X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • anet525 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastacia33 wrote:
    Ja podobnie chce karmic rok pod warunkiem ze bede miala mleko.starsza córkę karmilam 11 miesiecy
    wow to dlugo ja starsza po 7 miesiącu przestalam bo mi mleko zaniklo

mój Aniołek Julia 22.05.2014 (14 tc) spij spokojnie moja iskierko
    24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • ines31 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie chrzciny na 17 osób w restauracji wyszły około 1700 zł. Ciasta i alkohol kupowałam ja. 1700zł wyszło za wszystko razem.

1kk0i09kiu82fc6o.png
  • anet525 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile placilas od osoby? To ze wszystkim i w restauracji nie dużo. A zdjęcia liczysz osobno? Bo ja wszystko chce policzyć

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2015, 10:50

24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • anet525 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Doradźcie mi prosze co mam zrobic????????

Chodzi o chrzestną Ineski. Z uwagi na to ze mam rodzinę jaką mam wybrałam na Chrzesna bliską koleżankę. Jest przedszkolanką i dzieki niej będę miala zapewnione miejsce dla Inusi. Poza tym szkoda mi jej bo z mezem starają się juz kilka lat o dziecko nawet in vitro nie pomoglo jak jej zaproponowałam by byla chrzedtną popłakała się ze wzruszenia. Ale teraz zachowuje sie dziwnie. Ciągle mnie pyta czy juz ustalilam z księdzem datę chrztu ze zachowuje sie nieodpowiedzialnnie bo wszystko zrobię na ost guzik. Nalegala ze kupi ubranko malej wiec zgodzilam sie ale pod warunkiem ze będę przy tym i wybierzemy obie. I ze najlepiej jak kupimy w sierpniu skoro we wrześniu ma byc chrzest. Teraz ona byla w takich sklepach i powiedziała ze zamowila Inesce sukienkę i pokazala zdjęcie. Sukienka ladna ale chciałam w innym stylu i wykurzyłam się ze sama podjela decyzje. I ze ja nie wiem czy jej ja zaloze. Poza tym zachowuje sie jakby do Ineski miala prawo jako druga matka. Kiedy ją zostawie u niej na noc itp o takie rzeczy mnie pyta. No kurcze w zyciu nie zostawie dziecka komus kto nie ma doświadczeni z malenstwem poza tym ona nie jest lalką by sie nia bawila. Wydaje mi sie ze zaczyna świrować i traktować ja jak wlasne dziecko. Chce we wszystkim się udzielać i decydować. Wkurza mnie i mysle czy jej nie wycofać i nie wiem jak to zrobić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2015, 11:13

24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • ines31 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anet525 wrote:
    Ile placilas od osoby? To ze wszystkim i w restauracji nie dużo. A zdjęcia liczysz osobno? Bo ja wszystko chce policzyć
    75 zł za osobę kawa, napoje,kolacja, zimna płyta, przystawki, owoce, wędliny, zakąski
    70 zł tort (piekła mi kolezanka)
    80 zł ciasto (po znajomości w piekarni więc taniej niż normalnie) kołocz ser, kołocz mak, jedno ciasto upiekła moja mama
    50 zł dla księdza
    200 zł alkohol

fotografem był mój brat, no i nie wliczyłam do tego ubranka dla małego i dla mnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2015, 11:21

anet525 lubi tę wiadomość

1kk0i09kiu82fc6o.png
  • ines31 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do karmienia piersią to nie wiem jak będzie u nas bo zastanawiam się nad drugim maluszkiem :) i wiadomo że jak będę w ciąży to nie mogę karmić piersią. Dlatego między innymi na tapecie u mnie temat kubków.

1kk0i09kiu82fc6o.png
  • oli Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w Polsce to niepopularne ale jeśli ciąża przebiega bez powikłań można nadal karmić piersią ( oczywiście o ile chcesz, dobrze się czujesz i masz siłe )

można też karmić piersią dwójkę - starszaka i malucha

poznałam parę takich mam

jedyny problem - przy kp może nie być owulacji więc czasem żeby zajść trzeba odstawić od piersi

km5svcqgfaw599l1.png
  • oli Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i tradycyjnie za hafija.pl

Czy kobieta, która jest w ciąży może karmić piersią? Czy karmienie piersią w ciąży jest bezpieczne? Czy karmienie piersią powoduje groźne skurcze?

Temat jest nieco kontrowersyjny. Prawie wszystkim moim koleżankom karmiącym, we wczesnej ciąży lekarz ginekolog (!) radził odstawić pierwsze dziecko od piersi.

Kilka z nich dopiero po dodatkowych konsultacjach postanowiło kontynuować karmienie piersią w ciąży. Żadne nie miały z tego powodu problemów.

