X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Justwol:-) milo ze sie odezwalas z taka super nowina:-) witamy na swiecie i rzyczymy zdrowka dla ciebie i Helenki. Szybkiego powrotu do sil.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastacia33 wrote:
    Dziewczyny smarujecie poprostu sutki mascia msltan czy robicie oklady tsk jak pisza w ulotce?
    Ja smaruje gruba warstwe i przykladam gazik na to. nie wyciera sie o biustonosz i do nastepnego karmienia jest dalej na brodawce. Troche pomaga ale i tak juz tydzien prawie od porodu a ja nadal mam strupy...
    Anastacia ile twoj synus wypija mleka? Bo jest na podobnym etapie do mojej Izuli a wydaje mi sie ze ona sporo wcina. Potrafi wypic 70-80 ml na raz

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2015, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.druki.gofin.pl/wniosek-o-udzielenie-urlopu-rodzicielskiego,wzor,427,57.html Gosiaczek tu np.jest taki wniosek. Do tego potrzebny jest akt urodzenia dziecka - jeśli płaci Ci firma a nie.zus to ksero powinno być ok. Zwykle potrzebne jest też oświadczenie ojca o niekorzystniu z urlopu rodzicielskiego.
    http://nawzor.pl/oswiadczenie-drugiego-rodzica-o-zamiarze-niekorzystania-z-urlopu-rodzicielskiego/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2015, 12:31

gosiaczek31 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tess nie chce Cię martwić ale mój pręży się nawet po wodzie.... Za to przynajmniej z karmieniem nie mam problemu i nic mnie nie boli przy karmieniu. Dokuczająca rana i brak snu wystarczą mi jako atrakcje połogu.... :/

• anet525 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justwoll gratulacje. Kurcze dziewczyny wspolczujewam tego wyczekiwania. Mój termin porodu byl na wczoraj i tez się zastanawiałam czy gdyby ona się tak nie pchala to czy chodzilabym dzis jeszcze z brzuszkiem. Ale jesteście w szpitalu wiec cos w końcu drgnie:)

Dzis byla ordynator i powiedziała ze pluca sie juz prawie oczyscily ale ciężko jej się oddycha bez tlenu. Znaczy jest duzo lepiej ale normy nie wyrabia. W każdym razie do konca tyg powinnysmy wyjść.

kasss, gosiaczek31, Rubi lubią tę wiadomość

mój Aniołek Julia 22.05.2014 (14 tc) spij spokojnie moja iskierko
    24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • kasss Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tess próbowałam ale było tak jak pisze gosiaczek i odpuściłam wiecie co wam powiem Kocham moją córcie całym sercem ale myśle że problem jest w tym ze nie zobaczyłam jej po porodzie nie położyli mi jej na piersi i nie było miedzy nami takiej wiezi od poczatku a jak ta polozna mnie zrypala jak na drugi dzien ja przystawiłam to zalamalam sie wiem ze sciaganie laktatorem jest uciazliwe ale na szczescie mam duzo pokarmu nie wiem ile tak pociagne ale bede sie starac
    Justwol gratulacje super że córcia juz jest z wami
    Tess ja na okraglo jem to samo na szczescie mala nie ma problemow z brzuszkiem ostatnio tez jadlam drożdzowki szarlotke i nic jej nie bylo dzis robie sobie ryż z jablkami w szpitalu bardzo mi smakowal
    Scarlet a dajesz malemu wode do picia? mnie dzis strasznie bola plecy wytrzymac juz nie moge i druga piers mam nadzieje ze zapalenie juz mnie nie zlapie Dorka moja tez zaczyna juz nosic 62 rozmiar;)
    Anastacia ja na poczatku smarowalam teraz mnie nie bola okladow nie robie ale myje goraca woda po kazdym odciaganiu

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • kasss Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet super wieści;)
    dziewczyny a ile spia wasze maluchy w ciagu dnia bo Julka spi prawie caly dzien i noc dziwi mnie to troche moze przez to przeziebienie

anet525 lubi tę wiadomość

gann3e3k1ojenyv4.png
  • Emily83 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc dziewczyny
    ja mam ostatnio permanentnie kryzys... mały ma problem z brzuszkiem cały czas go boli podkurcza nozki i placze i kropelki Biogaia u nas nie działają albo za krótko je używamy bo 4 dni... nie potrafi spac sam tylko zasypia u mnie na brzuszku i do tego musi miec non stop smoczek bo inaczej jest placz... myslałam ze moze głodny jest i dostawał pokarm odciagany lub mleko modyfikowane 100 ml ale duzo mu sie wtedy ulewało i nie wiem czy ten ból brzuszka to moze przejedzenie no to teraz dostaje mniej mleka ale tez cały czas placze a ja juz nie mam pomysłow jak go uspokoic...
    powiedzcie mi co jecie, bo moze to wina mojej diety... juz sama nie wiem co moge jesc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2015, 13:07

