X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.kasia, aleksandrazz ja też stosuję jeszcze luteinę 2x2 i też mam te wycieki :) a ponieważ jestem zagrożona porodem przedwczesnym to zapytałam moją ginekolożkę jak ja odróżnię jeśli te wody zaczną się sączyć a nie tak jak w filmach chlupną i ona na to powiedziała, że nie ma czegoś takiego jak sączenie (??? to skąd w szpitalach ciężarówki leżące z sączącymi się wodami??) tylko właśnie odejdą jak w filmach w większej ilości. dlatego jak tak po lutce mi cieknie to owszem troszkę się boję ale zaraz potem uspokajam.

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam nadzieję,że jak ta ustawa z macierzyńskim wejdzie już w życie od stycznia to będziemy mieć wszystko czarno na białym i nie będzie wątpliwości.Oby tak było.

Alinalii super zakupy dla malutkiej,takie konkretne;)

Ada89 na pewno wizyty prywatne wiążą się z większymi kosztami.Przeważnie są one co miesiąc w zależności od lekarza ok.100-150zł do tego dochodzą rożne badania,dużo zależy też od tego jak przebiega ciąża
    Musisz się zastanowić jak będzie dla Ciebie najlepiej.

Filip 28.03.2016 <3
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kofeinka, miele siemię lniane blenderem albo można kupić już zmielone, zalewam gorącą wodą tak 3/4 szklanki i wypijam. Na mnie najlepiej działa jak wypiję wieczorem, godzinę po ostatnim posiłku.

kofeinka lubi tę wiadomość

28whyx8d41olhvnv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pap86 wrote:
    A.kasia, aleksandrazz ja też stosuję jeszcze luteinę 2x2 i też mam te wycieki :) a ponieważ jestem zagrożona porodem przedwczesnym to zapytałam moją ginekolożkę jak ja odróżnię jeśli te wody zaczną się sączyć a nie tak jak w filmach chlupną i ona na to powiedziała, że nie ma czegoś takiego jak sączenie (??? to skąd w szpitalach ciężarówki leżące z sączącymi się wodami??) tylko właśnie odejdą jak w filmach w większej ilości. dlatego jak tak po lutce mi cieknie to owszem troszkę się boję ale zaraz potem uspokajam.

Niech nie gada bzdur bo mi się tak właśnie sączyły w poprzedniej ciąży przez 2 tygodnie ;) A najlepsze jest to, że i tak bym teraz nie rozpoznała, że się sączą... No chyba, że po tym iż wtedy cały czas coś wypływało a nie, że raz leciało raz nie.

• darra991 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skarby przepraszam ze tak wtrace z nienacka ale potrzebuje szybko rady. Mam pierwsze l4 na dwa tygodnie. Oczywiscie chce je przedluzac juz do konca ciazy ake nie w tym sek. Czy dajac pracodawcy l4dwutygodniowe to ono zostaje u niego czy i tak musi je oddac do zusu? Czy moze daje je do zusu dopiero kiedy bede na tym zwolnieniu juz ponad 30 dni?

eiktyx8dhbau82rw.png
    hchys65gdkixbzid.png
  • darra991 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo pierwszy miesiac placi mi pracodawca a drugi dopiero zus. Tylko kwestia tego czy w tym pierwszym miesiacu moje l4 jest u szefa czy tez musi wedrowac do zusu?

eiktyx8dhbau82rw.png
    hchys65gdkixbzid.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra nikomu się nie sączą wody!Kasia jak pisała kiedyś miała jeszcze odpadniecie czopa i pecherz plodowy w pochwie. Tak nawiasem mówiąc jestem głodna :-( Nie ma mi kto pójść do sklepu, a mi się juz wszystko skończyło.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada89 wrote:
    witajcie dziewczyny:) Ja u was w odwiedzinach, bo jestem dopiero na początku drogi i caly czas zasntanawiam się nad wyborem lekarza. Dlatego chciałam zapytać bardziej doswiadczonych koleżanek o opinie chodzenia do ginekologa prywatnie i nfz.
    Wizyta pewnie co miesiąc, ale jak to wygląda z badaniami/wynikami u ginekologa prywatnie. Co ile mniej wiecej trzeba powtarzać (i jakie? czy to duzy koszt?). Jak to jest z badaniami prenatalnymi? Wizyty są wtedy droższe niż normalnie? Na nfz są za darmo?
    Bardzo proszę was o jakies opinie. Plusy i minusy :)
    Chciałabym chodzić prywatnie, bo z tym lekarzem się lepiej dogaduje, ale boję się, że koszta mnie zjedzą. Pozdrawiam i dziękuje :)

Chodzę prywatnie. Jednak ta sama ginekolog przyjmuje w ramach NFZ. Większość badań laboratoryjnych wykonuję prywatnie bo nie chce mi się iść do przychodni :P. Badania prenatalne skierowanie dała mi w prywatnym gabinecie i miałam darmowe.
    Jestem zadowolona z opieki. Mam usg na każdej wizycie czy to prywatnej czy na NFZ. Lekarka odpowiada na pytania rzetelnie. :-*

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• anie93lica Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane :)
    Przychodzę do Was z dobrą wiadomością, ZDAŁAM DZISIAJ EGZAMIN NA PRAWKO :))

poza tym, w poniedziałek miałyśmy wizytę, mała waży 1200g i jest bardzo ruchliwa :) termin mamy na 20 lutego, ale pewnie się jeszcze pozmienia.
    lekarz nakazal mi kontrole cisnienia, bo za wysokie było.