Zacznę od tego, że kobiety karmiły piersią od zarania dziejów. Między innymi dzięki temu nie jesteśmy gatunkiem wymarłym.

Kiedyś, kiedy nie było mlek zastępczych, a kobiety zachodziły w ciążę i karmiły i nie było w tym nic dziwnego ani nic strasznego.

Było to normalne.

Od tych czasów wiele się zmieniło.

Niestety jesteśmy bardzo wrażliwe na punkcie ciąży i ilości powikłań jakie mogą nas spotkać. Lekarze zalecają różnego rodzaju terapie na zapas i wprowadzają wiele zakazów na wszelki wypadek.

Powszechność i dostępność mlek zastępczych często sprawia, że kobiety nie biorą nawet pod uwagę możliwości kontynuowania karmienia będąc w ciąży mimo, że jest to całkiem naturalne i normalne, a lekarze nie zgłębiają tego tematu. Największą pomoc w tym okresie może udzielić mamie karmiącej doula lub doradca laktacyjny.

Nie ma żadnych dowodów na to, że karmienie piersią niesie jakieś zagrożenia dla kobiety w prawidłowej ciąży i jej nienarodzonego dziecka i tak naprawdę jest ono uznawane za bezpieczne.

Przede wszystkim każdą ciążę należy zawsze indywidualnie rozpatrywać.

Przeciwwskazaniem do karmienia piersią w ciąży są:
    silne skurcze w trakcie karmienia piersią – bardzo bolesne
    silny ból pleców i krzyża w trakcie karmienia piersią
    krwawienia i plamienia w trakcie karmienia
    nieprawidłowe łożysko
    skrócona szyjka macicy
    poprzednie poronienia z niewiadomych przyczyn
    Mimo to są kobiety, które z powodzeniem i pod okiem lekarzy karmiły swoje dzieci piersią w ciąży z problemami.

Zawsze każdy problem należy indywidualnie omówić z lekarzem.

Przyjmuje się że przy zdrowej ciąży kiedy nie występują niepokojące objawy to karmić można bez ograniczeń.

Stymulacja sutków i skurcze
    Bardzo dużo się mówi, że będąc w ciąży nie można stymulować sutków bo może to powodować przedwczesny poród. Skurcze jakie mogą być wywołane karmieniem piersią mają najczęściej takie samo nasilenie jak podczas orgazmu. Jeżeli możesz bezpiecznie kochać się z partnerem to najprawdopodobniej możesz także bezpiecznie karmić.

Stymulacja piersi może (ale wcale to nie znaczy że musi) wywołać poród kiedy ciąża jest już donoszona.

Została przeprowadzana ankieta* której wyniki wskazywały na to, że kobiety które karmią piersią w ciąży nie odczuwają żadnych skurczy macicy, bo są one zbyt male żeby mogły stwarzać ryzyko przedwczesnego porodu. Skurcze takie mogą być wyczuwalne i są najczęściej nie silniejsze od skurczy Braxtona-Hicksa – czyli skurczy przygotowujących do porodu.

Uważa się, że macica kobiety w trakcie fizjologicznej ciąży znajduje się w dwóch stadiach – stadium przed czasem kiedy ciąża jest donoszona (do 38TC) – kiedy to odpowiedź aktywna na wzrost oksytocyny w organizmie pojawiający się w trakcie karmienia piersią jest nikła, oraz w stadium gotowości do porodu kiedy to macica reaguje skurczami na wzrost tego hormonu w organizmie i może rozpocząć się akcja porodowa.

Ta druga faza w zdrowej ciąży zaczyna się po 38 tygodniu – czyli kiedy ciąża jest już donoszona.

Specjaliści, którzy zajmują się sprawami poronień u kobiet są zdania, że karmienie piersią podczas zdrowej ciąży jest bezpieczne **

Mamę karmiąca może spotkać jednak niemiłe zaskoczenie w postaci samo odstawienia się dziecka – spotyka to około 25% ciężarnych mam karmiących.

Ilość pokarmu w piersiach może spaść w okolicy połowy ciąży nawet o 70%.
    Czasem spadki odnotowuje się już na samym początku.

Jest to związane ze zmianami hormonalnymi w ciele kobiety, a mianowicie wzrostem ilości progesteronu.

Wiadome jest, że ogólnie ilość mleka w piersi zależy od regularnego ich opróżniania przez dziecko. Niestety w przypadku ciąży działanie hormonów może redukować ten system popytu i podaży mleka i mimo częstego karmienia mleka będzie mniej (trochę jak podczas okresu). Dodatkowo mleko czasem zmienia swój smak z tego samego powodu.

