X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • kasss Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett2014 wrote:
    Kass a Ty robisz to genetyczne w Krakowie?
    tak mam dostać namiary od koleżanki na fajnego lekarza ona właśnie była w 20 tyg jest bardzo zadowolona mowi ze wszystko dokładnie sprawdza i mierzy a dużo zdjęć i wszystko bardzo dokładnie opisane i właśnie nie wiem czy zapisać się wcześniej czy zaczekać na wizytę 13 ale też nie wiadomo cY juz w tedy nie będzie za późno bo nie wiem jakie maja terminy

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • Sarah88 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasss wrote:
    Skierowanie dają po 35 roku życia albo jak w rodzinie są jakieś choroby genetyczne tak to nie chcą dawać
    ja jakoś dostałam bez pytania się o to a mam 24 lata i u mnie nie było żadnych chorób genetycznych, od pierwszej wizyty jak jeszcze nic w środku nie było widać chciała mi dać L4, ale mam własną działalność i nie potrzebuje.
    dostałam skierowanie, które tam gdzie będę robić kosztuje 250zł, mają urządzenia 3d/4d podobno

qb3c2n0aibsaj33t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kass jakbyś wiedziała coś o fajnym lekarzu w Krakowie albo usg prenatalnym daj mi proszę znać :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily83 wrote:
    ale macie badanie prenatalne na NFZ bo jesteście w grupie podwyższonego ryzyka? Czy jak? Bo mi babka tak dać nie chciała mało tego powiedziała, że na NFZ w ogóle się nie robi :(

Nie jestem w grupie podwyższonego ryzyka. To czy zrobię to badanie zależy od lekarza bo jeśli wszystko będzie super ekstra to nie będę tego robić. Mój lekarz ma bardzo dobry sprzęt i na pewno jbc będzie w stanie mi powiedzieć co i jak.
    Są lekarze którzy maja marny sprzęt na którym malo widać (szwagierka tak miała) i dlatego prosiła o skierowanie na prenatalne, dostała bez problem. Jęli natomiast tak jak u mnie sprzęt jest pierwszej klasy to i na nim wszystko będzie widać ;) także dzisiaj po 17 dam wam znać czy mam skierowanie czy nie ;)

• kasss Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarah no widzisz wszystko zależy od lekarza to fajnie ze macie skierowanie u nas niestety nie dają. Skarlet jak tylko będę coś wiedziała dam ci znać jescze dziś zadzwonię do koleżanki o te namiary i zapytam ile wcześniej trzeba się zapisac;-)

gann3e3k1ojenyv4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie wolę od razu się zapisać, żeby zrobić usg najwcześniej jak będzie to możliwe - chcę sobie ograniczyć stres do minimum :)

• konwalianka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja po wizycie, pakuję walizki i zmykam z pracy - jeah, 2 tygodnie odpoczynku :)

ha! i znowu podejrzałam maluszka,, bryka aż miło, serduszko bije; ja wymacana i zbadana, cytuję: "wszystko ładnie rośnie" nosz k.. czuję przecież jak rośnie i nawet mu to powiedziałam

anka418, Emily83, Madziq, MamaAdasia, Anastazjaaa lubią tę wiadomość

Nasz Tymuś

17u99vvjrkw5nnt9.png
    PL

Gang 18+

• MartaM Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily83 wrote:
    ale macie badanie prenatalne na NFZ bo jesteście w grupie podwyższonego ryzyka? Czy jak? Bo mi babka tak dać nie chciała mało tego powiedziała, że na NFZ w ogóle się nie robi :(

Ja mam 24 lata, to moja pierwsza ciąża i rozwija się prawidłowo. Lekarz zapytał jaki jest mój stosunek do badań prenatalnych i zaproponował skierowanie.

Swoją drogą dopiero teraz zauważyłam, że w karcie ciąży mam termin porodu wpisany na 27 lutego, ale to wg OM, a owulację miałam późno :)

3jgx9jcg871bln7n.png

l22nhdge2kkv4qrq.png
  • Rybeńka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konwalianka gratuluję wizyty :-) a jak Ty to czujesz ze rośnie w sensie ze brzuch boli? Ja wam powiem ze nic praktycznie nie czuje jeśli chodzi o brzuch. Od 3 dni tez mi mdłości przeszły ale wczoraj jeszcze wymiotowalam. Co do prenatalnych ja się zapytałam i mi dał skierowanie, a z powodu pierwszego poronienia może będę miała na nfz tylko lekarz z tyłu napisał wywiad obciążony. Zobaczymy. Kochane powodzenia na kolejnych wizytach :-)
    Co do Tygryska widzę, że żadna nic chyba nie wie :-( a Bueno tez się od wczoraj nie pojawiła po becie :-( mam nadzieje, ze u nich wszystko dobrze!
    Miłego dnia Mamusie :-)

konwalianka lubi tę wiadomość

Ona -> 35 -> Niedoczynność tarczycy, Hashimoto, alergia. Dwójka cudownych dzieciaczków z pierwszego małżeństwa <3

<3 MAJUSIA <3
    28.02.2015r.

<3 MICHAŚ <3
    05.10.2017r.

On -> 36 -> Niska jakość nasienia -> 2% prawidłowych -> ruchliwość prawidłowa prawie 0..

Zaczynamy 9cs
  • Madziq Przyjaciółka

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Dziewczyny za miłe słowa o moim Maciupiątku :)

Co do badań prenatalnych, tak jak pisałam wcześniej, ja też się zastanawiam, bo usg jest standardem dla wszystkich i to oczywiście zrobimy, ale mój lekarz odradzał mi test PAPPA, bo on tylko jest określeniem prawdopodobieństwa i jak wyjdzie podwyższone to już jest obowiązek robienia amniopunkcji. Miał 4 takie pacjentki, że PAPPA błędnie wyszło podwyższone i tylko niepotrzebny stres był.

