Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Est wrote:Alina a na ten murzynek z białym serem masz przepis ?
jasne;)
Ciasto ciemne:
250 g masła (margaryny) - ja daję masło
1 szklanka (250 ml) cukru - użyłam trzcinowego
6 łyżek wody
2 czubate łyżki ciemnego, dobrego kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego (dałam cukier z prawdziwą wanilią Kotanyi)
1,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
4 białka
Masa serowa:
1 szklanka cukru
500 g mielonego twarogu (użyłam twarogu z wiaderka firmy Jana)
1 łyżka maki ziemniaczanej
1/3 kostki rozpuszczonego masła (około 65-70 g)
2 żółtka
2 białka
Masło, cukier, wodę, kakao, cukier waniliowy rozpuścić w rondlu - nie gotować. Do przestudzonej masy dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy i delikatnie połączyć.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg dodać, mąkę ziemniaczaną i roztopione masło. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć delikatnie z masą serową.
Na blachę (40 x 25 cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką, wyłożyć najpierw ciemne ciasto a na to masę serową – tzn. łyżką zrobić kleksy z masy serowej na ciemnym cieście (zapadną się w ciasto).
Piec około 60 minut temp. 170-180 stopni (u mnie 170 w termoobiegu)muminka83, Est, Magda lena, RudyTygrysek, niecierpliwaa lubią tę wiadomość
-
kasieńka 1985 wrote:tym nie zakazać bo rodzice zrobili wszystko co mogli by ustrzec przed chorobą swoje dziecko i nie wiem czy wiesz muminko ale to jest nakazane prawnie i jeżeli nie szczepisz to łamiesz prawo które jak rozumiem chce chronić swoich obywateli przed chorobami na przykład. a to w której dobie się podaje szczepionkę to chyba nie wymyslił ktoś pierwszy lepszy z ulicy tylko pewnie lekarz i jest w tym pewnie jakiś sens że szczepi się w pierwszej dobie życia. proszę o dowody i wyniki badań że te wszystkie autyzmy i inne przypadki były spowodowane podaniem szczepienia a nie wyczytane w internecie i dopasowane do swojego przypadku (dr google)
Ja wyczytałam, że bardzo często zdarza się, że szczepi się dziecko bez wyników pierwszych badań, nie wiedząc czy dziecko nie ma jakiejś wrodzonej infekcji. Jest to nadużycie. Ten argument przemawia do mnie za tym, aby nie szczepić dziecka w pierwszej dobie. A przynajmniej do momentu aż nie będę miała potwierdzone, że moje dziecko jest zdrowe i nie ma przeciwwskazań do podania szczepionki.
I nie prawda, że nie szczepiąc dziecka łamiesz prawo.muminka83, TaRRa, M+M+? lubią tę wiadomość
-
kasieńka 1985 wrote:tym nie zakazać bo rodzice zrobili wszystko co mogli by ustrzec przed chorobą swoje dziecko i nie wiem czy wiesz muminko ale to jest nakazane prawnie i jeżeli nie szczepisz to łamiesz prawo które jak rozumiem chce chronić swoich obywateli przed chorobami na przykład. a to w której dobie się podaje szczepionkę to chyba nie wymyslił ktoś pierwszy lepszy z ulicy tylko pewnie lekarz i jest w tym pewnie jakiś sens że szczepi się w pierwszej dobie życia. proszę o dowody i wyniki badań że te wszystkie autyzmy i inne przypadki były spowodowane podaniem szczepienia a nie wyczytane w internecie i dopasowane do swojego przypadku (dr google)
kochana nie łamię Prawa ponieważ są Wyroki Sądu Najwyższego co uchylił kary uważając je mimo to bezzasadne. Na szczęście o dobro mojego dziecka jeszcze odpowiadam ja. Nikt mi nie zwrócił 12 miesięcy leczenia syna... i dalszych skutków jakie miał po braniu leków. Wtedy nie było przepraszam nawet. Nic nie podawałam z internetu i nic nie dopasowywałam do objawów syna. Nie powiedziałam też że wywołują szczepienia autyzm - bo według mnie to raczej nie jest możliwe. Tak jak wspomniałam po Nopie syna i konsultacji pulmonologiczno - genetycznej i neurologicznej szczepię w późniejszych okresach. Uważam że każdy ma prawo podjąć decyzję odnośnie szczepień. Nie potępiam nikogo. Każdy ma prawo mieć osobne zdanie w tym temacie. Rozumiem że sama się nie obawiasz bo Twoje dziecko nigdy nie miało NOPU i oby tfu tfu nie miało jednak spróbujmy wczuć się w sytuacje innych. Ja nie zamierzam nikogo do niczego przekonywać. Zachęcam jedynie do czytania ulotek, rozmowy z pediatrą, ewentualnie konsultacji neurologicznej zanim przystąpi się do wkłucia. Jako dorosła osoba musisz podpisać oświadczenie jak bierzesz szczepienie np. przeciw tężcu ale dziecku a tak naprawdę opiekunowi tego się nie daje.Est, Kate84 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyperła ziemi wrote:już 28 tydzień wow!
ja niedawno marzyłam o "2" z przodu a już w połowie drugiej dziesiątki jestem
Apropo szyjki, to wczoraj na usg aż mi szczęka opadła, bo moja ma 6cm. a miała 4wydrukował mi zdjęcie z pomiarem i w domu porównałam je do wcześniejszych, które miałam i nie chce być inaczej. jestem od miesiąca na l4 i to chyba to polegiwanie przyniosło takie efekty... Vira na jakie imię się zdecydowaliście?
