X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.kasia, aleksandrazz ja też stosuję jeszcze luteinę 2x2 i też mam te wycieki :) a ponieważ jestem zagrożona porodem przedwczesnym to zapytałam moją ginekolożkę jak ja odróżnię jeśli te wody zaczną się sączyć a nie tak jak w filmach chlupną i ona na to powiedziała, że nie ma czegoś takiego jak sączenie (??? to skąd w szpitalach ciężarówki leżące z sączącymi się wodami??) tylko właśnie odejdą jak w filmach w większej ilości. dlatego jak tak po lutce mi cieknie to owszem troszkę się boję ale zaraz potem uspokajam.

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam nadzieję,że jak ta ustawa z macierzyńskim wejdzie już w życie od stycznia to będziemy mieć wszystko czarno na białym i nie będzie wątpliwości.Oby tak było.

Alinalii super zakupy dla malutkiej,takie konkretne;)

Ada89 na pewno wizyty prywatne wiążą się z większymi kosztami.Przeważnie są one co miesiąc w zależności od lekarza ok.100-150zł do tego dochodzą rożne badania,dużo zależy też od tego jak przebiega ciąża
    Musisz się zastanowić jak będzie dla Ciebie najlepiej.

Filip 28.03.2016 <3
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kofeinka, miele siemię lniane blenderem albo można kupić już zmielone, zalewam gorącą wodą tak 3/4 szklanki i wypijam. Na mnie najlepiej działa jak wypiję wieczorem, godzinę po ostatnim posiłku.

kofeinka lubi tę wiadomość

28whyx8d41olhvnv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pap86 wrote:
    A.kasia, aleksandrazz ja też stosuję jeszcze luteinę 2x2 i też mam te wycieki :) a ponieważ jestem zagrożona porodem przedwczesnym to zapytałam moją ginekolożkę jak ja odróżnię jeśli te wody zaczną się sączyć a nie tak jak w filmach chlupną i ona na to powiedziała, że nie ma czegoś takiego jak sączenie (??? to skąd w szpitalach ciężarówki leżące z sączącymi się wodami??) tylko właśnie odejdą jak w filmach w większej ilości. dlatego jak tak po lutce mi cieknie to owszem troszkę się boję ale zaraz potem uspokajam.

Niech nie gada bzdur bo mi się tak właśnie sączyły w poprzedniej ciąży przez 2 tygodnie ;) A najlepsze jest to, że i tak bym teraz nie rozpoznała, że się sączą... No chyba, że po tym iż wtedy cały czas coś wypływało a nie, że raz leciało raz nie.

• darra991 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skarby przepraszam ze tak wtrace z nienacka ale potrzebuje szybko rady. Mam pierwsze l4 na dwa tygodnie. Oczywiscie chce je przedluzac juz do konca ciazy ake nie w tym sek. Czy dajac pracodawcy l4dwutygodniowe to ono zostaje u niego czy i tak musi je oddac do zusu? Czy moze daje je do zusu dopiero kiedy bede na tym zwolnieniu juz ponad 30 dni?

eiktyx8dhbau82rw.png
    hchys65gdkixbzid.png
  • darra991 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo pierwszy miesiac placi mi pracodawca a drugi dopiero zus. Tylko kwestia tego czy w tym pierwszym miesiacu moje l4 jest u szefa czy tez musi wedrowac do zusu?

eiktyx8dhbau82rw.png
    hchys65gdkixbzid.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra nikomu się nie sączą wody!Kasia jak pisała kiedyś miała jeszcze odpadniecie czopa i pecherz plodowy w pochwie. Tak nawiasem mówiąc jestem głodna :-( Nie ma mi kto pójść do sklepu, a mi się juz wszystko skończyło.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada89 wrote:
    witajcie dziewczyny:) Ja u was w odwiedzinach, bo jestem dopiero na początku drogi i caly czas zasntanawiam się nad wyborem lekarza. Dlatego chciałam zapytać bardziej doswiadczonych koleżanek o opinie chodzenia do ginekologa prywatnie i nfz.
    Wizyta pewnie co miesiąc, ale jak to wygląda z badaniami/wynikami u ginekologa prywatnie. Co ile mniej wiecej trzeba powtarzać (i jakie? czy to duzy koszt?). Jak to jest z badaniami prenatalnymi? Wizyty są wtedy droższe niż normalnie? Na nfz są za darmo?
    Bardzo proszę was o jakies opinie. Plusy i minusy :)
    Chciałabym chodzić prywatnie, bo z tym lekarzem się lepiej dogaduje, ale boję się, że koszta mnie zjedzą. Pozdrawiam i dziękuje :)

Chodzę prywatnie. Jednak ta sama ginekolog przyjmuje w ramach NFZ. Większość badań laboratoryjnych wykonuję prywatnie bo nie chce mi się iść do przychodni :P. Badania prenatalne skierowanie dała mi w prywatnym gabinecie i miałam darmowe.
    Jestem zadowolona z opieki. Mam usg na każdej wizycie czy to prywatnej czy na NFZ. Lekarka odpowiada na pytania rzetelnie. :-*

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• anie93lica Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane :)
    Przychodzę do Was z dobrą wiadomością, ZDAŁAM DZISIAJ EGZAMIN NA PRAWKO :))

poza tym, w poniedziałek miałyśmy wizytę, mała waży 1200g i jest bardzo ruchliwa :) termin mamy na 20 lutego, ale pewnie się jeszcze pozmienia.
    lekarz nakazal mi kontrole cisnienia, bo za wysokie było.

