X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaczamila wrote:
    Chyba byłam nieświadoma do końca ile to jest 20 kg :P ale zrobi się. teraz robię pełne słoiki i zalewam gorącym syropem będzie w sam raz przez zimę na ciasto z truskawkami :) i może jeszcze zrobię trochę dżemów bo znająz moją rodzinkę to będą chcieli pare dżemów :)
    Ja tez juz dzem zrobiony 20 sloikow oprocz tego 40 sloikow korniszonow i 10 papryki

Emrica lubi tę wiadomość

860isg18r6bpss11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastacia to też szalejesz:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastacia33 wrote:
    Rozumiem ze to przepis sxybki i prosty a bułeczki zawsze wychodza....? Probowalas juz ten przepis?

Jako że to ciasto drożdżowe to trochę musisz zaczekać na wyrośnięcie no i dobrze wyrobić. Ale poza tym przepis dość przyjazny. Bułeczki są bardzo fajne a i ja zmieniłam drożdże na suche wg. tego co było w komentarzach.

• Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak co roku....tyle ze co roku robie wiecej bo ogorki i dzem szybko znika

860isg18r6bpss11.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett2014 wrote:
    Jako że to ciasto drożdżowe to trochę musisz zaczekać na wyrośnięcie no i dobrze wyrobić. Ale poza tym przepis dość przyjazny. Bułeczki są bardzo fajne a i ja zmieniłam drożdże na suche wg. tego co było w komentarzach.
    Dzięki to chętnie wyprobuje

860isg18r6bpss11.png
  • Tess Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się przerzuciliśmy an pieluchy Dada i Rossmanowe na razie 3 ale kto wie na jak długo bo Młody szybko rośnie :) A chusteczek prawie w ogóle nie używamy, tylko na wyjścia - mamy koło przewijaka miseczkę, termos z ciepłą wodą i waciki - dla mnie to super szybka metoda i pupa nam się nie odparza.

O rodzeństwo myślę się zacząć starać w przyszłym roku koło czerwca - lipca, bo jak sobie tego nie zaplanuję to nigdy się nie zdecydujemy...

MamaAdasia, Emrica lubią tę wiadomość

ex2bp07wbjlnqxgq.png
  • MamaAdasia Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyśka , moja rehabilitantka na codzień ćwiczy z dziećmi metodą Bobath i również nie poleca bujaczka, wiadomo- jak trzeba to go włożę, ale staram się nie.

Podziwiam, że macie czas przy dzieciach na robienie przetworów :) Ja tez muszę się wziąć !

U mnie jest między chłopcami 2lata 9 mcy różnicy prawie i czasem bywa ciężko, dla siebie nie ma czasu za bardzo, tzn umaluję się, czasem prostuję włosy, czy idę do fryzjera, ale mieć jedno a dwójkę to OGROMNA różnica. Ale jest fajnie ;)
    Nie nudzimy się. Ja latam od rana do wieczora ;)

gosiaczek31, Tess lubią tę wiadomość

ijpbqtkf943tum5s.png
    2r8ranli9ms4cdi1.png
    Szymuś 28.02.2015 3970g,56cm
    Adaś 09.06.2012 3800g,56cm
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś

Zgadzam sie 1 a 2 dzievi to duża różnica. Ja przetwory robilam wieczorem gdzies do ok 24 lub 1 i etapami rozlozylam na 3 dni

U mnie jest między chłopcami 2lata 9 mcy różnicy prawie i czasem bywa ciężko, dla siebie nie ma czasu za bardzo, tzn umaluję się, czasem prostuję włosy, czy idę do fryzjera, ale mieć jedno a dwójkę to OGROMNA różnica. Ale jest fajnie ;)
    Nie nudzimy się. Ja latam od rana do wieczora ;)[/QUOTE]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 11:21

MamaAdasia, gosiaczek31 lubią tę wiadomość

860isg18r6bpss11.png
  • Emrica Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też robię dżem truskawkowy i też wtedy co córeczka śpi czyli w nocy :)

iv09gu1rhahn9m8p.png
    nzjdgzu3g71ob4w1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez zimno leje deszcz więc nigdzie nie wychodzimy

Ja w tym roku nie robię dżemów trunskawki za drogie

Ją używane lezaczka bardzo często bo w ciągu dnia mała tylko w nim zasypia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 12:32

