WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poproszę: danutawasilewskaMALPAonet.eu
    Dziękuję

• Malina81 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia24 wrote:
    Vira Moja przyjaciółka najlepsza zawsze mówiła, że nie znosi dzieci - że nigdy ich nie będzie miała bo straci figurę itd. W koncu był taki moment, że jej mąż powiedział, że sie rozwodzą albo sobie znajdzie kobiete na boku co mu dzieci urodzi - zdecydowała się na dziecko i jest najwspanialszą matką na swiecie - na dniach zresztą rodzi (juz 2) :) I teraz sobie sama mówi jaka była głupia i jak mogła w ten sposob mowic ;).
    Spokojnie Tobie też się odmieni.

Malina81 Ja od września miałam zacząć pracę jako wychowawca klasy 1 ;) - ale nie zdążyła bo w lipcu się o ciąży dowiedziałam więc szczerze powiedziałam Pani Dyrektor, że nie chcę jej oszukiwać i bardzo dziękuję - wiedzialam, że zaraz jakies L4 itd, uczciwie podeszłam do sprawy ;). Być może tym samym nie zamknęłam sobie bramy do tej szkoły ;).

Kasia24. O to witam koleżankę po fachu:) Ja mojej dyrce powiedziałam zaraz na pierwszej radzie. Nie bylam pewna czy wszystko będzie ok, zresztą mój lekarz mówił ze mam sie nikomu postronnemu nie chwalić. Dyrka jest b. ok osobą pogratulowala mi, powiedziala że nie jest zadowolona jak dyrekcja ale jako koleżanka po fachu mi gratuluje:) Przedłużyła mi umowę o kolejny rok ( mialam zastępstwo) i powiedziała obys dala radę do końca września. I dalam, do 5 listopada:) choć juz na końcowce rwa dokuczała. Zawsze mnie chwalila ze mam 24 dzieci i ja sama w tym jedno dziecko niepełnosprawne. 2 tyg. przed moim pójsciem na l-4 powiadomiłam dyrekcję, miala czas na znalezienie zastępstwa, ja na wdrożenie nowej pani i pozegnanie się z dziecmi. Rozstalam się w dobrej atmosferze i jesli w przyszlości bedzie etat to mam zielone światło:) Ps: też mialam mieć blizniaki, niestety jeden pęcherzyk nie rozwinął się .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 20:32

Kasia24 lubi tę wiadomość

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agnieszka_r87MALPAop.pl z góry dziekuje :-)

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie pracy. Wiecie, co? ja u mnie już prawie 2 miesiące temu powiedziałam o mojej ciąży, a oni na ten moment nie mają nawet zatwierdzonego wniosku o zastępstwo... Moja firma jest strasznie duża, w Rzeszowie pracuje 4000 osób, a główna siedziba jest w Kanadzie i przez to wszystko trwa 10 razy dłużej. W sumie na ten moment to mam to w d*. Chodzę do Wigilii a potem niech sobie jakoś radzą, szkoda mi tylko 1 koleżanki, bo na nią wszytko pewnie spadnie :/

Była/jest taka sytuacja, że jedna dziewczyna miała krwiaka i poszła na L4 w 3 miesiącu, tak nagle, minęło poł roku i niedawno urodziła, a zastępstwa za nią nadal nie ma, bo zewnętrzna firma HR nie potrafi nikogo znaleźć... WTF?!?

Także jak piszecie, że w 2 tygodnie u Was się potrafią zorganizować z zastępstwem, to się zastanawiam, czy ja na innej planecie nie pracuje :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 20:39

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Kasia24 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina81 Przykro mi bardzo :(. Ale najważniejsze, że jest jedno i zdrowe. Ja miałam na początku bardzo nieciekawą sytuacje spłakałam się po 1 wizycie u lekarza bo powiedział mi, że to ciąża pozamaciczna - nie wiem na jakiej podstawie to stwierdził. Po 2 czy 3 tygodniach dopiero (wg jego zaleceń miałam zgłosić się na kontrolę) ale poszłam do innego lekarza i okazało się, że bliźniaki.

8599kw7ibq9d0sqb.png
    ma6n53rzt65cc071.png
  • ryjkek Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina81 wrote:
    Kasia24. O to witam koleżankę po fachu:) Ja mojej dyrce powiedziałam zaraz na pierwszej radzie. Nie bylam pewna czy wszystko będzie ok, zresztą mój lekarz mówił ze mam sie nikomu postronnemu nie chwalić. Dyrka jest b. ok osobą pogratulowala mi, powiedziala że nie jest zadowolona jak dyrekcja ale jako koleżanka po fachu mi gratuluje:) Przedłużyła mi umowę o kolejny rok ( mialam zastępstwo) i powiedziała obys dala radę do końca września. I dalam, do 5 listopada:) choć juz na końcowce rwa dokuczała. Zawsze mnie chwalila ze mam 24 dzieci i ja sama w tym jedno dziecko niepełnosprawne. 2 tyg. przed moim pójsciem na l-4 powiadomiłam dyrekcję, miala czas na znalezienie zastępstwa, ja na wdrożenie nowej pani i pozegnanie się z dziecmi. Rozstalam się w dobrej atmosferze i jesli w przyszlości bedzie etat to mam zielone światło:) Ps: też mialam mieć blizniaki, niestety jeden pęcherzyk nie rozwinął się .

