Marcowe Mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Rubi, w opisie usg które otrzymujesz od lekarza powinny być podane te wymiary AC, HC, BPD, FL i na podstawie tych wymiarów odpowiadajacych konkretnym tygodniom program wylicza wagę płodu i termin porodu wg usg. Myślę że każdy lekarz to mierzy.
-
mhm..tylko, że ja nie dostaje opisu z usg
...chyba, ze mówisz o połówkowym albo to w I trym.
na takiej comiesięcznej wizycie lekarz bada zawsze szyjkę paluchem, i robi usg dosłownie 15 sekund i pokazuje mi wtedy "widzi Pani tu bije serduszko" i koniec ;/Styczeń 2014 [*] 9t
Marzec 2015 ♡ moja mała wielka miłość
Grudzień 2016 [*] 11t
Marzec 2018 ❤️
-
yhh...no nic teraz idę 15.12 i zapytam go raz jeszcze, że chcę poznać wagę dziecka..aaaa ostatnio mi powiedział, że szczegółów dowiem się na tym usg u tego drugiego lekarza...no ale kurde co go obchodzi co ja usłyszę u drugiego lekarza...jemu płacę i chcę wiedzieć...ja rozumiem jakby mi nie robił wcale usg ale skoro już się fatyguje i mi leje ten żel na brzuch to mógłby mi podać trochę więcej informacji niż "serduszko bije"
dobra już Wam nie marudzęStyczeń 2014 [*] 9t
Grudzień 2016 [*] 11t
Marzec 2018 ❤️
-
MamaAdasia moje usg wyglada identycznie.
Rubi waga jest dosyc istotna bo mozba sprawdzic czy dziecko prawidlowo przybiera, to wyklucza problemy z przeplywami.
Rozumiem ze na nfz sa jakies ograniczenia ale kurcze Ty mu placisz!!
moj lekarz nie daje mi kartki z opisem, wszystko wpisujevw karte ciazy. Wiec widze jak malutka rosnie.
Za to moj drugi lekarz, z nfz drukuje mi kartke gdzie mam wszystkie wymiary i wage podana. Usg i pomiary co wizyte na nfzMamaAdasia lubi tę wiadomość
Nadia, 24.02.2015 godz. 15:25
3080 gram szczescia i 53cm radosci!! -
MamaAdasi mój lekarz prowadzący pracuje w szpitalu Bielańskim
Ja też mam wszystko wpisywane w kartę ciąży a pomiary ostatnie czyli długości, obwody ivwage lekarz drukuje mi wraz ze zdjęciem małej i dodatkowo drukuje kartkę z pomiarami,żeby było czytelniej. Ale ja za wizytę place 200zł a za połówkowe 250zł wiec pewnie bardzo bym się zdziwiła gdybym usłyszała po 5-ciominutowym badaniu:"wszystko dobrze. Do widzenia "...Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2014, 14:25
-
A ja chodzę do placówki prywatnej, gdzie mają podpisaną umowę z NFZ. Niestety moja lekarka nic nie mówi. Palcem pomaca w środku, potem USG. Pomierzy, popatrzy, pokaże mi córcie i cisza. Jak sama się zapytam to poda wymiary. Nie uwierzycie, ale tylko wagę, bo "ten aparat" nie mierzy wzrostu". :o
Byłam zaskoczona. Jak to możliwe? Do prywaciarza pójdę też w styczniu. Koło 35tc. Oby nie za późno byłoBo te święta mnie zrujnują finansowo.
-
Pozwolę sobie zmienić temat.
Ta ciąża i zbliżający się czas porodu zaczyna mnie przerażać. Jeszcze nie dawno patrzyłam w kalendarz i było 170 dni do końca.
Ciążą, błogi stan. Ale jak córcia zaczyna się ruszać, mnie ogarnia przerażenie. Teraz córci nic nie brakuje, ma wszystko w brzuszku, a co będzie po porodzie?! Czy dam radę, czy nie będę zbyt surowa itp. Boję się strasznie. Przecież będzie to żywa istotka.
Porodu się nie boję. To da się przeżyć. Ale taka mała istotka, będzie potrzebować 200% mojej uwagi przez wiele lat.
Przed zajściem "czułam" że chcę i jestem gotowa na macierzyństwo. Teraz mam ogromne wątpliwości. Z każdym tygodniem coraz to większe.
