X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • ryjkek Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale u mnie piękne słoneczko wyszło. :D

Co do informacji o uznaniu ojcostwa to nawet nie wiedziałam, że tak trzeba zrobić. Chyba muszę się tym zainteresować.

Co do obiadu to dupa blada. Chciałam zrobić zupkę, rano wyjęłam mięso, otwieram, a tu okazuję się, że już się zepsuło :( A narzeczony kupił je wczoraj wieczorem. Musiało być nieświeże :( No i z obiadu nici.

Syn Stasiu ur 02.03.2016
    zrz6wn1558wbfsvl.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie po wizycie :) Cytologia i posiew z pochwy pobrany..
    Mały waży już 519gram :D zmierzyła mi szyjkę i wiecie co aż mi szczęka opadła prawie 5cm :D. Oczywiście dostałam skierowanie na glukozę,ale mam ją wykonać w grudniu :)
    Pytałam się o cesarkę i jest promyk nadzieji na naturalny poród..ale,wiadomo zawsze musi być jakieś ale.. no więc to będzie zależało od grubości blizny, sprawdzają ją pod koniec ciąży, jeżeli zacznie skakać mi ciśnienie mogę zapomnieć o porodzie naturalnym i jeszcze zależy co powie kardiolog..Cieszę się,że mogę chociaż żyć nadzieją,że może tym razem się uda :D
    Dzisiejszy dzień jest moim szczęśliwym dniem :D i mamy pozwolenie na serduszkowanie bez ograniczeń :P

A.Kasia, ryjkek, Andriel, d'nusia, Kate84, perła ziemi, RudyTygrysek, Kokaina, domiii, kateee, Madzialena90, Gośśś, Love_life, edyś, Karolina@, Karka, ksanka, Kajola, Hannia123, Martita88, Mania1718 lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośśś super wiadomości!Bardzo się cieszę,że szyjka się wydłużyła i ładnie się trzyma. Trzymam kciuki za wyniki posiewu! Ja tak mam czasem , jak się jakoś źle ułoże czy coś , ciężko mi złapać oddech ale po chwili się normuje

Vira Moja mała cały czas ,na każdym usg wychodzi o 1 tydzień starsza .A właśnie Urbaniak mi mówił,że dopiero po 28 tc ma to znaczenie bo wtedy widać czy dzieci nadal idą szybciej czy zodstają w normalnym tempie rozwoju :)

Ja oczywiście bezsenna nocka ,ale 1 raz miałam taki ból jak na miesiączke, nie wiem czy to te skurcze czy co. Mała jak zwykle buszowała cały czas.
    Dziewczyny a ja mam pytanie , bo wszędzie piszą by leżeć i spać najlepiej na lewym roku gdy tylko tak się kładę mała kopie jak szalona, no dosłownie cały czas dopóki nie zmienię pozycji....!Wg mnie jej nie lubi,albo ja tam gniotę czy coś? Na prawym boku jest podobnie kopię choć mniej, najspokojniejsza jest gdy leżę na plecach wtedy rusza się tak w normie swojej bym powiedziała .Więc co ja mam teraz zrobić skoro na plecach nie powinno się leżeć ani spać?

Edyś u mnie ani mama ani teściowa się nie wtrącają ,ale wcale nie jestem szczęśliwa ,że po porodzie wyprowadzam się na drugi koniec Polski(z Poznania do Gdańska) i będę daleko od swojej rodziny i koleżanek gdzie wiem ,że zawsze ktoś by pomógł ,został z dzieckiem czy coś :( w GDA nie znam nikogo...

Robaczek89 super ,że u Was wszystko tak dobrze :) i odzywaj się czasem ,nie ma powodów ,żeby Tobie było głupio przez dłuższe milczenie :)

perła ziemi Perła ziemi, to dobre wieści cieszę się i wszystkiego dobrego .Mała pięknie rośnie :)

Renka pewnie korzystaj jak się oferują!

Domiii z ciekawości dzwoniłaś do ZUS z tym PUE? Tak jak Dziewczyny radzą najlepiej iść już teraz do USC i zrobić uznanie dziecka poczętego, wtedy nazwisko b ędzie już ojca. A na poród to nie sądzę,żeby robili problemy my z M też nie jesteśmy małżeństwem i nawet nie biorę pod uwagę ,że go nie wpuszczą ! W niektórych USC chcą zaświadczenie o wieku ciąży(który tc)(Poznań) a w niekótrych wystarcza karta ciąży(Gdańsk) :)

Ja na obiad mam schab pieczony z wczoraj z ziemniakami, surówką i warzywa na parze :D

Karolina bardzo się cieszę ,że wizyta taka udana ,jaka piękna szyjka! :) Może akurat uda sie z tym porodem SN będę trzymać kciuki :)

