Marcowe Mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Dorka.1979 wrote:Moje dzieciaki jak były małe to też się zanosiły, momentami to aż sine się robiły, żadnych badań nie robiłam bo chyba nic się nie robi, po prostu trzeba to przejść z tego co wiem i oczywiście pilnować jak zaczyna się zanosić to lekko dmuchnąć w buźkę, tylko lekko żeby załapała powietrze a nie udusiła się tym powietrzem
A w jakim wieku im przeszło?
-
Cześć mamcie.
Ja używam laktatora elektrycznego firmy Avent i jest ok.Dosc głośny wkurzajacy dźwięk,ssie mocno i wydajnie,mam pojedynczy ale wydaje mi się ze podwójny jest dużo lepszy bo oszczędza czas,a przy regularnym ściąganiu to strasznie dużo czasu spędzam z laktatorem w ręku.
Moj mały je co 2h i jak czytam ze wasze dzieci śpią po 5 h to zzazdrości zielenieje
Nie wiem czy kiedykolwiek uda mi się przespać cala noc
Jeśli chodzi o mleko to ja sobie przyjęłam zasade 5h po ściągnięciu w temperaturze pokojowej,5 dni w lodówce(ale nie na drzwiach) i 5 miesięcy zamrażalniku (choć wiem ze mozna 6 to system 3x5 mi odpowiada) -
Rubi wrote:No i pospal mały księciuniu ładnie..teraz karmie i mam nadzieję że po tym zajściu również przespi gdzieś do 7/8:P
Limcia bliźniaki to jest wyzwaniem..jesteś bohaterka z góry..nawet jesli sobie nie dajesz rady..bo to że my nie dajemy czasem przy jednym to norma..to jak ogarnąć dwójkę? Ja tego nawet czysto teoretycznie nie kumam...kąpiele karmienie kupka...więc dla Ciebie już złoty medal
Fakt, nie daje rady. Moja mama jest u nas od kiedy jesteśmy w domu, teściowa była chyba 2 razy wieczorem jak mój mąż zadzwonił, że wszyscy opadamy z sił to przyjechała.Ale z tego co wiem to mówiła do mojej mamy, że jej córka sobie radziła i nie wymagała pomocy. Że powinnam spać w dzień, a mój mąż pracuje więc powinnam mu dać spokój i nie wymagać żeby wstawał do dzieci w nocy. Do mnie tego nie mówiła...Dziwi mnie, że widząc jak one się drą cały czas mówi takie rzeczy. Ale co zrobić. -
limcia wrote:loszcz wrote:
Czytałam taką mądrą książkę w której jest fragment o rozwoju wcześniaków
loszcz pamiętasz może jaka to była książka, albo mogłabyś sprawdzić?
"Rozwoj dziecka" 0-3 Thomas B. Brazelton (to jest pediatra w USA)
Tylko ten fragment jest na jedną stronę więc nie warto ci specjalnie kupować choć książka całkiem spoko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 13:48
-
nick nieaktualny
-
Niunia86 wrote:
My od dzisiaj testujemy nowe mleko. Pani neonatolog po wynikach badań stwierdziła,że Lena tak dużo ulewa na tle alergicznym i prawdopodobnie nie toleruje mleka krowiego. Więc przepisała Bebilon Pepti DHA i jeśli diagnoza jest trafna to tego ulewania powinno być mniej lub wcale. Zobaczymy. Za niedługo pierwsza porcja...
Wczoraj będą na wizycie u pediatry też przepisała moim dzieciom to mleko co napisałaś, ale myślę, ze ze względu na kolki.Najlepsze jest to że nie zdąrzyłam się nic zapytać, a ona od razu po zważeniu i zbadaniu powiedziała" a one nie mają czasem kolek".Hmm w szpitalu nie potrafili tego stwierdzić po miesiącu obserwacji, a ta od razu... -
nick nieaktualnyKasss bierz malutka ze soba do lazienki jak nie chce sama byc i mow do niej. Tak jak robi scarlett. Ja zabieralam ze soba starsza wszedzie do lazienki do kuchni w lezaczku zwykle tak ze mnie widziala bez problemu. Nawet jak szlam sie kapac bralam ze soba bo nie mialam z kim zostawic. Teraz mam dwie wiec ciezko zabierac dwie bo to juz tlok:-) wiec generalnie kapie sie jak juz obie spia poznym wieczorem kolo 23:-) a makijaz robie w sypialni przed lustrem i tam juz moga obie byc ze mna bo jest miejsce. Starsza zreszta bardzo lubi zabawe kosmetykami. Daje jej pedzle blyszczyki i malujemy sie obie. a mala narazie czeka:-)
-
kaczamila wrote:i to masz wage od urodzenia? mnie nasz wynik troche przybil... nie chce teraz na nikogo zwalac ale czy problemy z karmieniem mog byc przez stres? ostatnio dosc konkretnie stresuje mnie tesciowa... odzywianie pewnie tez chociaz jem tak samo, teraz mysle właczyc warzyw wiecej np rożne sałaty. wyeliminowałam mleko krowie i jajka i odpukac kolek na razie mnie ma...
kaczamila lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyloszcz wrote:Cześć mamcie.
