Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDzień dobry w 29 tygodniu
Dużo i nie dużo ale cieszy mnie każdy nowo zaczęty tydzień. Wczoraj wieczorem przeżyłam coś okropnego. Nagle złapał mnie mega mocny skurcz brzucha ale nie taki przy którym brzuch twardnieje a taki jak skurcz łydki
Bolało niesamowicie, nie mogłam się ruszyć a jeszcze mały zaczął mocno kopać co wcale nie pomagało
Już się nastawiłam na powrót do szpitala ale po 30 min przeszło i się nie powtórzyło. Coś mi się wydaje, że to od żołądka ale pewności nie mam. Jutro lekarzowi o tym wspomnę i zobaczę co powie.
Teresa - cieszę się, że wszystko w porządkuNasze dzieciaczki wagowo takie same
Jeszcze chwilka i stuknie im 2 kg
26Asia - jeśli chcesz czekać do lutego to zorientuj się jaki jest czas oczekiwania na zamówienie tam, gdzie planujesz kupić. Czasami długo się z tym schodzi, nam w jednym sklepie rok temu powiedzieli, że realizacja do 2 mcy
Kaarolina - ech, kochana tak mi przykrood samego początku jakieś kłody pod nogi niepozwalające cieszyć się ciąża
Tak jak dziewczyny piszą - dużo leż i to najlepiej z biodrami wyżej. To jedyna pozycja odciążająca szyjkę. Być może od leżenia szyjka się wydłuży?
Vira - pozycja półleżąca to jedna z najgorszych przy skracającej się szyjce. Jak leżeć to płasko a najlepiej podłożyć coś w nogi łóżka, żeby było pod kątem 30 stopni. A co do ruchów, w 3 trymestrze dzieci szybko przybierają na wadze i przez to też dużo śpią. Teraz ich aktywność będzie coraz słabsza. A ruchy najlepiej liczyć godzinę po posiłku
Gratuluję dziewczyny kolejnych tygodni i życzę udanych wizytA to my w 29 tyg:
olatychy, Est, muminka83, alinalii, krówka_muffka, Renka88, Vincent, Kokaina, Teresa1992, baassiia, Mania1718, Magda lena, Madlene.:), Nataszka2200, Czarodziejka87, Kaarolina, RudyTygrysek, domiii, Madzialena90, Karka, Kajola, Martita88, Mietka 30:), ksanka, wiewiórka17, Karolina@, kofeinka, perła ziemi, Hannia123, Kate84, She86, kateee, d'nusia, Izoleccc lubią tę wiadomość
-
Vira wrote:Laseczki czy któraś się orientuje jak wygląda opieka ginekologiczna na NFZ w ciąży?
Gdzieś słyszałam, że tylko 3x USG w trakcie całej ciąży i długie terminy oczekiwania ale nie wiem czy to prawda.
Zależy od lekarza. Moja lekarka na NFZ robi na każdej wizycie USG - przynajmniej mi.
Raz w msc jestem na NFZ u niej a raz prywatnie. Nie narzekam. Nigdy nie robiła problemów. Jak pytam innych pacjentek co tytlko chodzą do niej na NFZ tez im robi co wizytę. -
Hej.
Karolinko przykro mi mam jednak nadzieję że to się uspokoi. Tak jak dziewczyny radzą o ile możesz to leż jak najwięcej. :-*
Wózek ( będziemy dostawać w prezencie ) zamówiliśmy sobie na pierwszy tydzień marca.
Ruchy nie liczę bo też czuję kotłowanie a nawet jak nie to przecież my też śpimy więc maluszek też musi odpoczywać. Po posiłkach rusza się fenomenalnie.
Kasieńko ślicznie wyglądasz. :-*
No i ja znowu schudłam - ważę 67 kg a więc mniej nawet niż wyjściowa. Wyniki mam dobre więc jeszcze nie panikuje.
Mam straszne odrosty i chyba pomyślę o delikatnej farbie bo aż głupio wychodzić z domu. Zawsze muszę myśleć jak je upiąć by dobrze to wyglądało a tak będę mogła w rozpuszczonych chodzić.