17u9p07w6b9w1pie.png
    3jgxskjosmphwb2l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wam coś powiem dziewczyny jak czytam o tych poloznych w szpitalach to mnie coś normalnie bierze. jak można powiedzieć matce tak jak położna powiedziała kasss o jej brodawkach masakra. każda z nas ma takie brodawki jakie ma i mimo wszystko trzeba było się zapszec i karmić mała by się podenerwowala i by się nauczyła napewno. a takie zniechecanie przez położna jest straszne one powinny pomagać nam a nie zniechęcać bo z jednej strony zniechęcają a z drugiej waty mają jak karmi się dziecko mm. ciekawe co mi powiedzą bo ja mam płaskie brodawki i co pewnie na słucham się ze nie takie mam i co mam z tym zrobić naciągnąć sobie je czy jak to moja wina ze takie mam nierozumiem tego wogóle

justwol gratuluję ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2015, 13:15

• anet525 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasss wrote:
    Anet super wieści;)
    dziewczyny a ile spia wasze maluchy w ciagu dnia bo Julka spi prawie caly dzien i noc dziwi mnie to troche moze przez to przeziebienie

Kass nie chce cie niepokoić ale miesięczne dziecko juz tak nie przesypia ma okresy czuwania rozglądania sie. Moja miala tydzień i tak przesypiala okazalo sie ze jest chora teraz jak prawie doszla do siebie w nocy budzi sie na jedzenie a w dzien dwa razy po godz ma tak ze tylko leży i sie rozgląda. Spr czy nie ma gorączki lub czy nie ma ciężkich oddechów. Jesli jeszcze masz wizyty położnej to zapytaj ja jaka moze byc przyczyna ze mala caly czas spi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2015, 13:53

mój Aniołek Julia 22.05.2014 (14 tc) spij spokojnie moja iskierko
    24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • kasss Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anet525 wrote:
    Kass nie chce cie niepokoić ale miesięczne dziecko juz tak nie przesypia ma okresy czuwania rozglądania sie. Moja miala tydzień i tak przesypiala okazalo sie ze jest chora teraz jak prawie doszla do siebie w nocy budzi sie na jedzenie a w dzien dwa razy po godz ma tak ze tylko leży i sie rozgląda. Spr czy nie ma gorączki lub czy nie ma ciężkich oddechów. Jesli jeszcze masz wizyty położnej to zapytaj ja jaka moze byc przyczyna ze mala caly czas spi
    Anet no właśnie byłam u lekarza z przeziebieniem ona tez sie tak rozglada ale z 3 godz za jednym razem i koniec wlasnie to mnie martwi a katar ma od miesiaca bylam bo wlasnie balam sie ze bedzie tak jak u Ciebie ale mowila ze jest ok i lekarka i w szpitalu mam ja obserwowac i wrazie czego wrócić
    Justyśka masz racje ale to jest tylko teoria życze ci zebys mogła karmic Hanie jak najdłużej ale po porodzie już nie jest wszystko tak oczywiste jak przed

gann3e3k1ojenyv4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasss wrote:
    Anet no właśnie byłam u lekarza z przeziebieniem ona tez sie tak rozglada ale z 3 godz za jednym razem i koniec wlasnie to mnie martwi a katar ma od miesiaca bylam bo wlasnie balam sie ze bedzie tak jak u Ciebie ale mowila ze jest ok i lekarka i w szpitalu mam ja obserwowac i wrazie czego wrócić
    Justyśka masz racje ale to jest tylko teoria życze ci zebys mogła karmic Hanie jak najdłużej ale po porodzie już nie jest wszystko tak oczywiste jak przed

Kasss ja wiem ze po porodzie wszystko się zmienia. tylko mówię o podejściu poloznych one powinny pomagać a nie jeszcze dolowac. dobrze ze one wszystkie mają idealne sutki dla dzieci do ssania. to mnie złości takie głupie ich gadanie

• madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kass moj Nikos ma juz pewien rytm i mi to pasuje... kapiemy go o 18.30 ok 19 zasypia i spi do rana z 3 przerwami na jedzonko... a jak rano o 7 sie obudzi to do godz 14 ma tylko dwie godzinne drzemki a w miedzyczasie wisi na cycu, lezy , patrzy ladnie po calym pokoju troche pomarudzi... zasypia ok 14 i z przerwa na jedzenie spi do 17... ;)
    Czyli dosyc dlugo ma okres niespania... wydaje mi sie ze coraz mniej spi...

