Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Kasha Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to samo.
    Po porodzie 3200, po wyjściu 3000, teraz około 4500. średnio 350g na tydzień. Lekarka i położna też nie mają zastrzeżeń, a karmiona jest z piersi (odciągnięte) i mm dokarmiana.

Pocahontas lubi tę wiadomość

34bw9jcgrkz3yjz6.png

f2wlj44jlai3f3nz.png
    km5stv73nclev8zl.png
  • Sarah88 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha wrote:
    Haha! Oli przyniosłaś mi szczęście. Znalazłam właśnie basen gdzie można z maluszkiem nawet od urodzenia iść. Ale cena dość wygórowana. Może się skuszę w maju jak będzie cieplej :)

Dla mam zainteresowanych z Gdańska i okolic podaję link.

http://www.aquastacja.pl/nauka-plywania
    tez mam zamiar na basen sie wybrac jak maly bedzie mial 3-4m

a tu ciekawe info znalazlam
    http://www.babyboom.pl/niemowleta/zdrowie/na_basen_z_niemowlakiem.html

qb3c2n0aibsaj33t.png
  • Niunia86 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj też szczepilismy 5w1 i rotarix. Następna dawka za 6tyg. 8 czerwca jedziemy do poradni rehabilitacyjnej dla dzieci bo Lena ma lekką asymrtrie i układa się przeważnie w jedna stronę. Zobaczymy czy się kwalifikuje na zabiegi czy da się to skorygować w domu ☺

iv09cbxm68yuj78z.png
  • kasss Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ines ja czyscilam aftinem 5razy dziennie bo mala miała po szpitalu a ja nie zwrucilam uwagi dopiero położna mi powiedziała jak juz miała mało to 2 razy teraz raz na jakiś czas
    U nas lampka się świeci cala noc lubię widzieć buźkę małej a w szpitalu mówili żeby był taki półmrok
    Laktator mam canpol jak martaM jestem zadowolona a w ściąganiu mleka można powiedzieć ze jestem "specjalistka" ściągam już dwa zmiesiące
    Scarlet ja bym podgrzala mleko na miejscu ja jak zabieralam ze sobą to świeżo ściągnięte i juz nie podgrzewalam bo miało temp pokojowa
    Możesz mi powiedzieć co robi Junior jak robisz makijaż czy się kąpiesz jak mówisz ze nie śpi? Ja nie mogę tego ogarnąć bo Julka musi mnie widzieć bo inaczej jest ryk
    Anet zdrówka dla Ineski;-)
    MamaAdasia jedna pieluszkę dajesz ? Ja wkładam dwie tetrowe już mnie to wkurza ale najważniejsze żeby poprawa była
    Ja mam nosefride i sredio daje rade bo dużo kuz ma mala i ciężko je wyciągnąć
    U nas znowu kiepska noc a raczej wieczór Julka płacze jak je i szarpie piersią teraz juz jej nie daje ale z butelka robi to samo je i placze strasznie się meczy robi czerwona bardzo mi jej szkoda wszystko zaczęło się po szczepieniu a ulewa bardzo dużo na mnie na siebie na podłogę czekam aż to wszystko minie
    My wczoraj mieliśmy
    Julka urodziła się spora jak na 37 tc a teraz ma nie cale 5 kg tyle co wasze dzieci a ma juz dwa miesiące i startowała z waga 3.5kg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 12:40

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaczamila wrote:
    Anastacia a do następnego karmienia pokarm Ci się zrobi? bo ja się tego obawiam ż nakarmie a na nast karmienie będa puste piersi :(
    Spokojnie bedzie i to sporo.dzieki temu ze przystawoasz do dwoch piersi pokarm sie produkuje

kaczamila lubi tę wiadomość

860isg18r6bpss11.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyska89 wrote:
    Ale moja córka to udawaczka ma oczy otwarte a jak się na nią popatrzę to momentalnie zamyka i śpi a odejdę oczy są znów otwarte heh taka mala a taka przebiegła
    Moj robi tak samo....smieje sie ze Faboan czuwa i otwiera oko zeby sprawdzic czy mamusia jest w pobliżu

860isg18r6bpss11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaczamila wrote:
    mi położna profilaktycznie kazała na palec nałożyć gazę pomoczyć w przegotowanej letniej wodzie i przemywać w środku buzię, a dwa razy w tyg dawać na to kroplę Aftin i przemywać

Kaczamila ja uzywalam aphtinu przecieralam buzkę raz dziennie aphtinem i po tygodniu nie było śladu po plesniawkach

• Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli wrote:
    O widzisz - ja sama na to nie wpadłam tylko położna zasugerowała zeby przemyśleć. Wymyśliłam sobie ze jak zawsze nakarmię Pole w domu - potem szczepienie i za jakiś czas ja znów nakarmię. Jak mówisz ze tego płynu jest mało to powinno dać radę.

