X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie dzisiaj mdli .... od samego rana... i taka śpiąca na zmianę.
    Jutro czeka mnie malowanie kuchni....aż się cieszę :P

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech a mój młody znowu głową w dół i napiera na pęcherz i szyjkę ;( Jeśli tak do porodu zostanie to nic tylko leżeć z dupcią w górze...

Plus dzisiejszego dnia jest taki, że hałaśliwa współlokatorka idzie do domu i chociaż będzie trochę spokoju :P

muminka83, Est, Nataszka2200, Kate84 lubią tę wiadomość

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dość luteiny, jak zwiększyli mi dawkę, wylatuje jeszcze bardziej płynna. Moja wspollokatorka ma mieć jutro cesarke w 36 tygodniu, leży z wysokim ciśnieniem i przestraszyli się bo w nocy przywieźli tez laske w wysokiej ciąży z takim dużym ciśnieniem i teraz ona jest na oit a dziecko w inkubatorze

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muminka każdy zasiłek macierzyński jest czasowy ;) myślę że można obejść przepis skladajac wniosek po zakończenih ojcowskiego ale tak jak mówie po nowym roku będa wytyczne i wtedy będxie wszystko jasne :)

dqprwn15leplej5m.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropo urlopu tatusia po porodzie. Pamiętajcie że oprócz tacierzyńskiego i okolicznościowego, jest jeszcze możliwość wzięcia 2 tygodni L4 z tytułu opieki nad żoną (zasiłek opiekuńczy). Pieniążki te wypłaca ZUS, nie pracodawca. Jeżeli chcemy wziąć takie zwolnienie (tzn. mąż), to przy wypisie ze szpitala należy się upomnieć, jeżeli lekarz nie zaproponuje.

P.S. Oczywiście dotyczy to relacji małżeńskich :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 13:31

alinalii, muminka83 lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Kajola Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co ze starym becikowym? Jednorazową zapomogą? Czy to znaczy, że skoro mam umowę o pracę i macierzyński taki, jaki sobie wypracowałam to nie dostanę nic więcej? Dobrze to rozumiem?

2r8rj44j7uotthq7.png
    Synek 2016r
    Aniołek 8 tc * 2018 r
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Ech a mój młody znowu głową w dół i napiera na pęcherz i szyjkę ;( Jeśli tak do porodu zostanie to nic tylko leżeć z dupcią w górze...

Plus dzisiejszego dnia jest taki, że hałaśliwa współlokatorka idzie do domu i chociaż będzie trochę spokoju :P

Gratuluję "pozbycia się" hałaśliwej współlokatorki :D

A co do położenia naszych pociech... oj moja wieczorami się układa w taki właśnie sposób i do rana tak... więc ciężkie mam ostatnimi czasy noce przez to :/

A.Kasia lubi tę wiadomość

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    Ja mam dość luteiny, jak zwiększyli mi dawkę, wylatuje jeszcze bardziej płynna. Moja wspollokatorka ma mieć jutro cesarke w 36 tygodniu, leży z wysokim ciśnieniem i przestraszyli się bo w nocy przywieźli tez laske w wysokiej ciąży z takim dużym ciśnieniem i teraz ona jest na oit a dziecko w inkubatorze

A ile masz tej luteiny? Ja 2x2 i mam przez nią tak wodniste upławy, że dziś rano się przestraszyłam, że mi wody odchodzą :\

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kofeinka wrote:
    Gratuluję "pozbycia się" hałaśliwej współlokatorki :D

A co do położenia naszych pociech... oj moja wieczorami się układa w taki właśnie sposób i do rana tak... więc ciężkie mam ostatnimi czasy noce przez to :/

Wczoraj poszłam na sposób i oddałam jej swoją książkę w nadziei, że się uciszy ;) Ale jak zadzwoniła do niej koleżanka to gadały w nieskończoność i tak głośno, jak moja przygłucha babcia ;\

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odpowiadam dziewczynom z twardniejącymi brzuchami

Przekazuję wieści z mojej dziesiejszej wizyty.

W sumie to lekarska nie powiedziała mi nic nowego. Tyle tylko, że przy twardnieniach sporadycznie brać no-spa. Twierdzi, że taka wystąjąca twarda kula, to dziecko. Nie zgadzam się z nią, gdyż oznaczałoby to, że moje dziecko wypycha się przez powłoki brzuszne od jakiegoś 15 tygodnia, a to z uwagi na jego gabaryty było niemożliwe.

Abstrahując od tego, czy to twardnienie macicy, czy też nie, najważniejsze jest że szyjka zamknięta i długa. W sumie aż do trzonu ujścia macicy (tak to ujęła lekarka) ponad 4 cm.

A mały facecik waży 879 gram. Jeszcze malutki.

Muszę się nadto wyżalić, że moja lekarka jednak ma USG 3D, aczkolwiek nie uznała za stosowne mnie do tej pory o tym poinformować. Dziś sama włączyła, ale małego nie dało się zobaczyć, gdyż zakrywał twarz rączkami :-(

Kate84 lubi tę wiadomość

• kofeinka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Wczoraj poszłam na sposób i oddałam jej swoją książkę w nadziei, że się uciszy ;) Ale jak zadzwoniła do niej koleżanka to gadały w nieskończoność i tak głośno, jak moja przygłucha babcia ;\

he he he no to miałaś wesoło :D posłuchałaś sobie historii jej życia i nie tylko pewnie ;)

wac4wpq.png

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajola wrote:
    A co ze starym becikowym? Jednorazową zapomogą? Czy to znaczy, że skoro mam umowę o pracę i macierzyński taki, jaki sobie wypracowałam to nie dostanę nic więcej? Dobrze to rozumiem?

