WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • MamaAdasia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2014, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam butelkę Tommee Tippee i Avent też i Adaś z niej pił , ale od dawna leży w szufladzie nieużywana. Ogólnie ja używałam butli tylko do podania herbatki/wody/soczku, bo mój mm nie pił prawie wcale.Więc nie kupuję nowych, mam sterylizator więc wszystko wyparzę.

Ogólnie tak jak mówię ja szybko nauczyłam małego pic z niekapka, później z kubka i szklanki.

Smoczki miałam różne, Canpol m.in i te z Rossmanna.Służyły do 8 m-ca życia, później mały nie chciał.

Loszcz, te grzechotki firmy Lamaze, naprawdę są super, niezniszczalne i żywe kolory, jest ich dużo wzorów.

Bella, piękne ubranka, podoba mi się kolorystyka :)

Ja wczoraj zaszalałam i zakupiłam kilka nowych rzeczy dla synka, żebym miała jakieś nowe do lekarza itd. jak coś to podaję link, zakupy powyżej 100 zł z przesyłką gratis:
    http://allegro.pl/bawelniany-pajac-pajacyk-r-68-super-nadruki-i4756590638.html

Acha, robiłam sałatkę z selerem wg przepisu Anet, jest rewelacyjna, nawet mój niejadek mały spróbował :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2014, 18:12

Anastacia33, gosiaczek31, bella82, loszcz lubią tę wiadomość

ijpbqtkf943tum5s.png
    2r8ranli9ms4cdi1.png
    Szymuś 28.02.2015 3970g,56cm
    Adaś 09.06.2012 3800g,56cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2014, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella loszcz super rzeczy dla dzieciaczków

bella82, loszcz lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2014, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za wszystkie rady dziewczyny! :-)
    MamaAdasia dzięki za link i daj proszę znać czy te ubranka są z fajnego materiału. Jeśli tak to może zamówię coś w piątek po wizycie bo wzory są naprawdę ładne. A ja tradycyjnie jak po każdej wizycie chcę coś kupić Juniorowi :) na pewno zamówię mu przytulanke, butelke Avent i jakieś pieluszki kolorowe :) loszcz a gdzie mogę kupić takie gryzaki? Masz jakiś sprawdzony sklep? Może dołoże też jakiś gryzak :)

A póki co idę do szafy... niedługo wychodzimy i mam plan wyglądać jak ekstra laska tylko pojęcia nie mam jak to zrobię z dodatkowymi kilogramami i brakami w szafie :)

gosiaczek31, MamaAdasia, bella82, Emartea, loszcz lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2014, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAdasia a Twoj maly pije mleko jeszcze przed snem? Tak z ciekawosci pytam bo u nas bez mleczka na dobranoc to raczej ciezko i Olka pije z butelki ze smoczkiem albo silikonowym ustnikiem, ciagu dnia slomka albo z kubeczka.

Ja to ciuszki narazie tylko ogladam:-) choc dzis kupilan dwie malenkie czapeczki do szpitala. mam sporo po Oli ale jakos nie moglam sie powstrzymac.
    Acha kasha czapeczke chyba warto jedna chociaz kupic na marzec taka cieplejsza np polarkowa albo podwojna bawelniana. Jakas chusteczka ciensza na szyje tez sie przyda. Napewno nie takie typowo zimowe z kozuszkami bo sie bobas zagotuje. Tym bardziej ze kombinezoniki maja kaptury:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2014, 18:34

• MamaAdasia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2014, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek- nie, mój syn wogóle nie chciał pić mm, teraz ewentualnie czasem lubi zjeśc np płatki kulki z mlekiem zwykłym, czasem mu wciskam kaszę manną albo Danonki jakieś. Ogólnie 1.5 roku go karmiłam i później wogóle mleka nie chciał.

Scarlet, na Allegro masz całą gamę tych zabawek Lamaze. Wpisz Lamaze w wyszukiwarce i samo ci znajdzie.

