WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • oli Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czytałam Bobas lubi wybór- raczej dla zdecydowanych ale i tych niepewnych moze przekonać. Duzo ciekawych treści dlaczego i kiedy rozszerzać dietę, co dawać do jedzenia, jak organizować domowe posiłki i duzo innych. Mam jeszcze inne o francuskich dzieciach ale nie przeczytałam jeszcze :)

Scarlett- co do kaszki- nasze mleko ale i mm jest bardzo kaloryczne i dobrze przyswajalne- na pewno Jankowi wystarcza mimo ze jest duży :)

km5svcqgfaw599l1.png
  • Ewelaa Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj to sie tak boi jak Nadia placze, nie wie biedny co ma zrobic i takimi maslanymi oczami na mnie patrzy, a w tych oczwch widze "wez ja ululaj, bo ja nie wiem jak " :P

Kasss ja slyszalam zeby nie wychodzic po szczepionce, ale osobiscie bylam na dworku z mala kilka godz po szczepionce i nic jej nie bylo

<3 <3 Nadia <3 <3
    201503291765.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2015, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosiaczek31 wrote:
    trzymam kciuki za szczepienia dzis.

my juz po usg szyjki. trwalo moze 3 min. ale lekarka nie widziala nic nieprawidlowego. miesnie podobnej dlugosci brak oznak kreczu. czyli nie to jest przyczyna asymetrii. przy okazji popatrzyla na tarczyce i wezly chlonne i sa ok.

ja zalamana jestem totalnie tymi poranionymi sutkami. dzis mala przystawilam i popekaly az do krwi. odrazu skonczylo sie karmienie. boje sie ze zaraz zapalenie piersi sie przyplacze. bo karmienie odstawione laktatorem tez ciezko mi odciagac bo boli i juz mnie szlag bierze. pewnie niedlugo zakoncze przygode z karmieniem piersia. zamiast sie goic to dalej jest zle. choc smaruje juz na zmiane maltanem i alantanem. warstwa grubosci kilku centymetrow. nic nie pomaga.

Gosiaczek super że USG małej w porządku,wspulczuje ci tych poranionych sutków i tego bólu oby się szybko wygoily

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli jemu może wystarczy ale ja się wykończę przez to karmienie do 2 godziny :) Swoją drogą wypiłam przed chwilą po raz pierwsze Femaltiker bo może mam miej pokarmu albo coś - dla mnie świństwo, zdecydowanie za słodkie :)

Tak sobie myślę, że Janek je częściej bo może chcieć mu się pić, choć podaje mu czasem wodę ale też dlatego że ssanie łagodzi u niego ból dziąseł. Też zauważyłam, że zaczął zaciskać dziąsła coraz mocniej choć nie w takim stopniu jak córka gosiaczka tzn. nie poranił mi sutków.

Oli a w Bobas Lubi Wybór są też ogólne informacje np. kiedy zacząć rozszerzać dietę? od czego etc.? bo ja na BWL też nie jestem zdecydowana, chcę raczej poczytać w ogóle o rozszerzaniu diety i na coś się zdecydować,może na BWL.

Kass zostawienie męża z Julką to dobry pomysł. Ja od kiedy regularnie chodzę w niedziele rano na basen jestem szczęśliwsza a i mój maż pewniej czuje się z Jankiem. Potem nawet z dumą opowiada, że udało mi się go ululać do snu :)

Tylko wiecie jaka jest różnica? ja jak jestem z Jankiem to w tym samym czasie ogarniam siebie, mieszkanie, często jakoś obiad i deser plus doradzam w pracy. A jak mój maż zostaje z Jankiem to on ogarnia tylko dziecko. Koniec kropka :)

Kurcze Tess straszne masz "przeboje" z tym karmieniem. A nie kusiło Cię spróbować podać jakieś mm?

• oli Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett - Pola je w ciagu dnia od 7-20 minimum 8 razy ;) czyli min co dwie godziny.
    W książce jest napisane jakie sa symptomy gotowości do rozszerzania ale dolna granica jest 6 miesięcy i jest wytłumaczone dla zego. Napisane jest czego nie podawać i jak podawać pozostałe rzeczy. Nie ma kolejności specjalnej poza tym ze najpierw raczej warzywa niż owoce.

