X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    margaret26 wrote:
    Cześć Dziewczyny :)

Do 11 coraz bliżej, denerwuję się...

Trzymam kciuki za Wasze wizyty, dajcie znać jak poszło :)

Dobrze będzie :) Trzymam kciuki! Ja mam dzisiaj przed 17 wizytę u ginka, taką normalną bez usg, zakładanie karty ciąży itd. Mam nadzieję, że przedstawi mi jakoś bliżej plan prowadzenia mojej ciąży bo tyle się nagadał przez ostatnie pół roku o ciąży wysokiego ryzyka, że aż ciekawa jestem co mi dzisiaj zaleci a czego zabroni. No i co z tymi usg będzie, bo to najlepszy w Lublinie specjalista od USG a w prywatnym gabinecie nie ma sprzętu :/ A na miły początek tygodnia dostałam jakiejś obrzydliwej infekcji, stosowałam Lactovaginal co 2 dzień a dupa z tego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2015, 09:41

• baassiia Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro 1. wizyta, nie mogę sie doczekać :)

Poza tym, wiem, że to za wcześniej, ale zaczynam się mega obawiać porodu a tak naprawdę wielkości dziecka. Ja jestem drobna 158cm/50kg. Moja mama, za młodu tak samo, a moja starsza siostra miała 3.7kg przy urodzeniu a ja 4.2 kg. Pierwszy poród mama miała bardzo ciężki, własnie przez ta wielkość dziecka. Ze mną ponoć poszło szycej, bo z drugim łatwiej :)

Mama teraz leczy się na cukrzyce typu 2 (wyszło jej to z wiekiem), a ponoć przy cukrzycy takie duże dzieci. Mówiła, że w ciąży miała badania i było ok wszytko. Chociaż wiecie jak to wtedy było pewne raz na początku ciąży zrobili badania, były ok, wiec nikt później nie powtarzał.

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • anie93lica Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Faktycznie spory brzuszek :) Ja w pierwszej ciąży szybko miałam widoczny bo taką mam po prostu budowę miednicy. Najlepiej mierzyć sobie codziennie obwód brzuszka i wtedy wiadomo czy za szybko nie przyrasta, bo to też nie dobrze.
    Ja już się w dżinsy sprzed ciąży nie mieszczę bo mnie cisną w pasie :) wkleiłam fotkę w moim pamiętniku to możesz sobie zobaczyć. Już wczoraj przeglądałam kolekcję HM Mama bo rok temu kupilam tam fajne chinosy ciążowe i to najwygodniejsze spodnie jakie mam. Chyba kupię sobie jeszcze jedną parę tylko tym razem beżowe.

Oczywiście ze sprawdzę ;-) A co do spodni nie mieszcze się w żadne no poza jednymi na gumkę ;-p
    Tez mam dzisiaj wizytę o 16 z usg i sprawdzimy czy kosmowka się już przykleila... :-)

ug37zbmh9r9sv292.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anie93lica wrote:
    Oczywiście ze sprawdzę ;-) A co do spodni nie mieszcze się w żadne no poza jednymi na gumkę ;-p
    Tez mam dzisiaj wizytę o 16 z usg i sprawdzimy czy kosmowka się już przykleila... :-)

Trzymam kciuki, na pewno będzie dobrze! Ciekawe co u Sax, kurcze oby się jednak okazało, że z maluchem ok...

Anielica a powiedz mi jeszcze, Ty masz jakieś problemy z cukrzycą? Bo widziałam w Twoim kalendarzu ciąży, że masz wynik glukozy na czczo na granicy. Ja właśnie na czczo wynik mam dobry, ale w poprzedniej ciąży miałam podejrzany wynik w krzywej cukrowej po 2h i teraz lekarz kazał mi profilaktycznie stosować dietę cukrzycową a taaaak mi ciężko idzie... :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2015, 10:41

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anie93lica wrote:

Też masz problem z odklejającą się kosmówką? Na jakich lekach jesteś? Bo ja dostałam luteinę 2x1.

