Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Niecierpliwa - ja byłam po cc w szpitalu 3 pełne doby, cesarkę miałam we wtorek po południu a w piątek wyszłam i zużyłam hmmm no dwie paczki podkładów na pewno tych z Belli.
Cieszę się dziewczyny z każdych dobrych wieści od Was
Za wszystkie Was mocno trzymam kciuki
I za dzieciaczki
I jak najmniej komplikacji ciążowych z okazji zbliżającego się MikołajaŻeby wszystko szło jak najbardziej po Waszej myśli
12.12.2017 - jestemIzabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
jusiakp wrote:Dziewczyny ja jestem najlepszym przykladem na to ze szyjka badana palpacyjnie to sciema, nie da sie, tylko usg pokaze jej dlugosc i ewentualne skrocenie. Ja tez mialam skrocona niby pfff a na usg wszystkoz nia git. Ten gin mi tylko ja jeszcze naruszy tymi swoimi paluchami.
-
niecierpliwa tutaj link
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=34435930 -
Hej
Co do mówienia do maluszka, to nam też to średnio wychodzi... Czasem chyba nawet mąż do niego więcej mówi niż jajakoś tak dziwnie się czuję, gadając do brzucha... a muzykę też na razie puszczam z youtuba, czasem śpiewam, ale razem z wykonawcą, więc nie wiem, czy to się liczy
Martka, to dobrze, że coś się wyjaśniło z tymi leukocytami
Dziewczyny, śliczne te wasze maluchymy idziemy na USG 4D za tydzień, mam nadzieję, że też będę miała takie piękne zdjęcia
Za dziewczyny w szpitalu i te, co chore, nadal trzymam kciuki! Zdrowiejcie szybko
Czarodziejka, Madlene, A.Kasia, ja też liczę na ten 1000 zł, bo inne świadczenia też niestety nie będą mi się należały. Ale póki co nie mam pojęcia, gdzie to załatwić i czy to w ogóle na pewno będzie obowiązywać? Będziemy się informować wzajemnieAle widzę, że całkiem sporo nas, myślałam, że będę sama jedna
tylko kiedy w tym PUP się zarejestrować, jeśli teraz jestem na zasiłku z ZUS?
Martita, nie bardzo rozumiem, to co napisałaś. Jeśli ojciec dziecka jest zatrudniony na etacie, ale nie pobiera zasiłku macierzyńskiego, tylko normalnie chodzi do pracy, to co wtedy? Należy się czy nie należy 1000 zł?
Zgłupieć można od tego -
A.Kasia wrote:Strasznie to niesprawiedliwe co zrobili przedsiębiorczym mamom
Ale to niestety przez te nieuczciwe osoby, które zakładały fikcyjne firmy. Zawsze tak jest, że przez cwaniaków uczciwi ludzie tracą
Też mi się wydaje, że będą jakieś obostrzenia. Ja jestem od lutego na Krusie a wyczytałam, że ta nowa ustawa ma obejmować bezrobotnych (zapewne zarejestrowanych w UP), studentów i rolników. Ciekawe jak to wyjdzie w praktyce... -
noelka wrote:Martita, nie bardzo rozumiem, to co napisałaś. Jeśli ojciec dziecka jest zatrudniony na etacie, ale nie pobiera zasiłku macierzyńskiego, tylko normalnie chodzi do pracy, to co wtedy? Należy się czy nie należy 1000 zł?
Zgłupieć można od tego
Tak to zrozumiałamjeśli ojciec dziecka pracuje i nie pobiera zasiłku macierzyńskiego to wtedy ten 1000 zł się należy dla bezrobotnej matki dziecka. Ta nowelizacja jest już klepnięta, więc obowiązuje od nowego roku i wniosek o takie świadczenie sklada się w urzędzie miasta/gminy/dzielnicy
-
RudyTygrysek wrote:Hej dziewczyny.
Ja szyjkę miałam badana przez USG tylko raz i na każdej wizycie Pani doktor mi ją maca na foteluZawsze mówi że jest ok więc tego się trzymam.
Co do tej ustawy o 1000 zł miesięcznie to wiem że na pewno trzeba posiadać status osoby bezrobotnej (rejestracja w PUP) albo studenta/ucznia albo trzeba być na jakiejś śmieciowej umowie.
