X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • noelka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a to co piszecie o prowadzeniu działalności, to masakra jakaś i ogromna niesprawiedliwość :/ a potem się dziwią, że nie ma małych przedsiębiorstw... nie wiem jak ZUS to liczy, zawsze mi się wydawało, że jak się odprowadza te wyższe składki, to potem automatycznie zasiłek też można mieć dość wysoki?

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak było do tej pory - jeśli opłacałaś bardzo wysokie składki przez min 3 miesiące to późnien dostawałaś zasiłek macierzynski w dużych kwotach (nawet do 6 tyś) ale było bardzo dużo nadużyć i wyłudzeń i to ukrucili. Teraz po zmianie ustawy żeby dostać te 6 tyś trzeba oblacac najwyższą skladke (ok. 3000 zl) przez rok, jeśli oplacasz krócej to zasiłek obliczany jest proporcjonalnie wg wzoru ;)

dqprwn15leplej5m.png
  • noelka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, dzięki :)

• noelka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe, do kiedy trzeba będzie ten wniosek złożyć..
    A jeszcze mam pytanie, właściwie chcę się tylko upewnić - ojciec dziecka może normalnie wykorzystać te 2 tygodnie urlopu ojcowskiego, jeśli matka pobiera ten 1000 zł? Konkretnie chodzi mi o ten fragment: "Świadczenie rodzicielskie nie będzie przysługiwało, jeżeli co najmniej jeden z rodziców dziecka otrzymują zasiłek macierzyński lub uposażenie za okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego, okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego, okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, okres dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego okres urlopu rodzicielskiego."

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamka wrote:
    mój mi zrobił usg dowcipne po czym zaprosił na samolot i od tej pory ma zaznaczoną długość szyjki (długość palca) i nie kombinuje za każdym razem usg bo mówi że jego palec długości nie zmienia więc nie ma czym sie stresować a szyjka jest tak zamknięta że badanie wręcz boli bo ciężko mu włożyć głowice...

Kamka to co napisałaś brzmi jakby Ci się wydawało, że lekarz wkłada głowicę od USG do szyjki. On ją wkłada do pochwy - do szyjki nie da się nic włożyć jesli est zamknieta. Chyba, że źle zrozumiałam Twój post

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 12:02

Est lubi tę wiadomość

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noelka wrote:
    A jeszcze mam pytanie, właściwie chcę się tylko upewnić - ojciec dziecka może normalnie wykorzystać te 2 tygodnie urlopu ojcowskiego, jeśli matka pobiera ten 1000 zł? Konkretnie chodzi mi o ten fragment: "Świadczenie rodzicielskie nie będzie przysługiwało, jeżeli co najmniej jeden z rodziców dziecka otrzymują zasiłek macierzyński lub uposażenie za okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego, okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego, okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, okres dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego okres urlopu rodzicielskiego."

No wlaśnie wydzje mi sie że za okres tych dwóch tygodniu ojcowskiego ten tysiąc nie przysługuje bo ojcowski jest na prawach zasiłku macierzyńskiego ale to już do ustalenia bo nie jestem pewna :/

A wniosek jak najszybciej po urodzeniu - pewnie do 14 dni od porodu bo późnien nie wyrównaja kwoty...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 12:04

dqprwn15leplej5m.png
  • kamka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba żle zrozumiałaś...poprostu dla mnie każde wewnętrzne badanie jest bolesne więc gin sie ogranicza do niezbędnego minimum żeby jaknajdelikatniej mnie zbadać a stwierdził że gdyby cokolwiek sie działo to napewno byśmy usg robili nie patrząc na nic...

wg USG +2 dni
    ba2a000b163c3cb7173d75c7702b7262.png
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • noelka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech, tego się obawiałam :/ to ciekawe, czy po prostu zmniejszą o te 2 tygodnie tą kwotę czy już w ogóle nie będzie przysługiwać? Bez sensu trochę...

To w sumie jak to w praktyce ma wyglądać - 2 tygodnie po porodzie będę leciała z noworodkiem do urzędu? :D nie no, żartuję, mąż weźmie zwykłe wolne najwyżej, ale smuci mnie ten brak 2 tygodni ojcowskiego :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 12:06

• alinalii Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny co do ZUS i macierzyńskiego na własnej działalnosci godpodarczej , wypowiem się , tylko dajcie mi kilka dni jeszcze, gdyz nie chce zapesac;)

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Albuera super ,że skurcze udało się wyciszyć i ,że wszystko z Wami dobrze. Trzymam kciuki ,żeby już teraz było tylko spokojnie.

