X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Mmarina Ekspertka

Wysłany: 16 października 2014, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie moja pani doktor bardzo poleca ujastek. A co do rozwiązania to powiedziala: "mam nadzieję ze jak tym razem dzidziuś się nie wypnie pupa na caly swiat to urodzimy naturalnie". Także za każdym razem teraz pytam jak jest ulozony dzidziuś.

p19ucsqv2vqh5m3z.png
    km5s8u69hvi2n2yz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2014, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja powiem Wam ciekawa sprawe z tym myciem:-) w szpitalu w ktorym ja rodzilam wogole nie myja dzieci , mowia od razu ze piersza kapirl dopiero w domu. Ze cala ta maz ktora ma dziecko po porodzie na sobie dziala jak ochronny krem:-) i ma sie sama wchlonac i wetrzec w skore dziecka. OcZywiscie jak dziecko jest zakrwawione to wycieraja ale typowego kapania nie ma. Jesli ktoras mama sie upiera to przynosza wanienke. Tez bylam zdziwiona ale moze teraz taka moda? Pytalam o to polozna mowila ze nie ma potrzeby kapania dziecka codziennie. Moja Ola urodzila sie z dlugimi wlosami i po porodzie zostaly jej w kudelkach resztki jak to moj maz mowil "klusek" :-) i pytalam w szpitalu czy mam jej glowke wymyc to wziela babeczka mokra chusteczke i wytarla:-) i powiem Wam ze Mloda nie miala absolutnie zadnych problemow ze skora, alergii, wysypek, suchej skory itp wiec moze cos w tym jest o tej naturalnej mazi. Bylam mocno zdziwiona ale to na prawde specjalistyczny szpital w warszawie:-) wiec zadne tam zacofanie:-)
    Spotkalyscie sie jeszcze gdzies z takimi praktykami w szpitalu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2014, 20:48

• Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 16 października 2014, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emca tez tak kiedys myslalam ddopókiod siostry nie uslyszalam ze 2 lata temu jak rodzila to małą wycierali chusteczkami nawilżającymi

860isg18r6bpss11.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 16 października 2014, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek u mnie w miescie na oddziale poporodowym kapia noworodki codziennie . różnie bywa

860isg18r6bpss11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2014, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett nie martw się ją też do tylu tylko ręcznik z biedronki mam .raczej czekam do połowkowego. I tylko mam cicha nadzieje ze mojej Hanulce nic nie urosnie:) tez jestem do tylu i nawet nie wiem od czego zacząć

• Emily83 Autorytet

Wysłany: 16 października 2014, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    Ostatnio to tylko wieczorami was podczytują, właściwie to co dziennie was czytam ale nie mam siły i weny pisać, ale nie raz chciałam coś komuś odpisać ale jak naraz zaczęłam czytać cały dzień to później już zapomniałam komu co chciałam powiedzieć :D
    Cieszę się, że czujecie już ruchy, ja niestety jeszcze nie i wiem że jest na to jeszcze czas, ale martwi mnie to trochę, bo chyba już wszystkie czujecie kopniaki swoich maleństw, a ja nie :(
    Zapisałam się tez do szkoły rodzenia w przychodni i po pracy mam raz w tygodniu zajęcia z położną. Wcześniej myślałam aby chodzić do szkoły rodzenia do szpitala w którym będę rodzić, ale podzwoniłam do wszystkich szpitali we Wrocławiu i jest tragedia bo miejsc w tym roku już nie ma tylko prywatnie na Chałbińskiego (koszt 300zł) a na Kamieńskiego to w ogóle tel nie odbierają, jakoś dodzwonić się nie mogę. Ale dobrze że mam teraz szkołę 5 minut drogi od domu, bo nie wyobrażam sobie aby po pracy jechać w korku na drugi koniec miasta do szpitala...
    Co do mycia noworodka, to też słyszałam że nie od razu się myje, ale co szpital to inna opinia.
    A tak poza tym to jestem ostatnio zmęczona, cały czas na wysokich obrotach, muszę zwolnić tempo.

