WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2014, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie miałam albo nie zauważyłam więc nie pomogę

Rybeńka lubi tę wiadomość

• Madzik82 Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 04:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybenka ja tez ich nie mialam. Nie czulam nawet prawdziwych skurczy porodowych ktore byly wyrazne na ktg i rozwarcia 5cm. Gdyby mi wody nie odeszly nie wiedzialabym, ze rodze.
    Wiec niestety nie pomoge :/

MamaAdasia, Rybeńka, Dorka1979 lubią tę wiadomość

Nadia, 24.02.2015 godz. 15:25
    3080 gram szczescia i 53cm radosci!!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2014, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim :)

Witam nowe osoby i życzę powodzenia tym, którzy dziś mają wizytę.

Ja popołudniu mam tylko badanie - bicenoza pochwy :)

A dziś wstałam o świcie - ostatnio to dla mnie standard usypiam o 20/21szej a o 5 jestem na nogach. W konsekwencji jestem dziś wcześniej w pracy i korzystając z chwili spokoju podczytuje co pisałyście wczoraj.

A było o objawach - cóż u mnie nadal cisza z jakimiś większymi objawami, czasami coś mnie zaboli w brzuchu ale to bardzo delikatnie i nie mam prawa narzekać :) poza tym czasami mam wrażenie, że brzuch mi twardnieje ale nie wiem czy nie przesadzam i czy mi się coś nie wydaje. Może to od zaparć? sam nie wiem - dopytam o to lekarza przy okazji wizyty. Skurczy żadnych nie ma.

• bella82 Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isa873 wrote:
    Jestem z Częstochowy, chodzę do lekarza z Katowic a będę rodzić w Tychach, trochę to pogmatwane ale tak wyszło, nie chciałam zmieniać lekarza a że lekarz pracuje w szpitalu w Tychach więc tam zdecydowałam się rodzić :) najprawdopodobniej będę mieć cesarkę bo mam problemy z sercem, a spodziewam się synka - Filipka ( przyszły dziadek tak wybrał ) i tak już zostało :)

witaj, mam nadzieje, ze Ci sie u nas spodoba :-) ja bylam wczoraj w Czestochowie :-)
    czesc mamuski :-)
    witam sie w 17tyg ciazy :-) jak mi powiecie jak to wstawie zdjecie brzucha - tak wiem, ze pisalyscie wiele razy ale nie wierzylam, ze zbiore odwage by wstawic tu swoje zdjecie wiec nie zapisywalam sobie :-)
    ja dzis ide prywatnie do swojego lekarza, i mam nadzieje, ze Dzidzia pokaze co ma miedzy nogami :-) snila mi sie dzisiaj- i snil mi sie chlopiec :-D ale snilo mi sie, ze kompletnie nie wiedzialam jak mam sie Malenstwem zajmowac:-/ nawet nakarmic nie umialam :-/ na szczescie to tylko sen!
    jesli chodzi o rozstepy to zgadzam sie, ze tu duza role odgrywa genetyka, i ja licze na to, ze tak jak moja Mama po 4porodach i siostra po 2 nie maja zadnych rozstepow mnie tez to ominie. smaruje sie jak mi sie chce/przypomni olejkiem Bio Oil.
    a z tym twardnieniem brzucha to powiem, ze tez sama nie wiem jak to sprawdzic :-/ fakt czasem jest twardszy ale nie jak kamien, ale wlasnie wtedy mam uczucie takiego ciazenia i nie wiem czy powinnam sie tym stresowac?
    milego dnia wszystkim zycze <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2014, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam! Ja już po rannych badaniach w laboratorium. Morfo i mocz tylko. Jutro miałam mieć wizytę ale jest przełożona na 13.10 no i bez usg bo nie ma w gabinecie. Wiec nic nowego sie nie dowiem - jedynie wpisy w karte ciązy, pomiary i kolejne zlecenia do lab. po 20.10 idę na usg połówkowe.

Rybeńka ja też nie pomoge bo nie pamiętam żebym miała przepowiadające. Czułam tylko pod koniec że Olka jest już bardzo nisko - dosłownie czułam główke w kanale. Dziwne uczucie. A później miałam wywoływany poród wiec nie miałam objawów zapowiadających ze urodzę.

