X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • pillow Autorytet

Wysłany: 27 września 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    h

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 10:57

kaaasiaczek_ lubi tę wiadomość

• paula22 Autorytet

Wysłany: 27 września 2014, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to nie wiem czy dac z białkiem czy samo żółtko hmm. dziś będzie pierwszy raz

lprktv73nye615w2.png
  • pillow Autorytet

Wysłany: 27 września 2014, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hjiem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 10:57

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 27 września 2014, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jemy od 1.09 cale jajko przepiorcze 3 razy w tygodniu, od paru dni podaje 1,5 jajka przepiorczego, potem przerzucimy sie na kurze

kaaasiaczek_ lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 27 września 2014, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z jajem to jest tak że niby nowy schemat podaje że cale jajo... ale cały sens jest właśnie w żółtku białko jest okropnym alergenem i zawiera sód który należy unikać wieęc ja małej nie daję choć zanim to przeczytałam dałam jej z białkiem i nic jej na szczęście nie było ale jeżeli nic tam nie ma wartościowego a wręcz przeciwnie to po co ? Ja zrezygnowałam ;)

4afcc1255b.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 28 września 2014, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety Alicja się ode mnie zaraziła ma jak na razie lekki katarek, mam nadzieję że szybko minie. Ale nie jest marudna, jest raczej zadowolona jak na razie. W nocy dziś wstała o 2 i do 4 gaworzyła się śmiała, potem poszła spać i wstała o 7.30 na kaszkę.

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 28 września 2014, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziś w nocy pojawił się ząbek dolna jedyna ;)a juz widę drugą jedynkę

ania_mr, Endokobietka, Kocur, kaaasiaczek_ lubią tę wiadomość

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 28 września 2014, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicji zycze powrotu do zdrowia.

Olenka tze o tym czytralam o tym bialku i dlatego tez podaje przepiorcze, podobno bardziej wartosciowe i wogole nie uczula.

Juicca gratulujemy zabka, u nas dalej nic nie widac.

Weekend super z jedzeniem, Jas wszystko zjadl, w piatke po pracy zjadl tez caly obiad ode mnie. Nadal nie wiem czy nie jadl przez katar, przez zabki, czy nie chce od meza, zobaczymy co bedzie jutro.

A i wczorja jas szalal na basenie jak nigdy, normalnie pluskal sie i smial caly czas. Zawsze jest zadowolony ale wczorja juz mega super bylo, caly dzien mial swietny, dzis tez ok (odpukac).

Czy Wasze dzieci tez wystawiaja jezyk, no od 3 dni caly czas wystawia jezor i sie smieje. Nawet plywal z jezorem na wierzchu.

17u93e5exqfllrog.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 28 września 2014, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my dziś cały dzień w podróży i u kogoś;)
    byliśmy u moich rodziców, babci, przyjaciół i Amelka miewała na początku humorki a potem było ok;) niedawno wróciliśmy i Amelka zasnęła już w aucie, obudziła sie i znowu dalej śpi;)
    a wczoraj dałam jej na pierwszy raz samo żółtko i pięknie zjadła w obiadku;)

Oleńka lubi tę wiadomość

lprktv73nye615w2.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 28 września 2014, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Alicji zycze powrotu do zdrowia.

Olenka tze o tym czytralam o tym bialku i dlatego tez podaje przepiorcze, podobno bardziej wartosciowe i wogole nie uczula.

Juicca gratulujemy zabka, u nas dalej nic nie widac.

Weekend super z jedzeniem, Jas wszystko zjadl, w piatke po pracy zjadl tez caly obiad ode mnie. Nadal nie wiem czy nie jadl przez katar, przez zabki, czy nie chce od meza, zobaczymy co bedzie jutro.

A i wczorja jas szalal na basenie jak nigdy, normalnie pluskal sie i smial caly czas. Zawsze jest zadowolony ale wczorja juz mega super bylo, caly dzien mial swietny, dzis tez ok (odpukac).

Czy Wasze dzieci tez wystawiaja jezyk, no od 3 dni caly czas wystawia jezor i sie smieje. Nawet plywal z jezorem na wierzchu.

Amelka miała takie momenty, że często wystawiała i podobało jej sie to;)

lprktv73nye615w2.png
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 28 września 2014, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu_mr
    Za wczasu podawaj Ali wodę morską i opróżniaj nosek bo katar u maluchów jest strasznie groźny!

My właśnie kończymy przygodę z katarem...też myślalam że to nic a w nocy mała miała 39,2 :( bez leków się nie obeszło...