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyska89 wrote:
    Gosiaczek ta kobieta to jakiś mgr w rehabilitacji niemowląt właśnie do byle jakiej nie chodzę tylko tytulowanej zresztą z tego co mi mówiła mała ma bardzo mała asymetrie która powinna się szybko wyrównać. A co do bujaka i tak mija wytrzymuje w nim 20 minut wiec odkąd mamy mate mała przestała szaleć za nim woli mate może tam leżeć po 3 godz
    nie wiem justyska, jeski jej ufasz to ok. jestes matka i ty decydujesz co i jak. ja tylko mowie co wiem i na 100% wprowadza ludzi w blad zachecajac do kladzenia w lezaczku i podkladania poduszek dla dzieci z asymetria. troche to kloci sie z tym co piszesz ze jest specjalistka od niemowlat. ja bym miala watpliwosci co do jej kompetencji ale nie mi to oceniac.
    jesli kladziesz na krotko to ok ale czeste i dlugie moze poglebiac asymterie. nie mialas skierowania do neurologa dzieciecego z ta asymetria? warto isc skonsultowac i on oceni czy trzeba czy nie rehabilitowac.
    teraz chyba dla dzieciakow najlepsze jest wlasnie lezenie na macie na plecach i na brzuchu .

MamaAdasia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAdasia wrote:
    Justyśka , moja rehabilitantka na codzień ćwiczy z dziećmi metodą Bobath i również nie poleca bujaczka, wiadomo- jak trzeba to go włożę, ale staram się nie.

Podziwiam, że macie czas przy dzieciach na robienie przetworów :) Ja tez muszę się wziąć !

Nie nudzimy się. Ja latam od rana do wieczora ;)
    to prawda nie ma nudno przy dwojce:-) i jest ogromna roznica miec jedno a dwoje w domu:-) czasowo organizacyjnie:-) tez latam od rana do wieczora. gdzies tam w miedzyczasie mam chwile luzna ale zdecydowanie mniej niz mialam z jedna dziewczyna. u nas 2 lata 4 miesiace roznicy. i starsza ma glupi wiek teraz:-) ponoc jak pojdzie do przedszkola to troche ochlonie:-)

MamaAdasia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzemow w tym roku nie robie. nie dam rady a i truskawek mamy malo w ogrodzie. moze gdyby bylo wiecej to tak. a sa malenkie jak poziomki i do tego malo.

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też używam bujaczka, bo jest mega pomocny. Postaram się ograniczyć, niby u nas asymetrii pani dr nie stwierdziła.

Noc bardzo ciężka, Zuza nie może sobie puścić bąka. :/ Ciągle podkurczała nogi i budziła się z płaczem. I tak ileś razy aż w końcu poszedł bąk i był spokój na godzinę a potem powtórka z rozrywki. :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas tej nocy Oskar chyba dał mamie pospać bo wczoraj do późna przetwory robiłam, smyk poszedł spać o 21 obudził się o 24 ale dałam mu smoczka i zaraz zasnął a na karmienie obudził sie 4.15 i pewnie dalej by spał bo jak go przeniosłam do nas do łóżka by go nakarmić to zasypiał ale nie chciałam go tak głodzić i moje piersi wołały pomocy :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek dostałam się do takiej rehabilitantki i takiej musze ufać bo sama ma tych sprawach się nie znam .poduszek i tak nie podkładam a bujaczek góra pół godz dziennie bo mała szybko się w nim nudzi. Na macie to tv ogląda chociaż i może tak 3 godz leżeć trochę gada do zabawek trochę ogląda tv trochę macha nogami i przekreca się na boki i tak jej leci a w bujaku zbytnio nie może machać nogami tak jak by chciała a to dla niej chyba najgorsze. Na usg bioderek trzymałam jej nogę żeby nie wierzgala to się z taką siłą wygrywała ze w szoku byłam ze tyle siły ma a na koniec się rozplakala bo wyrwać mi się nie mogła. Pediatra odrazu na rehabilitację nas wysłała i dobrze bo do neurologa dziecięcego miejsce dopiero za pół roku a prywatnie 160 zł. To jest normalnie masakra na neurologa chyba nas nie stać tak o wrzucić 160 zł żeby powiedział ze np asymetri nie ma albo jest mała czyli to samo co rehabilitantka.

