X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est wrote:
    Alina a na ten murzynek z białym serem masz przepis ?

jasne;)
    Ciasto ciemne:
    250 g masła (margaryny) - ja daję masło
    1 szklanka (250 ml) cukru - użyłam trzcinowego
    6 łyżek wody
    2 czubate łyżki ciemnego, dobrego kakao
    2 łyżeczki cukru waniliowego (dałam cukier z prawdziwą wanilią Kotanyi)
    1,5 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 żółtka
    4 białka
    Masa serowa:
    1 szklanka cukru
    500 g mielonego twarogu (użyłam twarogu z wiaderka firmy Jana)
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1/3 kostki rozpuszczonego masła (około 65-70 g)
    2 żółtka
    2 białka

Masło, cukier, wodę, kakao, cukier waniliowy rozpuścić w rondlu - nie gotować. Do przestudzonej masy dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy i delikatnie połączyć.
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg dodać, mąkę ziemniaczaną i roztopione masło. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć delikatnie z masą serową.
    Na blachę (40 x 25 cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką, wyłożyć najpierw ciemne ciasto a na to masę serową – tzn. łyżką zrobić kleksy z masy serowej na ciemnym cieście (zapadną się w ciasto).
    Piec około 60 minut temp. 170-180 stopni (u mnie 170 w termoobiegu)

muminka83, Est, Magda lena, RudyTygrysek, niecierpliwaa lubią tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • edyś Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasieńka 1985 wrote:
    tym nie zakazać bo rodzice zrobili wszystko co mogli by ustrzec przed chorobą swoje dziecko i nie wiem czy wiesz muminko ale to jest nakazane prawnie i jeżeli nie szczepisz to łamiesz prawo które jak rozumiem chce chronić swoich obywateli przed chorobami na przykład. a to w której dobie się podaje szczepionkę to chyba nie wymyslił ktoś pierwszy lepszy z ulicy tylko pewnie lekarz i jest w tym pewnie jakiś sens że szczepi się w pierwszej dobie życia. proszę o dowody i wyniki badań że te wszystkie autyzmy i inne przypadki były spowodowane podaniem szczepienia a nie wyczytane w internecie i dopasowane do swojego przypadku (dr google)

Ja wyczytałam, że bardzo często zdarza się, że szczepi się dziecko bez wyników pierwszych badań, nie wiedząc czy dziecko nie ma jakiejś wrodzonej infekcji. Jest to nadużycie. Ten argument przemawia do mnie za tym, aby nie szczepić dziecka w pierwszej dobie. A przynajmniej do momentu aż nie będę miała potwierdzone, że moje dziecko jest zdrowe i nie ma przeciwwskazań do podania szczepionki.

I nie prawda, że nie szczepiąc dziecka łamiesz prawo.

muminka83, TaRRa, M+M+? lubią tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
  • kasieńka 1985 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A szczepcie sobie jak tam chcecie , czytajcie co chcecie każdy ma swoje racje i nikogo sie do nich nie przekona. Ja ufam lekarzom i to jest moje zdanie.

kofeinka lubi tę wiadomość

f2wlh371dlcmnxcx.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasieńka 1985 wrote:
    tym nie zakazać bo rodzice zrobili wszystko co mogli by ustrzec przed chorobą swoje dziecko i nie wiem czy wiesz muminko ale to jest nakazane prawnie i jeżeli nie szczepisz to łamiesz prawo które jak rozumiem chce chronić swoich obywateli przed chorobami na przykład. a to w której dobie się podaje szczepionkę to chyba nie wymyslił ktoś pierwszy lepszy z ulicy tylko pewnie lekarz i jest w tym pewnie jakiś sens że szczepi się w pierwszej dobie życia. proszę o dowody i wyniki badań że te wszystkie autyzmy i inne przypadki były spowodowane podaniem szczepienia a nie wyczytane w internecie i dopasowane do swojego przypadku (dr google)

