X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • edyś Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się ciężko oddycha jak siedzę na kanapie, z nie do końca wyprostowanymi plecami. Generalnie wygodniej mi się leży na plecach, chociaż staram się na lewym boku. Wtedy jednak bolą mnie plecy :/

l22ncwa15v2ncszo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośśś - super, że wszystko dobrze :) Leżymy, leżymy i to co najmniej do końca stycznia :D Chociaż mnie już wszystko boli i czasami mam dość ale jak sobie przypomnę te 2 tygodnie plackiem w szpitalu z sikaniem do kaczki to od razu jakoś mi się humor poprawia i nawet latanie na siku co 5 min mi nie przeszkadza ;)

Z tym leżeniem na plecach mam tak samo ale według "w oczekiwaniu na dziecko" to normalne w ciąży. Macica się powiększa i uciska na płuca, szczególnie w pozycji leżącej.

niecierpliwaa - no niestety :/ Ale już niedługo, niech trochę podrosną, będą miały mniej miejsca i już nas nie będą z takim impetem atakować ;)

edyś - na szczęście ani mama ani teściowa zbytnio się tą moją ciążą nie ekscytują. Cieszą się, wiadomo, ale żadna mi się za bardzo nie wtrąca. Moja mama to super babka a teściowa bardziej się skupia na tym, czy się odpowiednio dużo modlę i jem niż na samym Tymku ;) Po porodzie to chyba bym chciała, żeby mama do mnie na kilka dni przyjechała bo wiem, że nie będę w jakiejś super kondycji. Nie boję się, że się będzie wtrącać w moje wychowywanie synka. Za to teściowa pewnie będzie wtrącać swoje 5 groszy jak to ona, ale mam już lekką znieczulicę na jej ględzenie.

Robaczek89 - wspaniale, że wszystko u Was dobrze :) Oby tak do samego końca! I proszę się odzywać częściej bo ja cały czas pamiętam o dziewczynach z samego początku forum chociaż właśnie piszą coraz rzadziej :( ANIELICA TY CHOLERO ODEZWIJ SIĘ!!!

perła ziemi - jaka mała księżniczka <3 Niech rośnie zdrowo!

Ech, mój biedny żołądek nadal pobolewa :/ Tym razem po kisielu z imbirem. Kurcze, mam nadzieję że się żadnych wrzodów nie dorobiłam bo kiedyś miałam i teraz odczucia mam podobne jak wtedy :/

Gośśś lubi tę wiadomość

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka88 wrote:
    Gośśś ja się przyłapałam na tym, że często się budzę i jestem na plecach, ale nie mam jakiś duszności itd.

Vira zarówno kilku ginekologów jak i babka w szkole rodzenia powiedziała za 2 tyg do przodu/do tyłu są normalnym odstępstwem od wymiarów wg OM u maluszków. Jak już wspominałyście dzieciaczki rosną w różnym tempie teraz.
    Właśnie mi się przypomniało, że Pani na szkole rodzenia mówiła, że w związku z różnicą we wzroście dziecka powinno się planować cesarki po ukończonym 40 tyg, gdy nie ma innych wskazań by ciążę rozwiązać wcześniej.
    Zasugerowała, że mamy często decydują się na cesarkę bo tak pasuje lekarzowi i te dzieciątka są wcześniakami, bo są zawsze jakieś różnice w pomiarach.
    A to tylko piszę jako ciekawostka bo kompletnie nie mam o tym pojęcia :)

Ja mam planowaną cesarkę - i pierwszą też. Minimum wagi musi dziecko spełnić i liczyli mi tygodnie według usg z badania z 11-14 tygodnia. Miałam w pełnym skończonym 37 tygodniu i 5 dniu. Przy planowanej cesarce nigdy się nie czeka do 40 tygodnia a to dlatego że jak dojdzie do akcji porodowej może być za późno na cesarkę a to wiąże się często z komplikacjami. U mnie np. naturalny poród wiąże się z ... tym że mogę siąść na wózek inwalidzki. I wiem ze nie rodzi się kręgosłupem ale według neurologa bardziej szkodliwy jest poród dla mnie sn niż cesarka i narkoza tak samo twierdzi ginekolog.

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Gośśś Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola a ty mialas problem z ta zastawka wczesniej, czy teraz w ciazy dopiero ci sie to ujawnilo?

Renka heh tez czesto budze sie na plecach :/ a zasypiam z rogalem na boku :P

Edys wlasnie jak siedze to mi nic nie jest, dopiero jak poloze sie na plecy i chwile poleze na nich, jak sie odwroce na bok to przechodzi...

