Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, a to co piszecie o prowadzeniu działalności, to masakra jakaś i ogromna niesprawiedliwość
a potem się dziwią, że nie ma małych przedsiębiorstw... nie wiem jak ZUS to liczy, zawsze mi się wydawało, że jak się odprowadza te wyższe składki, to potem automatycznie zasiłek też można mieć dość wysoki?
-
Tak było do tej pory - jeśli opłacałaś bardzo wysokie składki przez min 3 miesiące to późnien dostawałaś zasiłek macierzynski w dużych kwotach (nawet do 6 tyś) ale było bardzo dużo nadużyć i wyłudzeń i to ukrucili. Teraz po zmianie ustawy żeby dostać te 6 tyś trzeba oblacac najwyższą skladke (ok. 3000 zl) przez rok, jeśli oplacasz krócej to zasiłek obliczany jest proporcjonalnie wg wzoru
-
Ciekawe, do kiedy trzeba będzie ten wniosek złożyć..
A jeszcze mam pytanie, właściwie chcę się tylko upewnić - ojciec dziecka może normalnie wykorzystać te 2 tygodnie urlopu ojcowskiego, jeśli matka pobiera ten 1000 zł? Konkretnie chodzi mi o ten fragment: "Świadczenie rodzicielskie nie będzie przysługiwało, jeżeli co najmniej jeden z rodziców dziecka otrzymują zasiłek macierzyński lub uposażenie za okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego, okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego, okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, okres dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego okres urlopu rodzicielskiego." -
nick nieaktualnykamka wrote:mój mi zrobił usg dowcipne po czym zaprosił na samolot i od tej pory ma zaznaczoną długość szyjki (długość palca) i nie kombinuje za każdym razem usg bo mówi że jego palec długości nie zmienia więc nie ma czym sie stresować a szyjka jest tak zamknięta że badanie wręcz boli bo ciężko mu włożyć głowice...
Kamka to co napisałaś brzmi jakby Ci się wydawało, że lekarz wkłada głowicę od USG do szyjki. On ją wkłada do pochwy - do szyjki nie da się nic włożyć jesli est zamknieta. Chyba, że źle zrozumiałam Twój postWiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 12:02
Est lubi tę wiadomość
-
noelka wrote:Ciekawe, do kiedy trzeba będzie ten wniosek złożyć..
A jeszcze mam pytanie, właściwie chcę się tylko upewnić - ojciec dziecka może normalnie wykorzystać te 2 tygodnie urlopu ojcowskiego, jeśli matka pobiera ten 1000 zł? Konkretnie chodzi mi o ten fragment: "Świadczenie rodzicielskie nie będzie przysługiwało, jeżeli co najmniej jeden z rodziców dziecka otrzymują zasiłek macierzyński lub uposażenie za okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego, okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego, okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, okres dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego okres urlopu rodzicielskiego."
No wlaśnie wydzje mi sie że za okres tych dwóch tygodniu ojcowskiego ten tysiąc nie przysługuje bo ojcowski jest na prawach zasiłku macierzyńskiego ale to już do ustalenia bo nie jestem pewna
A wniosek jak najszybciej po urodzeniu - pewnie do 14 dni od porodu bo późnien nie wyrównaja kwoty...Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 12:04
-
chyba żle zrozumiałaś...poprostu dla mnie każde wewnętrzne badanie jest bolesne więc gin sie ogranicza do niezbędnego minimum żeby jaknajdelikatniej mnie zbadać a stwierdził że gdyby cokolwiek sie działo to napewno byśmy usg robili nie patrząc na nic...
-
Ech, tego się obawiałam
to ciekawe, czy po prostu zmniejszą o te 2 tygodnie tą kwotę czy już w ogóle nie będzie przysługiwać? Bez sensu trochę...
To w sumie jak to w praktyce ma wyglądać - 2 tygodnie po porodzie będę leciała z noworodkiem do urzędu?nie no, żartuję, mąż weźmie zwykłe wolne najwyżej, ale smuci mnie ten brak 2 tygodni ojcowskiego
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 12:06
-
dziewczyny co do ZUS i macierzyńskiego na własnej działalnosci godpodarczej , wypowiem się , tylko dajcie mi kilka dni jeszcze, gdyz nie chce zapesac;)
-
Albuera super ,że skurcze udało się wyciszyć i ,że wszystko z Wami dobrze. Trzymam kciuki ,żeby już teraz było tylko spokojnie.
