Marcowe Mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
hej mamuski
ja dzis pierwszy dzien sama z Juniorem i powiem, ze dal mi popalicsama nie wiem co sie dzialo ale od 3 nocy Maly budzi sie kolo 4/5 na jedzenie i pozniej nie ma spania. dzis przesypial po 10-15 min i tyle, budzil sie z placzem az o 13 padl na glodniaka!
wszedzie pisza by "programowac" dzieci i robic rzeczy o konkretnych godzinach ale u nas nie ma na to szans, Maly budzi sie i je kiedy chcenie wiem jak to zmienic.
ja niestety karmie juz bardziej mm niz piersia, pokarm mi zaczyna zanikac
Dziewczyny powiedzcie czy Wasze Maluszki tez kichaja i maja czkwki? u nas czkawki ok 3-4 razy dziennie plus kichanie ale Mal jest zdrowy i nie ma katarku. Jutro idziemy do pediatry a w czwartek do chirurga bo Maly ma wedzidelko do podciecia (wg pediatry). -
nick nieaktualny
-
Sarah88 wrote:8 tyg to chyba za pozno,my jakbysmy mieli czekac na nfz to bysmy sie nie doczekali bo terminy odlegle a za 60zl mamy po 5 tyg a robi sie do 6tyg
8 tydzień to nie jest za późno... wcale nie trzeba robić do 6 tyg, tak mówi mój lekarz -
hej my po kolejnej wizycie u neonatologa Julka ma torbiel na główce ale mam sie nie martwic podobno sie wchłonie mecza juz mnie te wizyty musze jechac przez cale miasto a zbieranie sie z dzieckiem trwa wieki nosidelko ciezkie plecy bola jescze torebka i rzeczy malej na dodatek mala w samochodzie spi caly czas a jak tylko do domu wrócimy to juz nie chce dzisiaj wstala o 3 na mleko i usnęla dopiero w samochodzie wazy juz 4830g na dodatek spi bardzo niespokojnie juz nie przesypia 3 godz tylko tak sobie drzemie
Bella moja tez ma czkawke i kicha bardzo czesto jutro idziemy na szczepienie boje sie reakcji organizmu Julci ale mam nadzieje ze bedzie ok
Julka usmiecha sie juz chyba swiadomie jak na mnnie patrzy zaczepia maskotki i ładnie podnosi główke;)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2015, 17:06
Niunia86, noa8, gosiaczek31, SunSun, loszcz, kaczamila, gabi30, Krokodylica lubią tę wiadomość
[/url]
-
nick nieaktualnygosiaczek31 wrote:A u nas juz 3 tygodnie mija:-) a ja caly czas mam wrazenie ze dopiero co urodzilam:-) ale widac po Izuli ze urosla, zmienia sie.
Zapisalam ja dzis na usg bioderek na 13 maja. Bedzie miala 8 tyg. Nie wiem czy to nie za pozno. Choc jak na termin z nfz to i tak niezle. W miedzyczasie 21 kwietnia mamy wizyte kontrolna w poradni neonatologicznej przy szpitalu w ktorym sie urodzila. Kurcze najgorzej ze na dwor jeszcze nie wyszlysmy. ciagle ta pogoda paskudna wiatr grad albo ulewa...
Sarah rumianek chyba rozkurczowo dziala i dlatego mozna pic przy bolacym brzuszku. Koper tez pomaga.
Gosiaczek ja mam termin na USG bioderek mała wtedy będzie miała 9 tyg niestety tekie terminy są na NFZ na USG bioderek -
Sarah88 wrote:ja podaje delicol 2razy dziennie po 3 krople,wiecej nie mozna,bobotic jest po kazdym posilki co tez nie stosuje bo jest napisane ze max 18kroplo na dzien a jesli ja karmie bardzooo czesto to by wyszlo 3 razy tyle a daje sie tez po 3 krople
A skad takie informacje na temat delicolu? Na ulotce jest dawkowanie przed kazdym posilkiem od 5 do 12 kropli w zaleznosci od wieku dziecka, ale pediatra powiedzial ze narazie 3x 5 kropli wystarczy. Bobotic stosuje ad hoc, gdy widze ze Mala sie meczy. Leży i czeka "w razie co".Dorka.1979 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMy też mamy później usg bioderek bo zależało mi na konkretnej lekarce.
Bella u nas czkawka to standard a kichanie też się zdarza. I lekarz i położna powiedzieli że to normalne. O stałym planie dnia u nas też nie ma mowy. Junior raz śpi 10 minut a raz 3 godziny. Raz je co chwilę a raz co 2 h...
MartaM a ten Bobotic działa tak ad hoc?
Kass ale Julka ma śliczny, różowy sweterekbella82, kasss lubią tę wiadomość
-
Sarah88 wrote:dorka, to sie ciesze ze dobrze,zastanawia mnie jeszczr kiedy będzie swiadomy usmiech
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2015, 18:10
loszcz lubi tę wiadomość
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3dc010d52285.jpg
-
Scarlett raz mała prezyla sie, marudziła i płakała od 5 rano przez cały dzień. Jak mąż przywiozl bobotic zasnela w 15 min. Teraz tez podaje gdy małą mocno męczy i wlasnie zaczyna sie prezyc, robi sie czerwona, zbiera sie fo placzu/krzyku. U nas pomaga. Mam bobotic forte. W hardcorowych sytuacjach dawkuje jak sab simplex bo to tez symetikon, czyli 40 mg na raz. To jest 6 kropli, tzn zdarzylo sie dwa razy.
Scarlett2014 lubi tę wiadomość
-
ines31 wrote:Witam.
My też byliśmy w odwiedzinach, pierwszy raz u mojej mamy. Mały spał 3 godziny a jak się obudził i zjadł to...... pokazał rogi. Pierwszy raz się tak zachowywał. Płakał i nie szło go uspokoić nawet noszeniem. No i noc też była nie do wytrzymania
. Spał godzinę, budził się i był strasznie zmierzły. Może za dużo ludzi na raz widział? No nie wiem co było przyczyną w każdym razie nie podobało mu się
Mały czasami strasznie robi się czerwony i próbuje zrobić kupę (w końcu ją robi)ale ze strasznym wysiłkiem co to może być? nawet budzi się z tego powodu! Scarlet ty kiedyś pisałaś coś (niestety nie pamiętam dokładnie) na temat rumianku tzn.że ty pijesz, możesz mi napisać jak często i w jakim celu? Domyślam się że w sprawie kupki małegohttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/3dc010d52285.jpg
-
MartaM wrote:
Podobno z tym koprem włoskim trzeba uważać, bo działa "wiatropędnie", a jeżeli dziecko ma problem z pozbywaniem się gazów to efekt może być odwrotny.
Dziewczyny z młodszymi dzieciaczkami właśnie się dowiedziałam że niby do 5 tygodnia życia dziecka nie można robić masażu brzuszka bo może to spowodować przepuklinęnoa8 lubi tę wiadomość
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3dc010d52285.jpg
-
Scarlett2014 wrote:MartaM a jak podajesz Delicol? przed każdym posiłkiem?
My póki co nadal podajemy BioGaie - 5 kropelek dziennie, ale właśnie Delicol mamy w domu i trzymamy go na "kryzys" który mam nadzieję nas nie dopadnie. Zastanawiam się jednak czy muszę podawać go stale czy działa też doraźnie. W niedzielę np. Juniora męczyło przez godzinę, dwie i nie bardzo wiedziałam jak mu pomóc i do głowy przyszedł mi Delicol.http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3dc010d52285.jpg