Marcowe Mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Scarlet a ty słyszałaś coś na temat podwójnego becikowego w krakowie bo podobno jedno jest od panstwa a drugie od miasta krakow nie wiem czy ja sie załapie bo mieszkam 20 km przed krakowem ale może Tobie sie uda;)
Scarlett2014 lubi tę wiadomość
[/url]
-
nick nieaktualnybella82 wrote:Scarlett super, ze masz lekarza ktoremu ufasz! to bardzo wazne!!! moj tez mi odradzal farbowanie w 1trym i go posluchalam
12 tydzień to pikuśmi lekarz powiedział, że po 12stym tygodniu to się mogę co najwyżej na rudo przefarbować a ponieważ ja jestem blondynkom a u fryzjera rozjaśniam zawsze włosy to mam zaczekać do 16stego tygodnia bo rozjaśniacze są najniebezpieczniejsze. Może i ten mój lekarz trochę przesadza (ogółem jest anty chemia, leki np. Rennie i prawie wszystko do 12stego tygodnia) ale nawet jeśli to go posłucham. Ja już Wam kiedyś chyba pisałam, że mam kiepskie doświadczenia z lekarzami w większości nie ufam więc fakt, że u niego czuje się bezpiecznie jest dla mnie naprawdę ważny.
-
nick nieaktualnykasss wrote:Scarlet a ty słyszałaś coś na temat podwójnego becikowego w krakowie bo podobno jedno jest od panstwa a drugie od miasta krakow nie wiem czy ja sie załapie bo mieszkam 20 km przed krakowem ale może Tobie sie uda;)
Kass nic nie wiem - na temat becikowego na razie jestem zielona. Ale nie mam na ile mnie to dotknie, bo ja jestem zameldowana poza Krakowem. Czy wystarczy, że mój mąż jest tu zameldowany? -
Kurde właśnie nie wiem jak to jest bo ja też nie jestem zameldowana ale wiem że u na spare osób dostało ktore miały znajomości w gminie. mamy jescze troche czasu jak się dowiem coś więcej dam ci znać a może sunsun bedzie cos wiedzieć ona tez z krakowa
[/url]
-
nick nieaktualnyKass jakbyś coś wiedziała daj proszę znać. My co prawda mamy w planach wyprowadzkę z Krakowa ale raczej wątpię żebyśmy się z tym uwinęli do narodzin dziecka. Ja zapytam siostrę męża - bo oni załatwiali te sprawy całkiem niedawno i jak coś będę wiedziała też dam znać.
-
Dziewczyny becikowe będzie przyznawane osobą które mają dochód na 1 osobe w gospodarstwie domowym poniżej 1992 zł- tak nam mówiła nasza księgowa, ale to jeszcze może się zmienić.
Ja po zakupach zakupiłam krem na rozstępy z ziaji i nowy płyn do higieny intymnej zobaczymy czy dobre
Gratulacje udanych wizyt dziewczynki -
nick nieaktualnysylwia85 wrote:ale chyba nie możeliwe żeby crl był w cm bo już by miało 12 cm?
co prawda termin mam na 3 marca ale jak byłam prywatnie na usg to lekarz mówił że maluszek młodszy o 2 tyg to już nie wiem -
Witam,
Gratki dziewczyny, macie już stresa za sobą.
Ja dziś zaczęłam 13tydzień (12t0d), strasznie mi się dłuży do 28.08 mam USG I trymestru na NFZ,wcześniej miałam w 6t6d prywatnie, mam nadzieję że z dzidzią wszystko ok.
Dziś rano położyłam się na plecach, odsłoniłam brzuch i tak jakby brzuch mi regularnie pulsował przez kilka minut pod pępkiem, ciekawe co to takiego.
Chciałabym juz poczuć ruchy, byłabym spokojniejsza, choć piersi bolą jak oszalałe, mdłosci są falami, wymioty raz w tym tygodniu. -
Ja farbowałam włosy 2 tygodnie temu ale szamponem Joanna, ale mam zamiar na jesieni farbować farbą z małą zawartością amoniaku, ja farbuję na ciemno.
Kasss na którą masz 28.08 USG? Bo ja na 14.20... -
nick nieaktualny
-
MamaAdasia wrote:Witam,
Dziś rano położyłam się na plecach, odsłoniłam brzuch i tak jakby brzuch mi regularnie pulsował przez kilka minut pod pępkiem, ciekawe co to takiego.
Chciałabym juz poczuć ruchy, byłabym spokojniejsza, choć piersi bolą jak oszalałe, mdłosci są falami, wymioty raz w tym tygodniu.
ja mam tak samo i tez sie z mezem zastanawialismy ale wydaje mi sie, ze to jest nasz puls a nie Dzidzi. -
nick nieaktualnykasss wrote:Scarlet a ty słyszałaś coś na temat podwójnego becikowego w krakowie bo podobno jedno jest od panstwa a drugie od miasta krakow nie wiem czy ja sie załapie bo mieszkam 20 km przed krakowem ale może Tobie sie uda;)
-
nick nieaktualnyMamaAdasia wrote:
-
Dorka1979 wrote:W kazdej gminie jest podwójne becikowe to trzecie becikowe zależy od gminy czy daje. U mnie w gminie nie ma trzeciego. Jedno jest od państwa drugie zależy od tego jaki masz dochód tzn jeśli należy Ci się rodzinne to te drugie becikowe jest dodatkiem do rodzinnego za urodzenie dziecka. Oba należą się jeśli zaczęłaś chodzić do ginekologa z ciążą przed 10 tygodniem ciąży.
-
nick nieaktualny
-
Dorka, ja mieszkam pod Wawą i u nas jest tylko jedno becikowe za urodzenie dziecka, nie ma nic więcej :
Z dniem 1 stycznia 2013 roku, na podstawie ustawy z dnia 12 października 2012 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych, ogłoszonej w Dzienniku Ustaw z dnia 15 listopada 2012 r. pod pozycją 1255, prawo do jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka będzie uzależnione od kryterium dochodowego, które będzie wynosić 1922 zł miesięcznie w przeliczeniu na osobę w rodzinie.
W przypadku urodzenia się żywego dziecka przed wejściem w życie zmian do ustawy, jednorazową zapomogę przyznaje się na podstawie dotychczasowych przepisów. -
nick nieaktualnySunSun wrote:To bardzo skomplikowane
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2014, 15:45
-
MamaAdasia wrote:Ja farbowałam włosy 2 tygodnie temu ale szamponem Joanna, ale mam zamiar na jesieni farbować farbą z małą zawartością amoniaku, ja farbuję na ciemno.
Kasss na którą masz 28.08 USG? Bo ja na 14.20...
[/url]