X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)
    Dorka87 wrote:
    Kaarolina to trzyma kciuki, a Ty tez z usg? Ksanka dzięki, tez jestem dobrej myśli.
    A no i witam się w 23 tygodniu - teraz to juz napewno 6 miesiąc :-)

Dorka a mój uparty dolny suwaczek twierdzi, że 22 i 1 tc to dalej 5 miesiąc ;) Mi też już się znudził ten 5 miesiąc, więc daje mu czas do weekendu, a jak nie to zamienię na inny :P

Kaarolina skąd pomysł na +30, jak dopiero masz niecałe 2 kg do przodu? Musiałabyś teraz łapać po 8 kg miesięcznie, a to mi się jakoś wydaje mało realne, nawet jakbyś chciała :) Udanej wizyty :) Bartki to też fajne chłopaki - mam w rodzinie, solidny i przesympatyczny człowiek :)

1usai09khne0c7t3.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Magda_lena - nie martw się. Sterydy są po to by dzidziuś miał jak największe szanse na przeżycie w sytuacji gdyby doszło do przedwczesnego porodu. Dzięki czemu będzie gotowy do wyjścia już nawet w 36tygodniu ciąży ( się okaże, że na złym forum byłaś całą ciąże bo powinnaś być w lutówkach :-P hehe ).
    Póki co jedz dużo kwasów omega 3 i 6 które zapobiegają przedwczesnemu porodowi.

PS.W sumie jeśli te sterydy nie mają skutków ubocznych to czemu nam wszystkim tego nie podają , tak na wszelki wypadek ( jak duphaston ) ?

Vira ja tak w sumie nie słyszałam jeszcze o leku, który by nie miał potencjalnych skutków ubocznych, a już na pewno nie hormonalny czy sterydowy. Odpowiednie dawkowanie itp. mają ograniczyć możliwość wystąpienia skutków ubocznych i oczywiście te skutki uboczne mogą, ale nie musza wystąpić i zazwyczaj pojawiają się rzadko.

Jeśli to jest ten steryd, to tu jest ulotka:
    https://www.doz.pl/leki/p4482-Celestone

a tu duphaston:
    https://www.doz.pl/leki/p2481-Duphaston

Dlatego nie podaje się leków masowo, tylko gdy potencjalne skutki uboczne, są mniej istotne niż pozytywne zmiany i wpływ na organizm, które mogą one zdziałać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 09:25

Teresa1992, Est, A.Kasia lubią tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hannia123 wrote:
    Witajcie :)

Dorka a mój uparty dolny suwaczek twierdzi, że 22 i 1 tc to dalej 5 miesiąc ;) Mi też już się znudził ten 5 miesiąc, więc daje mu czas do weekendu, a jak nie to zamienię na inny :P

Kaarolina skąd pomysł na +30, jak dopiero masz niecałe 2 kg do przodu? Musiałabyś teraz łapać po 8 kg miesięcznie, a to mi się jakoś wydaje mało realne, nawet jakbyś chciała :) Udanej wizyty :) Bartki to też fajne chłopaki - mam w rodzinie, solidny i przesympatyczny człowiek :)
    Z pierwszym Synkiem do 5msc nic na plusie nie mialam.. a jak sie rozkrecilo to ponad 30kg na plusie (główna przyczyna-zatrucie ciążowe :( )

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hannia123 wrote:
    Vira ja tak w sumie nie słyszałam jeszcze o leku, który by nie miał potencjalnych skutków ubocznych, a już na pewno nie hormonalny czy sterydowy. Odpowiednie dawkowanie itp. mają ograniczyć możliwość wystąpienia skutków ubocznych i oczywiście te skutki uboczne mogą, ale nie musza wystąpić i zazwyczaj pojawiają się rzadko.

Jeśli to jest ten steryd, to tu jest ulotka:
    https://www.doz.pl/leki/p4482-Celestone

a tu duphaston:
    https://www.doz.pl/leki/p2481-Duphaston

Dlatego nie podaje się leków masowo, tylko gdy potencjalne skutki uboczne, są mniej istotne niż pozytywne zmiany i wpływ na organizm, które mogą one zdziałać :)

Czyli na zasadzie co jest groźniejsze dla dziecka? Wybiera się jakby mniejsze zło.
    No to już kum kum wszystko.

Magda_lena - Głowa do góry, pierś do przodu i włosy puszczone na wiatr :-D i git majonez

• Hannia123 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    Z pierwszym Synkiem do 5msc nic na plusie nie mialam.. a jak sie rozkrecilo to ponad 30kg na plusie (główna przyczyna-zatrucie ciążowe :( )

O tym nie pomyślałam. Ale teraz kontrolujesz ciśnienie i gin ma tamtą historię na uwadze? Jesteś na lekach?