Te dwa czynniki mimo, że nie redukują właściwości mleka mamy to jednak mogą na tyle przeszkadzać naszemu starszemu dziecku, że samo zrezygnuje ono z posiłków piersiowych albo wręcz przeciwnie – zacznie wisieć na tobie godzinami.

W związku z tym jeżeli twoje dziecko nie ukończyło jeszcze roku zaleca się uważną kontrolę masy ciała niemowlaka.

W ciąży skład mleka zmienia się trochę podobnie jak podczas odstawienia. Jest więcej przeciwciał – mleko staje się bardziej skoncentrowane. Niektóre kobiety zaczynają pod koniec ciąży produkować siarę i wtedy też wiele dzieci też odstawia się samoczynnie.

Kiedy jesteś w ciąży i karmisz dziecko takim skoncentrowanym mlekiem nie musisz się bać ze zużyje ono siarę przeznaczoną dla noworodka. Natura zadbała o to żeby tak nie było i organizm odpowiada w pierwszej kolejności na potrzeby noworodka. Po porodzie najpierw będzie siara, potem mleko przejściowe i na koniec dojrzałe.

Karminie piersią dziecka starszego przed porodem nic nie zmieni.

Ponadto na skutek zmiany składu a pod koniec ciąży wystąpienia siary starsze dziecko może mieć bardzo luźne kupki - tak działa siara i nie jest to nic złego. Kiedy siara się skończy a ty karmisz już dwójkę dzieci kupki straszaka będą znowu takie jak dawniej.

Nie musisz się bać o ilość mleka dla dwójki dzieci po porodzie. Nie zużyją one sobie swojego mleka. Przeważająca większość kobiet może produkować pokarm dla większej ilości „młodych” niż dwójka, a nawet trójka.

Pamiętaj tylko, żeby w pierwszych dniach zaczynać karmienie od młodszego dziecka – potem to już nie ma takiego znaczenia.

Jeżeli odciągasz pokarm laktatorem to musisz wziąć pod uwagę to że może spotkać cię omawiane wcześniej zmniejszenie ilości mleka. Oznacza to, że niestety dodatkowe odciąganie nie zwiększy ilości pokarmu a zapasy będzie trudniej gromadzić. Nie ma jednak żadnych naukowych dowodów które mogą świadczyć o jakimkolwiek zagrożeniu wynikającym z odciągania mleka laktatorem w trakcie prawidłowo przebiegającej ciąży.

Niepokoić mogą też wrażliwe brodawki. Częściej mogą tworzyć się drobne ranki o które trzeba bardzo dbać, żeby nie wdało się zakażenie.

Podsumowując.

Jeżeli jesteś w ciąży i nadal chcesz karmić piersią to przy jej prawidłowym przebiegu nie powinno być ku temu przeciwwskazań.
    Skurcze przed 38 tygodniem ciąży jakie może wywołać karmienie rzadko kiedy stanowią zagrożenie i nie bywają silniejsze niż skurcze przygotowujące Braxtona-Hicksa. Dodatkowo macica kobiety jest zaopatrzona w system receptorów który zabezpiecza zdrową ciążę przed przedwczesnym rozwiązaniem.
    Ilość mleka w ciąży może się zmienić,
    Może zmienić się smak mleka
    Mleko nadal będzie dobrym pokarmem dla Twojego dziecka (ani za chude, ani za cienkie, ani za żadne)
    Możesz używać laktatora będąc w zdrowej ciąży.
    Każda ciąża jest inna i decyzję o kontynuowaniu karmienia najlepiej omówić z lekarzem prowadzącym i doradcą laktacyjnym lub położną
    Poniższy post nie zastąpi opieki lekarskiej, nie stanowi też profesjonalnej porady dotyczącej postępowania z dzieckiem oraz porady dotyczącej karmienia piersią. W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub certyfikowanym doradcą laktacyjnym.

Źródła:

*http://kellymom.com/pregnancy/bf-preg/bfpregnancy_safety/

**http://kellymom.com/pregnancy/bf-preg/02miscarriage/

Sztuka karmienia piersią Hanah Lathrop
    Praca zbiorowa pod red. Agnieszka Szlagatys-Sidorkiewicz, Mleko kobiece aktualny stan wiedzy Wydawnictwo Adam Marszałek 2008;
    Karin Muss, Karmienie piersią- poradnictwo i promocja, Medpharm Polska 2008;
    Karmienie Piersią Shiela Kitzinger
    Karmienie piersią w teorii i praktyce Magdalena Nehring-Gugulska, Monika Żukowska-Rubik, Agnieszka Pietkiewicz
    The womanly art of breastfeednig LLL
    http://pediatrics.aappublications.org/content/129/3/e827.full
    http://kellymom.com

km5svcqgfaw599l1.png
  • tylda87 Ekspertka

Wysłany: 18 czerwca 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jak dwojke karmic.jak.mleko zmienianswoj.sklad i dostosowuje sie do wieku maluszka? Tak mi polozna.mowila

