Marcowe Mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny wpiszcie na FB w szukaj znajomych: Maja Profaska (zdjęcie profilowe - Słonecznik) Jest to fikcyjne konto które założyłam żeby stworzyć grupę. Wyślijcie mi zaproszenie do znajomych. Ja Was wtedy dodam i wyślę zaproszenia do grupy, która jest tajna i nikt z Waszych znajomych nie będzie nic widział, żadnych postów ani nic. Jedynie co zobaczą, że Wy i Maja Profaska jesteście znajomymi, ale to chyba też każda z Was może utajnić w opcjach
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2015, 22:23
MartaM, kasss, loszcz, Dorka1979 lubią tę wiadomość
Ona -> 35 -> Niedoczynność tarczycy, Hashimoto, alergia. Dwójka cudownych dzieciaczków z pierwszego małżeństwa
MAJUSIA
28.02.2015r.
MICHAŚ
05.10.2017r.
On -> 36 -> Niska jakość nasienia -> 2% prawidłowych -> ruchliwość prawidłowa prawie 0..
Zaczynamy 9cs -
Ja też miałam badanie hiv na początku ciąży, ale lekarz nic nie mówił, że trzeba powtórzyć.Ona -> 35 -> Niedoczynność tarczycy, Hashimoto, alergia. Dwójka cudownych dzieciaczków z pierwszego małżeństwa
MAJUSIA
28.02.2015r.
MICHAŚ
05.10.2017r.
On -> 36 -> Niska jakość nasienia -> 2% prawidłowych -> ruchliwość prawidłowa prawie 0..
Zaczynamy 9cs -
Madzik82 wrote:
Rybenka dobra robota!
Heheh cieszę się, że dałam radęczekam na zaproszenia od pozostałych Kobitek
Mogę dziś już ich nie dodać, bo za chwilkę idę spać. Jak już wszystkie będziemy w grupie to będzie super
Emca, Dorka1979 lubią tę wiadomość
Ona -> 35 -> Niedoczynność tarczycy, Hashimoto, alergia. Dwójka cudownych dzieciaczków z pierwszego małżeństwa
MAJUSIA
28.02.2015r.
MICHAŚ
05.10.2017r.
Zaczynamy 9cs -
Kaczamila super, że jesteście już w domku. Niunia Mała jest prześliczna! Niech szybciutko rośnie
Juusti trzymaj się ciepło, dobrze, że zdecydowałaś się jechać. Niech dziciaczek jeszcze trochę wytrzyma.
Kasss trochę dziwne jest podejście lekarza do badań w kierunku hiv. Jest to obowiązkowe badanie w 1 trymestrze i nie jemu oceniać kto jest w grupie ryzyka, a kto nie.
Zamknięta grupa na fb to bardzo fajny pomysł. Garstka moich znajomych wie o ciąży i jakoś nie mam potrzeby dzielić się tym z całym światem, szczególnie na portalu społecznościowym, a faktycznie wrzucanie tutaj zdjęć maluchów nie jest bezpieczne bo każdy ma do forum dostęp, nawet bez rejestracji.
W ogóle już mam dość ciąży. Jest mi bardzo ciężko, szybko się męczę, w nocy co chwilę się budzę, w dodatku cały czas mam wrażenie, że skóra mi pęknie na brzuchu, tylko czekam na rozstępy taka jest napięta. Jak się Mała rozpycha to mam łzy w oczach, nic dziwnego w końcu waży prawie 3 kg! Do tego jeszcze pojawił się problem z hemoroidami i puchnącymi stopamiTwarz też mam spuchniętą, szczególnie usta.
Od jutra 36 tydzień, więc zaczynam brać wiesiołek, pić mielony len i herbatkę z malin, a za tydzień po 37 tygodniu niech się Mała nie ociąga, tylko zbiera do wyjścia, bo już się jej doczekać nie mogę
-
ja tez mialam badanie w kier HIV i musze powtorzyc.
Grupa na fb super pomysl, teraz tylko bedziemy musialy "ogarnac" kto jest kimbo nie bedzie juz nickow
Rybenka super robota
MartaM Biedna, ale pomysl, ze juz tak niewiele Ci zostalo
Dziewczyny dzieki za radytylko, ze jak mi sie nie uda ten mega prosty brzoskwiniowiec to uznam, ze nie powinnam nic piec
Rybeńka lubi tę wiadomość
-
minął styczeń a ja nadal w trójpaku, jeszcze sie na tym skończy, że przenoszę tą ciążę
Super, że Oskarek w domku i przyjęcie z torcikiem do pozazdroszczenia:)
niunia, twoja malutka niech nabiera sił
ja jutro popołudniu jadę do szpitala na obserwację, więc odezwę się po paru dniach, myślę, że znów wyjdę do domu i potem może dopiero na cesarkę pójdę.