Z tego co pamiętam dziewczyny mówiły że czują takie twardnienie macicy nieregularne i krótkie. I że szybko przechowdziło. I to chyba były te skurcze przepowiadające. Ale nie wiem czy to nie było w późniejszym okresie ciąży. Najlepiej podpytaj położnej. Bedzie z pewnej ręki:)

• Pocahontas Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarah88 wrote:
    ja mam bardzo widoczne żyły na piersiach i po bokach brzucha

też tak mam, ale ciemnej linii do pępka nie widzę

relgj44jmw4925t7.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha wrote:
    Dziewczyny, wyczekujcie wieczorem ruchów jak leżycie na plecach, te z 16tc +
    Tak jak czułam raz może dwa razy muśnięcie co kilka dni tak wczoraj czułam dość wyraźnie ktosia i dosyć długo. Z wrażenia zasnąć nie mogłam.
    Co do objawów ... mi zrobiły się okropne rozstępy na całych piersiach w ciągu kilku dni. No żyłki wiadomo. Plecy (boczki) smaruję, ale tam też się pojawiły wstrętne rozstępy.
    Miłej niedzieli życzę.

ja wcześniej sporo kilogramów w krótkim czasie schudłam i z tamtego okresu mam rozstępy, takie delikatne, cienkie jak włos, ale boję się, że to oznacza, że mam tendencje do rozstępów i co kilka dni bardzo uważnie oglądam swoje ciało i wypatruję czy gdzieś coś się nie różowi:(

relgj44jmw4925t7.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noa8 wrote:
    Kasha pytalas czy wieczorami nadsluchujemy . Ja strasznie czuje moj puls na brzuchu i to troche mi zakluca nadsluchiwanie czegokolwiek bo co probije dostrzec plywanie mojej rybki to brzuch mi sie rusza przez tetno..

ja mam tak samo, serducho mi mocno bije... tętno czuję niemal na całym ciele, przez to nie wiem czy poczułam dzidziusia, czy to tylko ja:)

gosiaczek31 lubi tę wiadomość

relgj44jmw4925t7.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosiaczek31 wrote:
    wiem tyle że nawet najlepsze kremy nie ratują przed tym. Co ma być to bedzie i tyle.

ja w jednym poradniku przeczytałam, że lepiej smarować i nawilżać skórę, jednak jak do tej pory żadne badania nie wykazały, że kremy/balsamy itp mają wpływ na nie powstanie rozstępów, nie wiadomo nadal co ma największy wpływ - geny, dieta, kremy czy może jeszcze coś

gosiaczek31 lubi tę wiadomość

relgj44jmw4925t7.png
  • Emartea Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. W pracy mam chwilę czasu żeby nadrobić weekendowe zaległości i udało mi się wszystko przeczytać. Widzę, że ominęło mnie parę ciekawych tematów.

Przede wszystkim witam nową koleżankę i cieszę się, że do nas dołączyła.

Co do rozstępów to myślę, że to zależy od kondycji skóry każdej z nas. Te które ćwiczyły pewnie mają skórę bardziej elastyczną a pewnie są i takie, które mają bardziej elastyczną z natury i te pewnie rozstępów mieć nie będą lub jakieś znikome. Ja staram się ten swój brzuchol smarować, ale robię to nieregularnie bo po prostu o tym nie pamiętam. Na razie nie mam żadnych" "kreseczek", ale zobaczymy jak będzie. Specjalnie się tym nie przejmuję. Ciemniejszej linii na brzuch też nie mam choć czasem tak mi się wydaje jak mi się odciśnie szew od spodni :-). Jedyne co mi się nie podoba to sutki. Zrobiły się takie brzydkie, ciemne i czasem wyglądają jakby schodziła z nich skora. Jak potrę lub obskubię to strasznie mnie swędzą, aż się wytrzymać nie da. Czy któraś też tak ma? To normalne w ciąży?

Fajne to forum. Dziś w nocy miałam dziwne skurcze. Jakby mięśnie brzucha, nie bolesne, ale budziły mnie co jakiś czas. Trochę mnie to zestresowało. I… wchodzę rano na forum, a tu Rybeńka pisze o skurczach przepowiadających. No więc wujek Google poszedł w ruch i poczytałam trochę o tych skurczach. Stwierdzam, że mogły to być właśnie one i jestem spokojniejsza. Dzięki Rybeńka ;-) Fajnie dziewczyny, że jesteście.