Emily bardzo mozliwe ze malego boli brzuszek po mm.. ja mojemu dwa razy dawalam mm i dwa razymial kolki... ja go wtedy dawalam na brzuszek, delikatnie masowalam mu plecki albo brzuszek i caly czas do niego mowilam zeby wiedzial ze nie jest sam i jestem obok... mysle ze to wazne zeby nie zostawic dzieciaczka samego z cierpieniem .... :*

Emily83, gosiaczek31, SunSun, Dorka.1979 lubią tę wiadomość

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kass no jakby tak policzyc to moj nie spi ok 6 godz na dobe...

Justyska racja... niektore polozne zamiast pomoc to tylko narobia zametu w glowie..
    Kazda mowi co innego ...

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • kasss Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziutek właśnie to mnie niepokoi zobaczymy co powiedza inne mamuski Emily a ja daje czasem na noc mm i nic malej nie jest
    A ja mam zapalenie drugiej piersi juz czuje po sobie dreszcze i goraczka tak bylo z jedna juz nie wyrabiam ani z domu nie wychodze nie wietrze piersi myje masuje i co mnie jeszcze czeka?
    Justyska no niestety polozne maja wszystko gdzies choc byly później miłe ale ta jedna wystarczyla zeby mnie dobic

Emily83 lubi tę wiadomość

gann3e3k1ojenyv4.png
  • MartaM Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasss no co za położna! Ja mam kiepskie brodawki, wiedziałam o tym. W ciąży otoczka się powiększyła, same brodawki nie są zupełnie płaskie, ale nie mają dobrego kształtu do karmienia. Mała daje sobie z nimi świetnie rade, chociaż początki były ciężkie.

Z maltanu robię okłady, często myję, kładę grubą warstwę i przykładam nakładki laktacyjne.

Ninka nie potrafi jeszcze spokojnie czuwać, bardzo rzadko jej się to zdarza. Albo śpi (jeżeli zaśnie przy cycu), albo płacze, że kupa, albo płacze, że do cyca. Chce jeść bez przerwy, no i w konsekwencji we wszystkich pieluchach ląduje kupa.

Czy Was mamusie po pierwszych spacerach też tak bardzo bolało krocze i wszystkie mięśnie tam w dole? Ja jak wróce ze spaceru to ustać przy przewijaku nie moge...

3jgx9jcg871bln7n.png

l22nhdge2kkv4qrq.png
  • ines31 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo.
    Mój mały dziś też poje i od razu zasypia i nie zastanawiałam się nad tym zanim nie przeczytałam o waszych wątpliwościach na ten temat.
    Teraz juz tak będzie, śpi mało źle śpi dużo też źle :( . Może po prostu dzieci zbierają siły żeby w nocy dać nam popalić a tak serio co taka senność może oznaczać bo zaczynam się martwić ? :(
    A o spokojnym czuwaniu nie ma mowy nudzi mu się może albo po prostu charakterek po mamusi i spokojnie sam nie poleży ;) Chyba że jest za mały żeby umieć sobie samemu poleżeć bez mamusi ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2015, 14:40

1kk0i09kiu82fc6o.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosiaczek31 wrote:
    Ja smaruje gruba warstwe i przykladam gazik na to. nie wyciera sie o biustonosz i do nastepnego karmienia jest dalej na brodawce. Troche pomaga ale i tak juz tydzien prawie od porodu a ja nadal mam strupy...
    Anastacia ile twoj synus wypija mleka? Bo jest na podobnym etapie do mojej Izuli a wydaje mi sie ze ona sporo wcina. Potrafi wypic 70-80 ml na raz
    Mój spokojnie 80 wypije wtedy ma pelen brzusio..albo na raty 40 ml potem przerwa 15 min na dzemke i kolejne 40ml

gosiaczek31 lubi tę wiadomość

860isg18r6bpss11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za odpowiedz. Bo ja to mam wrazenie ze to duzo jak na tygodniowe dziecko. I ze to straszny zarlok:-) Ale troche mnie uspokoilas. Ona tez na raty to wypije. Z przerwami. Odbicie, kupa i jeszcze potrzebuje dopic reszte.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas czuwanie tez jest i od poczatku bylo. Nie spala non stop. Ze dwa razy dziennie ma taka godzine, 1,5 ze rozglada sie, lezy albo na rece chce albo przymarudza. w nocy raczej ok Spi. Po okolo 2,5-3 godziny czasem wiecej, budzi sie na jedzenie i spi dalej do okolo 8.

MartaM lubi tę wiadomość

‹‹ 1566 1567 1568 1569 1570 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