Apteczka musi być zaopatrzona w Kidofen duo lub zwykły ibuprofen.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2014, 22:42

4afcc1255b.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas katarek trwal jakies 10 dni, ale byl minimalny, troche odciagalismy, ale w sumie nie bylo tego duzo, stosowalismy sol fizjologiczna, temperatury nie bylo wcale, bylismy u lekarza na wszeli wypadek, powiedzial ze samo przejdzie i zeby nie dawac zadnych lekarstw dopoki nie ma temperatury. Po sobotnim basneie katar minal calkowicie :)

17u93e5exqfllrog.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dla Dawidka z okazji ząbka :)

Aniu mam nadzieję, że Alusia szybko się wykuruje :<

Z tym jajem na pewno macie racje, ale w przyszłości nie wyobrażam sobie, żeby jadł samo żółtko, więc niech się przyzwyczaja :) u nas ładnie toleruje całe jajo od kury zielononóżki, w wiem z pewnością, że te jaja to samo dobro :)

Rychu bezsprzecznie przechodzi chyba njgorszy skok czyli ten miedzy 7 a 9 miesiace. Ma mega kopa rozwojowego. Pisałam wam, ze zaczął wstawać na nóżki i generalnie zadziwiają mnie jego umiejętnosci podczas zabawy. Szczególnie takie 'przyczynowo- skutkowe', ale bywa raz chmura raz słoneczko. Dwa dni ultra fajne super bez jednego stęku a kolejny dzień kompletne rozbicie marudzenie i popłakiwanie. Spać nie, bawić nie, jeść nie generalnie wszystko NIEEE . Dziś w nocy np. wstał 2 razy !!! CO już nam sie tak dawno nie zdarzało, a o 22 i 4 był bek musiał dostać mleka po 120 i dalej szedł spać. Pierwszy tydzień hustawki za nami - podrecznikowo przed nami jeszcze 3 - zobaczymy jak będzie. A w weekend wyprobowaliśmy chodzić- pchacz w smyku i na razie przy nim stoi - nie jeźdi, ale sama tablica pełna różnych funkcji strzał w dyszkę ! :) I wykruszają nam się drzemki ciągu dnia były min. 3 a w weekend były 2 i dobrze funkcjonował nawet nie upominał się o więcej.

Endokobietko- język ?dobrze to znamy. Plucie i pierdzenie buźką również - radosci z posiadania języka nie ma końca ;)

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur to wspolczuje. Kurcze pewnie i nas to czeka, a moze juz jestesmy w tym skoku i stad te marudzenie. U nas tez drzemki zmienily sie w 2, krotkie po 1 butli i po deserku, a spanie popoludniowe przed obiadkiem 2-3 godziny, kurcze wolalabym po obiadku. Jakos do lutego bedziemy musieli go rpzyzwyczaic do spania po obiedzie, tak jak w przedszkolu. Wogole trzeba go bedzie przestawic z jedzeniem na godziny przedszkolne, no ale troche czasu na to jeszcze mamy.

17u93e5exqfllrog.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bym bardzo chciała, żeby Ryś miał to długie spanie po obiadku, ale u nas jest dokładnie przed bo 11-13 a ok 13.15 obiad serwuję, później drzemka 40 minut ok 16-17. Napisałam że Rysiek ma 2 spania a od dziś chyba znów będą 3 ;p bo właśnie wział buteleczkę poleżał, poleżał i widzę, że już śpi ;)

Czyli za rok od października zaczynacie przygodę ze żłobkiem?
    My w okolicach maja/ czerwca, ale pojęcia nie mam tak na prawde z kim i co :( Boje się na samą myśl :< Ciągle waham sie między żłobkiem a nianią. Najbardziej to bym chciała, kogos znajomego, kto zajmuje się np. 2-3 dzieciaczków, ale nie znam niekogo takiego. Moja koleżanka urodziła w podobnym czasie co jej sąsiadka i jedna wróciła do pracy a druga poszła na wychowawcze i dwójkę dzieci bawiła. Zazdroszczę po stokroć takiego rozwiazania.

