X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaczamila wrote:
    Chyba byłam nieświadoma do końca ile to jest 20 kg :P ale zrobi się. teraz robię pełne słoiki i zalewam gorącym syropem będzie w sam raz przez zimę na ciasto z truskawkami :) i może jeszcze zrobię trochę dżemów bo znająz moją rodzinkę to będą chcieli pare dżemów :)
    Ja tez juz dzem zrobiony 20 sloikow oprocz tego 40 sloikow korniszonow i 10 papryki

Emrica lubi tę wiadomość

860isg18r6bpss11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastacia to też szalejesz:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastacia33 wrote:
    Rozumiem ze to przepis sxybki i prosty a bułeczki zawsze wychodza....? Probowalas juz ten przepis?

Jako że to ciasto drożdżowe to trochę musisz zaczekać na wyrośnięcie no i dobrze wyrobić. Ale poza tym przepis dość przyjazny. Bułeczki są bardzo fajne a i ja zmieniłam drożdże na suche wg. tego co było w komentarzach.

• Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak co roku....tyle ze co roku robie wiecej bo ogorki i dzem szybko znika

860isg18r6bpss11.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett2014 wrote:
    Jako że to ciasto drożdżowe to trochę musisz zaczekać na wyrośnięcie no i dobrze wyrobić. Ale poza tym przepis dość przyjazny. Bułeczki są bardzo fajne a i ja zmieniłam drożdże na suche wg. tego co było w komentarzach.
    Dzięki to chętnie wyprobuje

860isg18r6bpss11.png
  • Tess Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się przerzuciliśmy an pieluchy Dada i Rossmanowe na razie 3 ale kto wie na jak długo bo Młody szybko rośnie :) A chusteczek prawie w ogóle nie używamy, tylko na wyjścia - mamy koło przewijaka miseczkę, termos z ciepłą wodą i waciki - dla mnie to super szybka metoda i pupa nam się nie odparza.

O rodzeństwo myślę się zacząć starać w przyszłym roku koło czerwca - lipca, bo jak sobie tego nie zaplanuję to nigdy się nie zdecydujemy...

MamaAdasia, Emrica lubią tę wiadomość

ex2bp07wbjlnqxgq.png
  • MamaAdasia Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyśka , moja rehabilitantka na codzień ćwiczy z dziećmi metodą Bobath i również nie poleca bujaczka, wiadomo- jak trzeba to go włożę, ale staram się nie.

Podziwiam, że macie czas przy dzieciach na robienie przetworów :) Ja tez muszę się wziąć !

U mnie jest między chłopcami 2lata 9 mcy różnicy prawie i czasem bywa ciężko, dla siebie nie ma czasu za bardzo, tzn umaluję się, czasem prostuję włosy, czy idę do fryzjera, ale mieć jedno a dwójkę to OGROMNA różnica. Ale jest fajnie ;)
    Nie nudzimy się. Ja latam od rana do wieczora ;)

gosiaczek31, Tess lubią tę wiadomość

ijpbqtkf943tum5s.png
    2r8ranli9ms4cdi1.png
    Szymuś 28.02.2015 3970g,56cm
    Adaś 09.06.2012 3800g,56cm
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś

Zgadzam sie 1 a 2 dzievi to duża różnica. Ja przetwory robilam wieczorem gdzies do ok 24 lub 1 i etapami rozlozylam na 3 dni

U mnie jest między chłopcami 2lata 9 mcy różnicy prawie i czasem bywa ciężko, dla siebie nie ma czasu za bardzo, tzn umaluję się, czasem prostuję włosy, czy idę do fryzjera, ale mieć jedno a dwójkę to OGROMNA różnica. Ale jest fajnie ;)
    Nie nudzimy się. Ja latam od rana do wieczora ;)[/QUOTE]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 11:21

MamaAdasia, gosiaczek31 lubią tę wiadomość

860isg18r6bpss11.png
  • Emrica Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też robię dżem truskawkowy i też wtedy co córeczka śpi czyli w nocy :)

iv09gu1rhahn9m8p.png
    nzjdgzu3g71ob4w1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez zimno leje deszcz więc nigdzie nie wychodzimy

Ja w tym roku nie robię dżemów trunskawki za drogie

Ją używane lezaczka bardzo często bo w ciągu dnia mała tylko w nim zasypia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 12:32

