Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
alinalii wrote:dzień dobry
ja juz po śniadaniubiorę się za obiad (grochówka) Mmmm...
no i coś ogarnęaa i w końcu wypadałoby kupić wózek chyba co nie
Nataszka2200, Lilou1984 lubią tę wiadomość
-
ksanka wrote:Dziewczyny, ja się rzucam jak ryba bez wody jaki wózek wybrać.
No i po wczorajszym spotkaniu kolejne wózek u mnie wart jest rozważenia Junama, czy ktoś widział czy ktoś wie?
Znajomym fajnie się sprawdza, jest skórzana gondola i dużą, kółka pompowane
Z kolei kolejny mój faworyt to emmaljunga też ładny ale 2X droższy więc nie wiem czy ma to sens przeplacac
Hihi,mam to samo z wózkiem, dla mnie każdy wygląda tak samoooooo
Jestem wysoka, zależy mi głównie na regulowanej rączce.... I tyleSynek 2016 r. ♥️
Synek 2020 r. 💚
-
Vira wrote:Laseczki czy któraś się orientuje jak wygląda opieka ginekologiczna na NFZ w ciąży?
Gdzieś słyszałam, że tylko 3x USG w trakcie całej ciąży i długie terminy oczekiwania ale nie wiem czy to prawda.
To chyba zależy od miasta, bo u nas nie ma kolejek tzn nie ma problemu, żeby umówić wizytę w ciągu tygodnia, jest w gabinecie bardzo dobre usg. Nie wiem niestety ile przysluguje podczas ciąży ale też mi się odbiło o uszy, że 3, tak jak w większości krajów w Europie.
-
nick nieaktualny
-
Vira wrote:Laseczki czy któraś się orientuje jak wygląda opieka ginekologiczna na NFZ w ciąży?
Gdzieś słyszałam, że tylko 3x USG w trakcie całej ciąży i długie terminy oczekiwania ale nie wiem czy to prawda.
Moja siostra chodziła na NFZ i to chyba wszytsko chodzi od przychodni. Ona wizyty miała co 4 tyg i na kazdej wizycie USG. I terminy też nie długie.muminka83 lubi tę wiadomość
-
witam się i ja.. nie odzywałam się od wyjścia ze szpitala, bo mało brakowało a bym tam wróciła już w środę
we wtorek wieczorem zaczął mnie strasznie boleć brzuch w bliźnie po cesarce i kręgosłup wzięłam buscopan, mega dawkę magnezu i jakoś zasnęłam, w środę rano zaczęło mi coś ciec po nogach... już zestresowana że to wody płodowe mi się sączą poleciałam do gina (ból nadal się utrzymywał) na szczęście to nie wody, ani infekcja bo od razu miałam zrobiony posiew.. ale dostałam nieciekawą wiadomość szyjka znowu mi się skróciła w poniedziałek miała 3,49 w środę już 2,6
i moja blizna po cc ma cechy rozchodzenia się
muszę teraz strasznie uważać i lekarz powiedział, że jak tylko poczuję pieczenie w miejscu blizny mam od razu dzwonić po karetkę nawet sama mam nie jechać na IP.. teraz mam wizytę w czwartek i mam mega stres
https://www.maluchy.pl/li-69187.png
https://www.maluchy.pl/li-72300.png -
Oj to ja mam spanie chyba za Was wszystkie
A teraz nieco z innej beczki... Otóż od jakiegoś czasu przyjaciel mojego lubego pyta mnie czy mogę mu znaleźć kobietęOn chce założyć rodzinę itp. itd.
Nigdy nie robiłam za swatkę i trochę mi głupio chociaż chciałabym mu pomóc :)Niestety w moim otoczeniu wszystkie zajęte więc...
Chłopak fajny. Nie jest Polakiem... a wymarzył sobie Polkę. Mówi że nie jest nieśmiały więc tym bardziej nie wiem w czym problem.
Może macie jakieś pomysły? -
Dzień dobry kochane mamuśki
witam się z wami w 30 tygodniu ciąży WOW SZOKjestem mega szczęśliwa. Maleństwo musi siedzieć w brzuszku jeszcze minimum 8 tygodni...
Wyspałam się dzisiaj niesamowicie, spałam do 10. Miłego dzionka kochane.
Ktoś dzisiaj wizytuje?
RudyTygrysek, Kokaina, Est, domiii, Renka88, Kajola, Czarodziejka87, A.Kasia, Madlene.:), d'nusia, muminka83, Kate84, Mania1718, M+M+?, Karka, Martita88, ksanka, Mietka 30:), Karolina@, kofeinka, Lilou1984, perła ziemi, Hannia123, She86 lubią tę wiadomość
-
Madzialena90 wrote:Dzień dobry kochane mamuśki
witam się z wami w 30 tygodniu ciąży WOW SZOKjestem mega szczęśliwa. Maleństwo musi siedzieć w brzuszku jeszcze minimum 8 tygodni...
Wyspałam się dzisiaj niesamowicie, spałam do 10. Miłego dzionka kochane.
Ktoś dzisiaj wizytuje?