• jasmin Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też się rehabilitujemy metodą Bobath i są super efekty. Mamy teraz miesiąc przerwy,Pani na urlop się wybrała ale mam zestaw ćwiczeń i codziennie ćwiczymy. W sierpniu mamy pokazać się dla niej. We wrześniu natomiast mamy termin rehabilitacji na nfz i też skorzystamy,tam już rehabilitują metodą Vojty. Dodatkowo wykonuję masaż shantala.
    Nie chcę żeby to zabrzmiało jakoś nieładnie ale uważam,że na dziecku nie ma co oszczędzać,jeżeli chodzi o jego zdrowie i rozwój ruchowy. Nie należę jakoś do osób zamożnych,ale jak trzeba wysupłam parę groszy aby skonsultować dziecko prywatnie,bo wiadomo jak jest z naszą służbą zdrowia.

MamaAdasia, gosiaczek31, loszcz, Scarlett2014, Emrica lubią tę wiadomość

relg2n0abn31771x.png
  • MamaAdasia Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmin wrote:
    My też się rehabilitujemy metodą Bobath i są super efekty. Mamy teraz miesiąc przerwy,Pani na urlop się wybrała ale mam zestaw ćwiczeń i codziennie ćwiczymy. W sierpniu mamy pokazać się dla niej. We wrześniu natomiast mamy termin rehabilitacji na nfz i też skorzystamy,tam już rehabilitują metodą Vojty. Dodatkowo wykonuję masaż shantala.
    Nie chcę żeby to zabrzmiało jakoś nieładnie ale uważam,że na dziecku nie ma co oszczędzać,jeżeli chodzi o jego zdrowie i rozwój ruchowy. Nie należę jakoś do osób zamożnych,ale jak trzeba wysupłam parę groszy aby skonsultować dziecko prywatnie,bo wiadomo jak jest z naszą służbą zdrowia.

Zgadzam się z Tobą Jasmin, ja na wizytę u neurologa będę czekać do końca lipca, więc przyjedzie do nas babeczka od rehabilitacji prywatnie. Nie ważne , ile zapłacę, bo po Adasiu wiem jakie to ważne. Płaciłam jej 80zł za wizytę a przyjeżdżała 2x w tygodniu przez jakiś miesiąc.

Wolę ciuchów nie kupić,ale sprawdzić ;)

Czekać na NFZ to można...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 13:59

jasmin lubi tę wiadomość

ijpbqtkf943tum5s.png
    2r8ranli9ms4cdi1.png
    Szymuś 28.02.2015 3970g,56cm
    Adaś 09.06.2012 3800g,56cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja ciesze sie ze poszlam do neurologa z mala bo mi ja dokladnie zbadala i opisala dokladnie co jest. rehabilitant jesli slabo sie na tym zna to moze nie zdiagnozowac prawidlowo a napewno nie przebada neurologicznie a bez tego jak zaczac wlasciwa dla konkretnego dziecka terapie?
    u nas np oprocz asymetrii u neurologa wyszlo ze ma zwiekszone napiecie w konczynach gornych. u nas odrazu neonatolog dala skierowanie na rehabilitacje ale zaznaczyla ze wczesniej mamy isc do neurologa zeby ocenil stan dziecka. i to badanie bylo podstawa dla fizjoterapeuty do rozpoczecia odpowiedniej terapii. wiedziala co dokladnie malej jest co jest przyczyna i co w tej sytuacji z nia robic a nie traktowac tasmowo jak kazde inne dziecko bo nie kazde potrzebuje tych samych cwiczen i metod.
    ja wychodze z zalozenia ze najwazniejsza jest prawidlowa diagnoza. i jestem bardzo ostrozna jesli chodzi o wybor specjalistow. wole pojechac 40-50 km niz isc do kogos kto srednio sie zna. tak bylo przy moich dwoch porodach, przy wszyskich usg w ciazy, tak jest tez teraz z Iza skoro potrzebuje leczenia.

jasmin, MamaAdasia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego na rehabilitacji byłam prywatnie bo rehabilitację na NFZ miałam dopiero na 10 lipca. Tylko jeśli chodzi o neurologa to lekka przesada 160 zł. Jakby kazała pediatra iść to poszłabym no wiadomo ale nie mówiła o neurologu tylko sama skierowala na rehabilitację a ja się nie upominalam bo nie wiedziałam że przed rehabilitacja może być potrzebny neurolog ale skoro nie skierowala to chodziło mi o to ze chociaż 160 zł nie musiałam nie to żebym zalowala na dziecka zdrowie

‹‹ 1832 1833 1834 1835 1836 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