Ja używam laktatora elektrycznego firmy Avent i jest ok.Dosc głośny wkurzajacy dźwięk,ssie mocno i wydajnie,mam pojedynczy ale wydaje mi się ze podwójny jest dużo lepszy bo oszczędza czas,a przy regularnym ściąganiu to strasznie dużo czasu spędzam z laktatorem w ręku.
Moj mały je co 2h i jak czytam ze wasze dzieci śpią po 5 h to zzazdrości zielenieje
Nie wiem czy kiedykolwiek uda mi się przespać cala noc
Jeśli chodzi o mleko to ja sobie przyjęłam zasade 5h po ściągnięciu w temperaturze pokojowej,5 dni w lodówce(ale nie na drzwiach) i 5 miesięcy zamrażalniku (choć wiem ze mozna 6 to system 3x5 mi odpowiada)
Ale na poczatku tez budzila mi sie jak w zegarku co 2-3 h. Z czasem dzieci mniej spia w dzien a wiecej w nocy wiec pewnie u ciebie tez tak bedzie. Gdzies czytalam ze 70 % dzieci ok 3 mies przesypia juz nocne karmienia albo budzi sie raz. Wiec badz dobrej mysli:-)loszcz lubi tę wiadomość
-
moja nie lubi nosidelka ale wkladam ja jak ide do kuchni nie mam wyjscia my mamy mieszkanie na poddaszu na dole kuchnie a jeszcze nizej łazienke wiec tam staram sie chodzic jak mala spi a i tak biegam po schodach jak szalona bo boje sie o to ulewanie do kuchni czasem ja zabieram makijaz tez robie w sypialni zazwyczaj przed spacerem teraz mam godz czasu mama ja wzięła na spacer wiec biore sie za sprzatanie ta noc byla okropna mala plakala ja juz mialam dosc noszenia polozylam ja do nas do lozka i czekałam az zasnie skonczylo sie to tak ze obudzilam sie o 3 w ubraniu swiatlo zapalone cala pognieciona Ja Julke wkladam do lozeczka i ide do swojego onama oczy otwarte i placze jak wypadnie jej smoczek wiec wstaje i podaje i tak po kilka kilkanascie razy to sie sprawdza gdy małą nic nie boli bo jak placze nie zostawila bym jej cierpiacej wtedy chuśtanie w pozycji pionowej troche pomaga
słyszałyście o podawaniu dziecku wody z cukrem do picia?
Ja juz karmie pół na pół mala z piersi je krótko bo zasypia a wtedy nie ssie bo z tymi brodawkami nie latwo jej i tak musze trzymac piers jedna reka zeby dobrze zassala[/url]
-
kaczamila wrote:i to masz wage od urodzenia? mnie nasz wynik troche przybil... nie chce teraz na nikogo zwalac ale czy problemy z karmieniem mog byc przez stres? ostatnio dosc konkretnie stresuje mnie tesciowa... odzywianie pewnie tez chociaz jem tak samo, teraz mysle właczyc warzyw wiecej np rożne sałaty. wyeliminowałam mleko krowie i jajka i odpukac kolek na razie mnie ma...
[/url]
-
Anastacia- a dalabys radę zmierzyć średnice lejka - tam gdzie wchodzi brodawka ?
Scarlett- ja na razie nie odciągam za dużo bo nie mam takiej potrzeby ale myśle co kupić w przyszłości bo chciałabym karmić jak najdłużej sie da
Co do bioderek- my byłyśmy we wtorek i jeden staw jest na granicy normy. Z zaleceń pozycja na brzuchu i szeroko pieluszka - ale to drugie sobie odpuściliśmy.
Dziewczyny walczące z waga dziecka - myśle ze nie warto patrzec aż tak na przyrost masy bo on zależy od wielu czynników. Ważniejsze zeby pediatra sprawdził w siatce centylowej czy jest ok waga do wzrostu i wieku - a to sie inaczej patrzy dla chłopców i dziewczynek i tez dla wcześniaków
Miałam dłuższy post ale oczywiście sie skasował -
czesc mamuski,
mnie moj syn wczoraj zaskoczyl, az do dzisiaj nie moge uwierzycwczoraj usnal ok 19 najedzony i zazwyczaj spi do 23 max 24 a wczoraj obudzil sie dopiero o 1:30, nie wiem jak to mozliwe! ale nie powiem, milo bylo sobie pospac troszke dluzej
my dzis bylismy na godzinnym spacerku.