kochana nie łamię Prawa ponieważ są Wyroki Sądu Najwyższego co uchylił kary uważając je mimo to bezzasadne. Na szczęście o dobro mojego dziecka jeszcze odpowiadam ja. Nikt mi nie zwrócił 12 miesięcy leczenia syna... i dalszych skutków jakie miał po braniu leków. Wtedy nie było przepraszam nawet. Nic nie podawałam z internetu i nic nie dopasowywałam do objawów syna. Nie powiedziałam też że wywołują szczepienia autyzm - bo według mnie to raczej nie jest możliwe. Tak jak wspomniałam po Nopie syna i konsultacji pulmonologiczno - genetycznej i neurologicznej szczepię w późniejszych okresach. Uważam że każdy ma prawo podjąć decyzję odnośnie szczepień. Nie potępiam nikogo. Każdy ma prawo mieć osobne zdanie w tym temacie. Rozumiem że sama się nie obawiasz bo Twoje dziecko nigdy nie miało NOPU i oby tfu tfu nie miało jednak spróbujmy wczuć się w sytuacje innych. Ja nie zamierzam nikogo do niczego przekonywać. Zachęcam jedynie do czytania ulotek, rozmowy z pediatrą, ewentualnie konsultacji neurologicznej zanim przystąpi się do wkłucia. Jako dorosła osoba musisz podpisać oświadczenie jak bierzesz szczepienie np. przeciw tężcu ale dziecku a tak naprawdę opiekunowi tego się nie daje.

Est, Kate84 lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    perła ziemi wrote:
    już 28 tydzień wow! :) ja niedawno marzyłam o "2" z przodu a już w połowie drugiej dziesiątki jestem :)

Apropo szyjki, to wczoraj na usg aż mi szczęka opadła, bo moja ma 6cm. a miała 4 :) wydrukował mi zdjęcie z pomiarem i w domu porównałam je do wcześniejszych, które miałam i nie chce być inaczej. jestem od miesiąca na l4 i to chyba to polegiwanie przyniosło takie efekty... Vira na jakie imię się zdecydowaliście?

Perełko jeszcze nie mamy imienia.
    Ja chciałabym Sarę lub Gabrielę a mój mąż Alicję. Nie możemy dojść do porozumienia w tej kwestii jeszcze.

muminka83 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laseczki kuleczki te które biorą Aspargin - jaką dawkę lekarz Wam kazał brać ?
    Ja mam brać 3 razy na dobę po 2 tabletki i zastanawiam się czy to nie za dużo.

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Perełko jeszcze nie mamy imienia.
    Ja chciałabym Sarę lub Gabrielę a mój mąż Alicję. Nie możemy dojść do porozumienia w tej kwestii jeszcze.

Morał z tego taki że trzeba zdecydować się na drugą córę jak najszybciej :P

Vira, alinalii, Izoleccc, Kate84 lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o zaufanie do lekarzy... Ja choruję na boreliozę przewlekłą, wiec mam doświadczenie. Lekarz na moje objawy zaleciła mi nosić ciepłe majtki. Nadmienię, ze był lipiec :D Dlatego uważam, ze każdy ma swój mózg i niestety ślepe zaufanie lekarzom czasami nie wychodzi na dobre.

muminka83, noelka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est wrote:
    Dziewczyny czy może któraś ma przepis na jakieś łatwe ciasto ? :-)

Ja polecam

http://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-czekoladowe
    http://menubezglutenu.blogspot.com/2010/10/szarlotka-z-maki-kukurydzianej.html
    http://paletasmaku.blogspot.com/2014/08/proste-i-szybkie-ciasto-z-jabkami-jada.html

Zawsze się udają :)

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też ufam lekarzom. Sama nie lubię jak przy wykonywaniu mojego zawodu ludzie powołują mi się na porady z internetu.... Abstrahując od tematu szczepionek - istnieją pewne lobby, wielkie pieniądze, o którym nam się nawet nie śniło, które wpływają na wprowadzanie pewnych rozwiązań...

