SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA PŁODNOŚĆ   

Jak pierwsze 60 dni mogą zwiększyć Twoje szanse na ciążę?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    margaret26 wrote:
    Cześć Dziewczyny :)

Do 11 coraz bliżej, denerwuję się...

Trzymam kciuki za Wasze wizyty, dajcie znać jak poszło :)

Dobrze będzie :) Trzymam kciuki! Ja mam dzisiaj przed 17 wizytę u ginka, taką normalną bez usg, zakładanie karty ciąży itd. Mam nadzieję, że przedstawi mi jakoś bliżej plan prowadzenia mojej ciąży bo tyle się nagadał przez ostatnie pół roku o ciąży wysokiego ryzyka, że aż ciekawa jestem co mi dzisiaj zaleci a czego zabroni. No i co z tymi usg będzie, bo to najlepszy w Lublinie specjalista od USG a w prywatnym gabinecie nie ma sprzętu :/ A na miły początek tygodnia dostałam jakiejś obrzydliwej infekcji, stosowałam Lactovaginal co 2 dzień a dupa z tego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2015, 09:41

• baassiia Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro 1. wizyta, nie mogę sie doczekać :)

Poza tym, wiem, że to za wcześniej, ale zaczynam się mega obawiać porodu a tak naprawdę wielkości dziecka. Ja jestem drobna 158cm/50kg. Moja mama, za młodu tak samo, a moja starsza siostra miała 3.7kg przy urodzeniu a ja 4.2 kg. Pierwszy poród mama miała bardzo ciężki, własnie przez ta wielkość dziecka. Ze mną ponoć poszło szycej, bo z drugim łatwiej :)

Mama teraz leczy się na cukrzyce typu 2 (wyszło jej to z wiekiem), a ponoć przy cukrzycy takie duże dzieci. Mówiła, że w ciąży miała badania i było ok wszytko. Chociaż wiecie jak to wtedy było pewne raz na początku ciąży zrobili badania, były ok, wiec nikt później nie powtarzał.

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • anie93lica Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Faktycznie spory brzuszek :) Ja w pierwszej ciąży szybko miałam widoczny bo taką mam po prostu budowę miednicy. Najlepiej mierzyć sobie codziennie obwód brzuszka i wtedy wiadomo czy za szybko nie przyrasta, bo to też nie dobrze.
    Ja już się w dżinsy sprzed ciąży nie mieszczę bo mnie cisną w pasie :) wkleiłam fotkę w moim pamiętniku to możesz sobie zobaczyć. Już wczoraj przeglądałam kolekcję HM Mama bo rok temu kupilam tam fajne chinosy ciążowe i to najwygodniejsze spodnie jakie mam. Chyba kupię sobie jeszcze jedną parę tylko tym razem beżowe.

Oczywiście ze sprawdzę ;-) A co do spodni nie mieszcze się w żadne no poza jednymi na gumkę ;-p
    Tez mam dzisiaj wizytę o 16 z usg i sprawdzimy czy kosmowka się już przykleila... :-)

ug37zbmh9r9sv292.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anie93lica wrote:
    Oczywiście ze sprawdzę ;-) A co do spodni nie mieszcze się w żadne no poza jednymi na gumkę ;-p
    Tez mam dzisiaj wizytę o 16 z usg i sprawdzimy czy kosmowka się już przykleila... :-)

Trzymam kciuki, na pewno będzie dobrze! Ciekawe co u Sax, kurcze oby się jednak okazało, że z maluchem ok...

Anielica a powiedz mi jeszcze, Ty masz jakieś problemy z cukrzycą? Bo widziałam w Twoim kalendarzu ciąży, że masz wynik glukozy na czczo na granicy. Ja właśnie na czczo wynik mam dobry, ale w poprzedniej ciąży miałam podejrzany wynik w krzywej cukrowej po 2h i teraz lekarz kazał mi profilaktycznie stosować dietę cukrzycową a taaaak mi ciężko idzie... :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2015, 10:41

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anie93lica wrote:

Też masz problem z odklejającą się kosmówką? Na jakich lekach jesteś? Bo ja dostałam luteinę 2x1.