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyska89 wrote:
    Gosiaczek ta kobieta to jakiś mgr w rehabilitacji niemowląt właśnie do byle jakiej nie chodzę tylko tytulowanej zresztą z tego co mi mówiła mała ma bardzo mała asymetrie która powinna się szybko wyrównać. A co do bujaka i tak mija wytrzymuje w nim 20 minut wiec odkąd mamy mate mała przestała szaleć za nim woli mate może tam leżeć po 3 godz
    nie wiem justyska, jeski jej ufasz to ok. jestes matka i ty decydujesz co i jak. ja tylko mowie co wiem i na 100% wprowadza ludzi w blad zachecajac do kladzenia w lezaczku i podkladania poduszek dla dzieci z asymetria. troche to kloci sie z tym co piszesz ze jest specjalistka od niemowlat. ja bym miala watpliwosci co do jej kompetencji ale nie mi to oceniac.
    jesli kladziesz na krotko to ok ale czeste i dlugie moze poglebiac asymterie. nie mialas skierowania do neurologa dzieciecego z ta asymetria? warto isc skonsultowac i on oceni czy trzeba czy nie rehabilitowac.
    teraz chyba dla dzieciakow najlepsze jest wlasnie lezenie na macie na plecach i na brzuchu .

MamaAdasia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAdasia wrote:
    Justyśka , moja rehabilitantka na codzień ćwiczy z dziećmi metodą Bobath i również nie poleca bujaczka, wiadomo- jak trzeba to go włożę, ale staram się nie.

Podziwiam, że macie czas przy dzieciach na robienie przetworów :) Ja tez muszę się wziąć !

Nie nudzimy się. Ja latam od rana do wieczora ;)
    to prawda nie ma nudno przy dwojce:-) i jest ogromna roznica miec jedno a dwoje w domu:-) czasowo organizacyjnie:-) tez latam od rana do wieczora. gdzies tam w miedzyczasie mam chwile luzna ale zdecydowanie mniej niz mialam z jedna dziewczyna. u nas 2 lata 4 miesiace roznicy. i starsza ma glupi wiek teraz:-) ponoc jak pojdzie do przedszkola to troche ochlonie:-)

MamaAdasia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzemow w tym roku nie robie. nie dam rady a i truskawek mamy malo w ogrodzie. moze gdyby bylo wiecej to tak. a sa malenkie jak poziomki i do tego malo.

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też używam bujaczka, bo jest mega pomocny. Postaram się ograniczyć, niby u nas asymetrii pani dr nie stwierdziła.

Noc bardzo ciężka, Zuza nie może sobie puścić bąka. :/ Ciągle podkurczała nogi i budziła się z płaczem. I tak ileś razy aż w końcu poszedł bąk i był spokój na godzinę a potem powtórka z rozrywki. :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas tej nocy Oskar chyba dał mamie pospać bo wczoraj do późna przetwory robiłam, smyk poszedł spać o 21 obudził się o 24 ale dałam mu smoczka i zaraz zasnął a na karmienie obudził sie 4.15 i pewnie dalej by spał bo jak go przeniosłam do nas do łóżka by go nakarmić to zasypiał ale nie chciałam go tak głodzić i moje piersi wołały pomocy :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek dostałam się do takiej rehabilitantki i takiej musze ufać bo sama ma tych sprawach się nie znam .poduszek i tak nie podkładam a bujaczek góra pół godz dziennie bo mała szybko się w nim nudzi. Na macie to tv ogląda chociaż i może tak 3 godz leżeć trochę gada do zabawek trochę ogląda tv trochę macha nogami i przekreca się na boki i tak jej leci a w bujaku zbytnio nie może machać nogami tak jak by chciała a to dla niej chyba najgorsze. Na usg bioderek trzymałam jej nogę żeby nie wierzgala to się z taką siłą wygrywała ze w szoku byłam ze tyle siły ma a na koniec się rozplakala bo wyrwać mi się nie mogła. Pediatra odrazu na rehabilitację nas wysłała i dobrze bo do neurologa dziecięcego miejsce dopiero za pół roku a prywatnie 160 zł. To jest normalnie masakra na neurologa chyba nas nie stać tak o wrzucić 160 zł żeby powiedział ze np asymetri nie ma albo jest mała czyli to samo co rehabilitantka.