17u9p07w6b9w1pie.png
    3jgxskjosmphwb2l.png
  • Emca Autorytet

Wysłany: 16 października 2014, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma już miejsca przy wrocławskich szpitalach...o ja to też się szybko obudziłam. Miło, że kolejna osoba ze znanych stron :) może dopiszemy do naszej listy jeszcze miasta he he

Nie przejmuj się tym, że jeszcze nie czujesz ruchów, na pewno niedługo maluch Cię zaskoczy :)

f2wl20mm925bvyc3.png
  • Emca Autorytet

Wysłany: 16 października 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z wyprawki czy ciuszków, też jeszcze nic nie mam. Jeszcze mamy czas :)

f2wl20mm925bvyc3.png
  • jasmin Autorytet

Wysłany: 16 października 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie fajne brzuszki dziewczyny :)
    Doświadczone mamusie ,fajnie Was się czyta. Zawsze człowiek czegoś nowego się dowie ;)

Byłam dziś w Tesco i na ciuszki była przecena 50% i 70%. Nie mogłam się oprzeć i kupiliśmy z mężem komplet bodziaków,na przyszłe lato jak znalazł,skarpetki i małe buciki. Wszystko za dosłownie grosze. Oczywiście nowa kolekcja też była,ale bardzo droga póki co ;)

madziutek 23 lubi tę wiadomość

relg2n0abn31771x.png
  • Kasha Autorytet

Wysłany: 16 października 2014, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe to co piszecie. U mnie w wojewódzkim w Gdańsku też nie kąpią noworodków. Będzie trzeba zagłębić się w ten temat. Ziarnko prawdy napewno jest.
    Do szkoły rodzenia też się zapisałam. Udało się dorwać bezpłatne ze zniżką na usg 3D :)

Spacerek dobrze mi zrobił. Kupiłam 2 pary skarpeteczek. Myślałam o ręczniczku z kapturkiem, ale był dość cienki i szorstki. Były jeszcze jakieś promocje na body, ale nie przypadły mi do gustu. W styczniu zaszaleję i nakupuje niezbędnych rzeczy.
    Przyglądałam się pieluszkom tetrowym. Wyglądają jak kawał szmaty. Z latami widzę że coraz gorsze rzeczy robią.

34bw9jcgrkz3yjz6.png

f2wlj44jlai3f3nz.png
    km5stv73nclev8zl.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 16 października 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha co do wojewodzkiego to slyszalam.a tetry faktycznie robia coraz gorsze sa twarde i szorstkie

860isg18r6bpss11.png
  • Emartea Autorytet

Wysłany: 16 października 2014, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam po kilku dniach nieobecności. Nadrobiłam trochę zaległości ale tak dużo tematów, że nie sposób wszystko teraz ogarnąć. Pisałyście o żelazie. W ostatnich badaniach (czyli we wtorek), że mam niedobór żelaza i gin przepisał mi tabletki na receptę. Mam nadzieję, że anemii się nie nabawię.
    Od kilku dni mam taki apetyt, że aż nieraz się dziwię, że tyle można jeść. Zawsze byłam raczej wybrednym niejadkiem a teraz prawie wszystko mi smakuje. No i wydaje mi się, że codziennie mój brzuch jest większy. Tylko nie wiem czy to już dziecko go tak wypycha czy to przez to jedzenie tłuszczyk się odkłada :-).

gosiaczek31 lubi tę wiadomość

4e3f84b95f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2014, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyska89 wrote:
    Magdalena może jeszcze zdążysz w 2015 :)
    Te kobiety które zdążą zajść do końca lutego 2015 to będą rodziły jeszcze w 2015 roku.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 października 2014, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noa8 wrote:
    Ewka ja tez zamierzam brac od 20tyg ... ;-) Widzicie Tobie lekarz mowi co innego o witaminach a Anet jeszcze co innego... wiec najlepiej samemu zadecydowac.

Scarlett ja marze o jeszcze jednym maluchu.. ale nie wiem w jakim odstępie czasowym po porodzie na pewno nie pozniej niz 2 lata ;-) ale jak sie uda to zobaczymy ...

Kożuchowska urodziła synka! ;-)
    ja witaminy zaczęłam brać od momentu gdy zdecydowaliśmy się na starania o dziecko noi oczywiście kwas foliowy też wcześniej. Brałam vitaminer prenatal dla kobiet starających się i w pierwszym trymestrze a od 13 tygodnia biorę prenatal + DHA ( DHA w podwójnej dawce czyli 600 mg.ponieważ to zapobiega przedwczesnemu porodowi i depresji poporodowej a ja mam skłonności do depresji więc wolę zapobiegać, oczywiście dla dziecka też dobrze brać te DHA) i podejrzewam że po porodzie nadal będę brać te witaminy + DHA przez cały czas karmienia piersią. A to tylko dlatego że moje żywienie się daje dużo do życzenia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 października 2014, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett2014 wrote:
    Właśnie mój mąż wyśmiał tą sukienkę :/ hmmmm mężczyźni.....zasugerował że jest z lat 70tych :)