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • anie93lica Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia lekarz powiedział ze wyniki są w normie, chociaż też mi się wydaje ze są na granicy. No nie wiem zobaczymy czy zleci mi dodatkowe badania.
    Ja to w ogóle nie mam apetytu i nie jem nic... ;-(

Karolina, miałam duphaston najpierw jednorazowo 4 tabletki a później 3x1.
    Jak narazie juz nie plamie,wiec mam nadzieje ze jest ok ;-)

ug37zbmh9r9sv292.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baassiia, mam podobne obawy Moj starszy brat wazyl 3,6 a ja 4,4 kg Oboje mamy porazenie splotu barkowego bo mimo tak duzej wagi nie zrobili mojej mamie cesarki tylko ciagneli nas na sile :/ Moja mama 150 w kapeluszu, ja tylko 3 cm wiecej Podobno drobne kobiety rodza wieksze dzieci

l22ncwa15v2ncszo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Baassiia, mam podobne obawy Moj starszy brat wazyl 3,6 a ja 4,4 kg Oboje mamy porazenie splotu barkowego bo mimo tak duzej wagi nie zrobili mojej mamie cesarki tylko ciagneli nas na sile :/ Moja mama 150 w kapeluszu, ja tylko 3 cm wiecej Podobno drobne kobiety rodza wieksze dzieci

Dziewczyny nie ma się czym martwić bo to bardzo różnie bywa z wagą dziecka :) Jak leżałam rok temu przez 3tyg w szpitalu to przewinęło się przez porodówkę mnóstwo dziewczyn i nie zauważyłam związku między wagą dziecka a wzrostem mamy :) Bardziej pomiędzy tym ile kobieta w ciąży przytyła bo im więcej nadprogramowych kilogramów tym większe były dzieci. Tak samo jeśli chodzi o suplementację, te kobiety, które bardzo wcześnie zaczęły brać witaminy prenatalne i stosowały je całą ciążę miały sporo większe dzieciaczki. No i choroby matki typu cukrzyca też mają znaczenie. Teraz przy zbyt dużej wadze dziecka w stosunku do budowy matki nikt nie ryzykuje i robią CC. Ja wiem, że większość z was marzy o porodzie SN ale najlepiej to się na nic nie nastawiać, bo niewielki mamy na to wpływ a po co się później rozczarować.

• kamka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kobietki:) ja ostatnio kupiłam sobie spodnie "ciążowe" w chińskim za 20 zł sztuka to kuiłam troche wcześniej bo sie przydadzą na te pozostałe 7 miesięcy:)

wg USG +2 dni
    ba2a000b163c3cb7173d75c7702b7262.png
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • mada_lena Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was mamusie. Mozna dołączyć do waszego grona? Wczoraj zrobilam pierwszego sikanca i blada kreska, dzis wyraźniejsza:) Do lek ide w nast tyg :) w domku mam juz 9 miesięczna córcię, oj bedzie ciekawie :)

A.Kasia, Mietka 30:), marcysia, ona., Viviana, Izoleccc, alinalii, Agusia ;) lubią tę wiadomość

ex2bcwa1nmh8d1pb.png
  • kamka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja sie nawet na poród naturalny nie nastawiam bo jestem w trakcie diagnozowania astmy wysiłkowej swięc chyba nikt nie zaryzykuje porodu sn...

wg USG +2 dni
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • kamka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasne witaj mada_lena:) zapraszamy i życzymy nudnych 9 miesiecy:)

wg USG +2 dni
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • magdaM85 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio się niezbyt często udzielam, ale regularnie nadrabiam:)
    W sobotę miałam pierwszą wizytę u lekarza, dobrze że się szybciej nie wybrałam to chociaż ominął mnie stres jeśli bym nic nie zobaczyła. Maluszek ma 11mm:) tętno 150 uderzeń/minutę:) wszystko w jak najlepszym porządku. Muszę zrobić progesteron żeby sprawdzić czy luteiny nie będę musiała brać (już na zapas mam recepty:)) i w związku z rodzinnym obciążeniem cukrzycą muszę zrobić krzywą cukrową, czyli jutro czekają mnie dwie godziny w laboratorium i trzykrotne pobieranie krwi:(
    Lekarz założył mi kartę ciąży i następna wizyta 22 sierpnia, mamy wtedy pogadać o testach prenatalnych co i kiedy będziemy robić:)
    Kurczę jak czas szybko leci:)

She86, Karka, maskora lubią tę wiadomość

dqprk6nlnzlsawwt.png
  • Mietka 30:) Przyjaciółka

Wysłany: 20 lipca 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy kolejną przyszłą mamusię mada_lena:)