Aleksandrazzz dacie radę wytrzymać te 3 tygodnia minimum,ale na pewno jeszcze dłużej!Trzymam kciuki i dobrze ,że jesteś w szpitalu. Fajnie ,ze lekarz upomniał się o usg!

Alinalii super zakupy,bardzo dużo i konkretne :)

Shaja dobrze ,że nic złego się nie dzieje,ale nie dziwie się ,że po swoich przejściach się boisz i na wszystko patrzysz z uwagą , tak samo nie dziwię się,że po tym wszystkim nie lubisz rozstawać się z córcią .ALe tym razem będzie inaczej i doczekacie min do 37 tc!kciuki zaciśnietę!

Wszystkich chorym Mamuśką życzę dużo dużo zdrówka!Niech Wam szybko odpuści!

shaja88 lubi tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noelka wrote:

Dwa tygodnie - pomimo tych 1000 zł miesięcznie może. To jest ukłon w stronę ojców i ma określony czas.

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita88 wrote:
    No wlaśnie wydzje mi sie że za okres tych dwóch tygodniu ojcowskiego ten tysiąc nie przysługuje bo ojcowski jest na prawach zasiłku macierzyńskiego ale to już do ustalenia bo nie jestem pewna :/

A wniosek jak najszybciej po urodzeniu - pewnie do 14 dni od porodu bo późnien nie wyrównaja kwoty...

Kochana to nie ma nic z sobą wspólnego bo przecież matki które biorą macierzyński musiałyby stracić do tego prawo a tak nie jest. Urlop 14 dni ojcowski został dany po to by ojciec dziecka też uczestniczył w pierwszych chwilach z dzieckiem i jest dodawany niejako do wymiaru urlopowego jednorazowo więc jeśli 2 tygodnie miały by znaczenie w tym momencie ustawa nie ma sensu.

Edit i za ten urlop płaci tak naprawdę pracodawca a nie Państwo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 12:13

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• noelka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jesteś pewna?
    W sumie mamy jeszcze trochę czasu, więc wszystko się pewnie wyjaśni. Ale wiecie jak to jest w urzędach - jedna pani powie tak, a druga inaczej ;P

• kamka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noelka wrote:
    Ech, tego się obawiałam :/ to ciekawe, czy po prostu zmniejszą o te 2 tygodnie tą kwotę czy już w ogóle nie będzie przysługiwać? Bez sensu trochę...

To w sumie jak to w praktyce ma wyglądać - 2 tygodnie po porodzie będę leciała z noworodkiem do urzędu? :D nie no, żartuję, mąż weźmie zwykłe wolne najwyżej, ale smuci mnie ten brak 2 tygodni ojcowskiego :(
    mój w tym roku ma jeszcze 3 tyg i nie bedzie ich wykorzystywał tylko po porodzie odbierze...

wg USG +2 dni
    ba2a000b163c3cb7173d75c7702b7262.png
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noelka wrote:
    Ale jesteś pewna?
    W sumie mamy jeszcze trochę czasu, więc wszystko się pewnie wyjaśni. Ale wiecie jak to jest w urzędach - jedna pani powie tak, a druga inaczej ;P

Tego to akurat jestem pewna. :-* Przepis jest przepisem.
    Matka nie ma prawa do macierzyńskiego 1000 zł od Państwa w momencie jak np. nie opiekuje się dzieckiem a pełne prawa nad noworodkiem ma Ojciec i to on idzie wtedy z mocy prawa na "macierzyński" roczny bądź kiedy kobieta jest ubezwłasnowolniona to wtedy opiekun jej dziecka jeśli pracuje otrzyma macierzyński lub te 1000 zł jeśli bezrobotny ale ona sama nie może się ubiegać.
    To o czym piszecie to dwie różne sprawy.

noelka lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Kochana to nie ma nic z sobą wspólnego bo przecież matki które biorą macierzyński musiałyby stracić do tego prawo a tak nie jest. Urlop 14 dni ojcowski został dany po to by ojciec dziecka też uczestniczył w pierwszych chwilach z dzieckiem i jest dodawany niejako do wymiaru urlopowego jednorazowo więc jeśli 2 tygodnie miały by znaczenie w tym momencie ustawa nie ma sensu.

