Marcowe Mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny ja byłam ostatnio na imprezie zatańczyłam dwa spokojne i w trzecim się zanurzyłam w tańcu nidco bardziej niż powinnam i to było navtyle synuśtak zaczął wariować że aź siedzác podrygiwałam bałam się że wyskoczy. I pojawiły się skurcze więc daję sobie spokuj z imprezami co do przytulanek to od początku ciąży były trzy mój się strasznie boji
-
nick nieaktualnyhej dziewczyny
powodzenia na polowkowym
kasss tak dobrze pamiętasz jutro mam i zaczynam się stresować.
co do przytulnek to u nas kiepsko z tym mój by chciał ale ja jakoś zmuszać się musze i bylo może jakieś 4-5 razy od początku ciąży
wczoraj wkoncu wyłapałam moja malutka jak się rusza bo zawsze jak się rusza w brzuchu to staralam się zobaczyć gołym okiem to ona przestawala a jak tylko popatrzyłam w inną stronę to kopala. wczoraj udało mi się ją przechytrzyć heh i rzuca tam się tak ze aż brzuch się trzesiegosiaczek31 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnya i pytanie mam do was wczoraj siadlam przy moim wpisie ze szpitala i tam były wyniki badań rozszyfrowalam je bo były tak dziwnie opisane i mam za niską hemoglobine jak jutro pójdę do lekarza to mu powiem ale co na za niską hemoglobine dają ??? jakieś żelazo ???
-
Justyska info od wujka google:-):
Aby poprawić wyniki hemoglobiny w ciąży, warto postawić na odpowiednio zbilansowaną dietę.
Aby poprawić poziom hemoglobiny należy spożywać produkty bogate w żelazo hemowe, do których należą mięso (wołowina, cielęcina, indyk). Jednakże mimo dużej zawartości żelaza z diety należy wyeliminować podroby (wątroba, serca, nerki, płuca), bowiem gromadzą one wiele zanieczyszczeń (zwłaszcza wątróbka). Co więcej, w wątrobie znajdują się zbyt duże ilości witaminy A i częste jej spożywanie może doprowadzić do przedawkowania witaminy A. Nadmiar witaminy A w ciąży jest teratogenny dla płodu, bowiem powoduje wady rozwojowe. Dobrym źródłem żelaza są ryby (morskie) jak łosoś norweski, morszczuk, dorsz, a także żółtko jaj. Poziom żelaza we krwi wzrasta także po regularnym piciu soku lub jedzenia surówki z buraków, jabłka i marchewki. Dobrym źródłem żelaza sa także ciemnozielone warzywa liściaste – sałata, szpinak, natka pietruszki, brokuły, koperek.
Spore ilości żelaza znajdują się w kakao, a tym samym czekoladzie gorzkiej (>60%). Aby poprawić wchłanianie żelaza należy dania mięsne i wędliny spożywać w obecności produktów bogatych w witaminę C - czerwona papryka, chrzan, natka pietruszki, czarna porzeczka, owoce cytrusowe. Przyjmując suplementy żelaza pamiętaj, aby nie popijać ich herbatą, a sokiem z witaminą C. Tanina z herbaty utrudnia włachanie żelaza.
-
nick nieaktualny
-
Ja biorę leki z żelazem od początku witaminowe i jest ok ale podobno sok z pokrzywy jest super ale poczytaj czy w ciąży dozwolony
-
nick nieaktualny
-
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 12:19
Scarlett2014, Emartea, Niunia86, kasss, bella82, SunSun, gosiaczek31, MamaAdasia, Emca, Justyska89, Pocahontas lubią tę wiadomość
Nadia, 24.02.2015 godz. 15:25
3080 gram szczescia i 53cm radosci!! -
nick nieaktualnyMadzik zachwycasz!
Justyska mi lekarz ostatnio powiedział, że żelazo w ciąży spada i że to jest normalne. Normy są zresztą niższe dla ciężarnych i mój lekarz powiedział, że jak będę miała wynik w okolicach 11stu to wtedy dopiero będziemy działać a na razie mam się nie martwić.Madzik82, MamaAdasia lubią tę wiadomość
-
Dzieki Emartea za przypomnienie! Przed sekunda zadzwonilam i umowilam sie na wtorek. Najgorsze z glowy, termin zaklepany.
Brzuch faktycznie mam maly a corcia wazy juz 700gr, bylam dzis na usg u drugiego lekarza na NFZNiunia86, SunSun, gosiaczek31, MamaAdasia lubią tę wiadomość
Nadia, 24.02.2015 godz. 15:25
3080 gram szczescia i 53cm radosci!! -
Mi też hemoglobina trochę spadła ale lekarz jeszcze kazał się wstrzymać z żelazem ze względu na zaparcia. Ale tak sobie myśle,że może zamiast brać 1 tabl dziennie zacznę brać co drugi dzien jak jeszcze spadnie. Za tydz pójde i skontroluje Hb.
Co do przytulanek, my też mieliśmy zakaz do sierpnia ale od tamtej pory było ok. Dopiero po ostatniej wizycie tydz temu jak lekarz powiedział,że mam więcej leżeć bo mała jest za nisko i mój M się trochę boi i jak już do czegoś dochodzi to jak to mówi: "chociaż sam łepek"... (sorki za dosłowność)
Dziewczyny śliczne brzuszki
Miłego dnia i powodzenia na wizytach
Trzymam kciuki:)
A! Zapomniała bym! Dzisiaj po raz pierwszy zobaczyłam jak moja córka robi mi z brzucha fale.. Tak się rozpychała przez chwilę,że aż nie mogłam uwierzyć co się dzieje z moim brzuchem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 12:57
Madzik82, Scarlett2014, SunSun, gosiaczek31 lubią tę wiadomość
-
Justyska89 wrote:dzieki bella tylko mi raczej chodzi o to ze może którąś z was tak miała i z praktyki wie
Ja miałam ostatnio niską hemoglobinę i dostałam żelazo i mam brać póki co,dwie tabletki dziennie.
Zobaczymy do następnych wyników.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 13:06
-
Niunia te fale faktycznie są boskie ale najfajniejsze ruchy jeszcze przed nami.ja kladlam na brzuchu puste pudelko po kremie nivea i oliwka potrafila tak fikac w brzuchu ze pudeleczko samo spadalo z brzucha
SunSun, gosiaczek31, Niunia86 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKurcze ja właśnie czekam na takie ruchu jak pisze Anastacia. Pamiętam, że jak moja przyjaciółka była w ciąży i dotykałyśmy brzucha to miałam wrażenie, że mały przybija mam żółwika.
Póki co ja nie widzę, żeby brzuch mi się ruszał ale ruchy coraz mocniej czuje... mąż twierdzi że on też więc chyba sobie tego nie wymyśliłam
U nas z przytulaniem też nie ma rewelacji... najpierw ja się bałam i nie miałam ochoty, potem mieliśmy zakaz potem było ok a teraz jakoś z tym słabo bo mąż chyba się boi a ja czuje się ociężaławięc raz jest lepiej a raz gorzej ale z tego co Was czytam to chyba normalne
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 13:13