Też tak macie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2014, 15:11
-
ja mam wizyte 19 grudnia takze wtedy bede miala to badanie 3 bo gin co wizyte powtarza że w 30 tygodniu bedziemy oglądac już dokladnie dzidziusia.
zapomnialam dzis zadzwonic do gin zeby wpisala moje wyniki ze wczoraj czy cos -.- bo tam mają jakies rąbniete zasady, ze nie mozna w jednym dniu robic usg i wpisywac, ale nie wiem dokladnie o co chodzi...
mnie swędzą strasznie nogi, troche powyzej kolan do dolu, dluuugo juz to mam, myslalam ze to przez golenie jak wlos odrasta?
ostatnio cieszylam sie ze denstysta wyczyscil mi dziąsla i nie mialam spuchnietych a od poniedzialku czuje znowu dyskomfort i ze spuchniete od drugiej strony zeba ;/
a macie tak ze czujecie caly dzien jakby wam sie skóra naciągała, jakby ktoś ją ciągnął? ja tak mam...glupie uczucie...takiego szarpania czy cos
jak dotykam brzuch lekko to czuje gdzie się znajduje moj mały
-
Rubi wrote:mhm..tylko, że ja nie dostaje opisu z usg
...chyba, ze mówisz o połówkowym albo to w I trym.
na takiej comiesięcznej wizycie lekarz bada zawsze szyjkę paluchem, i robi usg dosłownie 15 sekund i pokazuje mi wtedy "widzi Pani tu bije serduszko" i koniec ;/[/url]
-
Kasha wrote:Pozwolę sobie zmienić temat.
Ta ciąża i zbliżający się czas porodu zaczyna mnie przerażać. Jeszcze nie dawno patrzyłam w kalendarz i było 170 dni do końca.
Ciążą, błogi stan. Ale jak córcia zaczyna się ruszać, mnie ogarnia przerażenie. Teraz córci nic nie brakuje, ma wszystko w brzuszku, a co będzie po porodzie?! Czy dam radę, czy nie będę zbyt surowa itp. Boję się strasznie. Przecież będzie to żywa istotka.
Porodu się nie boję. To da się przeżyć. Ale taka mała istotka, będzie potrzebować 200% mojej uwagi przez wiele lat.
Przed zajściem "czułam" że chcę i jestem gotowa na macierzyństwo. Teraz mam ogromne wątpliwości. Z każdym tygodniem coraz to większe.
Też tak macie?
nie umiem sie momentami doczekac az wyjdzie tak bardzo chce go zobaczyc, dotknac, przytulic
jest tylu ludzi ktorzy dają sobie rady(samotne matki, ubodie rodziny, nastolatki) że nie rozumiem Twojego myslenia...masz faceta, pieniadze, bedziecie mieli dziecko, wiec dacie rade i malenstwo bedzie mialo to co najwazniejsze -
Sarah podobno takie uciążliwe swędzenie kończyn powinno się zgłaszać gin. ale może tak ą suchą masz skórę..
kass no to widzę, że nie jestem sama...ale bardzo mi się to nie podoba..i będę walczyć z moim gin ;PStyczeń 2014 [*] 9t
Grudzień 2016 [*] 11t
Marzec 2018 ❤️
-
Ja od piatego tygodnia na kazdej wizycie mialam badanie na fotelu, usg dopochwowe i przez brzuch. Dodtawalam 6-8 zdjec, wydruk z opisem badania w tym wszystkie wymiary i waga. a na ostatniej wizycie gin sprawdzil szyjke, polozna sprawdzila serduszko i usg nie bylo, bo wszystko bylo rozwiniete prawidlowo na poprzednich badaniach, wiec nie ma potrzeby. Dlatego bylam tak rozczarowana. Wiem ze 1,5 mca temu mala wazyla 420g i tyle. Nastepna wizyta 16.12, ale u innego giba bo moj na urlopie do 7 stycznia, wiec na nic sie nie nastawiam.
Maz z tesciem wlasnie skrecaja meble w pokoju Ninki a ja im pichce obiade. Aj nie moge sie doczekac! Dzis zamowilam w smyku malej 2 sukienki, bo jest promocja na druga rzecz -70%.MamaAdasia, gosiaczek31 lubią tę wiadomość
-
MartaM no śliczne sa sukienki w smyku;) a pokoikiem dla małej sie pochwal jak juz bedzie gotowy;)
Kasha ja tez sie boje im blizej tym częsciej o tym mysle bjoe sie czy bede dobra mama i czy sobie poradze to chyba normalne takie obawyWiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2014, 18:23
[/url]