X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa - ja byłam po cc w szpitalu 3 pełne doby, cesarkę miałam we wtorek po południu a w piątek wyszłam i zużyłam hmmm no dwie paczki podkładów na pewno tych z Belli.

Cieszę się dziewczyny z każdych dobrych wieści od Was :)

Za wszystkie Was mocno trzymam kciuki :) <3

I za dzieciaczki :)

I jak najmniej komplikacji ciążowych z okazji zbliżającego się Mikołaja :) Żeby wszystko szło jak najbardziej po Waszej myśli :)

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • kamka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jusiakp wrote:
    Dziewczyny ja jestem najlepszym przykladem na to ze szyjka badana palpacyjnie to sciema, nie da sie, tylko usg pokaze jej dlugosc i ewentualne skrocenie. Ja tez mialam skrocona niby pfff a na usg wszystkoz nia git. Ten gin mi tylko ja jeszcze naruszy tymi swoimi paluchami.
    mój mi zrobił usg dowcipne po czym zaprosił na samolot i od tej pory ma zaznaczoną długość szyjki (długość palca) i nie kombinuje za każdym razem usg bo mówi że jego palec długości nie zmienia więc nie ma czym sie stresować a szyjka jest tak zamknięta że badanie wręcz boli bo ciężko mu włożyć głowice...

wg USG +2 dni
    ba2a000b163c3cb7173d75c7702b7262.png
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa tutaj link ;)

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=34435930

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline dzieki za info :) dokupie jeszcze jedną.

Alinalii dziękuję :) ma fajne rzeczy :)

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was kochane, ja chyba zwariuje od nadmiaru wolnego czasu nie pamiętam kiedy ostatni raz spędziłam tyle czasu w domku...

Miłego dnia wam życzę :)
    powodzenia na wizytach i dziewczynki w szpitalach trzymam kciuki :)

• noelka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

Co do mówienia do maluszka, to nam też to średnio wychodzi... Czasem chyba nawet mąż do niego więcej mówi niż ja :D jakoś tak dziwnie się czuję, gadając do brzucha... a muzykę też na razie puszczam z youtuba, czasem śpiewam, ale razem z wykonawcą, więc nie wiem, czy to się liczy ;)

Martka, to dobrze, że coś się wyjaśniło z tymi leukocytami :)

Dziewczyny, śliczne te wasze maluchy :) my idziemy na USG 4D za tydzień, mam nadzieję, że też będę miała takie piękne zdjęcia ;)

Za dziewczyny w szpitalu i te, co chore, nadal trzymam kciuki! Zdrowiejcie szybko :)

Czarodziejka, Madlene, A.Kasia, ja też liczę na ten 1000 zł, bo inne świadczenia też niestety nie będą mi się należały. Ale póki co nie mam pojęcia, gdzie to załatwić i czy to w ogóle na pewno będzie obowiązywać? Będziemy się informować wzajemnie ;) Ale widzę, że całkiem sporo nas, myślałam, że będę sama jedna :D tylko kiedy w tym PUP się zarejestrować, jeśli teraz jestem na zasiłku z ZUS?

Martita, nie bardzo rozumiem, to co napisałaś. Jeśli ojciec dziecka jest zatrudniony na etacie, ale nie pobiera zasiłku macierzyńskiego, tylko normalnie chodzi do pracy, to co wtedy? Należy się czy nie należy 1000 zł?
    Zgłupieć można od tego :/

• Renka88 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny :)
    U mnie też nocka średnio przespana.
    Rano byłam zbadać krew i mocz, zobaczymy co tam wyjdzie bo gardło mnie zaczyna piec :(
    Jak nie urok to sraczka.

Miłego dnia życzę :*
    Szpitalne Mamusie trzymajcie się dzielnie!!!

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • kamka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Strasznie to niesprawiedliwe co zrobili przedsiębiorczym mamom :/ Ale to niestety przez te nieuczciwe osoby, które zakładały fikcyjne firmy. Zawsze tak jest, że przez cwaniaków uczciwi ludzie tracą :/

Też mi się wydaje, że będą jakieś obostrzenia. Ja jestem od lutego na Krusie a wyczytałam, że ta nowa ustawa ma obejmować bezrobotnych (zapewne zarejestrowanych w UP), studentów i rolników. Ciekawe jak to wyjdzie w praktyce...
    ale z tego co wyczytalam jeśli macierzyński wyniesie poniżej 1000 to państwo dopłaci do tego tysiaka...

wg USG +2 dni
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noelka wrote:
    Martita, nie bardzo rozumiem, to co napisałaś. Jeśli ojciec dziecka jest zatrudniony na etacie, ale nie pobiera zasiłku macierzyńskiego, tylko normalnie chodzi do pracy, to co wtedy? Należy się czy nie należy 1000 zł?
    Zgłupieć można od tego :/

