X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja właśnie dzwonię po sklepach medycznych czy mają. w aptekach jest nie do zdobycia.

ania_mr lubi tę wiadomość

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisnia widzialam wlasnie w Rossmann.
    Ania dzieki za wskazowke, super sprawa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2014, 14:08

17u93e5exqfllrog.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisnia11 wrote:
    no ja właśnie dzwonię po sklepach medycznych czy mają. w aptekach jest nie do zdobycia.

ja znalazłam i wczoraj zamówiłam na allegro

http://allegro.pl/smoczek-do-inhalatora-do-inhalacji-dla-dzieci-i4724679733.html

i u tego samego allegrowicza zamówiłam sobie

http://allegro.pl/oryg-zablocka-mgielka-solankowa-950-ml-inhalator-i4728696805.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2014, 14:43

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • sylvia Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my jak mielismy inhalacje to jeden trzymał małego i puszczalismy teledyski albo ksiazeczke a druga osoba trzymała maseczke... straszne to jest... przy tym Ali miał zaropiale oczka o tego lekarstwa.... :/ powrotu do zdrowia.... chory bobo straszna sprawa....

a wiecie co mój dzis zrobił jadłam sobie chleba na ciepło i podszedł i "am" "am" ja ze to mamy i mam je i dałam mu tylko troszke do buzki i zabrałam a on tak zaczał płakać ze poprostu mi się tak smutno zrobiło że przestałam jeść :/

relgg7rfroacrbi5.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2014, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje ze nasze chore Maluszki maja sie dzis juz lepiej i szybko wroca do zdrowia.

Dziewczyny dostalam urlop, caly tydzien od 17-23 listopada i sie zastanawiam czy by nie wyjechac na 5 dni od poniedzialku do piatku (w soboty mamy basen i nie chce go stracic, a po za tym wyjazdy bez weekendow sa duzo tansze u mnie, taz ze za 4 noclegi zaplacimy tyle co za 1-2 w weekend). Tylko sie zastanawiam czy nad morze czy w gory Harz (bylismy jak bylam w ciazy przepieknie), odleglosciowo to to samo, cenowo tez i tu i tu czyste powietrze, nad morzem dodatkowo jod, ale jesli nad morzem bedzie wialo to bedzie przechlapane, w gorach to samo zreszta. Chyba dzisiaj poswiece dzien pracy na szukanie Jakis ofert, szukam ze sniadaniem i obiadokolacja, bo po za sezonem w malej wiosce z malym dzieckiem moze byc kiepsko z restauracja poza hotelem, a gotowac mi sie nei chce, bo jak urlop to urlop.

17u93e5exqfllrog.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2014, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mąż w końcu ma dostać tacierzyński od 17 do 30 listopada :)

Alicja bardzo ładnie spałą w nocy dwa takie większe napady kaszlowe :) dziś ma przyjść już smoczek do inhalacji , ja sobie to kilka razy dziennie się inhaluje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2014, 09:13

Endokobietka lubi tę wiadomość

• wisnia11 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2014, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my mamy się inhalować 3 razy dziennie
    rano 1 ml ventolin i 1 ml pulmicort
    popołudniu 1 ml ventolin i 2 ml sól fizjologiczna
    wieczorem 1 ml ventolin i 1 ml pulmicort

te dwa dni to była tragedia przy maseczce. pierwszy ml jakoś leciał ale jak sie skapnął że coś jest nie tak to jak zaczął wyć to nie mógł skończyć. dzisiaj kupiłam smoka do inhalacji, zobaczymy jak nam pójdzie.