• jasmin Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też się rehabilitujemy metodą Bobath i są super efekty. Mamy teraz miesiąc przerwy,Pani na urlop się wybrała ale mam zestaw ćwiczeń i codziennie ćwiczymy. W sierpniu mamy pokazać się dla niej. We wrześniu natomiast mamy termin rehabilitacji na nfz i też skorzystamy,tam już rehabilitują metodą Vojty. Dodatkowo wykonuję masaż shantala.
    Nie chcę żeby to zabrzmiało jakoś nieładnie ale uważam,że na dziecku nie ma co oszczędzać,jeżeli chodzi o jego zdrowie i rozwój ruchowy. Nie należę jakoś do osób zamożnych,ale jak trzeba wysupłam parę groszy aby skonsultować dziecko prywatnie,bo wiadomo jak jest z naszą służbą zdrowia.

MamaAdasia, gosiaczek31, loszcz, Scarlett2014, Emrica lubią tę wiadomość

relg2n0abn31771x.png
  • MamaAdasia Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2015, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmin wrote:
    My też się rehabilitujemy metodą Bobath i są super efekty. Mamy teraz miesiąc przerwy,Pani na urlop się wybrała ale mam zestaw ćwiczeń i codziennie ćwiczymy. W sierpniu mamy pokazać się dla niej. We wrześniu natomiast mamy termin rehabilitacji na nfz i też skorzystamy,tam już rehabilitują metodą Vojty. Dodatkowo wykonuję masaż shantala.
    Nie chcę żeby to zabrzmiało jakoś nieładnie ale uważam,że na dziecku nie ma co oszczędzać,jeżeli chodzi o jego zdrowie i rozwój ruchowy. Nie należę jakoś do osób zamożnych,ale jak trzeba wysupłam parę groszy aby skonsultować dziecko prywatnie,bo wiadomo jak jest z naszą służbą zdrowia.

Zgadzam się z Tobą Jasmin, ja na wizytę u neurologa będę czekać do końca lipca, więc przyjedzie do nas babeczka od rehabilitacji prywatnie. Nie ważne , ile zapłacę, bo po Adasiu wiem jakie to ważne. Płaciłam jej 80zł za wizytę a przyjeżdżała 2x w tygodniu przez jakiś miesiąc.

Wolę ciuchów nie kupić,ale sprawdzić ;)

Czekać na NFZ to można...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2015, 13:59

jasmin lubi tę wiadomość

ijpbqtkf943tum5s.png
    2r8ranli9ms4cdi1.png
    Szymuś 28.02.2015 3970g,56cm
    Adaś 09.06.2012 3800g,56cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja ciesze sie ze poszlam do neurologa z mala bo mi ja dokladnie zbadala i opisala dokladnie co jest. rehabilitant jesli slabo sie na tym zna to moze nie zdiagnozowac prawidlowo a napewno nie przebada neurologicznie a bez tego jak zaczac wlasciwa dla konkretnego dziecka terapie?
    u nas np oprocz asymetrii u neurologa wyszlo ze ma zwiekszone napiecie w konczynach gornych. u nas odrazu neonatolog dala skierowanie na rehabilitacje ale zaznaczyla ze wczesniej mamy isc do neurologa zeby ocenil stan dziecka. i to badanie bylo podstawa dla fizjoterapeuty do rozpoczecia odpowiedniej terapii. wiedziala co dokladnie malej jest co jest przyczyna i co w tej sytuacji z nia robic a nie traktowac tasmowo jak kazde inne dziecko bo nie kazde potrzebuje tych samych cwiczen i metod.
    ja wychodze z zalozenia ze najwazniejsza jest prawidlowa diagnoza. i jestem bardzo ostrozna jesli chodzi o wybor specjalistow. wole pojechac 40-50 km niz isc do kogos kto srednio sie zna. tak bylo przy moich dwoch porodach, przy wszyskich usg w ciazy, tak jest tez teraz z Iza skoro potrzebuje leczenia.

jasmin, MamaAdasia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego na rehabilitacji byłam prywatnie bo rehabilitację na NFZ miałam dopiero na 10 lipca. Tylko jeśli chodzi o neurologa to lekka przesada 160 zł. Jakby kazała pediatra iść to poszłabym no wiadomo ale nie mówiła o neurologu tylko sama skierowala na rehabilitację a ja się nie upominalam bo nie wiedziałam że przed rehabilitacja może być potrzebny neurolog ale skoro nie skierowala to chodziło mi o to ze chociaż 160 zł nie musiałam nie to żebym zalowala na dziecka zdrowie

‹‹ 1832 1833 1834 1835 1836 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