Czekam na dostawę tych ciuszków, zrobię zdjecie i dam znać jaki jest materiał, mam nadzieję ze miły ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2014, 18:38

gosiaczek31, loszcz lubią tę wiadomość

ijpbqtkf943tum5s.png
    2r8ranli9ms4cdi1.png
    Szymuś 28.02.2015 3970g,56cm
    Adaś 09.06.2012 3800g,56cm
  • bella82 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2014, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vanilla29 wrote:
    Super ubraneczka na jaki rozmiar? Ja mam dużo tych do szpitala na 56 cm i teraz żałuję że najmniejsze nie są na 58 ; ( a potem 62 aż..

Wózek super tez wybraliśmy muts tylko igo nie wiem czy widziałaś? Bardzo podobny tylko stelaz inaczej umocowany ;) i chyba sama spacerowke bo gondolowy dostaliśmy :)

to jest wlasnie 62, mniejsze dostaje od siostry.
    a wozek tez widzialam i bardzo mi sie podobal, ale chyba byl duzo drozszy?

• Emrica Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2014, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doświadczone mamusie, a jeśli chodzi o termometry dla maluszków to jakie polecacie, jest ich tyle różnych a jak się czyta opinie to też różnie piszą że niedokładnie mierzą itp?

iv09gu1rhahn9m8p.png
    nzjdgzu3g71ob4w1.png
  • flores Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada 2014, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś wyjątkowo płodny ten weekend - trudno nadrobić :)

Ze swojego doświadczenia powiem Wam, że nie dla każdego cesarskie cięcie jest tak traumatycznym przeżyciem. Mnie, po 24h skurczy - w tym krzyżowych, chyba najtrudniejszych do zniesienia, w końcu zrobili cesarkę, bo postępów w rozwarciu nie było, Córci zaczęło spadać tętno i potem okazało się, że wody były już zielone. I najlepsze jest to, że lekarz dyżurujący na porodówce chciał mnie jeszcze przetrzymać - dzięki Bogu, że na izbie była "znajoma" lekarka (kobitka, u której robiłam ktg, i byłam raz prywatnie - kobieta anioł), która podjęła decyzję o operacji.. Po zabiegu szybko doszłam do siebie, po 12h wstałam, sama wzięłam prysznic. Oczywiście - bolało, ale nie jakoś baaaaardzo, tylko raz wzięłam ketonal. Jedyne, co mogę zapisać na minus cesarki, to to, że nie miałam położonej córci na brzuchu - chociaż pewnie gdyby nie te jej spadki tętna powodowane przetrzymaniem, to może cesarka nie byłaby przeszkodą. Drugie - możliwe, że przez to, nie miałam pokarmu. Moja koleżanka, która rodziła niedawno drugą córkę, siłami natury po pierwszej cesarce twierdzi, że TYLKO CESARKA!! tak ją ten poród poharatał, że rana po cesarce, to jak skaleczenie..Tak więc - trzeba czekać, co życie przyniesie. Ja chciałabym spróbować naturalnie, ale wiem, że jeśli i teraz po kilku godzinach będzie daleko do finału, to będę nalegać na cesarkę. Dla dobra dziecka.

Butelki - korzystałam głównie z TommeeTippee - dla mnie były najlepsze. Wygodne - również do mycia, bo są szersze niż np AVANT.

A teraz, co u mnie: po wczorajszej wizycie u kardiologa zrobiłam dziś echo serca - poza niedomykalnością zastawki mitralnej i trójdzielnej - ok. To raczej nie wpływa na funkcjonowanie. Jeśli nawet pojawią się zaburzenia rytmu, to powinnam przeżyć ;)

...odliczam czas do USG - jeszcze 8 dni!!

gosiaczek31, MamaAdasia, Emily83, SunSun lubią tę wiadomość

f2w39n735mpdiyvo.png
  • bella82 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2014, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emrica wrote:
    Doświadczone mamusie, a jeśli chodzi o termometry dla maluszków to jakie polecacie, jest ich tyle różnych a jak się czyta opinie to też różnie piszą że niedokładnie mierzą itp?