Aleksandrazzz dacie radę wytrzymać te 3 tygodnia minimum,ale na pewno jeszcze dłużej!Trzymam kciuki i dobrze ,że jesteś w szpitalu. Fajnie ,ze lekarz upomniał się o usg!
Alinalii super zakupy,bardzo dużo i konkretne
Shaja dobrze ,że nic złego się nie dzieje,ale nie dziwie się ,że po swoich przejściach się boisz i na wszystko patrzysz z uwagą , tak samo nie dziwię się,że po tym wszystkim nie lubisz rozstawać się z córcią .ALe tym razem będzie inaczej i doczekacie min do 37 tc!kciuki zaciśnietę!
Wszystkich chorym Mamuśką życzę dużo dużo zdrówka!Niech Wam szybko odpuści!shaja88 lubi tę wiadomość
-
noelka wrote:Ciekawe, do kiedy trzeba będzie ten wniosek złożyć..
A jeszcze mam pytanie, właściwie chcę się tylko upewnić - ojciec dziecka może normalnie wykorzystać te 2 tygodnie urlopu ojcowskiego, jeśli matka pobiera ten 1000 zł? Konkretnie chodzi mi o ten fragment: "Świadczenie rodzicielskie nie będzie przysługiwało, jeżeli co najmniej jeden z rodziców dziecka otrzymują zasiłek macierzyński lub uposażenie za okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego, okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego, okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, okres dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego okres urlopu rodzicielskiego."
Dwa tygodnie - pomimo tych 1000 zł miesięcznie może. To jest ukłon w stronę ojców i ma określony czas. -
Martita88 wrote:No wlaśnie wydzje mi sie że za okres tych dwóch tygodniu ojcowskiego ten tysiąc nie przysługuje bo ojcowski jest na prawach zasiłku macierzyńskiego ale to już do ustalenia bo nie jestem pewna
A wniosek jak najszybciej po urodzeniu - pewnie do 14 dni od porodu bo późnien nie wyrównaja kwoty...
Kochana to nie ma nic z sobą wspólnego bo przecież matki które biorą macierzyński musiałyby stracić do tego prawo a tak nie jest. Urlop 14 dni ojcowski został dany po to by ojciec dziecka też uczestniczył w pierwszych chwilach z dzieckiem i jest dodawany niejako do wymiaru urlopowego jednorazowo więc jeśli 2 tygodnie miały by znaczenie w tym momencie ustawa nie ma sensu.
Edit i za ten urlop płaci tak naprawdę pracodawca a nie Państwo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 12:13
-
noelka wrote:Ech, tego się obawiałam
to ciekawe, czy po prostu zmniejszą o te 2 tygodnie tą kwotę czy już w ogóle nie będzie przysługiwać? Bez sensu trochę...
To w sumie jak to w praktyce ma wyglądać - 2 tygodnie po porodzie będę leciała z noworodkiem do urzędu?nie no, żartuję, mąż weźmie zwykłe wolne najwyżej, ale smuci mnie ten brak 2 tygodni ojcowskiego
-
noelka wrote:Ale jesteś pewna?
W sumie mamy jeszcze trochę czasu, więc wszystko się pewnie wyjaśni. Ale wiecie jak to jest w urzędach - jedna pani powie tak, a druga inaczej ;P
Tego to akurat jestem pewna. :-* Przepis jest przepisem.
Matka nie ma prawa do macierzyńskiego 1000 zł od Państwa w momencie jak np. nie opiekuje się dzieckiem a pełne prawa nad noworodkiem ma Ojciec i to on idzie wtedy z mocy prawa na "macierzyński" roczny bądź kiedy kobieta jest ubezwłasnowolniona to wtedy opiekun jej dziecka jeśli pracuje otrzyma macierzyński lub te 1000 zł jeśli bezrobotny ale ona sama nie może się ubiegać.