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zaczynamy zlobek 16.03.2015. Miejsce zalatwialismy w kwietniu, ja przespalam termin zalatwiania, bo w Hamburgu szuka sie zlobka w pierwszych meisiacach ciazy, no ale na szczescie mamy i to na przeciw naszego bloku, wiec optymalnie. Zlobek otwarty od 6 do 18, my niestety bedziemy musieli korzystac od ok 6:30 do 16:30. MEGA DLUGO! ;(
    Od 16.03.2015 bedzei Jas chodzil przez 4 tygodnie z nami (czas na adaptacje), najpierw po 2-3 godziny, potem musi dobic do 10-11 na dzien, a od 14.04.2015 musi radzic sobie w zlobku sam, zobaczymy jak to bedzie. Bylam w tym przedszkolu juz 3 razy i wygladalo to bardzo dobrze, zrezsta obserwuje je przy kazdym wyjsciu z domu. Jas trafi do grupy od 0 do 3 latek, ale w zasadzie najmlodsze dziec maja tam po 10-12 miesiecy, potem sa grupy 3-6 latkow. Z jednej strony fajnie bo przy 3 latkach moze nauczy sie szybciej mowic i wogole wiecej samodzielnosci zdobedzie, no ale moze byc niezbezpiecznie, bo nie wiem czy bedzie umial juz wtedy chodzic i samodzielnie jesc. W zlobku sa tez toalety 3 wielkosci, 1 mini wyglada jak nocnik, ale normalny kibelek to jest i potem wieksza ijeszcze wieksza.
    Zreszta same patrzcie:
    31327a76c3b6b097med.jpg

3-6 latki maja obiad w formie bufetu, stoi talerz przykladowy, ale moga jesc co chca. Wyobrazcie sobie ze w DE w przedszkolach dzieci nie marudza przy jedzeniu. Kumpela poslala teraz 3.5 latke, ktora w domu nie jadla prawie nic, a po 2 tygodniach w przedszkolu je juz wszystko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 09:03

17u93e5exqfllrog.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale na maksa zazdroszczę!!! U nas też trzeba się zapisywać już w ciaży, żeby dostać sie jak dziecko będzie miało ok 2 lat... ;/ dlatego od początku zakładam wyłacznie prywatną placówkę, bo raz w życiu bylam w państwowym żłobku i kurrcze nie chcę nikogo obrazić, ale poczułam się jak w sierocińcu :( Zaznaczam, ze to było jakieś 15 lat temu, więc z pewnością się już wiele zmieniło !!! Do przedszkola liczą się już punkty a nie kolejność zapisów, poza tym moja teściowa, jak wspominałam jest przedszkolanką i zapewnia nas, ze już nam te punkty liczyłą i że się dostaniemy do państwowego :) ale to dopiero jak w roku, którym skończy 3 latka czyli chyba 2017 , czyli długo jeszcze...

Super to żłobko- przedszkole. Z tym jedzeniem mega zazdroszczę. Jak słyszę na dzieci w Polsce dostają jeszcze kompoty (których 90% pić nie chce, bo są nauczone wody) do obiadu, to nie wiem co myśleć. Pełno jeszcze takich zaszłości PRL'owskich funkcjonuje. Szkoda, bo dzieciaki chowa się już z decza inaczej.

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest zazaz slodyczy, sokow, danonkow. Sniadanie robisz dziecku samemu (akurat w naszym tak jest, w innych jest roznie) i jest cala lista co tam moze byc a czego nie, np chleb z Nutella jest zabroniony, jak dzieci Maja urodziny to nie mozna przyniesc slodyczy, chyba ze maly kawalek ciasta i to tylko jesli inni rodzice z grupy wyraza zgode. W zasadzie wszystkie przedszkola sa prywatne ale Maja podpisane kontrakty z panstwem i trzeba starac sie o przydzial. Do przydzialu potrzebna sa wszystkie dane z pracy, bo oni tez ustalaja na ile godzin dostaniesz przydzial i ile bedziesz musial zaplacic. w Hamburgu od 1.08 sa peirwsze 5 godzin darmowe, z czego sie mega cieszymy, bo zamiast 500 euro bedziemy placic cos kolo 200-220 na miesiac, bo 500 to troche duzo dla nas by bylo. No ale dostajemy na Jasia tzw. Kindergeld 184 eruo na miesiac (dostaje sie niezaleznie od dochodu), wiec i tak nie jest zle. Powiem ze za te 184 jedzenie i pieluchy spokojnie kupie, mimo tego ze ja kupuje juz te prawie najdrozsze produkty.

17u93e5exqfllrog.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz zaliczony dostaliśmy do nosa Nasivin, Solik i Mucafluid ponadto witamina C i calcium

Endokobietka, Kocur lubią tę wiadomość

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej to calkiem sporo tego do lykania, ale mam nadzieje ze Ali zaniedlugo przejdzie.

Ja zagadalam kiedys lekarza o witamine c to powiedzial ze mam nei dawac, podawalam przy przeziebnieu maliny, czarny bez i owoce dzikiej rozy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 11:23

Kocur lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
‹‹ 310 311 312 313 314 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