Marcowe Mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Niunia86 wrote:Coś mi sie zdaje,że jakieś bliźniaki sie tu szykują. Takiej bety to ja oczekuje jutro a u mnie już 8tc... Ale.by było fajnie:)
Tez mnie zastanawia ta beta w poprzedniej ciąży w 5tc było 583 a teraz w 5tc było 58114 w 5 tc i 5dn jest juz 110122! moze dzis uda sie zobaczyc czy jest nas dwoje czy moze trojebella82, Emily83, Niunia86 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny mam pytanie czy lekarz ogólny może wypisać skierowanie na badania które trzeba zrobić w I trymestrze? Chodzę do gin prywatnie wiec teoretycznie musiałabym płacić za badania które w I trym wynoszą ok 250zl. Tak sobie siedzę i wymyśliłam ze może przychodni zdobędę skierowanie od lekarza na badania? Jak myślicie?
-
nie wiem czy na wszystkie badania byś dostała skierowanie, moja koleżanka chodziła do ogólnego i dostała tylko skierowanie na mocz i morfologię... dlatego ja zapisałam się też do ginekologa na NFZ oprócz prywatnie i zobaczę jakie badania będę mieć na NFZ. A jakie to badania robi się w pierwszym trym.?
-
nick nieaktualnyI trymestr
morfologia 27 parametrów
badanie ogólne moczu
glukoza
HBs-antygen
HCV-p.ciała
HIV-Combo (p.ciała+antygen)
VDRL
grupa krwi
TORCH
(Toxoplasma, Różyczka, CMV,
HSV 1/2 IgG -półilościowo)
II trymestr
morfologia 27 parametrów
badanie ogólne moczu
test obciążenia glukozą
III trymestr
morfologia 27 parametrów
badanie ogólne moczu
glukoza
kwas moczowy
GBS
u mnie ceny prywatnie to
I trymestr = 242zł
II trymestr 22 zł
III trymestr 40 zł
Emily83 lubi tę wiadomość
-
Jak ja się pytałam u siebie w przychodni to lekarz rodzinny mi powiedział,że może przepisać tylko podstawowe badania czyli mocz,morfologia,cukier ewentualnie. Reszta, takie jak Toxo,WR i inne typowe dla pierwszego trymestru nie chcą przepisywać...
A nie wiecie,czy w każdej ciąży trzeba robić te wszystkie badania? Bo ja jeszcze z tej pierwszej mam wyniki wszystkiech badań i tak się zastanawiam czy może niektóre z nich robi się tylko raz? -
nick nieaktualny
-
anka418 wrote:I trymestr
morfologia 27 parametrów
badanie ogólne moczu
glukoza
HBs-antygen
HCV-p.ciała
HIV-Combo (p.ciała+antygen)
VDRL
grupa krwi
TORCH
(Toxoplasma, Różyczka, CMV,
HSV 1/2 IgG -półilościowo)
II trymestr
morfologia 27 parametrów
badanie ogólne moczu
test obciążenia glukozą
III trymestr
morfologia 27 parametrów
badanie ogólne moczu
glukoza
kwas moczowy
GBS
u mnie ceny prywatnie to
I trymestr = 242zł
II trymestr 22 zł
III trymestr 40 zł[/url]
-
Hej, ja byłam dziś w pracy zawieźć L4 i zaświadczenie o ciaży. Szefowa powiedziała tylko : ,,acha ..., to już nie wracasz do pracy? "
W końcu mam to z głowy, na dodatek okazuje się, że będę miała macierzyński bo koleżanka wraca dopiero za rok do pracy
U mnie od rana mdłości...
-
anka418 wrote:Dziewczyny mam pytanie czy lekarz ogólny może wypisać skierowanie na badania które trzeba zrobić w I trymestrze? Chodzę do gin prywatnie wiec teoretycznie musiałabym płacić za badania które w I trym wynoszą ok 250zl. Tak sobie siedzę i wymyśliłam ze może przychodni zdobędę skierowanie od lekarza na badania? Jak myślicie?
Tylko gin z przychodni może je przepisać jak masz plecy -
Ja nigdy na NFZ nie placiłam za zadne badania a miałam robione wszystko łącznie z posiewem moczu, HIV, różyczka, toxoplazmozą i cytomegalia!
Wiem że gr krwi mozna zrobić tylko raz pod warunkiem ze masz w domu oryginalny wynik badania.
Myslę że dobrze jest chodzic do dwóch lekarzy (jesli prowadzacy przyjmuje tylko prywatnie) zawsze mozna zaoszczedzic na badaniach. Ja chodze prywatnie ale wykupiłam Alianz więc większość badań i tak mam w pakiecie. -
Ja chodzę na NFZ teraz mam problem bo nie podpisał umowy na prenatalne z moim szpitalem muszę szukać innego
-
Zgadzam się, nawet zastanawiam się czy bede rodzic w państwowym szpitalu. Strasznei się zawiodłam na lekarzach przyjmujacych w ramach NFZ bo maja w dupie pacjenta. W poprzedniej ciąży między 6 a 15tc trafiłam 9 razy na izbe przyjeć i nikt nie pomyslał zeby zrobic mi jakies dodatkowe badania. Najlepsza recepta to lezec i brac luteine! Dlatego tym razem powaznie zastanawiam sie tylko i wyłącznie nad prywatna opieka lekarska.