X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heheh no i Witam dziewuszki :-*

arien, Karka lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Kate84 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z pewnym rzeczami czekam do nowego roku , ze względu na gabaryty czy gwarancje eh a tez chciałabym mieć wszystko już :)

ide sie ogarniać bo o 12 pociąg do Poznania, M pierwszy raz w pracy a ja mam walizkę 10 kg , mam nadzieję ,że ludzie będą pomocni i nie będę musiała dźwigac szczególnie po schodach na dworcu i do pociągu na wejściu!

Miłego dnia Mamuśki

km5szbmhexpco9m1.png
  • Kajola Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy słyszałyście kiedyś, że chłopcy nie mają kolek? Niby, że jest coś takiego, że jedne dolegliwości występują bardziej u chłopców a inne u dziewczynek. Ale nie wiem czy w to wierzyć ;-)

2r8rj44j7uotthq7.png
    Synek 2016r
    Aniołek 8 tc * 2018 r
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajola wrote:
    A czy słyszałyście kiedyś, że chłopcy nie mają kolek? Niby, że jest coś takiego, że jedne dolegliwości występują bardziej u chłopców a inne u dziewczynek. Ale nie wiem czy w to wierzyć ;-)

Oj kochana to nie jest prawda. Znam chłopców i dziewczynki co mieli kolki.
    Mój braciszek miał straszne kolki. Nie ma to znaczenia jaka płeć - mogą wystąpić zarówno u dziewczynek jak i chłopców.

Mania1718, Hannia123 lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam nadzieję, że nie otworzę puszki pandory tym pytaniem. Czy będziecie szczepić dziecko zaraz po porodzie?

d'nusia lubi tę wiadomość

• Kajola Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi się wydawało to za piękne, żeby było prawdziwe ;-) hehe
    W takim razie trzeba mieć tylko nadzieję, że nas ominie ta nieprzyjemność ;-p

Mania1718 lubi tę wiadomość

2r8rj44j7uotthq7.png
    Synek 2016r
    Aniołek 8 tc * 2018 r
  • skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Ja jestem pod ubezpieczeniem męża. Będzie trzeba dostarczyć pit za zeszły rok. W tym wypadku nie trzeba,

Mnie tez maz w pracy ubezpiecza. Tak wlasnie myslalam, ze cos z tym pitem bedzie, ale ciezko cos konkretnego znalezc w internecie. Dziekuje za odpowiedz:-)

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 14:36

muminka83 lubi tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2015, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    Dziewczyny mam nadzieję, że nie otworzę puszki pandory tym pytaniem. Czy będziecie szczepić dziecko zaraz po porodzie?
    Kiedys dawno temu na ten temat była krótka rozmowa, ale chętnie tez posłucham Waszych opinii :D

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skowroneczka87 wrote:
    Mnie tez maz w pracy ubezpiecza. Tak wlasnie myslalam, ze cos z tym pitem bedzie, ale ciezko cos konkretnego znalezc w internecie. Dziekuje za odpowiedz:-)

Ja nie. Nie oznacza , że nie chce szczepić ale zamierzam to zrobić z głową. Tym razem z głową. Mój syn miał Nop bo wierzyłam lekarzom zamiast troszkę zgłębić temat bo przecież to zabieg medyczny i jak każdy zabieg niesie też konsekwencje.
    Pierwsza sprawa nie szczepi się zaraz po urodzeniu wcześniaków.
    Najpierw zrobię konsultację neurologiczną i genetyczną, oraz zrobię badania krwi na przeciwciała na daną chorobę. Myślę że zacznę szczepić koło 4 msc dziecka.
    Każda szczepionka na chwilę obciąża układ nerwowy więc dziecko musi być całkowicie zdrowe aby mogło być zaszczepione a onformacja że może mieć jedynie temperaturę do " gówno" prawda że tak brzydko napiszę. Przeczytajcie sobie ulotki to chwycicie się za głowę :P hihi. Tak więc reasumując będę szczepić ale przesunę szczepienia o kilka tygodni :P Nie jestem fanatykiem ale moje przeżycia spowodowały że bardziej ostrożnie podchodzę do sprawy. :-*
    W innych krajach szczepią dzieci od 3-6 msc życia tylko Polska jest w takim ciemnogrodzie gdzie zmuszają te biedne matki by na szybko podejmowały decyzję nie dając im nawet ulotki do poczytania.