Stare becikowe jest tak jak było

dqprwn15leplej5m.png
  • Kajola Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita88 wrote:
    Stare becikowe jest tak jak było

To mnie uspokoiłaś :-)

kofeinka lubi tę wiadomość

2r8rj44j7uotthq7.png
    Synek 2016r
    Aniołek 8 tc * 2018 r
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    Odpowiadam dziewczynom z twardniejącymi brzuchami

Przekazuję wieści z mojej dziesiejszej wizyty.

W sumie to lekarska nie powiedziała mi nic nowego. Tyle tylko, że przy twardnieniach sporadycznie brać no-spa. Twierdzi, że taka wystąjąca twarda kula, to dziecko. Nie zgadzam się z nią, gdyż oznaczałoby to, że moje dziecko wypycha się przez powłoki brzuszne od jakiegoś 15 tygodnia, a to z uwagi na jego gabaryty było niemożliwe.

Abstrahując od tego, czy to twardnienie macicy, czy też nie, najważniejsze jest że szyjka zamknięta i długa. W sumie aż do trzonu ujścia macicy (tak to ujęła lekarka) ponad 4 cm.

A mały facecik waży 879 gram. Jeszcze malutki.

Muszę się nadto wyżalić, że moja lekarka jednak ma USG 3D, aczkolwiek nie uznała za stosowne mnie do tej pory o tym poinformować. Dziś sama włączyła, ale małego nie dało się zobaczyć, gdyż zakrywał twarz rączkami :-(

To u mnie tak samo z szyjką przy twardniejącej macicy. Luteina pod językowo pomaga... ale moje zaparcia i zbierające się gazy potęgują twardnienia, więc muszę bardzo uważać na to co jem :/ ale zaparcia mimo diety i różnych specyfików nie chcą ustąpić, no ale nie dziwię się wcale, bo sporą dawkę żelaza muszę przyjmować.

A swoją drogą Twoja lekarka to niezły przekręt, że nic wcześniej Ci nie powiedziała o możliwości USG 3D u niej...

Wagą maleństwa się nie przejmuj, każde dziecko rośnie we własnym tempie :)

wac4wpq.png

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, mam tak samo, poszłam do pielęgniarek i mówiły ze przecież wczoraj wszystko było pozamykane, łożysko wysoko więc mam nie panikować zwłaszcza ze luteina tak wypływa.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kofeinka ja też mam problem z zaparciami, ale odkąd piję siemię lnanie jest lepiej, polecam może Ci pomoże.

28whyx8d41olhvnv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na zaparcia jedzcie dojrzałe kiwi, minimum 3 dziennie. Pomogły mi nawet tu w szpitalu jak się ze stresu zakorkowałam na amen.

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pff mi też gin mówił ze to dziecko i szyjka 4,5 a,po dwóch miesiącach mam leżeć do końca ciąży. I szyji nie mierzy się od trzonu, ale dlaczego nie wiem, coś mi tłumaczył tak lekarz który mi mierzył ją tydzień temu.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem i ja po wizycie :) wszystko w porządku :) szyjka zamknięta 4,2cm. Łożysko się podniosło z 6mm do 2,5 cm więc wszystko idzie w dobrym kierunku :) Co do stwierdzonego stopnia dojrzałości łożyska (na ostatniej wizycie lekarz wpisał II st), to lekarz mi powiedział, że nadal jest II stopnia ale wczesnego, ważniejsze są przepływy krwi pępowinowej które są w normie. Waga 675g, główka brzuszek i kość udowa co do dnia pokrywają się z temrinem OM. Co do wodnistych upławów to lekarz powiedział, że ilość wód płodowych jest w normie i wziernikując uważa że wydzielina wzorowa, ale dla pewności dał mi jakiś super czuły test do wykrywania wód płodowych, żebym sobie sprawdziła jak poczuję jeszcze raz takie cieknięcie. Stwierdzam, że mam wspaniałego lekarza!

Martita88, M+M+?, A.Kasia, Est, Madzialena90, Kajola, Lilou1984, Magda lena, Gośśś, muminka83, Renka88, Hannia123, Kate84, Mania1718, She86, perła ziemi, Mietka 30:), Karka, Kaarolina lubią tę wiadomość

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No trochę jestem rozczarowana jej postawą dzisiaj. A pomysleć, że zastanawiałam się, czy gdzieś się nie zapisać dodatkowo na USG 3D...

No ale teraz to już na żadnej wizycie nie odpuszczę!

Już teraz lekarkę męczę, aby za każdym razem robiła pomiar szyjki. Dziś zażyczyłam sobie także pomiaru malucha. Lekarka zapytała "To co będziemy go mierzyć na każdej wizycie?". Dziwna reakcja. Kurcze płaci się za te wizyty niemałe pieniądze, lekarze mają specjalistyczny sprzęt, to co za problem wszystko posprawdzać? Ja wiem, że my jesteśmy trochę takie wariatki, ale z drugiej strony skoro to ma nas uspokoić, to dlaczego nam nie iść na rękę. Tym bardziej, że np. taki pomiar przedłużył wizytę o jakieś 3 minuty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 13:59

Martita88 lubi tę wiadomość

‹‹ 1245 1246 1247 1248 1249 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