Przepraszam, że tak rzadko się odzywam i interesuje :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 15:52

A.Kasia, Czarodziejka87, muminka83, Magda lena, Est, ksanka, olatychy, kateee, anitka19953, Renka88, Martita88, Lilou1984, Izoleccc, Hannia123, d'nusia, Kate84, RudyTygrysek, kofeinka, krówka_muffka, Mania1718, She86, Kajola, perła ziemi, Robaczek89, Mietka 30:), 26Asia, Karka lubią tę wiadomość

ug37zbmh9r9sv292.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darra - nie pomogę, musisz czekać na Martitte :\

ola - chętnie bym Ci oddała część mojego zaopatrzenia, tak tu karmią, że nie przejadam :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anie93lica wrote:
    Hej kochane :)
    Przychodzę do Was z dobrą wiadomością, ZDAŁAM DZISIAJ EGZAMIN NA PRAWKO :))

poza tym, w poniedziałek miałyśmy wizytę, mała waży 1200g i jest bardzo ruchliwa :)
    lekarz nakazal mi kontrole cisnienia, bo za wysokie było.

Gratulacje :)

anie93lica lubi tę wiadomość

• darra991 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia oki:* pozniej was nadrobie i sie odezwe,aktualnie mam male zamieszanie wiec do wieczorka Mamuski:*

eiktyx8dhbau82rw.png
    hchys65gdkixbzid.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada89 wrote:
    witajcie dziewczyny:) Ja u was w odwiedzinach, bo jestem dopiero na początku drogi i caly czas zasntanawiam się nad wyborem lekarza. Dlatego chciałam zapytać bardziej doswiadczonych koleżanek o opinie chodzenia do ginekologa prywatnie i nfz.
    Wizyta pewnie co miesiąc, ale jak to wygląda z badaniami/wynikami u ginekologa prywatnie. Co ile mniej wiecej trzeba powtarzać (i jakie? czy to duzy koszt?). Jak to jest z badaniami prenatalnymi? Wizyty są wtedy droższe niż normalnie? Na nfz są za darmo?
    Bardzo proszę was o jakies opinie. Plusy i minusy :)
    Chciałabym chodzić prywatnie, bo z tym lekarzem się lepiej dogaduje, ale boję się, że koszta mnie zjedzą. Pozdrawiam i dziękuje :)

Nic nie szkodzi, zebys chodzila do dwóch jednocześnie :-) Zaoszczędzisz chocby na badaniach a jest ich trochę :-)
    Ja mam wizyty co 3 tygodnie i na każdą wizytę muszę mieć aktualne wyniki morfologia+ mocz + co drugą wizytę tsh, i ciągle coś wychodzi po drodze, teraz np muszę jeszcze oznaczyc poziom magnezu.
    Badania prenatalne masz bezplatne tylko w dwoch sytuacjach: jeżeli masz więcej niz 35 lat lub jeżeli coś niepokojącego dzieje się z dzieckiem, albo też jeżeli jesteś obciazona genetycznie jakimis chorobami.
    Jeżeli nie, to placisz za te badania (Pappa) , u mnie to byl koszt 300 zl.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Est Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darra kazde zwolnienie wedruje do Zusu.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• edyś Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est wrote:
    Darra kazde zwolnienie wedruje do Zusu.
    Ale zanosisz je do pracodawcy,ktory ma obowiazek dostarczyc zwolnienie do zusu.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darra tylko zawsze proś o zaświadczenie o przyjęciu Twojego zwolnienia, chociażby data i podpis osoby przyjmującej na kserówce L4. Bo np mój pracodawca leciał sobie w kulki i zawsze się spóźniał z wysłaniem do zusu a ja miałam przez to same problemy :/

• kateee Przyjaciółka

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie w III trymestrze ❤️ Jak zwykle mało sie udzielam ale na bieżąco czytam i trzymam kciuki za każda osobno!

W poniedziałek była wizyta - Blanka rośnie, 1030g i z usg termin na 26luty wiec jest o 5dni większa :) łożysko sie podniosło, mimo twardnien na ktg skurczy nie ma wiec wszystko ok :) luteina zostaje 2x1 tylko mniejsza dawka bo 50g i wstępnie tak zostanie do 34 tygodnia. W poniedziałek sie wybieram na glukozę i zobaczymy czy z cukrem tez wszystko ok :)

Za tydzien jesteśmy umówieni na 3D zeby zobaczyć buźkę małej i jeśli sie uda to będzie cudny prezent dla dziadków na święta :)

Nawet nie wiecie jak juz bym chciała mieć córę obok siebie! Od kilku wariuje z niecierpliwości! :)

A.Kasia, Madzialena90, Czarodziejka87, Est, Lilou1984, d'nusia, Kate84, Vincent, krówka_muffka, Mania1718, She86, Kajola, perła ziemi, Mietka 30:), Karka lubią tę wiadomość

Noszę pod sercem największy skarb! <3

cb0a805a372ff89ba72b0150aea26301.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z L4 to nie jest jeszcze tak,ze lekarz wysyla tez kopie? Jak pisze zwolnienie to na dwoch blankietach mu sie pisze i jedno daje nam a drugie nie jest wysylane tez do zusu przez niego? Nie wiem, tak pytam :)

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Nataszka2200 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Ja juz po wizycie:) Aleks warzy 700g:D wszystko w porzadku szyjka zamknieta długggaaa i twarda:D ufff

A.Kasia, Renka88, Madzialena90, Czarodziejka87, Izoleccc, Hannia123, d'nusia, edyś, Kate84, krówka_muffka, Mania1718, She86, Kajola, perła ziemi, Mietka 30:), Karka lubią tę wiadomość

iv09piqvr5fpkazd.png
    Aleks ur.20.03.2016r godz 17:07 waga:3.272 i 55cm
    [link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n739hscix2y.png[/link]
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 16:54

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
‹‹ 1247 1248 1249 1250 1251 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