Kurcze to teraz mnie to zmartwilo :/

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • Kasia24 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś polubiłam bo łączę się w bólu z Tobą.

8599kw7ibq9d0sqb.png
    ma6n53rzt65cc071.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzisz muminka no ja tylko przytoczyłam słowa tej kobiety, wy doświadczone wiecie lepiej :)

A u mnie dzisiaj zadzwoniła Teściowa, że jak będę chciała to mam dać znać i będzie mi sprzątać po remoncie. Do mycia okien - wystrzeliła mi siostra z propozycją, chyba skorzystam bo będę się bała sama myć :(

muminka83 lubi tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyś u mnie podobnie jak u A.Kasi, zbytniej ekscytacji nie ma, a już na pewno pomysłów by mi pomóc (choć pomoc nie raz by się przydała przy dwójce dzieci w domu), ale ja się już przyzwyczaiłam z M. i od dawna wiemy, że najbardziej polegać możemy na sobie, co ma też ten plus, że mi żadna nigdy nie wypomni ile to ja jej zawdzięczam... Moja mama miała małego świra jak byłam w pierwszej ciąży i gdyby częściej widywała moją córcię, to jak nic mała opanowałaby naukę chodzenia dopiero w wieku 2 lat :) Chciała z niej zrobić istną księżniczkę i wręcz była wtedy rozczarowana, gdy jej oznajmiliśmy, że będzie drugie dziecko (detronizacja księżniczki).

1usai09khne0c7t3.png
  • Kasia24 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka jeżeli sama nie musisz nikogo o to prosić i w takich sytuacjach jak remont - chcą pomóc to nie bój się skorzystać :)

A.Kasia, Renka88 lubią tę wiadomość

8599kw7ibq9d0sqb.png
    ma6n53rzt65cc071.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka88 wrote:
    Widzisz muminka no ja tylko przytoczyłam słowa tej kobiety, wy doświadczone wiecie lepiej :)

A u mnie dzisiaj zadzwoniła Teściowa, że jak będę chciała to mam dać znać i będzie mi sprzątać po remoncie. Do mycia okien - wystrzeliła mi siostra z propozycją, chyba skorzystam bo będę się bała sama myć :(

Ja spotkałam się z cesarką planowaną w okolicy terminu porodu, gdy się zacznie akcja (miałam nawet taką sytuację w rodzinie - pierwsza ciąża i ułożenie pośladkowe dziecka). Wszystko zależy od indywidualnej sytuacji kobiety, wskazań do CC i praktyki lekarza prowadzącego. Tak jak te rady, które tu przytaczacie ze szkół rodzenia - pomysłów i to skrajnych na opiekę nad dzieckiem typu zawijać/nie zawijać jest nie mało, a życie to wszystko potem ładnie weryfikuje :)

A.Kasia, Renka88, muminka83 lubią tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośśś wrote:
    Dziewczyny mam pytanko, czy wy jak lezycie na plecach to tez wam sie ciezko oddycha i macie wrazenie, tak jakby ktos wam siedzial na klatce piersiowej? Wczoraj o to gin zapytalam to mi powiedziala, ze ogolnie to nie powinno tak byc, ale moze byc tak, ze ja akurat mam taki objaw ciazy i kazala mi isc do rodzinnego zeby mi zrobil na wszelki wypadek ekg ...

ja tak mam jak leżę na plecach czasami, pytałam swojego lekarza i powiedział, że dno macicy jest teraz tak wysoko, że może uciskać na inne narządy, w tym płuca, i powodować problemy z oddychaniem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 12:44

A.Kasia lubi tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • Vincent Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2015, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja śpię z rogalem i udaje mi się przespać całą noc na lewym boku, ale boli mnie już ręka lewa od uciskania, więc tak zle i tak niedobrze ;)

atdc20mm6bz4wcm9.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie, mi wychodzi za każdym usg inaczej, raz była starsza półtorej tygodnia, później tylko dwa dni, a teraz znowu ponad tydzień. Laski co macie na obiad? Ja robie parowki w ciescie bo nie mam weny na nic innego. Gosia, w ciąży dopiero zauważyłam dusznosci kolatania itp, wyszła na echo niedomykalnosc zastawki trojdzielnej

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    Dokladnie, mi wychodzi za każdym usg inaczej, raz była starsza półtorej tygodnia, później tylko dwa dni, a teraz znowu ponad tydzień. Laski co macie na obiad? Ja robie parowki w ciescie bo nie mam weny na nic innego. Gosia, w ciąży dopiero zauważyłam dusznosci kolatania itp, wyszła na echo niedomykalnosc zastawki trojdzielnej