Przepraszam, że tak rzadko się odzywam i interesuje :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 15:52

A.Kasia, Czarodziejka87, muminka83, Magda lena, Est, ksanka, olatychy, kateee, anitka19953, Renka88, Martita88, Lilou1984, Izoleccc, Hannia123, d'nusia, Kate84, RudyTygrysek, kofeinka, krówka_muffka, Mania1718, She86, Kajola, perła ziemi, Robaczek89, Mietka 30:), 26Asia, Karka lubią tę wiadomość

ug37zbmh9r9sv292.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darra - nie pomogę, musisz czekać na Martitte :\

ola - chętnie bym Ci oddała część mojego zaopatrzenia, tak tu karmią, że nie przejadam :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anie93lica wrote:
    Hej kochane :)
    Przychodzę do Was z dobrą wiadomością, ZDAŁAM DZISIAJ EGZAMIN NA PRAWKO :))

poza tym, w poniedziałek miałyśmy wizytę, mała waży 1200g i jest bardzo ruchliwa :)
    lekarz nakazal mi kontrole cisnienia, bo za wysokie było.

Gratulacje :)

anie93lica lubi tę wiadomość

• darra991 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia oki:* pozniej was nadrobie i sie odezwe,aktualnie mam male zamieszanie wiec do wieczorka Mamuski:*

eiktyx8dhbau82rw.png
    hchys65gdkixbzid.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada89 wrote:
    witajcie dziewczyny:) Ja u was w odwiedzinach, bo jestem dopiero na początku drogi i caly czas zasntanawiam się nad wyborem lekarza. Dlatego chciałam zapytać bardziej doswiadczonych koleżanek o opinie chodzenia do ginekologa prywatnie i nfz.
    Wizyta pewnie co miesiąc, ale jak to wygląda z badaniami/wynikami u ginekologa prywatnie. Co ile mniej wiecej trzeba powtarzać (i jakie? czy to duzy koszt?). Jak to jest z badaniami prenatalnymi? Wizyty są wtedy droższe niż normalnie? Na nfz są za darmo?
    Bardzo proszę was o jakies opinie. Plusy i minusy :)
    Chciałabym chodzić prywatnie, bo z tym lekarzem się lepiej dogaduje, ale boję się, że koszta mnie zjedzą. Pozdrawiam i dziękuje :)

Nic nie szkodzi, zebys chodzila do dwóch jednocześnie :-) Zaoszczędzisz chocby na badaniach a jest ich trochę :-)
    Ja mam wizyty co 3 tygodnie i na każdą wizytę muszę mieć aktualne wyniki morfologia+ mocz + co drugą wizytę tsh, i ciągle coś wychodzi po drodze, teraz np muszę jeszcze oznaczyc poziom magnezu.
    Badania prenatalne masz bezplatne tylko w dwoch sytuacjach: jeżeli masz więcej niz 35 lat lub jeżeli coś niepokojącego dzieje się z dzieckiem, albo też jeżeli jesteś obciazona genetycznie jakimis chorobami.
    Jeżeli nie, to placisz za te badania (Pappa) , u mnie to byl koszt 300 zl.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Est Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darra kazde zwolnienie wedruje do Zusu.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• edyś Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est wrote:
    Darra kazde zwolnienie wedruje do Zusu.
    Ale zanosisz je do pracodawcy,ktory ma obowiazek dostarczyc zwolnienie do zusu.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darra tylko zawsze proś o zaświadczenie o przyjęciu Twojego zwolnienia, chociażby data i podpis osoby przyjmującej na kserówce L4. Bo np mój pracodawca leciał sobie w kulki i zawsze się spóźniał z wysłaniem do zusu a ja miałam przez to same problemy :/

• kateee Przyjaciółka

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie w III trymestrze ❤️ Jak zwykle mało sie udzielam ale na bieżąco czytam i trzymam kciuki za każda osobno!

W poniedziałek była wizyta - Blanka rośnie, 1030g i z usg termin na 26luty wiec jest o 5dni większa :) łożysko sie podniosło, mimo twardnien na ktg skurczy nie ma wiec wszystko ok :) luteina zostaje 2x1 tylko mniejsza dawka bo 50g i wstępnie tak zostanie do 34 tygodnia. W poniedziałek sie wybieram na glukozę i zobaczymy czy z cukrem tez wszystko ok :)

Za tydzien jesteśmy umówieni na 3D zeby zobaczyć buźkę małej i jeśli sie uda to będzie cudny prezent dla dziadków na święta :)

Nawet nie wiecie jak juz bym chciała mieć córę obok siebie! Od kilku wariuje z niecierpliwości! :)

A.Kasia, Madzialena90, Czarodziejka87, Est, Lilou1984, d'nusia, Kate84, Vincent, krówka_muffka, Mania1718, She86, Kajola, perła ziemi, Mietka 30:), Karka lubią tę wiadomość

Noszę pod sercem największy skarb! <3

cb0a805a372ff89ba72b0150aea26301.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z L4 to nie jest jeszcze tak,ze lekarz wysyla tez kopie? Jak pisze zwolnienie to na dwoch blankietach mu sie pisze i jedno daje nam a drugie nie jest wysylane tez do zusu przez niego? Nie wiem, tak pytam :)

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Nataszka2200 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Ja juz po wizycie:) Aleks warzy 700g:D wszystko w porzadku szyjka zamknieta długggaaa i twarda:D ufff

A.Kasia, Renka88, Madzialena90, Czarodziejka87, Izoleccc, Hannia123, d'nusia, edyś, Kate84, krówka_muffka, Mania1718, She86, Kajola, perła ziemi, Mietka 30:), Karka lubią tę wiadomość

iv09piqvr5fpkazd.png
    Aleks ur.20.03.2016r godz 17:07 waga:3.272 i 55cm
    [link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n739hscix2y.png[/link]
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 16:54

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
‹‹ 1247 1248 1249 1250 1251 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