X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wprowadzala ktoras z Was juz pomarancze?
    Ja w zeszlym tygodniu podalam czarny bez i owoce dzikiej rozny z nowosci, oba super, zadnych problemow, ale byly to male ilisci zmieszane z gruszka lub jablkiem. W tym tygodniu zastanawiam sie nad pomarancza tez w malej ilosci zmieszanej, oczywiscie ze sloiczka, bo ze sklepu sie boje narazie.

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze to jedzenie u nas to chyba tesknota.
    Jas rano wypil 140 ml mleka, bylam wtedy w domu, butla miala 170, przy 140 musialam wyjsc, wiecej nie wypil, o 10 wypil 80 ml. A w weekend zjadal wszystko do ostatniej kropli/lyzeczki :(

17u93e5exqfllrog.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja póki co żadnej egzotyki. Z owoców jemy głównie to samo czyli jabłko, banan, brzoskwinia, maliny, borówki, ale deser urozmaicam o odrobinę musli lub granoli, ale na prawdę dodaje niewiele tak ok łyżkę i blenduję razem z owocami. Wczoraj odważyłam sie i dałam do malin twarozek :) Bardzo smakowało Rysiowi, myśle, że za tydzień dam jogurt naturalny do banana :) i na razie te 2 przetwory włączymy do diety :)
    Z nowości warzywnych to mięliśmy nidawno brukselkę a od dziś jedziemy z cebulkowatymi czyli por i szalotka - dodalam do domowego spagetti :)

Rys tylko pół godziny spania zaliczył ;/ grr musiałam wrócic do domu ze spaceru bo musialam siusiu i pospał 15 minut tylko od powrotu a teraz zachowuje się jakby pół dnia spał tyle ma energii... zobaczymy na jak długo ;p

Endokobietko Jaś teskni bez 2 zdań :( ale pomału przywyknie do nowego porządku. Dopiero 2 tygodnie jest z tatusiem i tak z tego co piszesz radzą sobie nienajgorzej.

Aniu rzeczywiscie dużo tych lekow, oby pomogły !! :)

Endokobietka lubi tę wiadomość

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do owockow tez dodaje platki zbozowe. Tez mysle o jogurcie, ale poczekam do 22.10, bo wtedy wywalczylam 3 dni urlopu czyli bede 5 dni w domu, to moge obserwowac. My z owockow mamy juz naprawde sporo za soba, Jas uwielbia np. truskawki. Ale ja daje sloiczki, tata daje mu banana lub jablo surowe i tez je, a raczej wciera go w siebie i wszystko co ejst dookola i troche trafia mu do buzi.
    Wczoraj mialam polska kaszke zbozowa, mega roznica z ta niemiecka. Ja mam niemiecka jedna z pelnych zboz i roznica jest taka jak np w mace zwyklej i pelnoziarnistej, w tej mojej jest pelno malych kawakow i jakos ona lepiej wchodzi Jasiowi ta polska jest zbyt drobna. Prosilam kumpele zeby mi przywiozla 3 z serii zdrowy brzuszek, a ona mi przywiozla po 3 z kazdego rodzaju, wiec mam 9 kaszek w domu i nie wiem co z tym robic :)

17u93e5exqfllrog.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko a u was te pełnoziarniste nie są po 9 mż ? Ja planowałąm kupić, bo po 8 października chciałam podawać na noc ale wszystkie glutenowe typu 7 zbóż były sugerowane po 9 mż.

Rysiek coś cieńko obiad dziś zjadł ;/ może z pół porcji dałam mu mleko, zeby dojadł i wypił ok 40 ml, odłożył butlę i widzę, że się już bawi, wiec tyle było z jedzenia ;/

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur ja kupuje ta,jest z mlekiem ale my tez uzywamy mleka BEBA wiec dla nas nic sie nie zmienia jesli chodzi o mleko. Ta JAs dostaje na kolacje.

http://archiwum.allegro.pl/oferta/nestle-beba-owsianka-pelnoziarnista-mleczna-bifidu-i4318441071.html

Wpisz w Google NESTLE BEBA OWSIANKA PEŁNOZIARNISTA MLECZNA BIFIDU bo cos nie dziala ten link.

A ta dodaje zawsze do owockow, z ta tez wprowadzalam gluten mimo ze byla od 6 miesiaca.

http://allegro.pl/milupa-kaszka-bio-250g-7-zboz-od-6m-ca-z-niemiec-i4622230734.html

Oprocz tego uzywamy tych 3 zamiennie:

http://www.dziecko.nestle.pl/produkty/kaszki/ctl/productslist/mid/1290/subcatid/37.aspx

Lipa i sliwka super na dobranoc, 8 zboz dodaje czasem do 2 butli.
    Te sa bezmleczne i bezcukrowe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 13:39

17u93e5exqfllrog.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki :)
    Kurcze polski rynek to jest jednak biedny jeżeli chodzi o zywienie dzieci ;/ na szczęście jest możliwosć sprowadzenia bez problemu zagranicznych produktów. Z kaszek skorzystam na pewno :)
    Słoiczki orientacyjnie przyejrzałam na allegro i też jestem pod wrażeniem jakie smaki są dostępne (mam porównanie z Rossmanem, w którym robie zakupy).