Miłego dnia.

Madzik82, gosiaczek31, madziutek 23 lubią tę wiadomość

4e3f84b95f.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do objawów, hmmm

mam bóle/kolki najczęściej po lewej stronie zupełnie na boku, czasami promieniuje jakby od jajnika, nie wiem co to to za ból, czasami zaboli przez kilka sekund czy minut, a czasami tak męczy ze dwa dni.

mam też takie uczucie jak by mi ktoś nóż wbijał pod piersiami, najczęściej z prawej (w sumie z lewej może nie zwracam uwagi, bo wydaje mi się, że to serce), nie wiem czy to od stresu czy może coś innego

kiedyś rano jak kichnęłam, to strasznie dużo białego śluzu mi się wylało, biały bezwonny o konsystencji jakby kaszki, potem kilka dni miałam tak dużo śluzu, że musiałam wkładki nakładać, wczoraj już troszkę mniej - ale czytałam, że czasem od 4 miesiąca do końca ciąży może go być dużo

przez dwa dni czułam ból jakby w pochwie, nie umiałam określić co konkretnie boli, strasznie wystraszyłam się, ze to może szyjka macicy mi się skraca, ale na razie przestało

piersi mam nabrzmiałe, z sutków czasem sączy się jakby woda, no i brzuszek już widać

aha no i jeszcze kwestia skurczy, jak ostatnio złapał mnie w nocy, tak już drugi dzień jak chodzę to czuję ból, jakbym zakwasy miała w tym miejscu. W pozycji schylającej też nic nie mogę robić, bo mi ból wchodzi jakby od kolana przez udo i plecy, takie dziwne jakby skurcze, promieniowanie, drętwienie

a i lekkie duszności zaczynam mieć, ale to bardzo rzadko na razie

to tyle co teraz pamiętam

MamaAdasia lubi tę wiadomość

relgj44jmw4925t7.png
  • MamaAdasia Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,

Rybeńko, ja nie miałam nigdy skurczy przepowiadających i odeszły mi wody bez skurczy. miałam podane 2 kroplówki oxy.

Ja rozstępów na razie nie mam,ale nie smaruję się niczym...

też jak się chcę przekręcić to czuję ból.

Miłego słonecznego dnia.

trzymam kciuki za wizyty !

ijpbqtkf943tum5s.png
    2r8ranli9ms4cdi1.png
    Szymuś 28.02.2015 3970g,56cm
    Adaś 09.06.2012 3800g,56cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2014, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella82 wrote:
    a z tym twardnieniem brzucha to powiem, ze tez sama nie wiem jak to sprawdzic :-/ fakt czasem jest twardszy ale nie jak kamien, ale wlasnie wtedy mam uczucie takiego ciazenia i nie wiem czy powinnam sie tym stresowac?
    milego dnia wszystkim zycze <3

uczucie ciążenia - mam podobnie. Dobrze to określiłaś :) a taki twardszy brzuch to mam czasami wieczorami i głównie jak leże.

bella82 lubi tę wiadomość

• Rybeńka Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedź :-) emertea ja właśnie też mam podobnie od jakiegoś czasu, że w dole brzucha mnie zaczyna bolec, taki rozciągający ból. Trwa to ok 30 sekund i przechodzi i czasem mam tak raz dziennie a czasem w ogóle. I tak się zaczęłam nad tym zastanawiać.
    Co do rozstępów to chyba faktycznie genetycznie tez dużo ma znaczenia. Moja mama ma po ciazach i ja też już u siebie kilka zauważyłam pomimo smarowania.
    Moja bratanica była przed ciążą bardzo szczupła w ciąży przytyła ok 25kilo i bardzo szybko schudła po ciąży i niestety wygląda strasznie, cały brzuch i piersi w rozstępach :-( ale to pewnie skóra była nie rozciągnięta i dlatego.
    Miłego dnia Dziewczyny :-)

noa8 lubi tę wiadomość

Ona -> 35 -> Niedoczynność tarczycy, Hashimoto, alergia. Dwójka cudownych dzieciaczków z pierwszego małżeństwa <3

<3 MAJUSIA <3
    28.02.2015r.