nie wiem gdzie to wyczytalam ale podobno ten jest dosc dobry:

http://www.aptekaolmed.pl/product-pol-31580-KARDIOLINE-Termometr-bezdotykowy-KL80-1-sztuka.html?ceneo_spo=true

• Emartea Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2014, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zakupiłam butelki Tommee Tippee - dwie. Jedna z taką dziwną rurką w środku, która podobno odprowadza powietrze, żeby kolek nie było, a drugą zwykłą z antykolkowym smoczkiem. I chyba kupię jedną z Aventu (bo słyszałam o nich dobre opinie) żeby w razie potrzeby wybrać tą odpowiedniejszą dla dziecka.

loszcz, gosiaczek31 lubią tę wiadomość

4e3f84b95f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy elektroniczny do czola i ucha taki z lidla:-) - ten zwykle jest w uzyciu. Nie byl drogi a nie narzekam na niego. Uzywalam go tez do mierzenia temp. Wody w wanience. Pierwszy raz od 2 lat zmienilam w nim baterie , poza tym jest bez zarzutu. Roznice w pomiarach sa tak niewielkie( albo wcale) ze wlasciwie nic nie zmienia w pomiarze. Sprawdzalam z takim zwyklym pod pache. Chyba najmniej dokladne sa te ze smoczkiem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2014, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flores dobrze ze z serduchem nie jest bardzo zle i da sie funkcjonowac:-) tylko pewnie objawy meczace. Ale najwazniesze ze specjalista ocenil sytuacje.
    Co do porodu masz racje - wszystko zalezy od sytuacji. Jesli jest konieczne cc ze wzgl. Na dobro dziecka to nie ma nawet dyskusji. Ale pod wzgl. Fizjologicznym jesli wszystko przebiega dobrze to lepiej naturalnie. Ale decyzja zawsze nalezy do lekarza. Oni na bierzaco oceniaja jak przebiega porod. Tz zwykle tak jest:-) ja tez mialam znajoma lekarke na dyzurze i czuwala zeby dziecku nic nie grozilo. Tak jak mowie ja bylam ciagle pod ktg nawet do kibelka mnie nie chcialy wypuszczac. Ja nie wspominam zle rodzenia sn. Boli ale... U mnie bylo wszystko sprawnie,szybko, bez szwow na kroczu i odrazu malutka mialam przy sobie caly czas a przyznam ze nie moglam sie nia nacieszyc doslownie przez te pierwsze godziny mimo zmeczenia i nie spania od wielu godzin chcialam ja caly czas miec obok i z wrazenia nie zdecydowlam sie nawet na drzemke i odpoczynek po porodzie:-) odrazu chcialam wstac i isc pod prysznic a lekarka cala w strachu ze zemdleje dala mi jakas stazystke zeby pilnowala mnie w lazience. nie wyobrazam sobie moc wstac po 12 czy 24 h dopiero. Na pewno to duzy dyskomfort... Na zyczenie bym sie na to nie zdecydowala bez wskazan lekarskich. A jak bedzie sie okaze. Czasami nie ma sie wplywu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2014, 22:16

MamaAdasia, Emartea lubią tę wiadomość

• Madzik82 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2014, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tomee Tippee mnie przekonuja. Moj synek pije z kubeczkow tej firmy i sa super. Butelki tez wygladaja konkretnie.

Co do termometru to ja mierze synkowi zwyklym Microlife pod pacha. Te bezdotykowe sa szybkie ale co klikam to inna temperature pokazuje. Moze ja mam jakis beznadziejny

Wczesniej pisalyscie o kopniakach. Nacieszcie sie bo niedlugo nasze maluchy juz nie beda mialy miejsca na fikolki i kopniaki z polobrotu. Beda sie za to rozpychac, przeciagac i wystawiac rozne czesci ciala :)

Co do mleka mm. Moj syn na 16 miesiecy i pije jeszcze mleko. Do spania wieczorem i w dzien tez przed drzemka. Nawet w nocy jeszcze czasem sie budzi. Ale nie odzwyczajam go, niech sobie pije.