Więc tak myślałam, że może jak USG będzie całe ok, to może nie robić nic więcej (USG to czułość 80% + PAPPA to 95%). Chyba, że USG podda w wątpliwość, to wtedy dodatkowo krew.
    Mi też mówił o teście NFTY i on jest ekstra bo nie inwazyjny, ale 3 000pln to straszliwie dużo...

gann3e3k88vy5y5g.png
  • Madziq Przyjaciółka

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do jedzenia to ja też nie mam od kilku dni na nic ochoty. Zupełnie na nic...
    Wczoraj poszłam do sklepu i wróciłam z torbą pełną różnych przysmaków i wszystko leży, bo już nic mi nie pasuje. :)
    Dziś na śniadanie zjadłam jagodziankę, bo nie chciałam brać proszków na czczo, ale też bez przekonania... Teraz jestem głodna, ale o czym nie pomyślę, to czuję, że nie dam rady tego zjeść...
    A do tego mam jakiegoś dziwnego doła... czytać mi się nie chce, oglądać tv też nie, Internet też do kitu... Słoneczko jest głupie, deszczyk jest głupi, wszystko jest głupie... :) Ratunku, jestem Wariatką! :)

Rubi lubi tę wiadomość

gann3e3k88vy5y5g.png
  • Rubi Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale czy badanie usg 3d ma coś wspólnego z wykrywaniem wad genetycznych? wydaje mi się, że tak ale już się zamotałam...

Styczeń 2014 [*] 9t
    Marzec 2015 ♡ moja mała wielka miłość
    Grudzień 2016 [*] 11t
    Marzec 2018 ❤️
  • Niunia86 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi najlepiej wchodzą zupy;) Rosół, pomidorowa, dzisiaj gotuje kalafiorową... Ewentualnie gotowane warzywa - fasolka szparagowa,bób,marchewka. Mięso nadal bleeee

MamaAdasia lubi tę wiadomość

iv09cbxm68yuj78z.png
  • MamaAdasia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was,

Widzę, że tu jakaś panika zapanowała ;)
    Dziewczynki, trzymam kciuki za wizyty :)

Znalazłam coś takiego http://www.badaniaprenatalne.pl/czym_badania_prenatalne
    Badaniem prenatalnym wg mnie w wieku do 35lat jest po prostu usg ok 11-13tc , ma na celu wykluczenie wrodzonych wad genetycznych, bo już dobrze widać dzidziusia.

U mnie bez zmian, mdłosci i wymioty, a szczególnie jak jestem głodna. Nawet witamina B6 na mnie nie działa :(

ijpbqtkf943tum5s.png
    2r8ranli9ms4cdi1.png
    Szymuś 28.02.2015 3970g,56cm
    Adaś 09.06.2012 3800g,56cm
  • MamaAdasia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha, to badanie w 12-13tc mam na NFZ,na następnej wizycie dostanę skierowanie (na 28.08).

ijpbqtkf943tum5s.png
    2r8ranli9ms4cdi1.png
  • MamaAdasia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastazja- tak Adaś wie, że będzie miał rodzeństwo, mówi że dzidzia się kąpie w brzuszku i że się urodzi, przytula się i głaszcze :)

Ja jestem na L4i wizytę miałam 30.07 a teraz juz 11.08, ale tak szybko chyba przez to zwolnienie, gin chyba boi się dawać na więcej niż na 2 tygodnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2014, 14:31

Niunia86, Anastazjaaa lubią tę wiadomość

ijpbqtkf943tum5s.png
    2r8ranli9ms4cdi1.png
  • Madziq Przyjaciółka

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwsze 2 wizyty miałam w odstępie 2 tyg (w międzyczasie miałam plamienie i wskoczyła trzecia wizyta). A teraz dostałam zwolnienie na miesiąc (już z zaświadczeniem o ciąży) i dopiero 26.08 idę, już na USG prenatalne.

gann3e3k88vy5y5g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwsze USG miałam jakość w 4 tygodniu (nic nie było widać). Potem poszłam niecałe dwa tygodnie później (18 lipca - serduszko już było). Niecały tydzień potem źle się czułam i poszłam na USG po raz trzeci (23 lipca). A kolejną wizytę mam 22 sierpnia. Może starczy mi cierpliwości choć zastanawiam się czy nie umówić się na jeszcze jedną wizytę w między czasie - ale to raczej żeby sprawdzić lekarkę, którą mi polecono bo tak naprawdę nadal nie mam lekarza prowadzącego - za każdym razem była u kogoś innego (lekarz u którego byłam na pierwszej wizycie bardzo mi spasował, ale potem poszedł na urlop i zobaczę go dopiero 22 sierpnia).

• kasss Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde ale wam dobrze dziewczyny ze macie to skierowanie i to widzę ze większość z was ja właśnie wróciłam od lekarza dostałam skierowanie do endo mam bardzo podrażnione gardlo i z tad ta krew do pracy już nie wracam na razie mam l4 na dwa tyg ale na następnej wizycie juz gin mi da na miesiac

gann3e3k1ojenyv4.png
  • Mmarina Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie pani doktor w Krakowie polecala na prenatalne ujastek, mówi ze tam maja najlepszy sprzęt i świetnych lekarzy którzy się tym zajmuja

p19ucsqv2vqh5m3z.png
    km5s8u69hvi2n2yz.png
‹‹ 134 135 136 137 138 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