<3 MICHAŚ <3
    05.10.2017r.

On -> 36 -> Niska jakość nasienia -> 2% prawidłowych -> ruchliwość prawidłowa prawie 0..

Zaczynamy 9cs
  • noa8 Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka ;-)

Ja też mam uczucie ciążenia .

bella jeśli chcesz wstawić zdjęcie to na tinypic.com , tam cie pokierują i kopiujesz drugi link;-) a co do snów to śnił mi się synek , urodzony wcześniej z wagą 710g chyba za dużo naczytałam się o karoli z grudniówek i podeszłam do tego emocjonalnie i stąd takie sny zapewne.. ;-)

bella82 lubi tę wiadomość

20.03.2015r 3600g 55cm szczęścia :)
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja też czuję ból brzucha jak chcę się w nocy przekręcić albo wstać do toalety

MamaAdasia lubi tę wiadomość

relgj44jmw4925t7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahontas wrote:

mam też takie uczucie jak by mi ktoś nóż wbijał pod piersiami, najczęściej z prawej (w sumie z lewej może nie zwracam uwagi, bo wydaje mi się, że to serce), nie wiem czy to od stresu czy może coś innego

może to nerwobóle? też tak miałam juz kilka razy.

Duszności też mam czasem. Wchodze na 1 piętro i potrafię się zmachać:)albo w głowie mi sie zakręci.
    Pocahontas a ten ból co opisujesz taki promieniujący (plecy, udo, kolano, drętwienie) pasuje troche do rwy kulszowej - często sie przytrafia w ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 10:07

• SunSun Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    witajcie po długiej przerwie!Nie odzywałam się bo byłam ciężko chora.Wirus półpaśca.Ból niesamowity,gorączka i złe samopoczucie :( antybiotyk na miesiąc czasu bo w mniejszej dawce mogę go zażywać niż normalnie przy tym wirusie.No i nie pisałam bo szczerze mówiąc dałam sobie zakaz internetu żeby nie wyczytać nic o powikłaniach(chyba nie muszę mówić jak bardzo się cały czas martwiłam/martwię o maluszka).Ale już jest lepiej.W czwartek byłam na usg i dzidzia ma się świetnie-klaskała rączkami:)A ja po prostu straaaaasznie słaba jestem.
    Przeczytałam wszystko co pisałyście.Scarlet i Noa dziękuje za pamięć.
    Było wiele ciekawych wątków...Witam wszystkie dziewczyny i bardzo gratuluje wszystkich udanych wizyt.Brzuszki też macie piękne! ;)
    Jeśli chodzi o tą brązowo linie to ja mam-mam naprawde ciemną karnacje i szybko mi się uwidoczniła.Tylko nie sięga do samego pępka.
    Co do przytycia -ja mam plus 2 .Ale cięszę się bardzo z nich :) Rozstępów narazie(nowych )nie mam ale smaruję się dwa razy dziennie(rano zwykły krem nawilżający a wieczorem masło shea)
    Pozdrawiam i miłego dnia Wam wszystkim życze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 10:26

Niunia86, noa8, gosiaczek31, MamaAdasia, czekaja lubią tę wiadomość

ex2btv738sn49jef.png
  • bella82 Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noa dziekuje :-)
    wiec nie pozostaje mi nic innego jak wkleic zdjecie;-) oto moj brzuchol w 17tc :-)

o90sh3.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 10:12

SunSun, gosiaczek31, Justyska89, Emartea, Madzik82, Niunia86, slodka100, noa8, kasss, MamaAdasia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2014, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emartea - z sutkami u mnie podobnie, swędzą i skóra jakby się łuszczyła. W poprzedniej ciązy też tak miałam wiec odbieram to jako normalne:) Widocznie gruczoły sie uaktywniły:)

SunSun - dobrzę że czujesz się lepiej i maluszek dobrze zniósł Twoją chorobę. Wracaj do zdrowia i nabieraj sił:)
    Zgadadzam się brzuszki piękne i w każdym przypadku widać że ciążowe:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 10:22

SunSun, Emartea, MamaAdasia lubią tę wiadomość

‹‹ 391 392 393 394 395 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