To o czym piszecie to dwie różne sprawy.noelka lubi tę wiadomość
-
muminka83 wrote:Kochana to nie ma nic z sobą wspólnego bo przecież matki które biorą macierzyński musiałyby stracić do tego prawo a tak nie jest. Urlop 14 dni ojcowski został dany po to by ojciec dziecka też uczestniczył w pierwszych chwilach z dzieckiem i jest dodawany niejako do wymiaru urlopowego jednorazowo więc jeśli 2 tygodnie miały by znaczenie w tym momencie ustawa nie ma sensu.
Edit i za ten urlop płaci tak naprawdę pracodawca a nie Państwo.
Za urlop ojcowski na pewno płaci zus (wiem bo setki razy wysyłała wnioski o ten urlop do zus) i na wniosku zawsze musiala być i formacja że ojciec nie pobierał innego zasilku na prawach zasilku macierzynskoego poza tym ojcowskim. Tego jestem pewna na 1000 % bo wiele wiele razy w pracy wysylalam takie wnioski i jak nie było tej informacji to zus prosił o uzupełnieniemuminka83 lubi tę wiadomość
-
Po drugie te 2 tygodnie ojciec dziecka musi wykorzystać w terminie 12 miesięcy od chwili narodzin dziecka.
A żeby dostać za każdy miesiąc te 1000 zł musisz do 3 msc złożyć wniosek od narodzin inaczej jak się spóźnisz i np po 5 miesiącach złożysz od narodzin to nie dostaniesz wyrównania. Więc byłoby to utrudnienie bo może ojciec chce wykorzystać ostatnie 2 tygodnie do rocznicy pierwszej narodzin. Tak wiec dziewczyny spokojnie.
-
Martita88 wrote:Za urlop ojcowski na pewno płaci zus (wiem bo setki razy wysyłała wnioski o ten urlop do zus) i na wniosku zawsze musiala być i formacja że ojciec nie pobierał innego zasilku na prawach zasilku macierzynskoego poza tym ojcowskim. Tego jestem pewna na 1000 % bo wiele wiele razy w pracy wysylalam takie wnioski i jak nie było tej informacji to zus prosił o uzupełnienie
Tak więc jak wspomniałaś urlop ojcowski nie jest na zasadach zasiłku macierzyńskiego więc nie ma czym się martwić.
Mój mąż ma jeszcze 11 dni urlopu i to właśnie jest na czas zaraz po porodzie a dodatkowo bierze 7 dni z nowego urlopu i myślę że wystarczy. Przy pierwszym dziecku Nie miał urlopu i dałam radęto i teraz dam bo nie mam wyjścia.
-
muminka83 wrote:Tak więc jak wspomniałaś urlop ojcowski nie jest na zasadach zasiłku macierzyńskiego więc nie ma czym się martwić.
Mój mąż ma jeszcze 11 dni urlopu i to właśnie jest na czas zaraz po porodzie a dodatkowo bierze 7 dni z nowego urlopu i myślę że wystarczy. Przy pierwszym dziecku Nie miał urlopu i dałam radęto i teraz dam bo nie mam wyjścia.
Urlop ojcowski jest formą zasiłku macierzyńskiego
"Zasiłek macierzyński przez okres urlopu ojcowskiego przysługuje w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy życia." - źródło: e-inspektorat zus -
Martita88 wrote:Urlop ojcowski jest formą zasiłku macierzyńskiego
"Zasiłek macierzyński przez okres urlopu ojcowskiego przysługuje w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy życia." - źródło: e-inspektorat zus
ale jest określony czasowo i w tym przypadku 2 tygodnie nic nie daje w formie opieki nad dzieckiem a co za tym idzie przepis byłby absurdalny bo wrócilibyśmy do czasu komuny gdzie to nie obowiązywało a co za tym idzie pozbawiałoby ojca tej intymności nawet przez ten krótki czas a informacja że 2 tygodnie miałaby skutkować 2 tygodniami dla ojca nieotrzymaniem 1000 zł co miesiąc jest absurdalna.
Można to łatwo ominąć biorąc urlop zwykły lub opiekę na matkę szczególnie tą po zabiegu operacyjnym ale przecież nie o to chodzi. I kolejne pytanie a co z tymi co przez rok będą dostawać 1000 zł a ojciec dziecka w 12 miesiącu życia dziecka pójdzie na te marne 14 dni to co będzie musiała zwrócić 12 tysięcy?? Według mojej oceny i tego co się dowiadywałam nie ma to na chwilę żadnego znaczenia. :-*