Perełko jeszcze nie mamy imienia.
Ja chciałabym Sarę lub Gabrielę a mój mąż Alicję. Nie możemy dojść do porozumienia w tej kwestii jeszcze.muminka83 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Vira wrote:Perełko jeszcze nie mamy imienia.
Ja chciałabym Sarę lub Gabrielę a mój mąż Alicję. Nie możemy dojść do porozumienia w tej kwestii jeszcze.
Morał z tego taki że trzeba zdecydować się na drugą córę jak najszybciejVira, alinalii, Izoleccc, Kate84 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJeśli chodzi o zaufanie do lekarzy... Ja choruję na boreliozę przewlekłą, wiec mam doświadczenie. Lekarz na moje objawy zaleciła mi nosić ciepłe majtki. Nadmienię, ze był lipiec
Dlatego uważam, ze każdy ma swój mózg i niestety ślepe zaufanie lekarzom czasami nie wychodzi na dobre.
muminka83, noelka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEst wrote:Dziewczyny czy może któraś ma przepis na jakieś łatwe ciasto ?
Ja polecam
http://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-czekoladowe
http://menubezglutenu.blogspot.com/2010/10/szarlotka-z-maki-kukurydzianej.html
http://paletasmaku.blogspot.com/2014/08/proste-i-szybkie-ciasto-z-jabkami-jada.html
Zawsze się udają -
Ja też ufam lekarzom. Sama nie lubię jak przy wykonywaniu mojego zawodu ludzie powołują mi się na porady z internetu.... Abstrahując od tematu szczepionek - istnieją pewne lobby, wielkie pieniądze, o którym nam się nawet nie śniło, które wpływają na wprowadzanie pewnych rozwiązań...
alinalii, muminka83 lubią tę wiadomość
-
alinalii wrote:zależy ile masz czasu
pyszny jest poprostu biszkopt przełożony śmietaną 36% z owocami i galaretką Mmmmmmm
lub bardzo szybki i łatwy murzynek (z białym serem)
albo placek drożdzowy któy wszystkim wychodzi
Narobiłaś mi smaka hihih
alinalii lubi tę wiadomość
-
Ktos tu pytal o moje bole miesiaczkowe. Z rana cos tam jeszcze pobolalo, ale pozniej lekarz z synkiem, zakupy, wtedy doszla mu goraczka ehh calkiem zapomnialam o tym bolu. Dziewczyny wam tez sie tak ciezko oddycha? Jeju ja zjadlam lekki obiad i tak mi ciezko.jusiakp
-
z tym zaufaniem do lekarzy to byłabym ostrożna. Ja nigdy nie ufam jednemu lekarzowi. NIGDY. Już wiele razy się przejechałam. Zawsze trzeba iść do innego lekarza/lekarzy po sprawdzenie diagnozy. Nie można opierać się na opinii jednego lekarza.
Pewnie to samo zrobię ze szczepionkami. Popytam, powęszę.
Jeeeeny. Wy mi tu o ciastach piszecie, a ja biedna dziś na odwyku. Wczoraj przegięłam. Zjadłam 3 kawałki tortu i 2 muffinki czekoladowe. EhM+M+?, muminka83, She86 lubią tę wiadomość
-
jusiakp wrote:Ktos tu pytal o moje bole miesiaczkowe. Z rana cos tam jeszcze pobolalo, ale pozniej lekarz z synkiem, zakupy, wtedy doszla mu goraczka ehh calkiem zapomnialam o tym bolu. Dziewczyny wam tez sie tak ciezko oddycha? Jeju ja zjadlam lekki obiad i tak mi ciezko.
Mi się ciężko oddycha. Jak stary papierosocholik oddycham. Wrrrrrr. Na tym etapie ciąży, pewnie jest już ucisk na przeponę i dlatego tak się dzieje. Ciekawe jak to będzie przy porodzie. Czy też tak będę dyszeć i nie będę mogła tchu złapać...?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 18:41
-
Vira wrote:Laseczki kuleczki te które biorą Aspargin - jaką dawkę lekarz Wam kazał brać ?
Ja mam brać 3 razy na dobę po 2 tabletki i zastanawiam się czy to nie za dużo. -
Zazdroszczę , też bym z chęcią zrobiła ciasto. Cały czas kisnę w łóżku , jedyne co zrobiłam to podgrzałam sobie zupę , ale idąc poźniej do siebie na górę brzuch jak kamień ;/ Z drugim daniem czekałam już na mame. Za rok o tej porze sobie odbije i już zacznę lepić z Maryśką pod pachą pierogi na Święta ;d
Magda lena, Vincent, Kate84 lubią tę wiadomość
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
Vira wrote:Laseczki kuleczki te które biorą Aspargin - jaką dawkę lekarz Wam kazał brać ?
Ja mam brać 3 razy na dobę po 2 tabletki i zastanawiam się czy to nie za dużo.
Ja brałam 1 rano, 1 popołudniiu, 2 na noc, od dzisiaj: rano mam nie brać, tylko 2 popołudniu i 2 wieczorem.
Córka!!! Kochana Hania :*38+6, 19.30, 51cm, 2760