Marcowe Mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Mam też podobnie jak Wy tzn. mąż powstrzymuje mnie przed kupowaniem rzeczy dla dziecka, no ale i tak kilka bodziaków już kupiłam z założeniem żeby były w miarę uniwersalne
Ogólnie mąż ze wszystkimi zakupami chciał czekać na nowy rok, ale go już trochę wyprowadziłam, że lepiej wcześniej bo potem się okaże, że będziemy musieli kilka tysięcy wydać (wliczając wózek, umeblowanie i wszystkie te potrzebne rzeczy).
Z imieniem to chyba najprościej dla chłopca jest bo kiedyś rozmawialiśmy i wybraliśmy - Albert. Gorzej z dziewczynką bo tu nasze gusta są już nieco odmienne
Smarować się warto, ale lepiej tak jak piszecie kupić oliwkę, czy np. olej z migdałów (bezwonny) i skórę nawilżać. Może nie ustrzeże nas to w 100% przed ani jednym rozstępem, ale na pewno pomoże raz w komforcie skóry, nie będzie uczucia suchości i swędzenia no i dwa w jej uelastycznieniu. Ja smaruje się zawsze wieczorem po kąpieli bo rozstępy niestety już i tak mam z okresu odchudzania, wolę więc nie nabywać nowych.SunSun lubi tę wiadomość
-
kasss- czyli masz taką samą sytuację jak ja, ja przed ciąża już leczyłam się na nadciśnienie, lekarz zmienił mi tabletki w trakcie ciąży na dopegyt ale potem dołożył drugie które musiałam zażywać rano Isoptin 40 i dopiero po połączeniu tych leków mam ciśnienie w normie, pielęgniarka dobrze mówiła byłaś przyzwyczajona to wyższego a teraz nagle niższe, za kilka dni unormuje Ci się i będziesz dobrze się czuła.
Co do ubranek ja już zaczęłam gromadzić ciuszkinie mogę się powstrzymać jak widzę jakieś śliczne
Krokodylica lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnygosiaczek31 wrote:Iza apteka melissa to moja ulubiona internetowa apteka:) często od nich kupuje. Maja bardzo atrakcyjne ceny i promocje również na dziecięce kosmetyki - emolium, oilatum itp.
Elancyl jak dla mnie za drogi... Uzywałam regularnie w poprzedniej ciązy i po ciązy przez 3 mies. Musteli intensywnego kremu na rozstepy ale nic nie dało. Łudziłam sie ze regularne smarowanie przez tyle miesiecy coś da ale niestety. Też poszło mi na to sporo kaski. W miedzyczasie próbowałam też innych tańszych - np perfecty mama (chyba coś takiego) - w sumie był całkiem ok. Była też ziaja, eris i inne na rozstępy dla mam. Ale tak jak mówie u mnie wyraźnej poprawy nie dawały. Z czasem same zaczeły blednąć. Ale mimo że moja córcia na 2 lata nadal je widać na brzuchu.MamaAdasia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Tak jak pisze Dorka, kiedy rozstępy już są to nie znikną za pomocą kremu, może ew. troszkę się je załagodzi. Świeże są zwykle czerwone, później robią się białe. Jedynie mocniejsza ingerencja może coś na nie zaradzić, ale to kwestia długa i z całą pewnościom nie tania.
Dorka1979 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMożemy próbować różnych kremów ale myślę że decydując się na dziecko powinniśmy o tym wiedzieć że konsekwencją jest strata idealnej sylwetki i skóry niestety musimy się z tym liczyć. Są dziewczyny które dochodzą po ciąży do wcześniejszej figury ale skąd możemy wiedzieć że to akurat nam się uda. Ale myślę że dziecko wynagrodzi nam wszystkie rozstępy:)
SunSun, Krokodylica, Dorka1979 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA takie pytanie z całkiem innego tematu bo mam problem może mi pomoże któraś musze wybrać płytki do łazienki i mam wybór łazienka czarno czerwona z brązowymi meblami czy biało czerwona z brązowymi meblami masakra siedzę na necie i nie wiem już sama haki kolor wybrać płytek żeby te meble mi pasowały
-
nick nieaktualnyDorka1979 wrote:Kobietko moja córka ma 14 lat i nadal potwornie widać moje rozstępy, niektóre te na zgięciu nogi z brzuchem to nawet przekraczają szerokość 1 cm, więc nie łudźcie się że one zejdą chyba że jakieś specjalne kremy albo maści no albo jak kogoś stać na usuwanie laserowe.