W poniedzialek w koncu musze umowic sie do dentysty. Najgorzej zadzwonic i zaklepac termin. No nie moge sie za to zabrac, od miesiaca sie czaje..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2014, 22:07

gosiaczek31, Emartea, MamaAdasia, bella82 lubią tę wiadomość

Nadia, 24.02.2015 godz. 15:25
    3080 gram szczescia i 53cm radosci!!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2014, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja u stomatologa bylam w czwartek bo wiedzialam ze mam jeden do zrobienia a okazalo sie ze na pilnie jeszcze cos sie pojawilo plus stara plomba do wymiany. Kurka w lipcu bylam ostatnio bedac juz w ciazy i mialam wszystko sprawdzone, nawet pol roku nie minelo i slysze ze 3. Posypalo sie. Mam zamiar szybko to zrobic bo pozniej to nie wiem czy bede na silach:-)

• MartaM Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2014, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślałam o takim zestawie butelek na początek http://allegro.pl/tommee-tippee-butelka-antykolkowa-150-260-czujnik-i4726635294.html. Nie wiem czy lepsze są te TT czy Aventu.

Przyszło moje zamówienie od Makaszki i jestem zachwycona :) Mąż też bo pomagał wybierać :)

feihr7.jpg

A to dzisiejszy akcent zakupowy dla Ninki, która właśnie serwuje mamie niezłe kopniaki.

13zpxms.jpg

gosiaczek31, Emartea, MamaAdasia, Emca, loszcz, Madzik82, bella82, kasss, limcia, SunSun, Scarlett2014, kaczamila lubią tę wiadomość

3jgx9jcg871bln7n.png

l22nhdge2kkv4qrq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2014, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czemu ale jak wchodze na forum z tel. To nie wyswietlaja mi sie wszystkie zdjecia, hmm nie wiem czemu tak.
    Marta z butelkami jak widzisz zdania sa podzielne, obie firmy sa bardzo dobre i maja dobre opinie wiec decyzja Twoja:-)

• Emartea Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2014, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik mam tak samo z tym stomatologiem. Od jakiegoś czasu się zbieram i jakoś nie mogę się zapisać. Rok temu jak zaczeliśmy się przygotowywać do planowania bobasa to zrobiłam z zębami porządek i poleczyłam wszystko co było do leczenia, więc myślę, że teraz nie powinno być źle. Na pewno mam jeden mały ubytek, ale boję się, że znajdzie się coś więcej. Brrrrr nie lubię dentysty. No i to oczywiście dodatkowy wydatek

4e3f84b95f.png
  • MartaM Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2014, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zęby mam słabe od zawsze, ale teraz to już jest koszmar. Chodzę na wizyty co tydzień lub dwa, już miałam 4 zęby robione. Niby małe dziurki, a jak zaczyna wiercić to się okazuje, że w środku się psuje. Mam bardzo ściśnięte zęby i zawsze na stykach coś się zaczyna dziać. Trudno jest potrzeba to trzeba zrobić.

3jgx9jcg871bln7n.png

l22nhdge2kkv4qrq.png
  • MartaM Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2014, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki temu trochę się juz oswoiłam z dentystą, bo wcześniej nigdy nie mogłam się zmobilizować, poki cos poważnego się nie wydarzyło z zębem, przed wizytą nie mogłam spać, a w poczekalni prawie mdlałam ze stresu :P

3jgx9jcg871bln7n.png

l22nhdge2kkv4qrq.png
  • Emartea Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2014, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaM wrote:
    Ja myślałam o takim zestawie butelek na początek http://allegro.pl/tommee-tippee-butelka-antykolkowa-150-260-czujnik-i4726635294.html.

Ja właśnie taką samą buteleczkę kupiłam tylka za 17 zł. Też na allegro. Muszę tylko przetestować czy rzeczywiście działa ten czujnik temperatury.

MartaM lubi tę wiadomość

4e3f84b95f.png
‹‹ 635 636 637 638 639 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