I mój brzuszek :)

b01ebd84f0aebf30med.jpg

8956f980821bb66dmed.jpg

e94bebf3f6e780f8med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 14:51

perła ziemi, Andriel, RudyTygrysek, domiii, A.Kasia, Kokaina, Madzialena90, d'nusia, wiewiórka17, Gośśś, Vincent, Falon, Renka88, Kaarolina, TaRRa, kateee, baassiia, edyś, Karolina@, Est, Kasia24, Karka, ksanka, Kajola, Hannia123, Martita88, Mania1718, She86, Lilou1984, Tunia.a, krówka_muffka lubią tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • Andriel Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate84 - Piękny brzusio a mamuśka jaka zgrabna! :)

qb3c9vvjxduoi7gs.png
  • Kokaina Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

ja już po spacerku 4km, oczywiście złapał mnie najgorszy grad z deszczem i cała przemokłam :/ Teraz się grzeję przy kawce zbożowej :)

Na szkolenia rodzenia mega dużo osób, nie wiem czy u Was też tyle jest. W mojej grupie jest chyba ze 20 mamuś + osoba towarzysząca to wychodzi ok 40 osób. Normalnie oczopląsu dostałam :]

To co pierwsze rzuciło mi się w oczy to zaniedbane kobiety, niestety.... Sporo jakby niezadbanych ciężarówek, 0 makijażu itd

A same zajęcia stricte organizacyjne, będą trwały do 22.12 2x w tygodniu.
    Położna bardzo sympatyczna i i szpital na pierwszy rzut oka robi dobre wrażenie.

No i witam się w 26 tygodniu !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 15:01

A.Kasia, d'nusia, Love_life, Kate84, Karolina@, Kasia24, ksanka, Kajola, Hannia123, Martita88, Mania1718, She86 lubią tę wiadomość

Synek 2016 r. ♥️
    Synek 2020 r. 💚

• Dorka87 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej melduję się po polowkowym :-) wszystko dobrze, zdrowe dziecię :-) ale niestety strasznie wstydliwe- noga na nogę zarzucona i za bardzo nie chcialo się pokazać co tam się kryje :-) Pan doktor powiedział że chyba dziewczyna ale nie daje pewności :-)

ryjkek, Andriel, domiii, Kokaina, Madzialena90, A.Kasia, d'nusia, Kate84, kateee, Falon, edyś, Karolina@, Kasia24, Izoleccc, Karka, ksanka, Kajola, muminka83, Hannia123, Martita88, Mania1718, She86, Lilou1984, krówka_muffka lubią tę wiadomość

• domiii Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a czy to zaświadczenie o ojcostwie to w dowolnym urzędzie stanu cywilnego możemy załatwić?

d69c2n0azl70dnw1.png
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochane zaszalałam jak wróciłam do domku.. także zapraszam :P

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/435e650ce0f7.jpg

Kokaina, A.Kasia, Andriel, d'nusia, Falon, domiii, Gośśś, Kate84, kateee, perła ziemi, edyś, Karolina@, Kasia24, Karka, muminka83, Hannia123, Martita88, Mania1718, alinalii, She86, krówka_muffka lubią tę wiadomość

• Kokaina Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena90 wrote:
    kochane zaszalałam jak wróciłam do domku.. także zapraszam :P

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/435e650ce0f7.jpg

Kusisz, kusisz <3
    Ja wczoraj na kolacje wciąnęłam deser czkoladowy i kawałek napoleonki więc słodkiego mam dość :)

Synek 2016 r. ♥️
    Synek 2020 r. 💚

• skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    Kochane moje, mam do Was ważne pytanie:
    jak to jest kiedy się żyje w związku partnerskim, a nie małżeńskim - czy mój P będzie normalnie mógł wejść ze mną na porodówkę jako mój partner i ojciec dziecka, a nie obca osoba? czy jak to formalnie wygląda?

no i rozumiem, ze w tej sytuacji ja muszę obowiązkowo być przy zgłaszaniu dziecka do urzędu stanu cywilnego i potwierdzeniu, że to jest ojciec mojego dziecka, mimo że nie mąż?

Z tego co wiem to nie bedac malzenstwem juz teraz, przed narodzinami dziecka mozecie udac sie do urzedu i zglosic partnera jako ojca. Niewiem dokladnie jak to sie odbywa, ale sa na to przepisy. I robi sie to po to wlasnie zeby po porodzie nie bylo problemu o jakim piszesz. Kolega z pracy meza robil cos takiego. Poszukaj moze w necie albo po prostu podejdz do urzedu to pewnie sie dowiesz co i jak.

domiii, muminka83 lubią tę wiadomość

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • kamka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć babeczki nasza księżniczka nadal pozostaje księżniczką ma już ok 750g... dr sie śmiał że ma jeszcze minimum 10 tygodni wytrwać w brzuszku bo jak nie to sobie pogadają inaczej heh...

d'nusia, Kokaina, Gośśś, Madzialena90, ryjkek, Kate84, Andriel, domiii, edyś, Karolina@, A.Kasia, perła ziemi, Izoleccc, Karka, Kajola, Hannia123, Martita88, Mania1718, She86 lubią tę wiadomość

wg USG +2 dni
    ba2a000b163c3cb7173d75c7702b7262.png
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko! Dziewczyny ja zwariuję z tymi Waszymi słodyczami :D

Mania1718 lubi tę wiadomość

• Love_life Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate Ty lasko! Wyglądasz super!