Jeszcze wracając do tego wątku, w ktorym napisałaś że w Niemczech dostaje sie dodatek dla dziecka, to pewnnie wiesz ze w Pl nie dostaje się nic. Do Becikowego -jednorazowa zapomoga 1000 zł też trzeba spełniać warunki i mieć określony przychod za osobę ;/ No raz w roku (o ile płacisz podatki) możesz odpisać dziecko w rozliczeniu podatkowym i to jest maksymalnie ok 1000 zł. i też jest to oczywiście uzależnione od dochodu, ale w tym przypadku im wiecej zarobisz (im wiecej podatku odprowadzisz) tym lepiej tzn, ze masz szansę na ten max zwrot.
    Miesięcznie na pieluchy, mleko, kaszki, chusteczki nawilzane i przybory do higieny, słoiki z jedzeniem na weekend wydaję 350-400 zł (zużywamy ok 0,8-1 kg mleka modyfikowanego czyli stosunkowo mało, bo karmię również cycem,pieluchy zawsze 4 opakowania, chusteczek 6, słoiki 10 obiad i 10 deser, kaszki 3 opakowania) do tego ubrania, zabawki, inne nieplanowane wydatki np. leki to róznie 100-300 zł . Tak więc miesięczne utrzymanie dziecka w naszym przypadku to jest między 450 a 700 zł. MASA PIENIĘDZY i żadnej ulgi z tym związanej. To boli jak sie człowiek zastanowi. Pomijam wyprawkę wózek, przewijak, fotelik do karmienia... itd. Dziwic sie, ze ludzie w Pl nie decudują się na dzieci. Żeby chociaż 200 zł tego socjalu było miesięcznie... ;/

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wszystkie lekarstwa ktore dostaje na recepte sa bezplatne lub smieszne doplaty, za magiczny sabsimplex (koszt ok 8 euro) musze doplacic 0,10 Euro. A ja kupuje 1 mleko na 2 tygodnie ok 13 Euro, pieluch nigdy nie liczylam, ale tez 50-60 sloiczkow na miesiac!

Kocur lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie;)
    my dziś cały dzień spacery, pogoda rewelacyjna. Teraz przyszłyśmy, niedługo zjemy maliny i idziemy jeszcze na podwórko;)
    ja dziś byłam z sobą u lekarza na badaniu krwi tsh i z tym zapaleniem jamy ustnej... dostałam dalej leki do antybiotyku

Kocur lubi tę wiadomość

lprktv73nye615w2.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula a dlaczego robiliscei TSH, jesli moge spytac?

17u93e5exqfllrog.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Paula a dlaczego robiliscei TSH, jesli moge spytac?

ja robiłam sobie bo lekarka ma podejrzenie, że mam coś z tarczycą. dziś mi powiedziała, że nie podobają jej sie moje oczy

lprktv73nye615w2.png
  • pillow Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 10:57

• Kocur Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko ja sobie większość rzeczy wyliczam choćby orientacyjnie i kupuje raz w miesiącu, jak braknie to dokupuję, ale tak łatwiej mi utrzymać kontrolę nad zużyciem i nad wydatkami.

Dziewczyny a nie robiłyście 4-6 tygodni po porodzie wyników? Do mnie położna dzwoniła, że mam się zarejestrować 4 po cc a 6 po sn na badanie do gin'a i ten dał mi skierowanie na badanie wątrobowe, tarczycę i żelazo. Żelazo miałam niskie, ale podobno przy karmieniu to jak przy ciąży może być obniżone ale kazał mi brać, więc jaki mi sie przypomniała, albo przypomni to biorę ;p
    Zelazo to przy morfologii, właśnie znalazłam wyniki - TsH , próby wątrobowe i morfologia :)

Pilow też myślę o świętach i bladego pojecia nie mam co dla Rysia kupić, ale chciałabym coś na maksa praktycznego i fajnego, bo pełnie milion pierdołowatych bzdurek dostanie od rodziny ;) W ogóle myślę też o organizacji roczku- wiem, ze jeszcze mnóstwo czasu, ale kompletnie nie mam pomysłu- tym bardziej, ze moja cała rodzina jest z Gorzowa a Szymona ze Szczecina a moja nabliższa rodzina wcale mała nie jest (na święta przyjechali i było nas w sumie 20 osób na naszym ok 60 metrowym mieszkaniu) ale to Rysia jeszcze nie było, więc było łątwiej i jeszcze z psem Huskim przyjają jak juz i chrzestni do tego JEZUUUUUUUUUUUU jeste przerażona nie wiem jak to ogarnąć ;/ może u rodziców zorganizuję...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 19:41

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • pillow Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    h

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 10:57

• sylvia Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JejQ nie mam czasu na forum małemu ząbek wychodzi i śpi po 30 min a w nocy piszczy... Czytam tylko.tak pobieżnie co się u was dzieje... U nas ząb w drodze i trzeba łóżko znów.obniżyc bo próbuje wstać, na kolanach już umie.... A oprócz słowa Mama to zaczęło sie baba:-D pozdrawiam dziewczynki :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 20:56

