczne to niemieckie kasy chorych by ich nie pokrywaly, tutaj nie ma zadnych obowiazkowych szczepien, wszystkie sa tylko zalecane, teoretycznie nie trzeba dziecka na nic szczepic. Podobnie jest chyba w Austi i Szwajcari.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2014, 15:41

Kocur lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O szczepionce na rotawirusy:

"Badania kliniczne, wykonywane na populacji dzieci urodzonych o czasie, wykazały bardzo wysoką skuteczność szczepionki w zapobieganiu zachorowaniom (łącznie około 74%), a w szczególności - niemal 100% skuteczność w zapobieganiu zachorowaniom ciężkim, wymagającym hospitalizacji. Nie wykazano różnic w skuteczności szczepionek przeciw rotawirusom przy ich jednoczesnym stosowaniu z innymi szczepionkami, w tym szczepionkami skojarzonymi. Także rodzaj karmienia (naturalne lub sztuczne) nie wpływał na efekt szczepienia.

Dosyć ograniczone są dane dotyczące szczepień u dzieci urodzonych przed 37 tygodniem ciąży, ale dostępne wyniki na małych grupach dzieci urodzonych w przedziale 25-36 tydzień ciąży, sugerują skuteczność na poziomie około 70%, czyli podobną jak w grupie dzieci donoszonych.

Ocena działań ubocznych została dokonana w dużych badaniach populacyjnych obejmujących grupy nawet ponad 70.000 dzieci. Nie wykazano zwiększonej częstości wgłobień jelit, ani innych poważnych objawów ubocznych. Dotyczy to zarówno badań w grupie dzieci donoszonych jak i u wcześniaków. Najczęstsze objawy uboczne po szczepieniu to rozdrażnienie dziecka i przejściowy brak apetytu, jak również (rzadziej) łagodna biegunka, wzdęcie brzucha lub zwracanie pokarmu."

Zrodlo: http://www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,579,rotawirusy-czy-szczepionka-jest-skuteczna-i-bezpieczna,box-spec

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olenka Maja sliczna!

17u93e5exqfllrog.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja zdecydowałam, że zaszczepię Michała szczepionką 5 w 1, ale jeszcze nie teraz. będę odkładać to najdłużej jak się tylko da.

dziewczyny, a tak z innej beczki, wyjeżdżacie w tym roku gdzieś na wczasy z maluchami? jeśli tak to bardziej PL czy gdzieś poza granicę?

my niby mamy zarezerwowane noclegi nad polskim morzem, ale kurde jak nie trafimy z pogodą to będziemy w czarnej d*pie. i coraz częściej myślę jednak o podróży zagranicznej, choć nie ukrywam, że trochę się boję. ale będąc w Turcji 2 lata temu, było małżeństwo z trójką dzieci (w tym 6 miesięczny Franek, który mimo wszystko upały znosił nieźle). i już sama nie wiem. :/

qb3ci09kgez1zp78.png
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 2 maja 2014, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Nam lekarz zalecil szczepic na wszystko, zwlaszcza ze Jas jest wczesniakiem, zalecal szczepic jak najwczesniej. My szczepilismy go od razu w 8 tygodniu 6 w 1 + pneumokoki + rotawirusy, a tydzien potem na meningokogi, bo ja sama przechodzilam w wieku 5 lat meningokokowe zapalenia opon mozgowych, u mnie skonczylo sie bez zadnych zmian, ale w rodzinie mielismy tez inna osobe ktora przechodzila to samo i stracila przez to calkowicie sluch w wieku 7 lat i dlatego lekarz kazal nam Jaska szczepic teraz, jesli 2 osoby w rodzinie juz mialy takie choroby to ryzyko zwieksza sie nawet 500 krotnie. W DE ta szczepionka jest przewidziana dopiero u rocznych dzieci. rotawirusy sa tez zalecane jesli dzieci maja isc do zlobka lub przedszkola. Szczepionka na rotawirusy byla u nas do picia. Do tej pory za zadna szczepionke nie zaplacilam, nie wiem czy kasa chorych uzna te meningokogi, ale najwyzej zaplace, nie bede ryzykowac.

Mysle, ze jakby te szczepionki nie byly skuteczne to niemieckie kasy chorych by ich nie pokrywaly, tutaj nie ma zadnych obowiazkowych szczepien, wszystkie sa tylko zalecane, teoretycznie nie trzeba dziecka na nic szczepic. Podobnie jest chyba w Austi i Szwajcari.

Widzisz Endokobietko może ze względu na to że Jaś jest wcześniakiem i jeszcze meningokoki Ty przechodziłaś... ale po przeczytaniu tego hmm sama się teraz zastanawiam :/

4afcc1255b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 maja 2014, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaaasiaczek_ wrote:
    ja zdecydowałam, że zaszczepię Michała szczepionką 5 w 1, ale jeszcze nie teraz. będę odkładać to najdłużej jak się tylko da.

dziewczyny, a tak z innej beczki, wyjeżdżacie w tym roku gdzieś na wczasy z maluchami? jeśli tak to bardziej PL czy gdzieś poza granicę?

my niby mamy zarezerwowane noclegi nad polskim morzem, ale kurde jak nie trafimy z pogodą to będziemy w czarnej d*pie. i coraz częściej myślę jednak o podróży zagranicznej, choć nie ukrywam, że trochę się boję. ale będąc w Turcji 2 lata temu, było małżeństwo z trójką dzieci (w tym 6 miesięczny Franek, który mimo wszystko upały znosił nieźle). i już sama nie wiem. :/
    Hej ja mam w planach wakacje na grackich wyspach, tak w sierpniu lub wrześniu

‹‹ 253 254 255 256 257 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