Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
A.kasia, aleksandrazz ja też stosuję jeszcze luteinę 2x2 i też mam te wycieki
a ponieważ jestem zagrożona porodem przedwczesnym to zapytałam moją ginekolożkę jak ja odróżnię jeśli te wody zaczną się sączyć a nie tak jak w filmach chlupną i ona na to powiedziała, że nie ma czegoś takiego jak sączenie (??? to skąd w szpitalach ciężarówki leżące z sączącymi się wodami??) tylko właśnie odejdą jak w filmach w większej ilości. dlatego jak tak po lutce mi cieknie to owszem troszkę się boję ale zaraz potem uspokajam.
Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
Dziewczyny mam nadzieję,że jak ta ustawa z macierzyńskim wejdzie już w życie od stycznia to będziemy mieć wszystko czarno na białym i nie będzie wątpliwości.Oby tak było.
Alinalii super zakupy dla malutkiej,takie konkretne;)
Ada89 na pewno wizyty prywatne wiążą się z większymi kosztami.Przeważnie są one co miesiąc w zależności od lekarza ok.100-150zł do tego dochodzą rożne badania,dużo zależy też od tego jak przebiega ciąża
Musisz się zastanowić jak będzie dla Ciebie najlepiej.
Filip 28.03.2016
-
nick nieaktualnypap86 wrote:A.kasia, aleksandrazz ja też stosuję jeszcze luteinę 2x2 i też mam te wycieki
a ponieważ jestem zagrożona porodem przedwczesnym to zapytałam moją ginekolożkę jak ja odróżnię jeśli te wody zaczną się sączyć a nie tak jak w filmach chlupną i ona na to powiedziała, że nie ma czegoś takiego jak sączenie (??? to skąd w szpitalach ciężarówki leżące z sączącymi się wodami??) tylko właśnie odejdą jak w filmach w większej ilości. dlatego jak tak po lutce mi cieknie to owszem troszkę się boję ale zaraz potem uspokajam.
Niech nie gada bzdur bo mi się tak właśnie sączyły w poprzedniej ciąży przez 2 tygodnieA najlepsze jest to, że i tak bym teraz nie rozpoznała, że się sączą... No chyba, że po tym iż wtedy cały czas coś wypływało a nie, że raz leciało raz nie.
-
Skarby przepraszam ze tak wtrace z nienacka ale potrzebuje szybko rady. Mam pierwsze l4 na dwa tygodnie. Oczywiscie chce je przedluzac juz do konca ciazy ake nie w tym sek. Czy dajac pracodawcy l4dwutygodniowe to ono zostaje u niego czy i tak musi je oddac do zusu? Czy moze daje je do zusu dopiero kiedy bede na tym zwolnieniu juz ponad 30 dni?
-
Dobra nikomu się nie sączą wody!Kasia jak pisała kiedyś miała jeszcze odpadniecie czopa i pecherz plodowy w pochwie. Tak nawiasem mówiąc jestem głodna
Nie ma mi kto pójść do sklepu, a mi się juz wszystko skończyło.
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
ada89 wrote:witajcie dziewczyny:) Ja u was w odwiedzinach, bo jestem dopiero na początku drogi i caly czas zasntanawiam się nad wyborem lekarza. Dlatego chciałam zapytać bardziej doswiadczonych koleżanek o opinie chodzenia do ginekologa prywatnie i nfz.
Wizyta pewnie co miesiąc, ale jak to wygląda z badaniami/wynikami u ginekologa prywatnie. Co ile mniej wiecej trzeba powtarzać (i jakie? czy to duzy koszt?). Jak to jest z badaniami prenatalnymi? Wizyty są wtedy droższe niż normalnie? Na nfz są za darmo?
Bardzo proszę was o jakies opinie. Plusy i minusy
Chciałabym chodzić prywatnie, bo z tym lekarzem się lepiej dogaduje, ale boję się, że koszta mnie zjedzą. Pozdrawiam i dziękuje
Chodzę prywatnie. Jednak ta sama ginekolog przyjmuje w ramach NFZ. Większość badań laboratoryjnych wykonuję prywatnie bo nie chce mi się iść do przychodni. Badania prenatalne skierowanie dała mi w prywatnym gabinecie i miałam darmowe.
Jestem zadowolona z opieki. Mam usg na każdej wizycie czy to prywatnej czy na NFZ. Lekarka odpowiada na pytania rzetelnie. :-* -
Hej kochane
Przychodzę do Was z dobrą wiadomością, ZDAŁAM DZISIAJ EGZAMIN NA PRAWKO)
poza tym, w poniedziałek miałyśmy wizytę, mała waży 1200g i jest bardzo ruchliwatermin mamy na 20 lutego, ale pewnie się jeszcze pozmienia.
lekarz nakazal mi kontrole cisnienia, bo za wysokie było.