Ja byłam w urzędzie w poniedziałek następną wizytę mam 26 stycznia i muszę jak najszybciej dowieść im zaświadczenie że jestem w ciąży. Jutro mam wizytę u lekarza więc poproszę aby mi to od razu wypisała i zaniosę im to żeby nie jeździć w kółko.
Jutro mam tylko wizytę z przeglądem podwozia ale poproszę aby mi szyjkę zmierzyła przez USG aby się nie martwić. -
kamka wrote:to pytanie co ze mną skoro straciłam prace w momencie pójścia na l4 w 10 tyg ciąży i macierzyński mi sie nie należy a jestem bezrobotna a nie moge sie na l4 zarejestrować w pup...
Świadczdnie przysługuje osobom bezrobotnym nie zależnie od tego czy są zarejestrowane czy nieMadlene.:) lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnykamka wrote:ale z tego co wyczytalam jeśli macierzyński wyniesie poniżej 1000 to państwo dopłaci do tego tysiaka...
A co kobietom na własnej działalności po tym tysiaku skoro część z nich przez lata odprowadzała bardzo wysokie składki licząc, że ich zasiłek na urlopie macierzyńskim będzie choć zbliżony do normalnego wynagrodzenia? Przecież zasiłek powinien wynosić 80-100% średniego rocznego wynagrodzenia, więc jeśli taka kobieta zarabiała powiedzmy 5000 zł i od tej kwoty odprowadzała składki to tysiąc zł zasiłku jest kiepskim żartem. -
A.Kasia wrote:A co kobietom na własnej działalności po tym tysiaku skoro część z nich przez lata odprowadzała bardzo wysokie składki licząc, że ich zasiłek na urlopie macierzyńskim będzie choć zbliżony do normalnego wynagrodzenia? Przecież zasiłek powinien wynosić 80-100% średniego rocznego wynagrodzenia, więc jeśli taka kobieta zarabiała powiedzmy 5000 zł i od tej kwoty odprowadzała składki to tysiąc zł zasiłku jest kiepskim żartem.
No dokładnie.. Szkoda gadać.
-
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/swiadczenia-rodzinne/komunikaty-dotyczace-swiadczen-rodzinnych/informacja-dotyczaca-podstawowych--warunkow-przyznawania-nowego-swiadczenia-rodzinnego-swiadczenia-rodzicielskiego/
Dokładne wytyczne odnośnie pobierania tego 1000 zł dla bezrobotnychnoelka lubi tę wiadomość
-
Martitaa, dzięki ulżyło mi
Muszę sobie poszukać tego w jakichś aktach prawnych, bo do tej pory nic nie znalazłam, tylko informacje na zwykłych stronach. A Ty masz jakiegoś linka może?
A co do tego co pisze Kamka, to wydawało mi się, że trzeba być zarejestrowanym w PUP? Ja też mam taką sytuację, że jestem na L4 bez zatrudnienia, no i wtedy przecież nie mogę się zarejestrować jako bezrobotnaczyli co, prosto w porodówki mam lecieć do urzędu?
-
A.Kasia wrote:A co kobietom na własnej działalności po tym tysiaku skoro część z nich przez lata odprowadzała bardzo wysokie składki licząc, że ich zasiłek na urlopie macierzyńskim będzie choć zbliżony do normalnego wynagrodzenia? Przecież zasiłek powinien wynosić 80-100% średniego rocznego wynagrodzenia, więc jeśli taka kobieta zarabiała powiedzmy 5000 zł i od tej kwoty odprowadzała składki to tysiąc zł zasiłku jest kiepskim żartem.
wołałabym mieć ten tysiak, niż 100 zł -
Jeśli przed nowelizacja ustawy faktycznie odprowadzala takie składki to otrzyma zasiłek od podstawy którą wykazała. To wyrównanie jest skierowane do kobiet prowadzących działalność krócej niż 2 lata bo wtedy obowiązuje preferencyjny zus od bardzo bardzo niskiej podstawy.
Zmiany ustawy są jednak niesprawiedliwe dla przedsiębiorców bo teraz żeby dostać wyższe świadczenie to trzeba tą składkę opłacać przez całe 12 miesiecy a do tej pory wyxtarczyło tylko 3 mkesiące..