i na pewno jak już nie tymi np. 5 w 1 wbrew pozorom mniej kłuć ale bardziej obciążają bo kilka chorobek na raz wstrzykujemy i organizm musi walczyć i czasem nie daje rady .... ale to każdy sam podejmie decyzję. :-*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 09:11

d'nusia, ksanka lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Mania1718 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie w 28 tygodniu ciazy ||| trymestrze <3
    Niech zyje bezsennosc ;) Obudzilam sie na siusiu o 2 i oczywiscie oczy jak 5 zloty. Ale musze przyznac ze to byla dosc przyjemna przerwa w spaniu bo maly szalal a ja z bananem na ustach myslalam o nim :)

Moj synek Oliwier od dwoch dni nie czul sie najlepiej i w nocy kaszlal. Obawiam sie ze to raczej kaszel astmatyka niz zwykle przeziebienie. Umowie go dzisiaj na wizyte i zostaje ze mna w domu.

Kajola corcia moja nie miala kolki za to synek tak ;)

Karka Olatychy trzymam mocno kciuki za wasze zwierzaczki :) Oby szybko wyzdrowialy.

Katiesz16 mam nadzieje ze ten miesniak nie zagraza rowniez Tobie i ciesze sie ze sie zajeli Toba porzadnie. Jezeli isnieje ryzyko niebezpieczenstwa rodzac w sposob naturalny jestem jak najbardziej za cc. Zazdrosze podgladu coreczki :) I gdybym byla w Polsce napewno wybralabym sie do ginekologa prywatnie na badanie ginekologiczne ;)

A tu fotka z okazji ostatniego trymestru :)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9fff2c1ec641.jpg

Est, muminka83, d'nusia, Karolina@, Madlene.:), Kajola, Madzialena90, olatychy, Kate84, Czarodziejka87, Magda lena, alinalii, RudyTygrysek, ksanka, Martita88, She86, Renka88, krówka_muffka, Izoleccc, Mietka 30:), Karka, anitka19953, Hannia123, Lilou1984 lubią tę wiadomość

bhyw3e5eod46r94d.png[/link]
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaraz po porodzie szczepią na gruźlicę i żółtaczkę. No ja też mam duży zgryz. Mój M nie pozwala na szczepienie w pierwszej dobie (później to co innego). Mam w swoim otoczeniu osobę, której dziecko ma autyzm i dwie osoby, których dzieci mają zespôł aspergera. Co prawda nikt z nich nie twierdzi jdnoznacznie, że to przez szczepioni (nie jest to naukowo udowodnione), ale zgodnie mówią, że drugi raz nie pozwoliliby na szczepienie. Z drugiej strony jak pomyślę, że malec zachoruje bo go nie zaszczepię, to sobi tego nigdy nie wybaczę.... Jeżeli spokałyście się gdzieś z opracowaniami naukowymi, to proszę podajcie linka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 09:27

Nataszka2200 lubi tę wiadomość

• Mania1718 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o szczepienia to ja będę :) Tylko ze tym razem tak jak pisze muminka83 chciałbym być bardziej świadoma wszystkich informacji co zamierzają wstrzyknac dziecku. Napewno każda decyzja będzie przemyślana i nie będę się stresować terminami ;)

Dziewczyny w nocy złapał mnie mega skurcz w łydkę :( Wydarłam się jakby mnie gorącą wodą oblali :D Prawdopodobnie brak mi magnezu. Moglybyscie doradzić dawkę?

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem też ciekawa, jak to jest poza granicami Polski. Kiedy tam szczepią dzieci? Dziewczyny z (b)UK, Szwecji,Norwegii(/b) wywołuję was.

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Dzisiaj popołudniu mam zaplanowany z mężem wypad do dwóch dużych sklepów wózkowych, a potem kino i "Listy do M". Niestety jutro mąż znowu wyjeżdża na delegację i wraca we wtorek. Już się łudziłam, że jak skończymy sezon budowlany to w końcu będę go miała w domu, a tu lipa ;(

Mania1718 - gratuluję kolejnego tygodnia i ostatniego już trymestru!

Kajola - synek mojej szwagierki miał okropne kolki do 6 miesiąca. Córeczka za to w ogóle nie miała. W ogóle pierwszy raz słyszę taką opinię.

M+M+? - to jest jeden z niewielu tematów związanych z dzieckiem, o którym jestem zielona. Jak byłam na warsztatach Bezpieczny Maluch to ordynator oddziału neonatologicznego któregoś z szpitali w stolicy prezentowała nam skutki nie szczepienia na pneumokoki i meningokoki i szczerze mówiąc było to dla mnie dość sensowne. Pewnie zdam się na opinię pediatry, jak już mały się urodzi.