183d42cb422e3a5995c882c2ab16252b.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2015, 12:42

ebf426a748.png
  • Marlena Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Nie sposób Was nadrobić!
    Ach ja świruje... W czwartek i piątek miałam wymioty, nudności też sporawe. Sobota tylko nudności, niedziela mniejsze, dziś w ogóle. Nastawiam się na najgorsze. Dziś pewnie zmyślę ból brzucha i plamienia i pojadę na IP sprawdzić co się dzieje. Boje się strasznie :(

[*] Arek - 19.01.2014

3i499vvjojbctpry.png

9ewnugpjmowidtwe.png
  • marcysia Znajoma

Wysłany: 20 lipca 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was jestem juz w domciu. Groszek ok mierzy 6 mm ( wielkolud) ale za to jak mu serduszko pięknie puka :-D odetchnelam jak to zobaczyłam. Wyniki krwi, moczu i wymaz z pochwy idealne. Kolejna wizyta 10 sierpnia i będziemy sie umawiac z panem doktorem na założenie szwu. A teraz wedle zaleceń ide leżeć dalej. Buziaczki

A.Kasia, Karka, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

• Jacqueline Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej nowe mamusie :) Fajnie, że nasze grono się powiększa :)

Ja wróciłam już ze szpitala. Lekarz nie badał mnie na fotelu, zrobił tylko usg dopochwowe. Mówi, że krwawienia nie ma, w macicy żadnych krwiaków nie widzi. No i widziałam dzidzie z pikającym serduszkiem 130/min :D:) Lekarz mówi, że wg usg wszystko jest dobrze :) Z tego wszystkiego zapomniałam się zapytać ile mierzy dzidzia, ale mam umówioną wizytę w środe (ma być z usg), to się dowiem ;)

Dostałam Luteinę 50mg 2x1 tabletki dopochwowe.

Sądzę, że to może jakieś podrażnienie okolic szyjki macicy i stąd to plamienie, mam nadzieje, że się uspokoi :)

Objawów mam mało, senność raz mniejsza raz większa, dziś akurat narazie lepiej się czuje, troche zawroty głowy i mroczki przed oczami na razy, często chodzę siusiu choć wcale więcej nie pije niż zazwyczaj, nieco powiększone piersi (choć niewiele bardziej wrażliwe), zmniejszony apetyt, mdłości mam rzadko i niezbyt intensywne, ciągle mam w ustach dziwaczny posmak (jakbym gwoździe lizała :p

Nataszka2200, A.Kasia, Karka, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • monirek Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CZeść Dziewczyny :)

I ja do Was dołączę - beta z dzisiaj 138,5, tylko progesteron niski 12,66 (na wyniku norma wskazana od 16:()

Dzisiaj mam na 15:00 wizytę u lekarza, mam nadzieję, że da mi jakąś luteinkę czy cośik :)

Wszystkim dotychczasowym Mamusiom marcowym gratuluję ;*

A.Kasia, ona., Izoleccc lubią tę wiadomość

04.12.2014 - 7 tc :(
    22.07.2015 - 6 tc :(:(
    07.01.2016 - Maleństwo ma juz 1,5 cm :)

09.08.2016 23:55 - na świat przyszła moja kochana Córeczka<3
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie waga na razie bez zmian mimo rezygnacji z większości ćwiczeń i dość dużych porcji :) Więc jednak mam nadzieję, że nie wyhoduje giganta :p
    Ja oczywiście jak lekarz zarządzi nie będę marudzić o naturalny poród. A z tym, że jak dziecko duże to od razu robią cesarkę, to nie jest pewnik, przecież słychać co chwilę afery, że np. kobiecie bliźniaki naturalnie kazali rodzić (ta sprawa z tym sportowcem, gdzie po roku to drugie dziecko ostatecznie zmarło). Ja wiem, że będę rodzić na NFZ, ale łapówa dla położnej na 100%. Niestety wole kupić sobie spokój niż liczyć, że będę godnie traktowana.

alinalii lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na kozaczku było takie coś :p Kobieta urodziła w aucie :P podziw dla męża/parnera który prowadzi i 100% spokoju :D

https://www.youtube.com/watch?v=WXEZ6g2WLoM

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
‹‹ 99 100 101 102 103 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