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • anie93lica Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia lekarz powiedział ze wyniki są w normie, chociaż też mi się wydaje ze są na granicy. No nie wiem zobaczymy czy zleci mi dodatkowe badania.
    Ja to w ogóle nie mam apetytu i nie jem nic... ;-(

Karolina, miałam duphaston najpierw jednorazowo 4 tabletki a później 3x1.
    Jak narazie juz nie plamie,wiec mam nadzieje ze jest ok ;-)

ug37zbmh9r9sv292.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baassiia, mam podobne obawy Moj starszy brat wazyl 3,6 a ja 4,4 kg Oboje mamy porazenie splotu barkowego bo mimo tak duzej wagi nie zrobili mojej mamie cesarki tylko ciagneli nas na sile :/ Moja mama 150 w kapeluszu, ja tylko 3 cm wiecej Podobno drobne kobiety rodza wieksze dzieci

l22ncwa15v2ncszo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Baassiia, mam podobne obawy Moj starszy brat wazyl 3,6 a ja 4,4 kg Oboje mamy porazenie splotu barkowego bo mimo tak duzej wagi nie zrobili mojej mamie cesarki tylko ciagneli nas na sile :/ Moja mama 150 w kapeluszu, ja tylko 3 cm wiecej Podobno drobne kobiety rodza wieksze dzieci

Dziewczyny nie ma się czym martwić bo to bardzo różnie bywa z wagą dziecka :) Jak leżałam rok temu przez 3tyg w szpitalu to przewinęło się przez porodówkę mnóstwo dziewczyn i nie zauważyłam związku między wagą dziecka a wzrostem mamy :) Bardziej pomiędzy tym ile kobieta w ciąży przytyła bo im więcej nadprogramowych kilogramów tym większe były dzieci. Tak samo jeśli chodzi o suplementację, te kobiety, które bardzo wcześnie zaczęły brać witaminy prenatalne i stosowały je całą ciążę miały sporo większe dzieciaczki. No i choroby matki typu cukrzyca też mają znaczenie. Teraz przy zbyt dużej wadze dziecka w stosunku do budowy matki nikt nie ryzykuje i robią CC. Ja wiem, że większość z was marzy o porodzie SN ale najlepiej to się na nic nie nastawiać, bo niewielki mamy na to wpływ a po co się później rozczarować.

• kamka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kobietki:) ja ostatnio kupiłam sobie spodnie "ciążowe" w chińskim za 20 zł sztuka to kuiłam troche wcześniej bo sie przydadzą na te pozostałe 7 miesięcy:)

wg USG +2 dni
    ba2a000b163c3cb7173d75c7702b7262.png
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • mada_lena Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was mamusie. Mozna dołączyć do waszego grona? Wczoraj zrobilam pierwszego sikanca i blada kreska, dzis wyraźniejsza:) Do lek ide w nast tyg :) w domku mam juz 9 miesięczna córcię, oj bedzie ciekawie :)

A.Kasia, Mietka 30:), marcysia, ona., Viviana, Izoleccc, alinalii, Agusia ;) lubią tę wiadomość

ex2bcwa1nmh8d1pb.png
  • kamka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja sie nawet na poród naturalny nie nastawiam bo jestem w trakcie diagnozowania astmy wysiłkowej swięc chyba nikt nie zaryzykuje porodu sn...

wg USG +2 dni
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • kamka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasne witaj mada_lena:) zapraszamy i życzymy nudnych 9 miesiecy:)

wg USG +2 dni
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • magdaM85 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio się niezbyt często udzielam, ale regularnie nadrabiam:)
    W sobotę miałam pierwszą wizytę u lekarza, dobrze że się szybciej nie wybrałam to chociaż ominął mnie stres jeśli bym nic nie zobaczyła. Maluszek ma 11mm:) tętno 150 uderzeń/minutę:) wszystko w jak najlepszym porządku. Muszę zrobić progesteron żeby sprawdzić czy luteiny nie będę musiała brać (już na zapas mam recepty:)) i w związku z rodzinnym obciążeniem cukrzycą muszę zrobić krzywą cukrową, czyli jutro czekają mnie dwie godziny w laboratorium i trzykrotne pobieranie krwi:(
    Lekarz założył mi kartę ciąży i następna wizyta 22 sierpnia, mamy wtedy pogadać o testach prenatalnych co i kiedy będziemy robić:)
    Kurczę jak czas szybko leci:)

She86, Karka, maskora lubią tę wiadomość

dqprk6nlnzlsawwt.png
  • Mietka 30:) Przyjaciółka

Wysłany: 20 lipca 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy kolejną przyszłą mamusię mada_lena:)