Edyś - ja również mam minimum z minimum w wyprawce. Żyjemy w takich czasach, że gdyby czegoś nam zabrakło lub czegoś będziemy potrzebować, to w kilka minut można to zdobyć. Butelek nie kupowałam a i tak mam ich pięć - dostałam na szkole rodzenia, warsztatach itp. Jedyny gadżet na jaki sobie pozwoliłam to pieluszka bambusowa, w której będę otulać małego do spania jak będzie ciepło. W kocyku by się ugotował.

Mania1718 lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Mania1718 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    Jestem też ciekawa, jak to jest poza granicami Polski. Kiedy tam szczepią dzieci? Dziewczyny z (b)UK, Szwecji,Norwegii(/b) wywołuję was.

Ja jeszcze przed narodzinami synka zasiegne informacji na ten temat. ;) I przy okazji wypytam koleżankę która miesiąc temu urodziła. :) Dwoje dzieci szczepiłam w Pl i teraz jestem zielona jak jest w UK

Love_life nie odzywasz się ostatnio :/ daj znać co u ciebie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 09:40

• Kajola Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ Ktoś mi tak powiedział. Jakoś w to nie chciałam wierzyć ale pewności nie miałam bo u mnie w rodzinie same baby ;-) Czyli wychodzi na to, że karmią mnie zabobonami hehe

2r8rj44j7uotthq7.png
    Synek 2016r
    Aniołek 8 tc * 2018 r
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajola wrote:
    Karolina@ Ktoś mi tak powiedział. Jakoś w to nie chciałam wierzyć ale pewności nie miałam bo u mnie w rodzinie same baby ;-) Czyli wychodzi na to, że karmią mnie zabobonami hehe

Dlatego ja jestem ostrożna, jak ktoś karmi mnie takimi informacjami. Moja teściowa cały czas mi wmawia, że mój mąż jako niemowlak był strasznie marudny, w ogóle nie chciał spać i teraz ja będę miała powtórkę z rozrywki. Że się mam przygotować na nieprzespane noce, wieczny płacz i w ogóle. Idąc tym tropem, musiałabym być mega spanikowana już teraz. Każde dziecko jest inne i nie można generalizować, wierzyć w przesądy i opinie "życzliwych". Jak będzie mieć kolki to będzie je miał. Trzeba to przeżyć. Po co teraz tym zamartwiać? Pozytywne nastawienie to podstawa :)

Kate84, Kajola, edyś, ksanka lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajola ja znam wielu chłopców z kolkami i niektóre z takimi naprawdę mega ,ale może dlatego ,że naokoło sami chłopacy się rodzili , wg mnie płeć nie ma tu nic do rzeczy :)

M+M my będziemy szczepić, zastanawiam się tylko czy te w szpitalu nie przesunąć ,aczkolwiek raczej nie , jednak te kolejne szczepienia co chyba robi się w 2 miesiącu życia też myslę czy nie przesunąć choć do skończonego 3 , będziemy szczepić skojarzonymi ,ale te dodatkowe w innej dacie niż podstawowe nie wszystkie naraz. Reasumując szczepić będziemy na pewno.
    Aczkolwiek mam przyjaciółkę która w ogóle nie szczepiła, jej mały miał dużo napięcie i nie chcieli , teraz kończy 2 lataka i dopiero będą szczepić ,ale rok temu do niemiec się wyprowadzili więc tam ich nie ścigali. W każdym razie nigdy jej nie narzucałam swojego zdania jak i ona mi , uważam że to jest wporządku :)

Uważam ,że KP i szczepienia to najdrażliwsze tematy , ja jednak toleruję wszystko i nikomu nie narzucam swojego zdania i nie pozwolę by ktoś mi narzucał, choć jedna bliska koleżanka ma takie zapędy w kwestii KP :P

Karolin@ i super podejście ,ja sobie wciąż mówię i wierzę,że poród będzie super bezproblemowy a moja mała będzie aniołkiem :) a co nastawienie dużo daje!

Karolina@, muminka83, Kajola, Mania1718, d'nusia lubią tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie kupuję misia szumisia. Pełno szumisiów jest na youtube :D Oto przykładowy:

https://www.youtube.com/watch?v=OEvmogdF0Vk

Magda lena, Mania1718, muminka83, Nataszka2200, Karka lubią tę wiadomość

w4sqyx8dc6bykj5r.png
‹‹ 1297 1298 1299 1300 1301 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