Ale widziałam fajny poradnik o rozszerzaniu diety na stronie 1000dni.pl- wyglądał sensownie bo całego nie miała czasu

Tu jest tez ciekawie http://pediatria.mp.pl/zywienie/show.html?id=52544
    http://www.pedhemat.wroclaw.pl/ptp/files/Standardy_Medyczne_2014_Zalecenia_ywienia_.pdf

Scarlett2014 lubi tę wiadomość

km5svcqgfaw599l1.png
  • kasss Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlet ja właśnie tak samo chce najpierw poczytać zorientować sie co i jak i dopiero wprowadzać a mąż zajmuje sie Julka jak nie płacze może ja robie błąd bo jak jestem w kuchni i slysze dłuższa chwile ze placze to biegne na gore ale raz na spacerze bardzo nam płakała i chciałam ją wyciągnąć a on mowi zeby zostawic niech placze no to sory do tej pory mi mowi ze przecierz z nia zostal jak poszlam z kolezankami na piwo tylko ze Julka już spala i bylo po 21 a mnie nie bylo 3 godz i zeby go w nocy czasem nie obudzila to sam ja wybudzil zanim poszedl spac nie wiem czemu ale zmienił sie strasznie jak tylko zaszłam w ciąże ale dość już moich marudzeń czekamy z Julka na przeprosiny;)
    Scarlet bo kobiety potrafia zrobic wszystko i zawsze znajdą na to czas a faceci supią sie na jednym moj nawet wczoraj nie sprawdzil tego głupiego nawilzacza a sam siedzial od 15 i filmy ogladał

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett2014 wrote:
    Kass zostawienie męża z Julką to dobry pomysł. Ja od kiedy regularnie chodzę w niedziele rano na basen jestem szczęśliwsza a i mój maż pewniej czuje się z Jankiem. Potem nawet z dumą opowiada, że udało mi się go ululać do snu :)

Tylko wiecie jaka jest różnica? ja jak jestem z Jankiem to w tym samym czasie ogarniam siebie, mieszkanie, często jakoś obiad i deser plus doradzam w pracy. A jak mój maż zostaje z Jankiem to on ogarnia tylko dziecko. Koniec kropka :)
    dokladnie tak:-) plus do tego balagan zostawi:-)
    a zadowolony z siebie do tego ze przeciez zajmowal sie dzieckiem.

ja tez zostawiam meza z mala. zwykle jak spi albo jest w wozku na dworzu ale niech sobie nie mysli ze ja bede w domu non stop siedziec. co prawda nur nosi jej na rekach ale jak kweka to wozi wozkiem i gada do niej zeby uspokoic. ale tak jak pisalam sam z siebie nie zaproponujr ze sie zajmie zebym mogla odpoczac. raczej mysze prosto z mostu powiedziec ze chce jechac do miasta sama.
    jesli ma wybor to woli zostac ze srarsza sam. z dwiema na raz to prawie niemozliwe dla niego. ma strach w oczach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 15:23

• oli Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha- dzis po powrocie z pracy tez spodziewam sie sajgonu butelkowego w zlewie :) mój maz tylko młoda ogarnia

km5svcqgfaw599l1.png
  • oli Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha i jeszcze pewnie usłyszę ze przecież mogę wychodzić ile chce :)

km5svcqgfaw599l1.png
  • Rubi Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No więc my już po szczepieniu....Franek przez 3 tygodnie przybrał tylko 210g!!!!!! przecież to jest strasznie mało...a dr nic na to nie powiedziała...pielęgniarka robiąca szczepienie że wszystko dobrze....co prawda przez 3 tygodnie mierzy o 2cm więcej, no i ostatnio miał ten kryzys więc pozwoliła mi nie zdejmować mu pampersa, ale ile mógł ważyć pampers...?;/

Jeśli chodzi o szczepienie to Franek zuch...zupełnie nie wrodził się w tatusia, który mdleje na widok igły :P

A i jeszcze u nas dziwna rzecz...nie wiem czy już o tym pisałam czy nie...młody przestał gugać :( tak fajnie gadał, a teraz cisza od jakichś 4 dni...:(

Kupiliśmy leżaczek bujaczek w końcu....ale na razie bez emocji :P siedzi bo siedzi..:)

Dziękujemy za wszystkie kciuki..

Styczeń 2014 [*] 9t
    Marzec 2015 ♡ moja mała wielka miłość
    Grudzień 2016 [*] 11t
    Marzec 2018 ❤️
  • Rubi Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i jeszcze coś dziwnego...czy to możliwe żeby dziecku malał obwód klatki piersiowej???!! ostatnio ma wpisane 41, a dziś 39.5 ;/

Styczeń 2014 [*] 9t
    Marzec 2015 ♡ moja mała wielka miłość
    Grudzień 2016 [*] 11t
    Marzec 2018 ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczku, Oli jednak wszyscy faceci są tacy sami :) kocham mojego męża ale gdyby on zajmował się Jankiem całymi dniami to młody pewnie byłby szczęśliwy jak ze mną ale mielibyśmy burdel w mieszkaniu, jedlibyśmy suchy chleb i chodzili w brudnych ciuchach :) a jeszcze jaki mój mąż byłby dumny że ogarnia :)

Ostatnio tłumaczyłam mężowi że chce częściej ćwiczyć tzn. wychodzić na siłownię i on oczywiście nie ma nic przeciwko ale tyle pracuje że w praktyce ciężko to zrobić :(

Rubi pewnie Franek przybrał mniej przez te Wasze problemy i teraz będzie już lepiej.

