X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Joanna0071 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja byłam ostatnio na imprezie zatańczyłam dwa spokojne i w trzecim się zanurzyłam w tańcu nidco bardziej niż powinnam i to było navtyle synuśtak zaczął wariować że aź siedzác podrygiwałam bałam się że wyskoczy. I pojawiły się skurcze więc daję sobie spokuj z imprezami co do przytulanek to od początku ciąży były trzy mój się strasznie boji :-)

uwo93e3kr6c9qk3o.png

Liber feat. Natalia Szroeder - Nie Patrze W Dol.
    Najlepszy przekaz W Mieście- Zawsze do celu.
    Bednarek "Cisza"
    Enej - Symetryczno-Liryczna
    Polecam te utworki :-) .
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny :)

powodzenia na polowkowym :)

kasss tak dobrze pamiętasz jutro mam i zaczynam się stresować.

co do przytulnek to u nas kiepsko z tym mój by chciał ale ja jakoś zmuszać się musze i bylo może jakieś 4-5 razy od początku ciąży

wczoraj wkoncu wyłapałam moja malutka jak się rusza bo zawsze jak się rusza w brzuchu to staralam się zobaczyć gołym okiem to ona przestawala a jak tylko popatrzyłam w inną stronę to kopala. wczoraj udało mi się ją przechytrzyć heh i rzuca tam się tak ze aż brzuch się trzesie :)

gosiaczek31 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2014, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a i pytanie mam do was wczoraj siadlam przy moim wpisie ze szpitala i tam były wyniki badań rozszyfrowalam je bo były tak dziwnie opisane i mam za niską hemoglobine jak jutro pójdę do lekarza to mu powiem ale co na za niską hemoglobine dają ??? jakieś żelazo ???

• bella82 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyska info od wujka google:-):

Aby poprawić wyniki hemoglobiny w ciąży, warto postawić na odpowiednio zbilansowaną dietę.

Aby poprawić poziom hemoglobiny należy spożywać produkty bogate w żelazo hemowe, do których należą mięso (wołowina, cielęcina, indyk). Jednakże mimo dużej zawartości żelaza z diety należy wyeliminować podroby (wątroba, serca, nerki, płuca), bowiem gromadzą one wiele zanieczyszczeń (zwłaszcza wątróbka). Co więcej, w wątrobie znajdują się zbyt duże ilości witaminy A i częste jej spożywanie może doprowadzić do przedawkowania witaminy A. Nadmiar witaminy A w ciąży jest teratogenny dla płodu, bowiem powoduje wady rozwojowe. Dobrym źródłem żelaza są ryby (morskie) jak łosoś norweski, morszczuk, dorsz, a także żółtko jaj. Poziom żelaza we krwi wzrasta także po regularnym piciu soku lub jedzenia surówki z buraków, jabłka i marchewki. Dobrym źródłem żelaza sa także ciemnozielone warzywa liściaste – sałata, szpinak, natka pietruszki, brokuły, koperek.

Spore ilości żelaza znajdują się w kakao, a tym samym czekoladzie gorzkiej (>60%). Aby poprawić wchłanianie żelaza należy dania mięsne i wędliny spożywać w obecności produktów bogatych w witaminę C - czerwona papryka, chrzan, natka pietruszki, czarna porzeczka, owoce cytrusowe. Przyjmując suplementy żelaza pamiętaj, aby nie popijać ich herbatą, a sokiem z witaminą C. Tanina z herbaty utrudnia włachanie żelaza.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2014, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki bella tylko mi raczej chodzi o to ze może którąś z was tak miała i z praktyki wie

jasmin lubi tę wiadomość

• bella82 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok, to sorki ;-)

• Emartea Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyśka ja ostatnio mialam ciut niższą hemoglobinę i gin mi od razu wypisał żelazo. I powiedział, że już do końca ciąży będę je brała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 11:21

4e3f84b95f.png
  • kasss Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justysia ja miałam ale niewiele poniżej normy i gin kazał się nie przejmować myślę ze jak było dużo poniżej to dali by ci coś w szpitalu
    Polowkowym się nie stresuj napewno wszystko będzie dobrze!