Kate84 lubi tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]16ud43r84e2w0zoo.png[/link]

2.02.15 7 tc mój aniołek :*
  • Love_life Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dziewczyny Waszych udanych wizyt!

Kaarolina, Dorka87 lubią tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]16ud43r84e2w0zoo.png[/link]

2.02.15 7 tc mój aniołek :*
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d'nusia wrote:
    O matko! Dziewczyny ja zwariuję z tymi Waszymi słodyczami :D

kochana musiałam :) dzisiaj mój mąż wraca z delegacji, trzeba go rozpieścić :D

d'nusia, Love_life lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina, Dorka87 - świetnie, że wizyty udane :) Dorka, a to łobuziak mały ;) Może na następnej wizycie się uda podejrzeć :)

Kate84 - ulala, widać że ćwiczysz bo figura pierwsza klasa :) Z tym leżeniem to bez przesady, czytałam, że organizm nie pozwoli Ci leżeć w pozycji zagrażającej Tobie czy dziecku bo po prostu będzie Ci niekomfortowo. Może mała jest poprzecznie ułożona i faktycznie jej nie wygodnie. Spróbuj się tak na rogalu oprzeć, żeby leżeć wpół na plecach a wpół na boku. Ja tak sypiam bo mi najwygodniej w takiej pozycji i młodemu chyba też, a przynajmniej nie protestuje ;)

Kokaina - gratuluję 26 tygodnia :D Ja zaczynam jutro, ale wolałabym już 30ty :D

Madzialena90 - a spadaj z tymi słodkościami ;) To ja się dzielnie oparłam uśmiechającym się do mnie rano w sklepie ptysiom a Ty mi tu z takimi zdjęciami wyjeżdżasz :D

Jak to jest, że jak mogłam coś słodkiego czasem zjeść to nie miałam ochoty a na hasło doktorka "ograniczyć jedzenie" jakiś gnom nienażarty się we mnie obudził???

Kate84, Madzialena90, Izoleccc, Kaarolina, Andriel, Martita88, Kokaina lubią tę wiadomość

• Kate84 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka super,że wszystko dobrze i faktycznie długo Wam to dziecie ukrywa swoją płeć :)

Domiii obojetnie chyba bo ja jestem z Poznania a mogłam iść w Gdańsku. Najlepiej zadzwoń zapytaj , ja dzwoniłam do różnych.

Madzialena jak możesz .... i jak tu przy Was nie jeść słodyczy :P

Andriel, Lofe Live, A.Kasia dziękuję :)

Kokaina to u nas 6-7 par maks.

Kamka ile waży już ta Wasza księżniczka :) My mamy we wtorek wizytę i już się zastanawiam ile mała będzie ważyć :D

A.Kasia to mnie trochę uspokoiłaś z tym leżeniem. A co do słodkiego to ja nie wiem co to sie dzieje ,ale co dzień muszę coś zaliczyć ,a normalnie nie przepadam za słodkim , przed ciążą to bardzo rzadko hmmm :)

Z racji zdjęć brzuszkowych było też mierzenie brzuszka i doszedł nam 1 cm więc mamy 87 cm , a waga nadal 3,5 kg na plusie haha a ja się czuję jak by conajmiej z 6 wiecej było jak patrze na brzusio :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 15:28

domiii, A.Kasia, Dorka87, Andriel, Love_life, Kokaina lubią tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate84 wrote:

Domiii z ciekawości dzwoniłaś do ZUS z tym PUE? Tak jak Dziewczyny radzą najlepiej iść już teraz do USC i zrobić uznanie dziecka poczętego, wtedy nazwisko b ędzie już ojca. A na poród to nie sądzę,żeby robili problemy my z M też nie jesteśmy małżeństwem i nawet nie biorę pod uwagę ,że go nie wpuszczą ! W niektórych USC chcą zaświadczenie o wieku ciąży(który tc)(Poznań) a w niekótrych wystarcza karta ciąży(Gdańsk) :)

Kochana, tak, dzwoniłam rano do ZUSu, w szoku byłam, że takie miłe Panie tam pracują :D
    nie wiem co Pani zrobiła, ale uruchomiłam mi jakoś telefonicznie wszystko i już widzę te panele co Wy :)
    nawet widzę wprowadzone pierwsze 2 zwolnienia, ale w zasiłkach mam "brak elementów do wyświetlenia"... więc chyba muszę czekać po prostu?
    oni teraz są w fazie wysyłania pism i czekania na wyjaśnienia, więc może dlatego? rozumiem, że na tym portalu nie widzę na jakim etapie jest to postępowanie?

d69c2n0azl70dnw1.png
  • kamka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do wagi to w ciągu miesiaca przyszedł mi kilogram...

wg USG +2 dni
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • kamka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do wagi to w ciągu miesiaca przyszedł mi kilogram...

Love_life lubi tę wiadomość

wg USG +2 dni
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
‹‹ 1140 1141 1142 1143 1144 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