• kasss Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rubi na pewno przez te problemy wasze sprawdz wage za jakis czas a z tym guganiem moze to chwilowe jak u Julki podnoszenie główki

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś kończymy 11 tygodni. :)

Za chwilę lecę do okulisty, potem postaram się nadrobić Was. :)

• Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ines31 wrote:
    Zdarza się że wasze dzieci płaczą przez sen. Szymon ma tak od szczepienia :( . Spokojnie śpi a nagle zaczyna strasznie płakać. Jak wezmę go na ręce i przytulę to usypia znowu. No nie mam pojęcia co to może być :/ A wydaje mi się że takie dzieci są za małe żeby mieć koszmary, sny ?! Albo się mylę :/
    Ostatnio tzn. od tygodnia w ciągu dnia potrafi się rozpłakać w momencie ale tak strasznie (tak jak np.przy szczepieniu) bez powodu (tzn. ja chyba go nie znam) Kiedyś przed płaczem było marudzenie, popłakiwanie a później płacz a teraz bez ostrzeżenia ;) Chyba że to skok rozwojowy?!

Mój ma tak samo podczas snu nagle zaczyna przerazliwie płakać

860isg18r6bpss11.png
  • oli Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przejrzałam ten poradnik ze strony 1000dni i wyglada naprawdę fajnie poza pewnymi nieścisłościami- np staraj sie karmić wyłącznie piersią przez 6 miesięcy a dalej - w 6 mcu wprowadzaj to i tamto :)

km5svcqgfaw599l1.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosiaczek31 wrote:
    moja na brzuch tez sama sie nie obroci. z brzucha na plecy tak i z plecow na bok. to chyba jakos okolo 4 miesiaca dziecko powinno opanowac
    Mysle ze nasze szkraby maja jeszcze czas niech pocwicza i wszystko w swoim czasie

860isg18r6bpss11.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett2014 wrote:
    Oli jemu może wystarczy ale ja się wykończę przez to karmienie do 2 godziny :) Swoją drogą wypiłam przed chwilą po raz pierwsze Femaltiker bo może mam miej pokarmu albo coś - dla mnie świństwo, zdecydowanie za słodkie :)

Tak sobie myślę, że Janek je częściej bo może chcieć mu się pić, choć podaje mu czasem wodę ale też dlatego że ssanie łagodzi u niego ból dziąseł. Też zauważyłam, że zaczął zaciskać dziąsła coraz mocniej choć nie w takim stopniu jak córka gosiaczka tzn. nie poranił mi sutków.

Oli a w Bobas Lubi Wybór są też ogólne informacje np. kiedy zacząć rozszerzać dietę? od czego etc.? bo ja na BWL też nie jestem zdecydowana, chcę raczej poczytać w ogóle o rozszerzaniu diety i na coś się zdecydować,może na BWL.

Kurcze Tess straszne masz "przeboje" z tym karmieniem. A nie kusiło Cię spróbować podać jakieś mm?
    No mój Darus to tez jak zostaje sam z Fabisiem ti ogarnia tylko dziecko a w domu potrafi byc mega balagan bo przeciez kiedy on mial sprzatnac jak młody marudzil.

860isg18r6bpss11.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosiaczek31 wrote:
    dokladnie tak:-) plus do tego balagan zostawi:-)
    a zadowolony z siebie do tego ze przeciez zajmowal sie dzieckiem.

ja tez zostawiam meza z mala. zwykle jak spi albo jest w wozku na dworzu ale niech sobie nie mysli ze ja bede w domu non stop siedziec. co prawda nur nosi jej na rekach ale jak kweka to wozi wozkiem i gada do niej zeby uspokoic. ale tak jak pisalam sam z siebie nie zaproponujr ze sie zajmie zebym mogla odpoczac. raczej mysze prosto z mostu powiedziec ze chce jechac do miasta sama.
    jesli ma wybor to woli zostac ze srarsza sam. z dwiema na raz to prawie niemozliwe dla niego. ma strach w oczach
    Heh dobre ma strach w oczach...to mój jest ciutek lepszy bo 2 razy zostal z dwójką fakt ze pozniej narzekal no i w domu balagan okropny zastalam jak wrocilam

860isg18r6bpss11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2015, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    on zostawal z dwiema na raz ale zwykle mala spala albo starsza wtedy prowadzil do dziadka:-) ciekawa jestem co by zrobil z dwiema przez caly dzien albo noc:-) a sprzatania mam zawsze po pas jak zostanie w domu z dzieckiem. a i ma podejscie jak maz Kasss najlepiej gdyby dziecko non stop spalo a on z nia.

‹‹ 1815 1816 1817 1818 1819 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