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • Joanna0071 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę leki z żelazem od początku witaminowe i jest ok ale podobno sok z pokrzywy jest super ale poczytaj czy w ciąży dozwolony

uwo93e3kr6c9qk3o.png

Liber feat. Natalia Szroeder - Nie Patrze W Dol.
    Najlepszy przekaz W Mieście- Zawsze do celu.
    Bednarek "Cisza"
    Enej - Symetryczno-Liryczna
    Polecam te utworki :-) .
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny no to pewnie da mi żelazo. bo z tego Co wyczytałam to z jedzenia się wchłania tylko 10 % żelaza to mało bardzo. czytałam ze sok z buraków pić ale chyba nie dam rady z tym

• Emrica Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Js również mam słabą hemoglobinę poniżej 11, dostałam od lekarki żelazo dwa razy dzień plus kwas foliowy mam popijać to sokiem pomarańczowym, gdyż żelazo lepiej się wchłania z witamina C, ponadto przede wszystkim jeść więcej mięsa.

iv09gu1rhahn9m8p.png
    nzjdgzu3g71ob4w1.png
  • Madzik82 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justynka mi spadla do 11,7. Zaczelam brac Biofer Folic raz dziennie i w dwa tygodnie skocxyla do 13,5

Nadia, 24.02.2015 godz. 15:25
    3080 gram szczescia i 53cm radosci!!
  • Madzik82 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d7ous1bf6ave_t.jpg

To Nadia i ja :) 25tydzien

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 12:19

Scarlett2014, Emartea, Niunia86, kasss, bella82, SunSun, gosiaczek31, MamaAdasia, Emca, Justyska89, Pocahontas lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2014, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik zachwycasz! :)

Justyska mi lekarz ostatnio powiedział, że żelazo w ciąży spada i że to jest normalne. Normy są zresztą niższe dla ciężarnych i mój lekarz powiedział, że jak będę miała wynik w okolicach 11stu to wtedy dopiero będziemy działać a na razie mam się nie martwić.

Madzik82, MamaAdasia lubią tę wiadomość

• Emartea Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik tobie prawie tego brzuszka jeszcze nie widać! Zapisałaś się do dentysty???

Madzik82 lubi tę wiadomość

4e3f84b95f.png
  • Madzik82 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Emartea za przypomnienie! Przed sekunda zadzwonilam i umowilam sie na wtorek. Najgorsze z glowy, termin zaklepany.

Brzuch faktycznie mam maly a corcia wazy juz 700gr, bylam dzis na usg u drugiego lekarza na NFZ

Niunia86, SunSun, gosiaczek31, MamaAdasia lubią tę wiadomość

• Niunia86 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też hemoglobina trochę spadła ale lekarz jeszcze kazał się wstrzymać z żelazem ze względu na zaparcia. Ale tak sobie myśle,że może zamiast brać 1 tabl dziennie zacznę brać co drugi dzien jak jeszcze spadnie. Za tydz pójde i skontroluje Hb.

Co do przytulanek, my też mieliśmy zakaz do sierpnia ale od tamtej pory było ok. Dopiero po ostatniej wizycie tydz temu jak lekarz powiedział,że mam więcej leżeć bo mała jest za nisko i mój M się trochę boi i jak już do czegoś dochodzi to jak to mówi: "chociaż sam łepek"... (sorki za dosłowność) :)

Dziewczyny śliczne brzuszki :)
    Miłego dnia i powodzenia na wizytach :)
    Trzymam kciuki:)

A! Zapomniała bym! Dzisiaj po raz pierwszy zobaczyłam jak moja córka robi mi z brzucha fale.. Tak się rozpychała przez chwilę,że aż nie mogłam uwierzyć co się dzieje z moim brzuchem :D <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 12:57

Madzik82, Scarlett2014, SunSun, gosiaczek31 lubią tę wiadomość

iv09cbxm68yuj78z.png
  • jasmin Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyska89 wrote:
    dzieki bella tylko mi raczej chodzi o to ze może którąś z was tak miała i z praktyki wie

Ja miałam ostatnio niską hemoglobinę i dostałam żelazo i mam brać póki co,dwie tabletki dziennie.
    Zobaczymy do następnych wyników.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 13:06

relg2n0abn31771x.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niunia te fale faktycznie są boskie ale najfajniejsze ruchy jeszcze przed nami.ja kladlam na brzuchu puste pudelko po kremie nivea i oliwka potrafila tak fikac w brzuchu ze pudeleczko samo spadalo z brzucha

SunSun, gosiaczek31, Niunia86 lubią tę wiadomość

860isg18r6bpss11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2014, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ja właśnie czekam na takie ruchu jak pisze Anastacia. Pamiętam, że jak moja przyjaciółka była w ciąży i dotykałyśmy brzucha to miałam wrażenie, że mały przybija mam żółwika.

Póki co ja nie widzę, żeby brzuch mi się ruszał ale ruchy coraz mocniej czuje... mąż twierdzi że on też więc chyba sobie tego nie wymyśliłam :)

U nas z przytulaniem też nie ma rewelacji... najpierw ja się bałam i nie miałam ochoty, potem mieliśmy zakaz potem było ok a teraz jakoś z tym słabo bo mąż chyba się boi a ja czuje się ociężała :) więc raz jest lepiej a raz gorzej ale z tego co Was czytam to chyba normalne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 13:13

‹‹ 647 648 649 650 651 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