Dołączam do grona zaciążonych nauczycielek. :P Ja uczę angielskiego i niemieckiego. Wcześniej uczyłam w gimnazjum, od września w podstawówce w klasach I - III. Wytrzymałam tylko do 5 października, bo zaczęłam chorować, a w szkole non stop panowały jakieś wirusy.

Kasia24 lubi tę wiadomość

Syn Stasiu ur 02.03.2016
    zrz6wn1558wbfsvl.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia Ty rodziłas w lipcu 2014 jak dobrze kojarzę? Bo ja rodziłam tzn miałam cesarce w sierpniu i myślisz że ja też nie mam co myśleć o SN? Bo ta moja ginka jakaś dziwna jest i ciężko się coś od Niej dowiedzieć :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 21:42

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Karka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka88 wrote:
    Dziewczyny poproszę maile wyślę Wam trzy prezentacje :)
    Tak orientacyjnie do poczytania :)

I ja poproszę :)

dziękuję :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 20:55

nqtk8u69dwbc5hye.png

Córka!!! Kochana Hania :* <3 38+6, 19.30, 51cm, 2760 :)
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też poproszę
    Jk[MALPA]elsoft.pl

bl9cuay3kworwxbg.png
  • perła ziemi Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    perla.ziemi MAŁPA gmail.com dziękuję!

baaasia u mnie niestety w firmie w tym temacie też słabo ogarnęli :( powiedziałam 2 miesiące temu o ciąży i jako, że pracuję na samodzielnym stanowisku poprosiłam o to żeby jak najszybciej kogoś znaleźli na moje miejsce, żebym miała czas przekazać komuś ten pierdyliard spraw.
    zaznaczyłam,że chciałabym pracować jak najdłużej, ale jeśli okaże się, że lekarz będzie kazał mi iść na l4, to to zrobię. wiadomo.
    no i teraz jestem w kropce. na moje miejsce nikt się nie pojawił, nikt nie ogarnia moich spraw, a ja od zeszłej środy jestem na l4.
    niby wskazania lekarza nie są bezwzględne, ale moim zdaniem l4 to l4 i nie chce tam chodzić, żeby im pomagać, a za moment usłyszeć, że przecież nic mi nie jest, a ciąża to nie choroba.

a z drugiej strony poszłam na zwolnienie z dnia na dzień i nie czuję się komfortowo z myślą, że zostawiłam tam tyle do zrobienia. eh :(

wiecie, że ja nawet nie myślę o porodzie. temat wydaje mi się taaaak odległy! ale tak samo mam z wyprawką, mamy tylko skarpeteczki i zestaw 6-el ubranek ze smyka (poryw mojego męża- szkoda tylko, że wybrał secik typowy dla chłopczyka podczas gdy spodziewamy się dziewuszki...) :)

f2w3j6yxdenijlur.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    A.Kasia Ty rodziłas w lipcu 2014 jak dobrze kojarzę? Bo ja rodziłam tzn miałam cesarce w sierpniu i myślisz że ja też nie mam co myśleć o SN? Bo ta moja giną jakaś dziwna jest i ciężko się coś od Niej dowiedzieć :/

Mój lekarz jeszcze na etapie starań powiedział, że jeśli uprę się na poród naturalny to między jednym a drugim porodem musi minąć co najmniej 2 lata. Ale ja miałam cięcie na wczesnej ciąży i to ponoć robi różnicę bo wtedy blizna jest na innej wysokości macicy. Czy tyle samo trzeba czekać przy ciąży donoszonej to niestety nie wiem :/

• Renka88 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do tej pory wszystkie powinnyście otrzymać prezentacje :)

Ogólnie na szkole rodzenia Pani opowiadała by zrobić Plan Porodu - można się natchnąć na stronie www.rodzicpoludzku.pl i przeczytać standard opieki okołoporodowej.

Jutro przysiądę i na spokojnie wypunktuje Wam jeszcze informacje ze szkoły rodzenia :)

d'nusia, A.Kasia, Karka lubią tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Kasmira Przyjaciółka

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się wieczorkiem. Straszne nudy dzisiaj, pogoda taka do doopy :( większość dnia przeleżałam. Co do zwolnienia ja mam od wrzesnia i własnie kochany ZUS robi mi kontrole...
    Co do wyprawki....mam jedne skarpetki (prezent) i bodziaki (też prezent). Kompletować mam zamiar zacząć od grudnia :)

O porodzie staram się nie myślec, a jesli już gdzieś się ta mysl pojawi to uspokajam sie tym, ze jakoś muszę się rozpakować a jak to już pomyśle pózniej :)

relggu1r2zuga2rf.png
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka to bardzo się cieszę, że jesteś zadowolona :-) jak będziesz mieć tę prezentację koniecznie daj znać. Mail kaatiiiMALPAwp.pl

A.Kasia ale wózek fajny, teraz to praktycznie nikt takiego nie ma :-D
    I całkowicie się zgadzam z tym, że żadna przed końcem stycznia rodzić nie zacznie o!