Anastacia- a jaki model lovi masz ?
    Rubi- ja mam ręczny tommee tippee ale mi nie pasuje bo sie brodawka ociera ;( a Ty jaki masz ? Bo myśle co Ew kupić jak będę wracać do pracy i szukam czegoś dobrego co mnie nie zabije cenowo
    Laktator Lovi Prolactis

860isg18r6bpss11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyska89 wrote:
    Ale moja córka to udawaczka ma oczy otwarte a jak się na nią popatrzę to momentalnie zamyka i śpi a odejdę oczy są znów otwarte heh taka mala a taka przebiegła

Moja mała niby śpi a co jakiś czas otwiera oczy i sprawdza czy jestem jak mię nie ma to placz

• belladonna Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaczamila wrote:
    w ogóle dziewczyny czy któraś karmi dwoma piersiami na jednym karmieniu? bo mój mały się nie najada widzę a jak to nie pomoże to zaczne podawac mm. uswiadomilam sobie ze moj mały w tym mesiacu przybral 500g... czyli masakrycznie mało...

Ja też zawsze karmię na jedno karmienie z 2 piersi z dwóch powodów - po pierwsze nigdy nie ma takiej opcji, żeby mi się piersi przepełniły i bolały (nie ma więc opcji jakichś zastojów, gdyby przerwa między karmieniami się zwiększyła np. w nocy), po drugie dziecko samo decyduje ile chce jeść. Jak opróżni jedną pierś, zamiast na niej wisieć w nieskończoność dostaje drugą i z reguły zjada mniej i sam kończy ssanie. Dzięki temu karmienie trwa max 20 minut (po ok 10 minut na pierś). Przy kolejnym karmieniu zaczynam z tej piersi, z której zjadł na końcu i potem zmieniam nadrugą i tak na zmianę co karmienie.

Pokarm się robi na bieżąco. Mleko wytwarzane jest w gruczołach, które produkują mleko stale w zależności od zapotrzebowania małego ssaka. Nawet jakbyś przystawiała po 15 minutach to też miałby co jeść. Tyle tylko, że później miałabyś nadprodukcję mleka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 13:00

kaczamila lubi tę wiadomość

• Sarah88 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mieliscie tak ze wasze dzieci zassaly wam obok brodawki? mi juz kilka razy tak zrobil i darlam sie strasznie, w dodatku 2 razy sie sturlal jak pilam albo jadlam i nie mialam jak go poprawic i przyssal sir do brzucha hahaha

qb3c2n0aibsaj33t.png
  • belladonna Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarah88 wrote:
    mieliscie tak ze wasze dzieci zassaly wam obok brodawki? mi juz kilka razy tak zrobil i darlam sie strasznie, w dodatku 2 razy sie sturlal jak pilam albo jadlam i nie mialam jak go poprawic i przyssal sir do brzucha hahaha

Miałam, a jak będzie starszy to zobaczysz jaka fajna zabawa "strzelanie z cyca" - czyli bierze brodawkę łapie, ciągnie i puszcza :) hahaha bardzo zabawne choć nie dla mamy ;)
    Mój starszy syn tak robił, to był straszne ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 13:03

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet zdrowka dla coreczki

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belladonna wrote:
    Miałam, a jak będzie starszy to zobaczysz jaka fajna zabawa "strzelanie z cyca" - czyli bierze brodawkę łapie, ciągnie i puszcza :) hahaha bardzo zabawne choć nie dla mamy ;)

Moja mała właśnie tak strzela z cycka bierze brodawek nadciąga i puszcza po takiej zabawie brodawki strasznie bola ale jak sie na to patrzy to bardzo śmiesznie to wygląda

belladonna lubi tę wiadomość

• Sarah88 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belladonna wrote:
    no co Ty, moj tak robi juz od dawna,nie lubie tego,wczoraj mi tez tak robil,ale podejrzewam ze z wieki mocniej :P

belladonna lubi tę wiadomość

qb3c2n0aibsaj33t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli ja też mam laktator ręczny Tommee Tippee i jestem zadowolona ale nie mam problemów z brakiem pokarmu i odciągam bardzo rzadko. Gdybym chciała nadal karmić po powrocie do pracy to na pewno kupiłabym elektryczny bo ściągnie ręcznym jest jednak dość czasochłonne i męczące. Poza tym wydaje mi się mam sporo pokarmu a ręcznym laktatorem ciężko mi odciągnąć większą ilość (może to kwestia jego rodzaju? nie wiem. Albo tego, że jeśli odciągam to często po karmieniu - bezpośrednio przed wyjściem, żeby mieć świeży pokarm)

Kasha ja też mam zamiar zapisać Juniora na basen (sama też czym prędzej chcę wrócić do pływania bo mój kręgosłup głośno się tego domaga) ale zaczekam myślę tak do czerwca, żeby miał około 3 miesiące i było cieplej.