Dorka absolutnie się nie łudzę że cudem zejdą. Bo wiadomo że nie. Ale u mnie nadal są różowe. wyglądają jak świeze ciągle. A powinny już być białe, perłowe. Tyle że moje były dość głębokie wiec może potrzebują dużo czasu na gojenie. -
Madzik82 wiem że Ciśnienie jest dobre ale ja mam wysokie i dostałam leki na zbicie i tak sie zastanawiałam czy nie za bardzo spadło na szczęście ośrodek mam po drugiej stronie ulicy i wole dopytac niz się martwić u nas też dla dziewczynki jest w planach Julia albo Nadia
Bella a skąd pochodzi twój mąż jesli moge zapytać ?wiem że pisałaś już wcześniej że nie jest Polakiem to chyba nietypowe imie nie powinno nikogo dziwić
Isa ja właśnie biore dopegyt co 12 godz po 0.5 tabletki od czwartku dopiero więc musze poczekać az się unormuje[/url]
-
Endi84 wrote:Ja dziś wg belly zaczynam 19 tydzień.
Mamusiu jak ten czas leci!!!!
I ja i ja) jutro na usg idę zwolnił się jeden numerek na 11.45 i tez odrazu napisze co i jak
Co do ciśnienia to u mnie w rodzinie wszystkie kobietki mają niskie, lekarz zalecił mi filiżankę kawy albo telefon do teściowej, tylko nie za długi żeby nie wzrosło za wysoko :p
Dziewczyny super ze napisały się o tej aptece ja zamawiam jak dotąd z Gemini ale widzę ze sporo produktów jest tańszych, wiec juz zmieniama dostajecie jakieś próbki przy zamówieniach? Osy zrobiłam zakupy na prawie 500 zł i nie dostałam nic ;( a Lubie takie bajery
Rozstępów nie mam na razie ale na brzuszku miałam trochę tłuszczyku wiec mi się skóra jeszcze nie rozciąga ;p smaruje rano zawsze i czasem wieczorkiem
mąż kupił mi poduszkę do spania w kształcie C jest tak cudowna ze nie mam problemów juz ze spaniem naprawdę extra jeżeli jeszcze nie macie i myślicie o tym to super sprawa i dla dzidziusia później też się przyda.
I zaczęłam prac juz dziecięce ciuszki, te najmniejsze ponieważ robimy remont musiałam robić porządek w schowku i stwierdziłam ze I tak niedługo mnie to już czeka wiec mogę to zrobić już teraz, nie należę do osób które wierzą specjalnie w zabobony co ma być to Itaka będzie, zresztą dużo z nich dostałam zanim jeszcze byłam w ciąży wiec mam nadzieje ze wszystko dalej będzie okDorka1979 lubi tę wiadomość
-
hej dziewczyny
sorki ale nie dam rady nadrobić co pisałyscie dzisiejszy dzień jest do dupy latam z małą od rana po lekarzach u pediatry ok osłuchowo czysta dostała syropki i inhalacje
ale u okulisty masakra na jedno mamy przyklejać plaster przez minimum 3 miesiące żeby to słabsze wzmocnić bo widzi na to oko bardzo źle a jak nie będziemy zaklejać to bedzie tylko gorzej a innej metody podobno nie ma chociaż i tak skonsultujemy to z innym okulistą a jak na razie placzemy obie ona bo nie chce przykleić a ja jakbym mogła to za nią bym w tym chodziła tyle że tak sie nie da
mała z płaczu usneła a mi zaraz głowa peknie z bólu -
nick nieaktualnyA jak piszecie o imionach to mi sie odrazu przypomina jak nas rodzina mojego G wypytywała co będzie i za naszymi plecami wybierali imiona takie które im pasują
śmiać mi się chciało. Bo my jak tylko dowiedzieliśmy się że bedzie dziewczynka mielismy dla niej imię
I żeby uciąc ich wtracanie i komentarze po prostu oznajmilismy że bedzie dziewczynka i bedzie miała na imię Ola. I tu skonczyły sie dyskusje.
Zreszta uważam że o imieniu dla swojego dziecka powinni decydować jedynie rodzice. Rodzina musi to uszanować i tyle. Tak jak piszecie - to nasze dziecko nie ich. Nam ma się podobać.