ja miałam sobie liście malin zamrozić jak sie dowiedziałam, że w ciąży jestem, ale jak usłyszałam, że bliźniaki, to zrezygnowałam z tego pomysłu:P
dzisiaj nie jadłam lekkostrawnie i wieczór zaczyna się z towarzystwem zgagi;/
mamuśki, wytrzymajcie chociaż do walentynek:)
szukam czegoś o skutkach ubocznych sterydów... na szczęście na razie nic złego nie wyczytałam...Rybeńka, Emca, loszcz, Dorka1979, Krokodylica lubią tę wiadomość
-
MartaM wrote:
Od jutra 36 tydzień, więc zaczynam brać wiesiołek, pić mielony len i herbatkę z malin, a za tydzień po 37 tygodniu niech się Mała nie ociąga, tylko zbiera do wyjścia, bo już się jej doczekać nie mogę
Ja również od jutra zaczynam 37 tc, skończony 36. I właśnie muszę gdzieś kupić te liście malin i zacząć powoli pić. Póki co łykam siemię
Współczuję dolegliwości i w sumie łączę się w bólu... Też strasznie mnie boli jak się Mała rozpycha. No ale jeszcze troszeczkęOna -> 35 -> Niedoczynność tarczycy, Hashimoto, alergia. Dwójka cudownych dzieciaczków z pierwszego małżeństwa
MAJUSIA
28.02.2015r.
MICHAŚ
05.10.2017r.
Zaczynamy 9cs -
Rybeńka wrote:Dziewczyny wpiszcie na FB w szukaj znajomych: Maja Profaska (zdjęcie profilowe - Słonecznik) Jest to fikcyjne konto które założyłam żeby stworzyć grupę. Wyślijcie mi zaproszenie do znajomych. Ja Was wtedy dodam i wyślę zaproszenia do grupy, która jest tajna i nikt z Waszych znajomych nie będzie nic widział, żadnych postów ani nic. Jedynie co zobaczą, że Wy i Maja Profaska jesteście znajomymi, ale to chyba też każda z Was może utajnić w opcjach
Rybeńka lubi tę wiadomość
-
Ja jutro mam 36tyg i 1 dzien. Jeszcze rowno tydzien i ciaza donoszona. Musze wytrzymac bo nie za bardzo chce wczesniaka tym bardziej ze moj okruszek pewnie ma niecale 2,5 kilo.
Wiem ze u niektorychz Was juz od 36 tc jest donoszona ale w moim miescie i szpitalu od skonczonego 37. Musze cieroiwie ten tydzien wytrzymacDorka1979, Emca lubią tę wiadomość
Nadia, 24.02.2015 godz. 15:25
3080 gram szczescia i 53cm radosci!! -
Dla mnie donoszona też się liczy jak będzie 37+0. Mój lekarz też liczy skończone tygodnie.
Madzik82, Dorka1979 lubią tę wiadomość
MAJUSIA
28.02.2015r.
MICHAŚ
05.10.2017r.
Zaczynamy 9cs -
Któraś z was, nie pamiętam która, napisała, że po sterydach dzieci mają dużą głowę, znalazłam, co może być tego przyczyną (nie są to sterydy!) a inne czynniki(na przykład wiele kobiet pali lub pije po kryjomu, nie mówię, że twoje koleżanki). ta asymetria nazywa się hipotrofią...
justi - nie bój się więc, że podali ci sterydy, ciesz się, że bobasek będzie w razie porodu miał większe szanse na samodzielne oddychanie i szybszy wypis do domku:)
Cytat:
Hipotrofią określa się ograniczenie wzrastania płodu z powodu niewydolności łożyska, chorób zakaźnych, czynników toksycznych, czynników matczynych (palenie papierosów, alkoholizm, zaburzenia metaboliczne, genetyczne, drobna budowa ciała matki, niedobory pokarmowe). Czasami nie można określić jednoznacznie co jest powodem zaburzeń wzrastania płodu.
Uznaje się dwa podziały wewnątrzmacicznego ograniczonego wzrastania płodu:1 typ symetryczny – całe dziecko proporcjonalnie jest małe, mała główka, mały brzuszek, drobne kończyny, "skrzacik". 2 typ asymetryczny – noworodek długi, chudy z optycznie dużą głową w stosunku do reszty ciała, kończyny chude, słabo wykształcona tkanka podskórna, "zabiedzona chudzina" -
Wysłane zaproszenie.
Mi prowadząca wspomniała że warto zrobić jak się nigdy nie robiło. Tak dla pewności. Bo hiv zawsze można złapać nie tylko od partnera.
Ja właśnie sączę meliskę i nie ruszam się wogóle z łóżka przez czas nieokreślony. Dlaczego? Zrobiłam spacerek do sklepu po drobiazg. Myślałam że z bólu nie dojdę do domku. Kuło i ciągnęło tam i w plecach. Ale na szczęście przeszło jak tylko wskoczyłam do łóżeczka. Jutro idę do lekarza rekreacyjnie. Boję się strasznie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2015, 23:27