Przepraszam, że tak rzadko się odzywam i interesujeWiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 15:52
A.Kasia, Czarodziejka87, muminka83, Magda lena, Est, ksanka, olatychy, kateee, anitka19953, Renka88, Martita88, Lilou1984, Izoleccc, Hannia123, d'nusia, Kate84, RudyTygrysek, kofeinka, krówka_muffka, Mania1718, She86, Kajola, perła ziemi, Robaczek89, Mietka 30:), 26Asia, Karka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyanie93lica wrote:Hej kochane
Przychodzę do Was z dobrą wiadomością, ZDAŁAM DZISIAJ EGZAMIN NA PRAWKO)
poza tym, w poniedziałek miałyśmy wizytę, mała waży 1200g i jest bardzo ruchliwa
lekarz nakazal mi kontrole cisnienia, bo za wysokie było.
Gratulacjeanie93lica lubi tę wiadomość
-
ada89 wrote:witajcie dziewczyny:) Ja u was w odwiedzinach, bo jestem dopiero na początku drogi i caly czas zasntanawiam się nad wyborem lekarza. Dlatego chciałam zapytać bardziej doswiadczonych koleżanek o opinie chodzenia do ginekologa prywatnie i nfz.
Wizyta pewnie co miesiąc, ale jak to wygląda z badaniami/wynikami u ginekologa prywatnie. Co ile mniej wiecej trzeba powtarzać (i jakie? czy to duzy koszt?). Jak to jest z badaniami prenatalnymi? Wizyty są wtedy droższe niż normalnie? Na nfz są za darmo?
Bardzo proszę was o jakies opinie. Plusy i minusy
Chciałabym chodzić prywatnie, bo z tym lekarzem się lepiej dogaduje, ale boję się, że koszta mnie zjedzą. Pozdrawiam i dziękuje
Nic nie szkodzi, zebys chodzila do dwóch jednocześnieZaoszczędzisz chocby na badaniach a jest ich trochę
Ja mam wizyty co 3 tygodnie i na każdą wizytę muszę mieć aktualne wyniki morfologia+ mocz + co drugą wizytę tsh, i ciągle coś wychodzi po drodze, teraz np muszę jeszcze oznaczyc poziom magnezu.
Badania prenatalne masz bezplatne tylko w dwoch sytuacjach: jeżeli masz więcej niz 35 lat lub jeżeli coś niepokojącego dzieje się z dzieckiem, albo też jeżeli jesteś obciazona genetycznie jakimis chorobami.
Jeżeli nie, to placisz za te badania (Pappa) , u mnie to byl koszt 300 zl.
-
nick nieaktualnyDarra tylko zawsze proś o zaświadczenie o przyjęciu Twojego zwolnienia, chociażby data i podpis osoby przyjmującej na kserówce L4. Bo np mój pracodawca leciał sobie w kulki i zawsze się spóźniał z wysłaniem do zusu a ja miałam przez to same problemy
-
Witam sie w III trymestrze ❤️ Jak zwykle mało sie udzielam ale na bieżąco czytam i trzymam kciuki za każda osobno!
W poniedziałek była wizyta - Blanka rośnie, 1030g i z usg termin na 26luty wiec jest o 5dni większałożysko sie podniosło, mimo twardnien na ktg skurczy nie ma wiec wszystko ok
luteina zostaje 2x1 tylko mniejsza dawka bo 50g i wstępnie tak zostanie do 34 tygodnia. W poniedziałek sie wybieram na glukozę i zobaczymy czy z cukrem tez wszystko ok
Za tydzien jesteśmy umówieni na 3D zeby zobaczyć buźkę małej i jeśli sie uda to będzie cudny prezent dla dziadków na święta
Nawet nie wiecie jak juz bym chciała mieć córę obok siebie! Od kilku wariuje z niecierpliwości!A.Kasia, Madzialena90, Czarodziejka87, Est, Lilou1984, d'nusia, Kate84, Vincent, krówka_muffka, Mania1718, She86, Kajola, perła ziemi, Mietka 30:), Karka lubią tę wiadomość
-
A z L4 to nie jest jeszcze tak,ze lekarz wysyla tez kopie? Jak pisze zwolnienie to na dwoch blankietach mu sie pisze i jedno daje nam a drugie nie jest wysylane tez do zusu przez niego? Nie wiem, tak pytamSzymonek jest z nami od 11.09
3490gram, 57cm, 10pkt
-
Hej Ja juz po wizycie:) Aleks warzy 700g:D wszystko w porzadku szyjka zamknieta długggaaa i twarda:D ufff
A.Kasia, Renka88, Madzialena90, Czarodziejka87, Izoleccc, Hannia123, d'nusia, edyś, Kate84, krówka_muffka, Mania1718, She86, Kajola, perła ziemi, Mietka 30:), Karka lubią tę wiadomość