Baassiia ja wciąż mam nadzieję, że trenowanie przed ciążą, teraz gimnastyka 3 razy w tygodniu pomoże przy SN, ale swoją drogą za jakiś czas w szkole rodzenia mam naukę ćwiczenia mięśni dna miednicy. No i czytałam też akurat wczoraj, że masaż krocza i jakiś balonik ale nazwy zapomniałam pomaga. I szczerze poważnie się nad tym zastanawiam, żeby zacząć stosować ale tak bliżej terminu! Chciałabym ułatwić poród i skrócić fazę rozwierania, no i uniknąć nacinania jeśli się uda i to właśnie podobno te 3 rzeczy pomagają.

Beacik też o tym czytałam, ale w moim szpitalu takiej opcji nie ma. Czytałam też, że ogólnie pozycja chyba w 2 fazie porodu o ile nie mylę na kucka czy stojąca jest lepsza przy pomocy dziecku w przkreceniu się, ale też nie wiem czy mi na to pozwolą w szpitalu!

Teresa ja jakoś do wczoraj byłam zupełnie spokojna w kwestii porodu. Nie boję się bólu ale akurat wczoraj zaczęłam w książce rozdział o porodzie i po prostu zaczęłam się martwić czy sobie poradzę, czy zrobię wszystko jak trzeba i np nie napne się przeciwdziałając skurczom!

Arien ja Cię nie zlinczuje. To będzie mój pierwszy poród ale nie jestem fanatyczka żadnej opcji. Uważam, że każda kobieta ma prawo sama decydować i o karmieniu i o porodzie :-) szczerze mam teraz przyjaciółkę która za miesiąc ma termin i bardzo się boi porodu, to też jej mówię Kochana jak się tak boisz to może jednak Cc.

Ja też jestem drobnej budowy, wąskie biodra a mała jak narezie duża. Ale też czytałam, że podobno mierzą czy dana kobieta to dziecko da radę urodzić SN. Ogólnie mam nadzieję że właśnie ta położna która weźmiemy będzie właśnie takich spraw pilnować!

Kasiu.24 dziękuję :-) pogodziliśmy się i całe szczęście bo jak pokłóceni byśmy byli i jechałabym do Poznania to było by strasznie!Przytulanek żadnych niestety nie było ale jak we wtorek wrócę to chyba go sama zgwałce na dzień dobry :-D

Vira do kogo jutro idziesz? Ja idę jutro do swojego po przełożonej piątkowej wizycie.

Kasia24, A.Kasia lubią tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka, dzieki za prezentacje.
    Kamira, a ty jesteś na DG czy na etacie?
    Ja ostatnio dostałam zwolnienie na 2 tyg. Żeby zsynchronizowac z wizytami.

Ja gdy zastanawiam się nad porodem to mam nadzieję na SN, ale nie wiem jak wyjdzie mam już prawie 40 na karku i zastanawiam się czy nie skieruje mnie na cc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 21:38

bl9cuay3kworwxbg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tu się do spania szykuję a młody sobie dyskoteki urządza :D

https://youtu.be/Z3Bp_MWzHCM

baassiia, perła ziemi, kateee, ksanka, Vincent, wiewiórka17, Karka, Kate84, d'nusia, RudyTygrysek, krówka_muffka, TaRRa, Madzialena90, Kajola lubią tę wiadomość

• Hannia123 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beacik odnośnie porodu w wodzie to ja odpadam.

W temacie porodu, ja odsuwam ten temat,nie ma sensu się nakręcać, bo w ramach jednej kobiety i podobnych wagowo dzieci jeden poród może być gładki a drugi ciężki. Generalnie nastawiam się na poród SN, raczej z położną, jeśli będzie tylko taka możliwość to zdecydowanie ze znieczuleniem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 13:42

1usai09khne0c7t3.png
  • Kasmira Przyjaciółka

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam umowe. Ale ostatnio szefowa podwyższyła mi troszkę wypłate :)

relggu1r2zuga2rf.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia ja miałam cc w 3tyg wiec nie do końca donoszona ale jestem aż ciekawa, w czwartek się Jej wypytam o wszystko, może będzie bardziej rozmowna ;)

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate84 jak bedziesz na dziennych zajęciach to daj znać czy coś więcej Wam pokaże, bo ja tą położna ogólnie po zajęciach poprosiłam o materiały. Sama od siebie nie zaproponowała.

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
‹‹ 1092 1093 1094 1095 1096 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