• tylda87 Ekspertka

Wysłany: 18 czerwca 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok jak pisalam wstawilas info juz teraz wiem

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właściwie jestem zdecydowana i to kilku powodów na zakończenie karmienia po pół roku stąd ten wczorajszy argument lekarki wydał mi się sensowny. Nie chce robić Juniorowi rewolucji i nagle zmienić wszystko jednocześnie - zostawić go na dwa dni z babcią, podać mu mm i zacząć rozszerzać dietę. Za dużo tego na raz.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny dzisiaj mamy usg bioderek trzymajcie kciuki zeby wszystko było oki

• oli Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dlatego właśnie napisałam że dla mnie ma to sens :D

km5svcqgfaw599l1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyska trzymam kciuki za USG na pewno będzie dobrze

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martwię się bo na początku była dysplazja i pieluchowanie później lekarz wstrzymał pieluchowanie a teraz się okaże co dalej

• anet525 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyska trzymam kciuki napisz cobi jak jak będziesz po

24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • kasss Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyśka powodzenia;)
    Anet my wydalismy 4500zl ale robiliśmy duże chrzciny wódke mieliśmy z wesela a ciasta i torta piekła teściowa na ubranko dla Julki dała moja mama tak więc tylko to co w restauracji 100zl od osoby płaciliśmy co do zachowania twojej koleżanki to faktycznie jest dziwne ale ja troche ją rozumie nie wiem co bym zrobiła jak bym niemogła mieć dzieci to przykre że stara i sie i nie wychodzi jednak nie może traktować tak Ineski to ty jesteś jej mamą i o wszystkim decydujesz moze porozmawiaj z nią jakoś delikatnie zeby zrozumiała
    Ja w ogóle podziwiam mamuśki ktore myślą już o drugim dziecku mi Julka wystarcza i na razie nie myśle o tym

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anet525 wrote:
    Dziewczyny które maja za sobą chrzest sorki ze pytam ale ile mniej więcej was to wynioslo? Ja planuje zaprosić ok 15 osób i robie w domu u rodzicow bo maja duży dom i salon jest spory. Nie wiem ile kasy odłożyć z 1500?
    Ja robilam w restauracji 12 ps doroslych 4 dzieci koszt 960zl

860isg18r6bpss11.png
  • ines31 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasss wrote:
    Justyśka powodzenia;)
    Anet my wydalismy 4500zl ale robiliśmy duże chrzciny wódke mieliśmy z wesela a ciasta i torta piekła teściowa na ubranko dla Julki dała moja mama tak więc tylko to co w restauracji 100zl od osoby płaciliśmy co do zachowania twojej koleżanki to faktycznie jest dziwne ale ja troche ją rozumie nie wiem co bym zrobiła jak bym niemogła mieć dzieci to przykre że stara i sie i nie wychodzi jednak nie może traktować tak Ineski to ty jesteś jej mamą i o wszystkim decydujesz moze porozmawiaj z nią jakoś delikatnie zeby zrozumiała
    Ja w ogóle podziwiam mamuśki ktore myślą już o drugim dziecku mi Julka wystarcza i na razie nie myśle o tym
    Ja myślę o drugim dziecku nie dlatego że Szymon mi nie wystarcza. Po prostu nie chciałabym żeby był jedynakiem a ja do najmłodszych już nie należę ;) Na razie jest to zastanawianie się kiedy byłby najlepszy czas też dla Szymona no i dla mnie tez oczywiście. Będę u lekarki na kontroli jak mały będzie miał pó roku to bedę z nia o tym rozmawiać. Jedyne co ostatnio jej wspomniałam o drugim dziecku to własnie powiedziała że muszę sie liczyć z tym że jeżeli zaszłabym w ciąże karmiąc najlepiej by było odstawić pierś. Z tego co oli dodała to nie jest takie oczywiste. A z tym zachodzeniem tez różnie bywa o pierwszą ciążę staraliśmy się pół roku :/ więc to też nie jest takie chop siup (chociaż słyszałam że w druga ciążę łatwiej zajść ale nie wiem co jest w tym prawdy).

1kk0i09kiu82fc6o.png
  • kasss Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iness nie miałam tego na myśli że Szymon ci nie wystarcza napisałam że podziwiam te mamusie bo to na pewno nie łatwe miec małe dziecko i być w ciąży z drugim na pewno nie miałam nic złego na myśli też nie chce żeby Julka była jedynaczką ;)

ines31 lubi tę wiadomość

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
‹‹ 1819 1820 1821 1822 1823 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