Junior najczęściej najada się z jednej piersi, czasami podaje mu drugą ale dosłownie na chwilę i bardziej żeby ją "odciążył" i żebym nie musiała odciągać. Jeśli potrzebuje odciągnąć pokarm na później to robię to z piersi z której Junior nie jadł a przy kolejnym karmieniu ona jest już pełna. Zresztą nawet jak Junior je co godzinę to właściwie zawsze mam pokarm więc wydaje mi się, że ta bieżąca produkcja to nie bujda :) u mnie jednak warunek jest ten sam - muszę dużo pić i jeść konkretnie.

Kass najczęściej jem śniadanie, myje się, robię makijaż etc. jak Junior jeszcze przyśnie mi na chwilę rano. Wolę wyglądać jak człowiek niż złapać 30 minut snu więcej które i tak nic mi nie dadzą :) jak się nie uda bo Junior nie śpi to zabieram go ze sobą to łazienki np. w foteliku albo w wózku (tzn. wózek jest zaraz obok łazienki bo do środka się nie zmieści) i robiąc makijaż cały czas do niego gadam i co chwilę mu się pokazuje. Czasami to działa (na chwilę) ale ja robię bardzo delikatny makijaż a włosy właściwie tylko suszę więc nie potrzebuje za dużo czasu :) Zasadniczo ponieważ wiem, że Junior rzadko zasypia na dłużej to jeśli chcę coś zrobić zabieram się za to natychmiast jak Jaś zamknie oczy. Chwila zwłoki może oznaczać, że nic z tego :)

Właśnie wróciłam z Juniorem od lekarza. Ma katar ale to nic groźnego i na szczęście nic ode mnie nie złapał. Mimo wszystko przełożyliśmy szczepienia na za tydzień. Pytałam o cenę rotawirusów - 600 zł za całość bez względu na rodzaj wybranej szczepionki (muszę o tym poczytać, póki co wiem tylko, że są trzy dawki za 200 zł albo dwie za 300 zł). 5w1 kosztuje 120 zł, a pneumokoki 360 zł - oczywiście jedna dawka.

Mój syn nadal przybiera w szalonym tempie. Od wyjścia ze szpitala, czyli przez 5 tygodni przytył już ponad 1,5 kilo czyli tygodniowo przybiera nieco ponad 300 gramów. Tylko na moim pokarmie bo w sumie od wyjścia ze szpitala mm dostał dokładnie 5 razy. Obecnie waży już więc 4850 i podejrzewam, że jak pójdziemy na szczepienie to będzie miał już powyżej 5 kilo. A i przez 5 tygodni urósł 2 cm, choć zmierzenie go nie było proste i za dokładność wyniki nie ręczę - mój syn kocha wierzgać nogami :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 13:18

kasss, Pocahontas, limcia lubią tę wiadomość

• MamaAdasia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasss, ja wkładam jedną grubą flanelową, to tak jakby dwie cieńsze, a na pewno będzie ok, ja Adasia też pieluchowałam chyba do 3 m-ca, a część lekarzy zaleca to raczej profilaktycznie niż miałoby się to wiązać z czymś strasznym, takze będzie ok.

kasss lubi tę wiadomość

ijpbqtkf943tum5s.png
    2r8ranli9ms4cdi1.png
    Szymuś 28.02.2015 3970g,56cm
    Adaś 09.06.2012 3800g,56cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ines31 wrote:
    i ile razy dziennie przemywać? sorry że tak wypytuję ale na ulotce nic mądrego nie napisali :/

wiesz woda możesz przemywac po kazdym posilku a tym aftinem np 2 razy dziennie do momentu zniknięcia plesniawki

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarah88 wrote:
    moj z wagi 3300 wazy teraz 4400 takze teZ duzo nie przybral a lekarka powiedziala ze ksiazkowo i ladnie

i to masz wage od urodzenia? mnie nasz wynik troche przybil... nie chce teraz na nikogo zwalac ale czy problemy z karmieniem mog byc przez stres? ostatnio dosc konkretnie stresuje mnie tesciowa... odzywianie pewnie tez chociaz jem tak samo, teraz mysle właczyc warzyw wiecej np rożne sałaty. wyeliminowałam mleko krowie i jajka i odpukac kolek na razie mnie ma...

• limcia Przyjaciółka

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    loszcz wrote:

Czytałam taką mądrą książkę w której jest fragment o rozwoju wcześniaków

loszcz pamiętasz może jaka to była książka, albo mogłabyś sprawdzić?

1usazbmhhgo5jhw6.png
‹‹ 1656 1657 1658 1659 1660 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