U mnie tez jest temat szczepien, za 2 tyg nas czekaja i im blizej terminu bardziej sie boje i mniej wiem
moj Junior tez nabiera cialka, moze troche za szybko ale pediatra powiedziala by na razie sie tym nie przejmowac. Maly jest glodomorkiem i bardzo sie upomina o jedzenie, jak jest glodny to nie ma szans go zagadac czy oszukac
-
ostatnio uslyszalam fajne imie dla chlopca i nietypowe Milan
jutro 7 tyd po porodzie a ze mnie dalej kapie...gin mowila ze ladnie sie wszystko goi,o seksie noc nie mowila ale pytala czy tabletki przepisac ,mowila ze to moze byc juz okresja to mam szczescie...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 15:08
-
Sarah88 wrote:ostatnio uslyszalam fajne imie dla chlopca i nietypowe Milan,jak z bajki tylko tam nosila je dziewczyna
jutro 7 tyd po porodzie a ze mnie dalej kapie...gin mowila ze ladnie sie wszystko goi,o seksie noc nie mowila ale pytala czy tabletki przepisac ,mowila ze to moze byc juz okresja to mam szczescie...
ladne imie
wow, to dlugo. u mnie plamienia powoli ustaja, i wydaje mi sie, ze mam owulacje. 27.04 mam wizyte i zaczynam brac tabletki. -
Emily83 wrote:Ja się zastanawiam nad szczepionka rotateq bo chroni przed pięcioma typami rotawirusa, a rotarix tylko przed jednym.
Pediatra nam powiedziała, że ta przed jednym to chroni przed ludzkim szczepem rotawirusa a ta druga przed jednym ludzkim i czterema zwierzęcym. Powiedziała też, że ludzie zwierzęcym się nie zarażają, co daje do myślenia. Ciekawe, jak przemysł farmaceutyczny zarabia na nieświadomych rodzicach, którzy przecież chcą jak najlepiej dla swoich pociech. -
Emartea wrote:Pediatra nam powiedziała, że ta przed jednym to chroni przed ludzkim szczepem rotawirusa a ta druga przed jednym ludzkim i czterema zwierzęcym. Powiedziała też, że ludzie zwierzęcym się nie zarażają, co daje do myślenia. Ciekawe, jak przemysł farmaceutyczny zarabia na nieświadomych rodzicach, którzy przecież chcą jak najlepiej dla swoich pociech.
fajnie, ze chociaz pediatra Ci to powiedzial. -
U nas w przychodni tylko rotarix. Tylko zwolnili moja pielęgniarkę szczepienna ;( i jest inna ale tez fajna
Właśnie dziewczyny- na jaka antykoncepcję jesli w ogóle sie decydujecie ? Ja jakos nie mam przekonania do mini pigułki , gumka to wiadomo na dłużej chyba nie da rady i w sumie za wiele nie zostaje ;( ktoś rozmawiał z lekarzem o zastrzyku anty? Albo krążku? -
nick nieaktualnyEmartea wrote:Pediatra nam powiedziała, że ta przed jednym to chroni przed ludzkim szczepem rotawirusa a ta druga przed jednym ludzkim i czterema zwierzęcym. Powiedziała też, że ludzie zwierzęcym się nie zarażają, co daje do myślenia. Ciekawe, jak przemysł farmaceutyczny zarabia na nieświadomych rodzicach, którzy przecież chcą jak najlepiej dla swoich pociech.
A u Was jest różnica w cenie między tymi szczepieniami? U mnie nie.
Kass a nie pomogła by Ci niania elektroniczna?
Oli ja nie planuje karmić jak wrócę do pracy ale myślę że wtedy tym bardziej może zależeć Ci na czasie. Laktatory elektryczne są drogie ale moim zdaniem jeśli ktoś będzie często korzystał i planuje długo karmić to warto. Zresztą karmiąc piersią sporo oszczędzamy na mleku
Ja od kilku dni prawie nie plamie więc liczę że idzie ku dobremu ale jeśli nic się szybciej nie zwolni to wizytę u lekarza mam dopiero za 2 tygodnie
Czy u którejś z Was zaczęło się już łysienie poporodowe? U mnie nie i o ile po porodzie ogólnie wyglądam gorzej niż przed ciążą to włosów nigdy nie miałam tak rewelacyjnych jak obecnie. Ale i cały czas biorę witaminy dla ciężarnychWiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 15:37