183d42cb422e3a5995c882c2ab16252b.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2015, 12:42

ebf426a748.png
  • Marlena Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Nie sposób Was nadrobić!
    Ach ja świruje... W czwartek i piątek miałam wymioty, nudności też sporawe. Sobota tylko nudności, niedziela mniejsze, dziś w ogóle. Nastawiam się na najgorsze. Dziś pewnie zmyślę ból brzucha i plamienia i pojadę na IP sprawdzić co się dzieje. Boje się strasznie :(

[*] Arek - 19.01.2014

3i499vvjojbctpry.png

9ewnugpjmowidtwe.png
  • marcysia Znajoma

Wysłany: 20 lipca 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was jestem juz w domciu. Groszek ok mierzy 6 mm ( wielkolud) ale za to jak mu serduszko pięknie puka :-D odetchnelam jak to zobaczyłam. Wyniki krwi, moczu i wymaz z pochwy idealne. Kolejna wizyta 10 sierpnia i będziemy sie umawiac z panem doktorem na założenie szwu. A teraz wedle zaleceń ide leżeć dalej. Buziaczki

A.Kasia, Karka, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

• Jacqueline Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej nowe mamusie :) Fajnie, że nasze grono się powiększa :)

Ja wróciłam już ze szpitala. Lekarz nie badał mnie na fotelu, zrobił tylko usg dopochwowe. Mówi, że krwawienia nie ma, w macicy żadnych krwiaków nie widzi. No i widziałam dzidzie z pikającym serduszkiem 130/min :D:) Lekarz mówi, że wg usg wszystko jest dobrze :) Z tego wszystkiego zapomniałam się zapytać ile mierzy dzidzia, ale mam umówioną wizytę w środe (ma być z usg), to się dowiem ;)

Dostałam Luteinę 50mg 2x1 tabletki dopochwowe.

Sądzę, że to może jakieś podrażnienie okolic szyjki macicy i stąd to plamienie, mam nadzieje, że się uspokoi :)

Objawów mam mało, senność raz mniejsza raz większa, dziś akurat narazie lepiej się czuje, troche zawroty głowy i mroczki przed oczami na razy, często chodzę siusiu choć wcale więcej nie pije niż zazwyczaj, nieco powiększone piersi (choć niewiele bardziej wrażliwe), zmniejszony apetyt, mdłości mam rzadko i niezbyt intensywne, ciągle mam w ustach dziwaczny posmak (jakbym gwoździe lizała :p

Nataszka2200, A.Kasia, Karka, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • monirek Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CZeść Dziewczyny :)

I ja do Was dołączę - beta z dzisiaj 138,5, tylko progesteron niski 12,66 (na wyniku norma wskazana od 16:()

Dzisiaj mam na 15:00 wizytę u lekarza, mam nadzieję, że da mi jakąś luteinkę czy cośik :)

Wszystkim dotychczasowym Mamusiom marcowym gratuluję ;*

A.Kasia, ona., Izoleccc lubią tę wiadomość

04.12.2014 - 7 tc :(
    22.07.2015 - 6 tc :(:(
    07.01.2016 - Maleństwo ma juz 1,5 cm :)

09.08.2016 23:55 - na świat przyszła moja kochana Córeczka<3
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie waga na razie bez zmian mimo rezygnacji z większości ćwiczeń i dość dużych porcji :) Więc jednak mam nadzieję, że nie wyhoduje giganta :p
    Ja oczywiście jak lekarz zarządzi nie będę marudzić o naturalny poród. A z tym, że jak dziecko duże to od razu robią cesarkę, to nie jest pewnik, przecież słychać co chwilę afery, że np. kobiecie bliźniaki naturalnie kazali rodzić (ta sprawa z tym sportowcem, gdzie po roku to drugie dziecko ostatecznie zmarło). Ja wiem, że będę rodzić na NFZ, ale łapówa dla położnej na 100%. Niestety wole kupić sobie spokój niż liczyć, że będę godnie traktowana.

alinalii lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na kozaczku było takie coś :p Kobieta urodziła w aucie :P podziw dla męża/parnera który prowadzi i 100% spokoju :D

https://www.youtube.com/watch?v=WXEZ6g2WLoM

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
‹‹ 99 100 101 102 103 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