Edit i za ten urlop płaci tak naprawdę pracodawca a nie Państwo.

Za urlop ojcowski na pewno płaci zus (wiem bo setki razy wysyłała wnioski o ten urlop do zus) i na wniosku zawsze musiala być i formacja że ojciec nie pobierał innego zasilku na prawach zasilku macierzynskoego poza tym ojcowskim. Tego jestem pewna na 1000 % bo wiele wiele razy w pracy wysylalam takie wnioski i jak nie było tej informacji to zus prosił o uzupełnienie

muminka83 lubi tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po drugie te 2 tygodnie ojciec dziecka musi wykorzystać w terminie 12 miesięcy od chwili narodzin dziecka.
    A żeby dostać za każdy miesiąc te 1000 zł musisz do 3 msc złożyć wniosek od narodzin inaczej jak się spóźnisz i np po 5 miesiącach złożysz od narodzin to nie dostaniesz wyrównania. Więc byłoby to utrudnienie bo może ojciec chce wykorzystać ostatnie 2 tygodnie do rocznicy pierwszej narodzin. Tak wiec dziewczyny spokojnie.

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita88 wrote:
    Za urlop ojcowski na pewno płaci zus (wiem bo setki razy wysyłała wnioski o ten urlop do zus) i na wniosku zawsze musiala być i formacja że ojciec nie pobierał innego zasilku na prawach zasilku macierzynskoego poza tym ojcowskim. Tego jestem pewna na 1000 % bo wiele wiele razy w pracy wysylalam takie wnioski i jak nie było tej informacji to zus prosił o uzupełnienie

Tak więc jak wspomniałaś urlop ojcowski nie jest na zasadach zasiłku macierzyńskiego więc nie ma czym się martwić.
    Mój mąż ma jeszcze 11 dni urlopu i to właśnie jest na czas zaraz po porodzie a dodatkowo bierze 7 dni z nowego urlopu i myślę że wystarczy. Przy pierwszym dziecku Nie miał urlopu i dałam radę :P to i teraz dam bo nie mam wyjścia. <3

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Tak więc jak wspomniałaś urlop ojcowski nie jest na zasadach zasiłku macierzyńskiego więc nie ma czym się martwić.
    Mój mąż ma jeszcze 11 dni urlopu i to właśnie jest na czas zaraz po porodzie a dodatkowo bierze 7 dni z nowego urlopu i myślę że wystarczy. Przy pierwszym dziecku Nie miał urlopu i dałam radę :P to i teraz dam bo nie mam wyjścia. <3

Urlop ojcowski jest formą zasiłku macierzyńskiego

"Zasiłek macierzyński przez okres urlopu ojcowskiego przysługuje w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy życia." - źródło: e-inspektorat zus :)

dqprwn15leplej5m.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita88 wrote:
    Urlop ojcowski jest formą zasiłku macierzyńskiego

"Zasiłek macierzyński przez okres urlopu ojcowskiego przysługuje w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy życia." - źródło: e-inspektorat zus :)

ale jest określony czasowo i w tym przypadku 2 tygodnie nic nie daje w formie opieki nad dzieckiem a co za tym idzie przepis byłby absurdalny bo wrócilibyśmy do czasu komuny gdzie to nie obowiązywało a co za tym idzie pozbawiałoby ojca tej intymności nawet przez ten krótki czas a informacja że 2 tygodnie miałaby skutkować 2 tygodniami dla ojca nieotrzymaniem 1000 zł co miesiąc jest absurdalna.
    Można to łatwo ominąć biorąc urlop zwykły lub opiekę na matkę szczególnie tą po zabiegu operacyjnym ale przecież nie o to chodzi. I kolejne pytanie a co z tymi co przez rok będą dostawać 1000 zł a ojciec dziecka w 12 miesiącu życia dziecka pójdzie na te marne 14 dni to co będzie musiała zwrócić 12 tysięcy?? Według mojej oceny i tego co się dowiadywałam nie ma to na chwilę żadnego znaczenia. :-*

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

‹‹ 1244 1245 1246 1247 1248 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