Żurek i przymierzam się do naleśników :)

1usai09khne0c7t3.png
  • Gośśś Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu dziekuje :) heh nawet nie mow mi o tym lezeniu, bo mnie juz tez wszystkie kosci bola i doslownie mnie nosi :/ ale masz racje te 2tyg plackiem w szpitalu byly duzo gorsze :/ :P ja to chociaz na siku moglam wtedy isc :D (ale udogodnienie hehe :P ) najbardziej to mi szkoda mojego M. bo teraz on wszystko musi robic, prace tez ma ciezka i jeszcze w domu wszystko na jego glowie... :/ ale trudno do marca jakos da rade, bo synus najwazniejszy teraz :)

Domi, Kasia to ja juz teraz nie wiem, ja jak powiedzialam o tym to mi powiedziala ze tak nie powinno byc :/ heh co lekarz to inna opinia :/

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Och czemu ja nie potrafię być niemiła :D I tak prosto z mostu dowalić "a weź się odpi...". Na swoją mamę nie jest problemem nakrzyczeć ale już na nie swoją bardziej.
    Z bardziej przyjemnych rzeczy, udało mi się kupić misie i właśnie wtrząchnęłam 2 paczki :D
    A.Kasiu, mogę Cię prosić o wrzucenie zdjęć nt. liczenia ruchów do listy na pierwszej stronie? (jak się uda).

l22ncwa15v2ncszo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:

Zupę jarzynową i na drugie dla męża pieczoną ćwiartkę kurczaka z ziemniakami i buraczkami :) Za to jutro będą jajka sadzone, rano wpadnie koleżanka ze studiów bo będzie przejazdem i nie będzie mi się chciało później kombinować :P

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam ostatnio z moją prowadzącą o CC pod tym kątem, że za wszelką cenę chciałabym tego uniknąć. I ona powiedziała mi, że całkiem niedawno wyszło jakieś nowe rozporządzenie odnośnie CC. Chodzi o to, że w PL jest za dużo CC i chcąc to wyeliminować wprowadzili wiele zaostrzeń. Powiedziała, że np. do tej pory kobiety z problemami wzrokowymi bez problemu kierowano na CC, a teraz ginekolog powinien w trakcie ciąży wysłać na korektę czy inne zabiegi okulistyczne, aby wyleczyć to przez porodem i aby mogła rodzić SN.

Co więcej - tak jak piszecie do tej pory CC były robione ok 38tc. Teraz podobno są robione w TP lub 2-4 dni wcześniej, z tego względu, że dla takiego maluszka każdy dzień w brzuszku matki jest na wagę złota, a dzieciaczki urodzone w 38tc zawsze miały jakieś "ubytki". Jako przykład podała tutaj podatność na choroby itp. Jest to poparte badaniami naukowymi.

W sumie coś w tym jest, bo moja kuzynka rodziła we wrześniu przez CC. Termin miała na 28.09, a CC zrobili jej 24.09.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 12:53

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośśś wrote:
    Kasiu dziekuje :) heh nawet nie mow mi o tym lezeniu, bo mnie juz tez wszystkie kosci bola i doslownie mnie nosi :/ ale masz racje te 2tyg plackiem w szpitalu byly duzo gorsze :/ :P ja to chociaz na siku moglam wtedy isc :D (ale udogodnienie hehe :P ) najbardziej to mi szkoda mojego M. bo teraz on wszystko musi robic, prace tez ma ciezka i jeszcze w domu wszystko na jego glowie... :/ ale trudno do marca jakos da rade, bo synus najwazniejszy teraz :)

Domi, Kasia to ja juz teraz nie wiem, ja jak powiedzialam o tym to mi powiedziala ze tak nie powinno byc :/ heh co lekarz to inna opinia :/

Idź na wszelki wypadek na to ekg. Mam nadzieję, że to nic poważnego ale jednak lepiej sprawdzić bo wiesz jak jest.

edyś - zobaczę co da się zrobić :)

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj robię tortille z mięsem z indyka :) a na deser kupiłam monte :D

dqprwn15leplej5m.png
  • Gośśś Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to my z wczoraj :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 14:28

A.Kasia, edyś, Karolina@, d'nusia, Vincent, Martita88, Mania1718, Kaarolina, Love_life, aleksandrazz, kateee, RudyTygrysek, TaRRa, Madzialena90, Izoleccc, Renka88, Kate84, Kasia24 lubią tę wiadomość

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
‹‹ 1138 1139 1140 1141 1142 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