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2014, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_mr wrote:
    mąż w końcu ma dostać tacierzyński od 17 do 30 listopada :)

Alicja bardzo ładnie spałą w nocy dwa takie większe napady kaszlowe :) dziś ma przyjść już smoczek do inhalacji , ja sobie to kilka razy dziennie się inhaluje :)

i znowu mu cofnęli urlop tacierzyński bo musi wykorzystać najpierw normalny a wiec od 17 ma 5 dni wolnego :)

• wisnia11 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2014, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem kto wymyślił tzw smoczka do inhalacji... ale uwielbiam człowieka :)

Darek wytrzymuje całą inhalację bez płaczu. fakt trzeba go czymś zająć przez ten czas ale jest spoko. jedną ręką trzymam inhalator a drugą się bawimy. z maseczką było tak że jedną trzymałam maseczkę, drugą przytrzymywałam głowę brakowało mi trzeciej żeby trzymać całe dziecko bo się wyrywało i czwartej do zabawiania. sprawdzałam dzisiaj ile taka nieprzerwana inhalacja trwa... lekarka mówiła że ok 5 min. nam to zajęło bez przerwy 11 min. nie wiem skąd te lekarskie obliczenia ale dziecko nie jest w stanie wytrzymać z maseczką na pół twarzy więcej niż minutę.

tak więc serdecznie polecam zakupić smoczka do inhalacji wszystkim mamom które będą musiały inhalować swoje maluchy.

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2014, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze nie zakupiłam żadnego inhalatora, ale mały nie ma póki co żadnych problemów z kaszlem, katarem, więc jeszcze się wstrzymam. Co noc włączam nawilżacz powietrza i to pomaga.

Ryś od ok 11 gorączkuje :/od 38.5 zbijam paracetamolem. Dawałam juz 2 razy. Zobaczymy jak będzie w nocy. W dzień duuuuużo spał. Teraz też poszedł spać o 19 już był tak zmęczony. Dużo pije. Temp. po lekach utrzymuje się ok 37.5, więc nie jest najgorzej. Dziwene to, bo nie ma kaszlu, kataru, je wszystko normalnie tylko ta gorączka niewiadomo skąd ... ;/ Jutro rano na wszelki wypadek mąż zarejestruje nas do lekarza.

W przyszłym tygodniu zaczynamy chodzić na zajecia muzyczne. Będziemy w grupie jeszcze z dwoma chłopczykami w tym samym wieku, co Ryś :)

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2014, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u Nas goraczka wczoraj była i kilka dni wczesniej , nie chciał dawid jesc ani pić poszłam do lekarki bo akurat mleko na recepte nam sie konczy i przy okazji zbadała , okazało sie ze gardełko czyste wiec goraczka jest z ząbków góra jest cała napuchnięta wczoraj to Dawidek cały dzień płakał ( od 11 do 21)

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    A u nas nadal zebow brak, ba nawet nic nie zapowiada ze sie pojawia. Powoli zaczynam sie martwic.
    Czy jest jeszcze w naszej grupie jakis Bobas bez zebow i ktory prawie nie raczkuje, Jas cos tam raczkuje, ale kiepsko, tzn. umie ale uzywa tylko kiedy naprawde potrzebuje, a tak bawi sie siedzac w jednym miejscu, za to probuje sie z siedzenia podnosic do wstania, ale nie hwyta sie niczego wiec przewaznie laduje na twarzy i sie smieje z tego (siedzi na macie wiec jest miekka), wiec nie jest zle.

17u93e5exqfllrog.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko nie masz sie co martwić chociaż pewnie łatwo mi powiedzieć. Mojego mężą siostry córka zaczęła sama siadać w 9 miesiącu a raczkowanie później więc może i Jaś należy do tej grupy dzieci.

lprktv73nye615w2.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inhalator kupiłam dla nas wcześniej gdy mamy katar i kaszel to się inhalujemy a teraz widzę że był to dobry pomysł bo jeszcze Alicja skorzysta :)

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula no mam nadzieje, siedzi i siada juz sam od dobrych 2 miesiecy.
    Dzisiaj ostatnia rehabilitacja, maz przeszczesliwy, Jas chyba tez, bo ostatnio cos nie lubi tam chodzic, poplakuje i nie lubi jak mu kaza cos robic :) Moja krew!