Tak to zrozumiałam :) jeśli ojciec dziecka pracuje i nie pobiera zasiłku macierzyńskiego to wtedy ten 1000 zł się należy dla bezrobotnej matki dziecka. Ta nowelizacja jest już klepnięta, więc obowiązuje od nowego roku i wniosek o takie świadczenie sklada się w urzędzie miasta/gminy/dzielnicy :)

dqprwn15leplej5m.png
  • kamka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RudyTygrysek wrote:
    Hej dziewczyny.
    Ja szyjkę miałam badana przez USG tylko raz i na każdej wizycie Pani doktor mi ją maca na fotelu :) Zawsze mówi że jest ok więc tego się trzymam.
    Co do tej ustawy o 1000 zł miesięcznie to wiem że na pewno trzeba posiadać status osoby bezrobotnej (rejestracja w PUP) albo studenta/ucznia albo trzeba być na jakiejś śmieciowej umowie.
    Ja byłam w urzędzie w poniedziałek następną wizytę mam 26 stycznia i muszę jak najszybciej dowieść im zaświadczenie że jestem w ciąży. Jutro mam wizytę u lekarza więc poproszę aby mi to od razu wypisała i zaniosę im to żeby nie jeździć w kółko.
    Jutro mam tylko wizytę z przeglądem podwozia ale poproszę aby mi szyjkę zmierzyła przez USG aby się nie martwić.
    to pytanie co ze mną skoro straciłam prace w momencie pójścia na l4 w 10 tyg ciąży i macierzyński mi sie nie należy a jestem bezrobotna a nie moge sie na l4 zarejestrować w pup...

wg USG +2 dni
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamka wrote:
    to pytanie co ze mną skoro straciłam prace w momencie pójścia na l4 w 10 tyg ciąży i macierzyński mi sie nie należy a jestem bezrobotna a nie moge sie na l4 zarejestrować w pup...

Świadczdnie przysługuje osobom bezrobotnym nie zależnie od tego czy są zarejestrowane czy nie

Madlene.:) lubi tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamka wrote:
    ale z tego co wyczytalam jeśli macierzyński wyniesie poniżej 1000 to państwo dopłaci do tego tysiaka...

A co kobietom na własnej działalności po tym tysiaku skoro część z nich przez lata odprowadzała bardzo wysokie składki licząc, że ich zasiłek na urlopie macierzyńskim będzie choć zbliżony do normalnego wynagrodzenia? Przecież zasiłek powinien wynosić 80-100% średniego rocznego wynagrodzenia, więc jeśli taka kobieta zarabiała powiedzmy 5000 zł i od tej kwoty odprowadzała składki to tysiąc zł zasiłku jest kiepskim żartem.

• Est Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    A co kobietom na własnej działalności po tym tysiaku skoro część z nich przez lata odprowadzała bardzo wysokie składki licząc, że ich zasiłek na urlopie macierzyńskim będzie choć zbliżony do normalnego wynagrodzenia? Przecież zasiłek powinien wynosić 80-100% średniego rocznego wynagrodzenia, więc jeśli taka kobieta zarabiała powiedzmy 5000 zł i od tej kwoty odprowadzała składki to tysiąc zł zasiłku jest kiepskim żartem.

No dokładnie.. Szkoda gadać.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/swiadczenia-rodzinne/komunikaty-dotyczace-swiadczen-rodzinnych/informacja-dotyczaca-podstawowych--warunkow-przyznawania-nowego-swiadczenia-rodzinnego-swiadczenia-rodzicielskiego/

Dokładne wytyczne odnośnie pobierania tego 1000 zł dla bezrobotnych

noelka lubi tę wiadomość

28whyx8d41olhvnv.png
  • noelka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martitaa, dzięki ulżyło mi :) Muszę sobie poszukać tego w jakichś aktach prawnych, bo do tej pory nic nie znalazłam, tylko informacje na zwykłych stronach. A Ty masz jakiegoś linka może?
    A co do tego co pisze Kamka, to wydawało mi się, że trzeba być zarejestrowanym w PUP? Ja też mam taką sytuację, że jestem na L4 bez zatrudnienia, no i wtedy przecież nie mogę się zarejestrować jako bezrobotna :/ czyli co, prosto w porodówki mam lecieć do urzędu? :D

• Vincent Ekspertka

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:

wołałabym mieć ten tysiak, niż 100 zł

atdc20mm6bz4wcm9.png
  • noelka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene, dzięki za linka :) ale mi ulżyło od razu, naprawdę jestem Ci bardzo wdzięczna!
    nie wiem, jak ja szukałam, że tego nigdy nie znalazłam
    lecę czytać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 11:47

• noelka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, jest, że nie trzeba się rejestrować, to dobrze. Mam tylko nadzieję, że z czymś w międzyczasie nie wyskoczą...

Madlene.:) lubi tę wiadomość

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:

Jeśli przed nowelizacja ustawy faktycznie odprowadzala takie składki to otrzyma zasiłek od podstawy którą wykazała. To wyrównanie jest skierowane do kobiet prowadzących działalność krócej niż 2 lata bo wtedy obowiązuje preferencyjny zus od bardzo bardzo niskiej podstawy.

Zmiany ustawy są jednak niesprawiedliwe dla przedsiębiorców bo teraz żeby dostać wyższe świadczenie to trzeba tą składkę opłacać przez całe 12 miesiecy a do tej pory wyxtarczyło tylko 3 mkesiące..

dqprwn15leplej5m.png
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko jest opisane na stronie premiera lub ministerstwa pracy ;)
    https://premier.gov.pl/narada-rodzinna-swiadczenie-rodzicielskie.html

dqprwn15leplej5m.png
‹‹ 1243 1244 1245 1246 1247 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