My na razie nie planujemy kolejnych dzieci. Być może to nam się jeszcze zmieni ale jeśli tak to raczej nie w bliskiej przyszłości. Tzn. na pewno chciałabym wrócić do pracy po macierzyńskim a nie od razuzachodzić w kolkolejną ciążę. Ale co będzie czas pokaże...kiedyś śmiałam się że 2/3 dziecko chciałabym mieć koło 40stki :)
    Ja się zawsze śmiałam że jak Hubert ( teraz ma 10 lat) będzie miał 14 to sobie machniemy trzecie i będzie takim jedynakiem, ale przestałam tak mówić 4 lata temu jak mój były ginekolog powiedział że już nie będę mogła mieć dzieci bo zachorowałam na hipogonadyzm i stałam się bezpłodna. Dopiero w kwietniu mąż mówi do mnie abym odstawiła tabletki antykoncepcyjne i co będzie to będzie i 28 kwietnia 2014 wzięłam ostatnią tabletkę a 19 czerwca dowiedziałam się że jestem w ciąży. Czyli 4 lata przed czasem udało nam się trzecie, urodzę w wieku 36 lat czyli prawie tak jak Ty planujesz. Ale uwierz mi nawet jak w wieku 40 lat bedziesz w ciąży to będziesz się czuła młodziutko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2014, 00:23

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 października 2014, 00:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha wrote:
    DHA wszędzie jest takie samo. 200mg minimalnie. W tym są kwasy omega 3 dlatego może wydawać się mniej. Nie ma ustalonej zalecanej dawki dziennej.
    No ważny, bo wspomaga rozwój mózgu u dzieciaczka
    W tych co ja biorę jest 300 mg.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 października 2014, 01:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyska89 wrote:
    Mam pytanie do was co mam zrobić bo stwierdziłam ze skoro raz boli mnie kolano raz biodra to może mam za mało wapnia??? Co jeść żeby uzupełnić musze jeszcze powiedzieć ze mleka nie toleruje. I jeszcze jedno mialyscie może tak ???
    ser żółty, mleko ma minimum wapnia a pozatym to dla dorosłych mleko wcale nie jest takie dobre jak to jest powszechnie uznawane, większość dorosłych nawet nie wie że nie toleruje mleka, niektórzy nawet nie wiedzą że od produktów mlecznych tyją i nie chodzi mi o samo mleko tylko o jakikolwiek produkt powstały z mleka.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 października 2014, 02:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett2014 wrote:
    Mam wyrzuty sumienia bo czasami jak Was czytam to mam wrażenie że jestem jak facet. Nie żebym zachowywała się jak rozpieszcona księżniczka.. ale z wyprawką nadal leżę i kwicze :) i niby mam plan żeby się za to zabrać po połówkowym ale nie wiem co z tego wyjdzie :) żyję w radosnym przekonaniu że jeszcze mam dużo czasu i ze wszystkim zdążę :)
    No to się tak nie czuj, bo nie Ty jedyna. Ja Ci mówię że ja dopiero w styczniu gdzieś będę myślała o chodzeniu na zakupy, chociaż nie powiem bo już bym chciała czasami

Scarlett2014 lubi tę wiadomość

• Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 17 października 2014, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Corcia juz dostala antybiotyk zaraz inhalacja...narazie duzej poprawy nie widzę

860isg18r6bpss11.png
  • MartaM Autorytet

Wysłany: 17 października 2014, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ta wyprawka to spokojnie, ja procz jednego pajaca (ktorego kupilam w 13 tygodniu, bo po genetycznym bardzo chcialam miec cokolwiek dla dziecka) mam jeszcze spodenki jeansowe i dwie letnie koszulki bo trafilismy na promocje w tesco i mezowi spodobaly sie napisy. Ostatnio tesciowa mnie zapytala gdzie trzymam wszystkie rzeczy dla dzieska, bo nie mamy jeszcze mebelkow, a ja na to jakie rzeczy :P
    Teraz jeszcze musze skupic na pracy i do grudnia zaliczyc praktyke z wyceny nieruchomosci, marzy mi sie zeby na poczatku roku podejsc do egzaminu panstwowego, ale zobaczymy jak sie ulozy.
    Wstepnie planujemu z mezem w grudniu kupic mrbelki i wstepnie ogqrnac pokoj. A od styczniq wozek i cala reszta wyprawki. Termin mam na koniec lutego, wiec uwazam ze grudzien/styczen bedzie optymalny.

Dzien dobry Mamuski :)

3jgx9jcg871bln7n.png

l22nhdge2kkv4qrq.png
‹‹ 508 509 510 511 512 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