Kocur, kaaasiaczek_ lubią tę wiadomość

relgg7rfroacrbi5.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane

dziś odebrałam wyniki TSH , morfologii i moczu

te dwa ostatnie ok ale moja tarczyca :( od 6 lat się leczę na niedoczynnosc tarczycy i hashimotoo

a dzis wynik 12,19 jutro idę do lekarza zeby przepisał mi wyzszą dawkę euthyroxu

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to dziewczyny miejcie ta tarczyce pod kontrola. Ja mam guzy na tarczycy i badam co 1-2 lata USG, raz mialam nawet, scyntygrafie, alez sie balam bo mnie lekarz wystraszyl, ale bylo ok.

A nasz "Szefuncio" dalej strajkuje, wczoraj z mezem pol butli i pol obiadku, z mama obiadek do konca, owocki do konca, kaszka prawie do konca, ale ze malo zjadl w dzien pobudka o 4:30. Do dupy mu nakopie, przez caly czas nie wstawal przed 6 a jak ja chce sie wyspac to mi takie numery robi. Kurcze mysle ze to te zeby jednak, narazie nic sie nie przebilo, ale widze biale punkty w miejscu dolnych jednek i od 3 tygodni jest punkt w miejscu 4/5 wiem ze to za wczesnie, ale ewidentnie jest tam cos twardego. Wczoraj wkladal rece do buzi i lapal sie za dziasla, do tej pory sie nie lapal, wiec chyba jednak zeby.
    Maz byl wczoraj tak zmeczony ze o 21 poszlismy spac.
    A ja dzis pobilam rekord, bo wstalam o 6:15, wyszlam o 6:30 i bylam w pracy o 7:10 czyli przed czasem, bo pracuje od 7:15 :)

Ja tez nie mialam jeszcze zadnych badan krwi po porodzie, tylko cytologie juz 2 razy, ale moja lekarka robi praktycznie co pol roku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2014, 07:20

17u93e5exqfllrog.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też nie dość, że skok to kolejne zęby idą... wczoraj nawet w dziąsełko nie dał się za bardzo dotknąć, ale jak posmarowałam to wyczułam już dolną dwójkę, wiec na dniach się wybije. To będzie już siódmy ząb.

Kolejna noc z pobudką o 1 a później o 6 ale o 6.30 tata się już kręcił, wiec nie udało się zasnąć. Zobaczymy jak dzisiejszy dzień, póki co stoi przy meblach i zwala co mu w ręce wpadnie. Wszystko przenoszę kolejny poziom wyżej...

Piloww myślałam wczoraj nad prezentem i co myślisz o jeździku? To pewnie prezent na wyrost,ale myślę że fajny i praktyczny, chociaż do roczku jeszcze dalego może się sprawdzi?

Juicca nie znam się na wartościach TSH ale jak piszesz, że kiepsko, to bardzo CI współczuję i trzymam mocno kciuki, żeby lek pomógł i złagodził objawy. Moja teściowa latami zmagała się raz z niedoczynnością raz z nadcynnością tarczycy, nawet na ręcie jakiś czas z tego tytułu była ;/ wiec z opowieści wyobrażam sobie coto za paskuctwo ;/

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez nie chcial sobie nawet mascia dac posmarowac tych dziasel rano, a jak dawalam mu butle to co chwile byl wybuch placzu na pare sekund i picie dalej. Niech te zeby wkoncu wyjda!

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola84 ma dzis planowana cesarke, 34+5 z powodu cholestazy, pierwsze dziecko stracila, rok temu w 35 tygodniu przez cc urodzila martwa coreczke z powodu zaniedban lekarza, zawal lozyska, cesarka wykonana za pozno. Wiecie czasem tak mysle, ze jakbym byla w Polsce, albo pod opieka innego lekarza, to moglabym tez stracic Jasia. Przeciez ja o 9 bylam u lekarza a o 12 Jas byl na swiecie przez cesarke w szpitalu oddalonym o 15 km. Moja lekarka wszystko zorganizowala, karetke, zadzwonila do szpitala, na mnie na dworze czekal zespol poloznych i lekarz i sie mna natychmiast zajeli. Przesuneli wszystkie inne cesarki i nas wzieli na pierwszy rzut. Prosze nie zrozumcie mnie zle, nie mam na mysli ze w PL jest gorzej, ale kurcze tyle przypadkow za poznych cesarek i nikt nie wyciaga z tego zadnych konsekwencji. Masakra, ile na tym Forum jest kobiet, ktore stracily dzieci z powodu winy lekarzy. Sa oczywiscie tze male cuda jak Marcel Kaaroli. Czytam ich historie codziennie. Ehh a ja panike z powodu jedzenia czy zebow robie. To sa prawdziwe powody do zmartwien.
    Dziewczyny mamy mega szczescie w zyciu ze nasze dzieci sa takie jakie sa :)

17u93e5exqfllrog.png
‹‹ 311 312 313 314 315 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