Śniadanie jadłam dziś w towarzystwie koleżanki. Spacer też dobrze mi zrobił - teraz odpoczywam i czekam na 3 kurierów
hahah a to czekanie spowodowało że jestem spłukanado końca grudnia :"P Kasy poszło że hoho
:-*Kate84 lubi tę wiadomość
-
Witam dziewczyny,
za wszystkie problemy trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze.
A to my z Jasiem dzisiaj.
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/2241ee00cca1.jpgMagda lena, 26Asia, Mania1718, muminka83, Renka88, Czarodziejka87, M+M+?, RudyTygrysek, domiii, A.Kasia, Madzialena90, Karka, Kajola, Martita88, Mietka 30:), ksanka, Karolina@, Lilou1984, perła ziemi, Est, Hannia123, Kate84, kateee, d'nusia, Izoleccc, Kasia24 lubią tę wiadomość
-
Witam,
Mam pytanie piszecie o twardnienu brzucha możecie napisać cos więcej. Dlaczego jest to niebezpieczne,
Jak wam każą tego unikać itp. U mnie nikt sie w UK tym nie przejmuje. W poniedziałek mam wizytę z położna i chciałabym wiedzieć o co chodzi.
O szyjce juz nie wspomnę bo nikt tutaj nie bada dopochwowo przez cała ciąże.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2015, 12:02
-
Trudno powiedzieć, nie da się tego jakoś unikać, jak się pojawiają to moża je wyciszyć magnezem, nospą, a jak bardzo dokuczają to tokoliza jak u mnie w szpitalu. Ogólnie twardnienie jest niebezpieczne kiedy jest często i boli, doprowadza do skracania szyjki co grozi rozwarciem i porodem przedwczesnym. Mnie dzisiaj conajmniej godzinę męczyły
Ale wzięłam dwie nospy, później hydroksyzyne i zasnelam, jak się obudziłam na szczęście minęło.
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
Witajcie dziewczyny. Dzwoniłam dziś do mojej gin i mówiła że mam już nie brać Tardyferonu i wypisała mi receptę na inne żelazo. Siostra mojego M ma szkołę zaraz obok lekarza więc postara się odebrać mi receptę na nowe żelazo.
Może któraś z Was biorąca Tardyferon chciałaby odkupić odemnie 14 tabletek? -
aleksandrazz wrote:Trudno powiedzieć, nie da się tego jakoś unikać, jak się pojawiają to moża je wyciszyć magnezem, nospą, a jak bardzo dokuczają to tokoliza jak u mnie w szpitalu. Ogólnie twardnienie jest niebezpieczne kiedy jest często i boli, doprowadza do skracania szyjki co grozi rozwarciem i porodem przedwczesnym. Mnie dzisiaj conajmniej godzinę męczyły
Ale wzięłam dwie nospy, później hydroksyzyne i zasnelam, jak się obudziłam na szczęście minęło.
Bierzesz hydroksyzyne? Twój lekarz ci zalecił? -
Kokaina wrote:Ksanka, przybij piątkę
)
Mam pytanie do kogoś ogarniętego kadrowo- jak wygląda sprawa przedłużenia umowy do dnia porodu. Aktualną mam do końca grudnia. Dokładny termin porodu nie jest nikomu znany. Czy umowę do podpisania dostanę dopiero po porodzie? Jeżeli tak to jak pracodawca wprowadzi w system że w dalszym ciągu pracuje ?? hmmm?
Pracodawca może ale nie musi dać przedłużenie umowy na papierze. Ona z mocy prawa będzie trwala do dnia porodu. Najczęściej pracodawca daje taka umowę z zapisem " umowa od.... do dnia porodu"muminka83, Kokaina lubią tę wiadomość
-
Vira wrote:Karolina musisz leżeć lub pół leżeć. Nawet pozycja siedząca obciąża szyjkę.
I absolutnie nic nie robić. Nawet nie ścieraj kurzy. Rozumiem, że masz synka ale musisz to jakoś zorganizować.
Ale nie martw się. Moja kuzynka całą ciążę miała szyjkę ok 2 cm ale trzymała dzieciaczka tak , że nawet w 40 tygodniu puścić nie chciała i skończyło się cesarką.