alinalii, muminka83 lubią tę wiadomość

• Est Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alina, Izolec, dzięki !!!

ksanka lubi tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    zależy ile masz czasu ;) pyszny jest poprostu biszkopt przełożony śmietaną 36% z owocami i galaretką Mmmmmmm ;) lub bardzo szybki i łatwy murzynek (z białym serem) ;) albo placek drożdzowy któy wszystkim wychodzi ;)
    biszkopt ze śmietaną hmmmmm Uwielbiam, :) Narobiłaś mi smaka hihih

alinalii lubi tę wiadomość

28whyx8d41olhvnv.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co tam niech Wam cieknie ślinka ;-) W w-wie otworzyli dziś Dunkin Donuts i właśnie się opycham!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 18:22

Est, Madlene.:), Magda lena, d'nusia, RudyTygrysek, Izoleccc, Kate84 lubią tę wiadomość

• jusiakp Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktos tu pytal o moje bole miesiaczkowe. Z rana cos tam jeszcze pobolalo, ale pozniej lekarz z synkiem, zakupy, wtedy doszla mu goraczka ehh calkiem zapomnialam o tym bolu. Dziewczyny wam tez sie tak ciezko oddycha? Jeju ja zjadlam lekki obiad i tak mi ciezko.

jusiakp
    ug376iye25kbbp0p.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z tym zaufaniem do lekarzy to byłabym ostrożna. Ja nigdy nie ufam jednemu lekarzowi. NIGDY. Już wiele razy się przejechałam. Zawsze trzeba iść do innego lekarza/lekarzy po sprawdzenie diagnozy. Nie można opierać się na opinii jednego lekarza.
    Pewnie to samo zrobię ze szczepionkami. Popytam, powęszę.

Jeeeeny. Wy mi tu o ciastach piszecie, a ja biedna dziś na odwyku. Wczoraj przegięłam. Zjadłam 3 kawałki tortu i 2 muffinki czekoladowe. Eh :(

M+M+?, muminka83, She86 lubią tę wiadomość

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jusiakp wrote:
    Ktos tu pytal o moje bole miesiaczkowe. Z rana cos tam jeszcze pobolalo, ale pozniej lekarz z synkiem, zakupy, wtedy doszla mu goraczka ehh calkiem zapomnialam o tym bolu. Dziewczyny wam tez sie tak ciezko oddycha? Jeju ja zjadlam lekki obiad i tak mi ciezko.
    To najwazniejsze, że jest lepiej.
    Mi się ciężko oddycha. Jak stary papierosocholik oddycham. Wrrrrrr. Na tym etapie ciąży, pewnie jest już ucisk na przeponę i dlatego tak się dzieje. Ciekawe jak to będzie przy porodzie. Czy też tak będę dyszeć i nie będę mogła tchu złapać...?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 18:41

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Ja od wczoraj też mam tyle, bo brzuch troszkę za twardy. Wiec myślę że to dawka okej :)

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę , też bym z chęcią zrobiła ciasto. Cały czas kisnę w łóżku , jedyne co zrobiłam to podgrzałam sobie zupę , ale idąc poźniej do siebie na górę brzuch jak kamień ;/ Z drugim daniem czekałam już na mame. Za rok o tej porze sobie odbije i już zacznę lepić z Maryśką pod pachą pierogi na Święta ;d

Magda lena, Vincent, Kate84 lubią tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Karka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:

Ja brałam 1 rano, 1 popołudniiu, 2 na noc, od dzisiaj: rano mam nie brać, tylko 2 popołudniu i 2 wieczorem.

nqtk8u69dwbc5hye.png

Córka!!! Kochana Hania :* <3 38+6, 19.30, 51cm, 2760 :)
  • kasieńka 1985 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    6 tabletek asparginu to standardowa dawka spokojnie możesz ja brac nawet na opakowaniu i w ulotce tak masz ja tez tak biore

f2wlh371dlcmnxcx.png
‹‹ 1303 1304 1305 1306 1307 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