1usai09khne0c7t3.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Vira, przy czym jest mnóstwo badań klinicznych dot. podawania sterydów na rozwój płuc i rzeczywiście te skutki uboczne są minimalne dla dziecka, więc w sytuacji zagrożenia przedwczesnym porodem ja bym się nie zastanawiała ani minuty :)

Est, A.Kasia lubią tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Magda_lena - nie martw się. Sterydy są po to by dzidziuś miał jak największe szanse na przeżycie w sytuacji gdyby doszło do przedwczesnego porodu. Dzięki czemu będzie gotowy do wyjścia już nawet w 36tygodniu ciąży ( się okaże, że na złym forum byłaś całą ciąże bo powinnaś być w lutówkach :-P hehe ).
    Póki co jedz dużo kwasów omega 3 i 6 które zapobiegają przedwczesnemu porodowi.

PS.W sumie jeśli te sterydy nie mają skutków ubocznych to czemu nam wszystkim tego nie podają , tak na wszelki wypadek ( jak duphaston ) ?

Celestone, tak jak każdy lek może mieć swoje skutki uboczne bo nigdy nie możemy mieć pewności jak organizm zareaguje na pewne substancje. To tak jak z lekiem przeciwbólowym - milion osób weźmie i nic się nie stanie a u jednej wystąpi wstrząs i olbrzymie problemy z nim związane. Jako że Celeston dociera bezpośrednio do dziecka to nikt by nie zaryzykował podania go bez potrzeby i bardzo słusznie, jeśli nie ma ryzyka przedwczesnego porodu to po co się bez sensu faszerować?

Duphaston również nie jest lekiem, który powinien być stosowany u każdej kobiety. Jeśli organizm potrafi sobie zapewnić wystarczającą ilość hormonu to po co faszerować go syntetycznymi jego formami? Udowodnione jest, że luteina DOPOCHWOWO ma pozytywny wpływ na szyjkę ale progesteron podawany doustnie działa tylko w sytuacji niedoborów hormonów ciążowych.

Na dobrą sprawę i magnez w nadmiarze może zaszkodzić bo może powodować biegunki i tym samym doprowadzić do odwodnienia (które w ciąży jest szczególnie niebezpieczne) :)

Hannia123, Est lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdziłam sobie cenę tego Celestonu i w odpłatności 100% kosztuje 5.68 zł/ ampułkę a i tak jest na niego ryczałt. Jakie to nie fair, że Rophylac nie jest refundowany i trzeba te 3-4 stówki na niego wydać :/

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hannia123 wrote:
    O tym nie pomyślałam. Ale teraz kontrolujesz ciśnienie i gin ma tamtą historię na uwadze? Jesteś na lekach?
    Tak.. ja przez zatrucie miałam cesarkę w 36tc...ciśnienia mam dobre ale dopegyt w pogotowiu jest.. i jeszcze na serce biorę beto ZK bo wykryli mi arytmię :/. No ja mam nadzieję,że tym razem mnie to wszystko ominie..

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny :)

Nie mogłam wczoraj spać, tak mnie spojenie lonowe bolało, takie rozpierajace klucie, ale w końcu zasnęłam i dopiero wstałam.
    Ja też oglądam masę seriali: Na Wspólnej, M jak Miłość, Na dobre i na złe, Singielke, Pamiętniki Wampirów.

Miłego dnia!
    Powodzenia na wizytach :)

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • jusiakp Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, ja dzis poszlam na glukoze bleeee, dobrze ze mama pracuje w sklepiku w szpitalu to wzielam glukoze na wynos heh i siedze u niej, jeszcze godzina, ale mi mdlo :-/

jusiakp
    ug376iye25kbbp0p.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! Wczoraj mój mały cały dzień słabo się ruszał. Przez cały dzień wyczułam zaledwie 3 delikatne ruchy gdzieś tam z tyłu. Położyłam się do łóżka i zaczęłam z nim negocjować. Powiedziałam mu, że ma okazję bić i kopać i ma korzystać, bo jak będzie po drugiej stronie brzuszka, to takie ruchy będą niedopuszczalne. Podziałało i po kilku minutach zaczął się szał. Brzuszek pierwszy raz tak mi falował, jak na niektórych filmikach :D

Kamka - ja niestety też muszę zmierzyć stanik, przez zakupem. Boję się kupować w ciemno. Stacjonarnie ciężko dostać coś fajnego, a na necie tyle kuszących propozycji...

Gośśś - daj znać jak po wizycie!