U mnie mała ma zwykle fazy odpoczynku jak mam bezsenna nocki -
Dzień dobry
Jeśli chodzi o ginekologa na NFZ to sprawa wygląda tak że są 3 obowiązkowe usg które lekarz musi wykonać. Nie ma wyjścia. Są to te 3 najważniejsze czyli prenatalne, polowkowe i to trzecie w 30 tygodniu. Ale jeśli lekarz ma dobra wolę to oczywiście może usg wykonywać na każdej wizycie.
A co do odrostow też mam okropne ale mąż sie ze mna kloci żebym sie powstrzymała:)Synuś Antoś - 23.03.2016r. -
Dzień dobry
Vira- moja mała też dzisiaj mniej aktywna, ale ostatnio też tak było i dopiero po południu się rozruszała, może mają taki dzień dzisiaj.
Ja się wybieram w przyszłym tyg. zrobić włosy, mam takie odrosty że wstyd.Nataszka2200 lubi tę wiadomość
-
Ja po wizycie lux-medowej:)
trochę na szybko, ale skierowania te co chciałam dostałam więc jestem happy no i zobaczyłam przez kilka sekund moje słoneczko, i nawet pozwoliła sobie fotę w 3d ciachnąć))
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 12:53
Karolina@, Madlene.:), Renka88, Kaarolina, A.Kasia, kofeinka, olatychy, alinalii, Vincent, perła ziemi, muminka83, Kokaina, Kajola, Karka, Mietka 30:), Hannia123, ksanka, Kate84, Madzialena90, Est, Czarodziejka87, Nataszka2200, domiii, Mania1718, She86, RudyTygrysek, kateee, d'nusia, Izoleccc lubią tę wiadomość
-
Witam się w 30 tygodniu ciąży
Jeszcze tak niedawno czekałam na dwójkę z przodu, a teraz już trójka! Z tej okazji synek podczas porannych harców ułożył się poprzecznie, co mnie troszkę zmartwiło, ale teraz już wrócił do dawnej pozycji (mam nadzieję, że główkowo). W czwartek badania prenatalne i już się nie mogę doczekać!
Vira - wydaje mi się, że zbyt mocno nakręcasz się na te ruchy. Mój synek rano się ruszał i od +/- 09:00 się nie odzywa, ale biorę to za coś normalnego. Ja jestem spokojna jak przynajmniej raz w ciągu dnia ma okres aktywności. Dłużej czy krótszej, z mocniejszymi czy słabszymi ruchami. Obojętnie.
Kaarolina - bardzo mi przykro. Mam nadzieję, że maleństwo pozwoli Ci spokojnie w domu dotrzymać terminu porodu.
Dawno nie dodawałam zdjęcia brzuszka, więc z okazji trójki tak się prezentujemy:
Martita88, Kaarolina, Renka88, A.Kasia, Lilou1984, Vincent, perła ziemi, Magda lena, muminka83, Kokaina, Kajola, Karka, Hannia123, Madzialena90, Kate84, Est, Czarodziejka87, Nataszka2200, domiii, Mania1718, She86, RudyTygrysek, d'nusia, krówka_muffka, Izoleccc lubią tę wiadomość
-
Lilou1984 wrote:Ja po wizycie lux-medowej:)
trochę na szybko, ale skierowania te co chciałam dostałam więc jestem happy no i zobaczyłam przez kilka sekund moje słoneczko, i nawet pozwoliła sobie fotę w 3d ciachnąć))
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/4d0253acfd05.jpg
Woow! Piękne ujęcieWidać podobieństwo do mamy czy taty?
-
Dziewczyny ja jak tylko mogę to leże ale przy Krzysiu za dużo takich możliwości nie mam.. ale oszczędzam się jak tylko mogę... Mąż jak jest w domu to mbie oszczędza na maksa ale pracuje od 6-18 albo od 18-6 więc za często Go też nie ma
. Wolnego nie może wziąć, bo i tak już Go 2 tyg w pracy nie było. Musinybjakoś to przetrwać...
https://www.maluchy.pl/li-69187.png
https://www.maluchy.pl/li-72300.png