ania_mr, paula22 lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko zgłaszam się do klubu bezzębnych :)
    u nas też się nic nie zapowiada.
    co więcej Daruś siedzi sam ale sam nie siada. próbuje z kolanek ale jeszcze mu nie wychodzi. z raczkowaniem jest tak ze nie raczkuje tylko robi dylu dylu i hop. skacze jak chce jakąś zabawkę. jak idzie kolankami to zapomina o rączkach i ryje buzią w podłogę. jak idzie łapkami to nóżki zostają i się rozkracza jak żabka. o staniu w tej chwili nawet nie marzę.

każde dziecko rozwija się w swoim czasie i nie masz się o co martwić.
    pierwszy ząbek powinien wyjść do roczku. z siedzeniem jest tak że dziecko kiedy usiądzie to usiądzie. nic na siłę. nie jest tak że w wieku, np. 6 czy 8 miesięcy musi umieć. niektóre dzieci poprostu przeskakują pewne etapy, np raczkowanie i od razu wstają i chodzą.

niedawno spotkałam w sklepie małżeństwo z córeczką. pięknie mówiła mama i tata. spytałam ile ma. 11 miesięcy. pytałam od kiedy tak ładnie mówi... powiedzieli że w sumie od niedawna bo tak to nic nie mówiła i pewnego dnia poprostu wstała i zaczęła nadawać.

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietno nasz zaprzyjaźniony Wojtuś jeszcze nawet sam nie siedzi a jest starszy od Jasia prawie miesiąc :) nic się nie martw. Nadrobi nim się obejrzysz. Za rok nie będzie już żadnej różnicy miedzy bobasami.

Moja mama nas załątwiła. O 21 byliśmy na dyżurce... Rys zaczął tak płakać- nie chciał pić ani lekarstw wiec zawinęlam go w kocyk i hyc do samochodu. W poczekalni wystaliśmy się godzinę, a mały sie zanosił od płaczu. Byłam pewna, ze znów zapalanie gardła,bo ewidentnie go bolało a tu proszę WIRUS BOSTOŃSKI. Najlepsze, że tego się nie leczy tylko objawowo, wiec mamy po prosu zbijać gorączkę i poić małego. Podobno jest tego plaga, bo sie przenosi błyskawiznie a dzieci są szczególnie narażone. Moja rodzina też się zaraziła od mamy. A mięliśmy w planach taaaki fajny weekend :( i pierwsze wyjście SAMI, a tu klops. Będziemy siedzieć w domu i oglądać tv. Nawet nie wiem czy z tym choróbskiem można na spacer się wybrać za 2-3 dni... ;/ Na razie temp. zbita, ale w ciagu 3-4 dni może dostać jeszcze wysypki na nóżkach i rączkach... :< oby nie.

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak dziewczyny macie racje, dzieki za wsparcie, od razu lepiej :)

Oj Kocur, niefajnie z tym chorobskiem, ale dobrze ze sprawa goraczki sie wyjasnila. Szybkiego powrotu do zdrowia zycze.

17u93e5exqfllrog.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko kazde dziecko rozwija sie w swoim inwidualnym tempie ,
    niektóre dzieci nie raczkują a od razu zaczynają wstawać , siadać
    ja zaczęłam chodzić podobno mając 15 miesięcy , nie raczkowałam , ząbki podobno zaczęły wychodzić mi jak miałam 9 miesięcy - jestem przedwczesnie urodzona 35 tydzień

więc spokojnie ;)

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie ja sie boje tylko tego ze Jas sobie w zlobku nie poradzi bez zebow, no ale jeszcze mamy 4 miesiace.
    Siada pieknie i to z roznych pozycji.

Wiecie co jest jeszcze troche przykre, za jak przychodze z pracy, bawie sie z nim godzinke, dwie, to zaczyna marudzic i wyciaga rece do taty, jak przychodzi do niego maz to rogal na buzi i znowu sie cieszy. Maz go tez usypia, bo z nim teraz lepiej zasypia. No super, ale troche lezka sie kreci w oku, ze mama juz nie najwazniejsza.

17u93e5exqfllrog.png
‹‹ 334 335 336 337 338 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