Kochana, mi jutro wskakuje 3 z przodu!też jestem w szoku, ostatnia dyszka przed nami
super! ja już się nie mogę doczekać
Kokaina, Madzialena90, Czarodziejka87, Renka88, RudyTygrysek, krówka_muffka, d'nusia, Est, Mietka 30:), perła ziemi, Hannia123, Kate84 lubią tę wiadomość
-
Kaarolina wrote:witam się i ja.. nie odzywałam się od wyjścia ze szpitala, bo mało brakowało a bym tam wróciła już w środę
we wtorek wieczorem zaczął mnie strasznie boleć brzuch w bliźnie po cesarce i kręgosłup wzięłam buscopan, mega dawkę magnezu i jakoś zasnęłam, w środę rano zaczęło mi coś ciec po nogach... już zestresowana że to wody płodowe mi się sączą poleciałam do gina (ból nadal się utrzymywał) na szczęście to nie wody, ani infekcja bo od razu miałam zrobiony posiew.. ale dostałam nieciekawą wiadomość szyjka znowu mi się skróciła w poniedziałek miała 3,49 w środę już 2,6
i moja blizna po cc ma cechy rozchodzenia się
muszę teraz strasznie uważać i lekarz powiedział, że jak tylko poczuję pieczenie w miejscu blizny mam od razu dzwonić po karetkę nawet sama mam nie jechać na IP.. teraz mam wizytę w czwartek i mam mega stres
Kaarolina, strasznie mi szkoda Ciebie, szyjka rzeczywiście się skrócilaa czy lekarz powiedział co to był za wyciek skoro nie wody? Na pewno bardzo się oszczedzalas- czemu te cholerne szyjki tak szybko mogą się skrócić
tule :*
Kaarolina lubi tę wiadomość
Synek 2016 r. ♥️
Synek 2020 r. 💚
-
Dzień dobry dziewczyny
Jeśli chodzi o opiekę na nfz warto sobie poczytać rozporządzenie dotyczące standardów opieki okołoporodowej. Zawarte są tam m.in. prawa jakie nam przysługują przed, w trakcie i po porodzie.
http://www.mz.gov.pl/zdrowie-i-profilaktyka/zdrowie-matki-i-dziecka/standard-opieki-okoloporodowej
Jest tam też tabela jakie badania powinny być wykonane w poszczególnych tygodniach ciąży. -
Kokaina wrote:Kaarolina, strasznie mi szkoda Ciebie, szyjka rzeczywiście się skrócila
a czy lekarz powiedział co to był za wyciek skoro nie wody? Na pewno bardzo się oszczedzalas- czemu te cholerne szyjki tak szybko mogą się skrócić
tule :*
https://www.maluchy.pl/li-69187.png
https://www.maluchy.pl/li-72300.png -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKaarolina wrote:Hmm wyciek, pojęcia nie mamy. Wody nie,upławy nie, nawet siuski nie... na szczęście do teraz się to nie powtorzyło... a co do szyjki tak się 20.11 cieszyłam że mam taką długą bo miała prawie 5cm a teraz
Karolina musisz leżeć lub pół leżeć. Nawet pozycja siedząca obciąża szyjkę.
I absolutnie nic nie robić. Nawet nie ścieraj kurzy. Rozumiem, że masz synka ale musisz to jakoś zorganizować.
Ale nie martw się. Moja kuzynka całą ciążę miała szyjkę ok 2 cm ale trzymała dzieciaczka tak , że nawet w 40 tygodniu puścić nie chciała i skończyło się cesarką.Kokaina, muminka83 lubią tę wiadomość
-
Vira wrote:Dziewczyny mam pytanie odnośnie ruchów dziecka.
Moja mała dziś od rana bardzo leniwa. Po śniadaniu troche kopniaków ( jak pisałam powyżej 10 ) no i potem znowu cisza. Takie to dziwne, że się nic nie rusza
kochana nie przejmuj się ja w ten wtorek od rana nie czułam małej dopiero około 14 zjadłam czekoladę i po godzinie kopała mnie kilka razy mniej niż 10 za to rozbudziła się wieczorkiemwięc się nie stresuj... STRES NAM NIE SŁUŻY
muminka83, Nataszka2200 lubią tę wiadomość
-
Moja mała dziś od rana bardzo leniwa. Po śniadaniu troche kopniaków ( jak pisałam powyżej 10 ) no i potem znowu cisza. Takie to dziwne, że się nic nie rusza
Ja miałam 2 dni temu tak. Ale było 10 ruchów wiec starałam sie nie panikować. Dzis juz wszystko w normie i od rana było ich chyba z 50. My tez mamy lepsze i gorsze dni, tak to sobie tłumacze -
Vira, spokojnie, może śpi
Z tego co pamiętam że szkoly rodzenia to ruchy najlepiej liczyc od ok 35 tygodnia, tak zalecaly położne.muminka83, Nataszka2200 lubią tę wiadomość
Synek 2016 r. ♥️
Synek 2020 r. 💚
-
Hej mamusie:*
Dzisiaj moja studniówka:)
Po południu wizyta u endo i muszę w końcu jakieś prezenty kupić bo ostatnio nic nie znalazłam...
Karolina trzymaj się i odpoczywaj ile się da choć wiem,że przy synku to nie tak łatwo ale może uda się to jakoś zorganizować:*
Vira jeśli mała się odezwała na pewno jest wszystko dobrze
Mój mały też jakiś mniej aktywny dziś ..
Miłego dnia !
Renka88, d'nusia, muminka83, Kajola, ksanka, Karolina@, Kate84 lubią tę wiadomość
Filip 28.03.2016
-
kurcze jestem w szoku co piszecie o NFZ że są 3 USG , ja chodzę na NFZ wizyty na początku miałam co 2 tyg, potem co 3tyg , i tak do teraz, na każdej wizycie ginekolog robił mi USG pokazywał wszystko palcem co i jak, dawał zdj;)
tak więc dla mnie wydaje się to chore że 3 razyEst, muminka83, perła ziemi, Kate84 lubią tę wiadomość