Teraz czekam na usg połówkowe żeby potwierdzić co bedzie i dopiero wtedy bedziemy zastanawiali sie nad imieniem. i też nie bede słuchała w tej kwestii teściowych, szwagierek, ciotek itp. One już miały swój czas na wybieranie imion:)Krokodylica, noa8, Dorka1979 lubią tę wiadomość
-
Justyska89 wrote:A takie pytanie z całkiem innego tematu bo mam problem może mi pomoże któraś musze wybrać płytki do łazienki i mam wybór łazienka czarno czerwona z brązowymi meblami czy biało czerwona z brązowymi meblami masakra siedzę na necie i nie wiem już sama haki kolor wybrać płytek żeby te meble mi pasowały
Justyska89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJustyska89 wrote:A takie pytanie z całkiem innego tematu bo mam problem może mi pomoże któraś musze wybrać płytki do łazienki i mam wybór łazienka czarno czerwona z brązowymi meblami czy biało czerwona z brązowymi meblami masakra siedzę na necie i nie wiem już sama haki kolor wybrać płytek żeby te meble mi pasowały
Justyna cięzki wybór Cię czeka. Ale skoro pytasz o zdanie to pozwolę sobie odpowiedzieć wg siebie. podobają mi się łazienki czarno czerwone i na pewno pasują do takich kolorów brązowe meble. Ale wg mnie efekt może być zbyt ciemny i przytłaczający jesli masz małą albo niedoświetloną łazienkę. ciemne płytki, ciemne meble.... musi chyba być coś kontrastowego. Nie myslałaś o połączeniu jakiegoś ładnego beżu z czerwienią i do tego brązowe meble?Justyska89 lubi tę wiadomość
-
Kass też biorę dopegyt, miałam brać 2x dziennie pół tabletki, ale zwykle biorę jedną połówkę bo moje ciśnienie teraz raczej jest dość niskie, ew. jeśli zbliża się do górnej granicy w ciągu dnia to biorę drugie pół, a jeżeli jest wysokie to od razu łykam całą.
Ogólnie ja przed ciążą miałam niskie ciśnieni, teraz zwykle też, ale czasem górne podskoczy do 130, 150 a nawet 160, dolne zazwyczaj w normie. -
gosiaczek31 wrote:A jak piszecie o imionach to mi sie odrazu przypomina jak nas rodzina mojego G wypytywała co będzie i za naszymi plecami wybierali imiona takie które im pasują
śmiać mi się chciało. Bo my jak tylko dowiedzieliśmy się że bedzie dziewczynka mielismy dla niej imię
I żeby uciąc ich wtracanie i komentarze po prostu oznajmilismy że bedzie dziewczynka i bedzie miała na imię Ola. I tu skonczyły sie dyskusje.
Zreszta uważam że o imieniu dla swojego dziecka powinni decydować jedynie rodzice. Rodzina musi to uszanować i tyle. Tak jak piszecie - to nasze dziecko nie ich. Nam ma się podobać.
Teraz czekam na usg połówkowe żeby potwierdzić co bedzie i dopiero wtedy bedziemy zastanawiali sie nad imieniem. i też nie bede słuchała w tej kwestii teściowych, szwagierek, ciotek itp. One już miały swój czas na wybieranie imion:)
Masz rację ale czasami jak pójdzie nagonka to ciężko... u kuzynki miała być Kornelia juz po porodzie, tak na nią wszyscy skoczyli ze co to za imię jakieś nie wiadomo skąd i końcu jest inne...
U nas ma być Amelia szaleje za tym imieniem ale podoba mi się tez Hania i Zosia chociaż mąż nawet nie chce o tym słyszeć. .
Chłopczyk nie ma imienia ;p chciałam Antos albo Bartek mąż Marcel ale czytałam o charakterze człowieka o tym imieniu boje się ze będę miała w domu drugiego małego ancymonka, mój mąż to żywe srebrogosiaczek31 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySylwia wcale sie nie dziwie że mała płacze... to dyskomfort jednak nosić coś takiego przez tyle czasu. Może z czasem sie przyzwyczai. współczuję.
Też płaczę razem z dzieckiem jak coś jej dolega więc Cie rozumiem- ale to z bezsilności ze nie umiem jej pomóc i ulżyć.MamaAdasia lubi tę wiadomość
-
Sylwia wspólczuje twojej córci wiem przez co przechodzi od małego miałam to samo miałam juz dosć tych plastrów odklejałam i płakałam jak mama przyklejala mi kolejny a itak to nic nie dało słabo widze na jedno oko i nic sie dało poźniej juz z tym robic mam nadzieje że u twojej córci pomoże.
justwol ja przed ciążą miałam wysokie na początku było w normie a w drugim trymestrze zaczeło skakać ale podobno w trzecim jest najgorzej i musimy uważać[/url]
-
kasss wrote:Madzik82 wiem że Ciśnienie jest dobre ale ja mam wysokie i dostałam leki na zbicie i tak sie zastanawiałam czy nie za bardzo spadło na szczęście ośrodek mam po drugiej stronie ulicy i wole dopytac niz się martwić u nas też dla dziewczynki jest w planach Julia albo Nadia
Bella a skąd pochodzi twój mąż jesli moge zapytać ?wiem że pisałaś już wcześniej że nie jest Polakiem to chyba nietypowe imie nie powinno nikogo dziwić
Isa ja właśnie biore dopegyt co 12 godz po 0.5 tabletki od czwartku dopiero więc musze poczekać az się unormuje
moj maz jest z Australiijego rodzina na pewno sie nie zdziwi jak uskysza imiona ale dla mojej to "nowosc"
MamaAdasia, gosiaczek31, kasss lubią tę wiadomość