Magda lena - trzymaj się kochana, cały czas o Tobie myślę. Kiepsko z tymi współlokatorkami, a własnego doświadczenia wiem, że dobre towarzystwo w szpitalu to połowa sukcesu.

ksanka, Gośśś lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusia trzymaj się oparcia ;) dobrze ze masz mamę pod ręką :)
    I życzę Ci dobrych wynikow

bl9cuay3kworwxbg.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie wczoraj Odkryłam że Zosia.lubi jedna kolysanke Ach śpij kochanie,
    Rodzice u mnie byli z cotygodniowa wizyta i z mama zaczęlyśmy śpiewać te kolysanke oczywiście gubiąc i mylac słowa i zwrotki a mała tak zaczęła szaleć i sprzedała nam najmocniejszego kopa jak do tej pory.
    Mama trzymała rękę na brzuchu i śpiewała. W pewnym momencie podskoczylysmy że strachu co to a to Zosia bum.
    Najlepsze było że później próbowalyśmy jeszcze innych piosenek i nic a jak powtórka ach śpij kochanie to znów mała w ruch.
    Ja ze wszystkiego aż się poplakalam że śmiechu, a ojciec patrzył na mnie i na mamę jak na wariatki bo obydwie zanosilysmy się śmiechem.
    Dzis też zobaczę czy to działa. Ale tak dział tylko mój głos bo YouTube wersję są dla małej ambiwalentne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 10:21

A.Kasia, Karolina@, d'nusia, Hannia123, perła ziemi, Mietka 30:), Mania1718, Kate84, Karka, krówka_muffka lubią tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry w 23 tygodniu i 6 miesiącu ciąży :)

Ja dziś dobrze, że nie mam nic do roboty, bo padam. Moja noc - okropna. Budziłam się na siusiu co dosłownie 50 min ! ;/ Myślałam , że zwariuje.
    W dodatku młody wczoraj kopał mnie cały dzień jak oszalały, aż do północy. Nawet w końcu moja mama poczuła kopniaka :D Mąż jak rękę dostawił to Antek od razu przestał kopać ;) Dziś troszkę spokojniej, chyba śpi, bo czuję tylko jak się przekręca :)

Ja z seriali oglądałam wcześniej : Singielkę, Na wspólnej, Masterchef, Top Chef, Hells Kitchen , ale już się skończyło i takie tam różne. Teraz jakoś zapominam o nich i nie oglądam nic. Ogarniam w zamian za to na allegro meble na przedpokój ;)

Ja dziś dam się zabić za jakiekolwiek jedzenie - ciągle jestem głodna, pomocy ... Już się powstrzymuje , ale normalnie ciągle słyszę burczenie brzucha :(

A.Kasia, Hannia123, Mania1718, Madzialena90 lubią tę wiadomość

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się tak nie chce gotować :/ W ogóle weny nie mam ani żadnego pomysłu. Fajnie by było jakby się samo ugotowało i przyszło do domu :P

kateee lubi tę wiadomość

• Gośśś Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)
    Wczoraj wrocilam padnieta i juz mi sie nie chcialo pisac :/ A dzisiaj pospalam do 10 :D hehe i zeby nie tel to bym jeszcze spala :P

No wiec moj synus wazy juz 706gram <3 i ma sie bardzo dobrze :) Pessera dr mi nie zalozyla, bo w posiewie z pochwy wyszly mi az 3 bakterie :/ kurcze cale zoo zahodowalam :/ i powiedziala, ze ten macmirror na pewno cos wybil, ale moze byc tez tak, ze cos jeszcze zostalo, tym bardziej, ze jej powiedzialam ze mnie jeszcze troche brzuch po sikaniu pobolewa, stwierdzila ze zrobimy nowy posiew i zobaczymy co tam zostalo, bo w ciemno nie chce mi dawac kolejnego antybiotyku tym bardziej, ze i tak pelno lekow juz biore... Za 2tyg mam znowu jechac :) A najlepsze jest to, ze moja szyjka jest twarda i trzyma dobrze no i sie troszke wydluzyla i ma 28mm teraz :D Ale lezec mam dalej :P

Karolina@, ksanka, A.Kasia, d'nusia, Kajola, Hannia123, baassiia, Mania1718, Mietka 30:), Kaarolina, Madzialena90, Kate84, Kokaina, Karka lubią tę wiadomość

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey dziewczyny a jak Wasze maluchy na usg wyglądają. Chodzi mi o to na jaki wiek? Moja wdzięczynka cały czas wg usg wyglądała na kilka dni starszą a wg wczorajszego usg jest o jeden dzień młodsza niż wskazuje data miesiączki. Tzn, że zwolniła ze wzrostem ? Mam się niepokoić?

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Hey dziewczyny a jak Wasze maluchy na usg wyglądają. Chodzi mi o to na jaki wiek? Moja wdzięczynka cały czas wg usg wyglądała na kilka dni starszą a wg wczorajszego usg jest o jeden dzień młodsza niż wskazuje data miesiączki. Tzn, że zwolniła ze wzrostem ? Mam się niepokoić?

<3

Kochana, mi również te parametry skaczą i praktycznie na każdym usg różnica jest kilka dni. Raz syn jest większy, następnym razem mniejszy i nie jest to żaden powód do obaw :)

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira mój Antek na prenatalnych był o 2 dni starszy, a wg połówkowych 4 dni starszy. Ale ponoć jedne dzieci rosną wolniej na początku, a potem szybciej, a inne odwrotnie, także chyba powinnaś być spokojna :).

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
‹‹ 1136 1137 1138 1139 1140 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