X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokaina - tlenek magnezu ma bardzo małe wchłanianie, pewnie dlatego tam jest tyle mg żeby cokolwiek do organizmu dotarło.

Vira - każdy lekarz Ci powie, że karmienie piersią, nawet regularne nie jest sposobem na antykoncepcję bo organizmy są różne. Przykładowo ja - przed kilka miesięcy po porodzie odciągałam pokarm regularnie co 3h w dzień czy w nocy a jajniki zaczęły pracę już 1,5 miesiąca po porodzie. Znam takich przypadków dużo, nawet tu na belly są mamy, które zaszły w ciążę w ciągu roku po porodzie i jeszcze do połowy ciąży pod nadzorem lekarza karmiły swoje dzieci wyłącznie piersią.

Mania1718, muminka83, d'nusia, She86, Est lubią tę wiadomość

• Nataszka2200 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou1984 wrote:
    No to książkowy odstęp. trzymajcie się w dwupaku jak najdłużej. i mam nadzieje ze szew nie zawiedzie

Pytałam bo chciałabym mieć szybko drugą dzidzie, a jak się okaże że będzie cesarka to nie będzie takie oczywiste. Chociaż moja mam po 3 miesiącach od 1 cesarki "wpadła" ze mną. Co prawda od 6 mc sączyły jej się wody płodowe i leżała w szpitalu, ale podobno nie miało to związku ze szwem tylko z naruszeniem pęcherza płodowego. Nie ma reguły...

Gośśś b. fajny wózek. Moje dwie ciężarne przyjaciółki właśnie kupiły taki, a jedna nawet identyczną wersję kolorystyczną:) Mam nadzieje, że ten wybór będzie strzałem w dziesiątkę :)

edit: jednak nie identyczną:P
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7ff58572c8d4.jpg

Ja równiez taaki wózek tylko stelaz bym chciała biały:d

iv09piqvr5fpkazd.png
    Aleks ur.20.03.2016r godz 17:07 waga:3.272 i 55cm
    [link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n739hscix2y.png[/link]
  • Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hihi
    wózka jeszcze nie ma, ale mufki już są...:P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 02:23

Kate84 lubi tę wiadomość

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny , kiedy kupujecie bujaczki? i Ile dziecko ma mieć miesięcy żeby w nim leżeć?Wiem że to głupie pytanie...ale nie mam pojęcia;d

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • noelka Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Musi przyjechać. Jak to jest od strony ewentualnego łamania doby pracowniczej rozwiązane się nie przejmuj. Może ze szpitalem np na okres Twojego porodu podpisać umowę o dzieło i temat rozwiązany. Są sposoby by to ominąć. Spokojna Twoja rozczochrana
    O, dzięki, na to nie wpadłam :) bo kiedyś słyszałam, że w takich wypadkach położna może np. przekazać pacjentkę koleżance... ale to w końcu z nią się umawiam i jej płacę.

• Nataszka2200 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She86 wrote:
    Dorka, my raczej też zdecydujemy się na Mutsy Evo w takim stalowym kolorze - nie za ciemny bo wlasnie na wiosne, lato bedzie ok

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c84e4942bae6.jpg

Bardzo podoba mi się Mutsy iGo ale jest droższy :)
    Ostatnio popularne zrobiły się wózki STOKKE.. fajne - ale ta cena.. nie do przyjęcia :(

Est my też myślimy od razu od drugim dziecku, dlatego wole poród naturalny

tez chcilm tez wozek ale jak zobaczyłaam ze sam stelarz godnola i spcerówka 3 tys to stwierdzilaam ze nie bede szalec az tak wózek to wózek:)

iv09piqvr5fpkazd.png
    Aleks ur.20.03.2016r godz 17:07 waga:3.272 i 55cm
    [link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n739hscix2y.png[/link]
  • Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Śniadanie jadłam dziś w towarzystwie koleżanki. Spacer też dobrze mi zrobił - teraz odpoczywam i czekam na 3 kurierów :P
    hahah a to czekanie spowodowało że jestem spłukana :P do końca grudnia :"P Kasy poszło że hoho :P

:-*

i jak kurierzy dotarli? :) uwielbiam rozpakowywać paczki wyprawkowe :P

ja miałam ostatnio śmieszną akcję z inpostem, bo paczkomat wydał mi cudzą paczkę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 02:23

Kate84, Nataszka2200, muminka83, Est lubią tę wiadomość

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • noelka Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe, niezłe :D

• Kate84 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noelka wrote:
    O, dzięki, na to nie wpadłam :) bo kiedyś słyszałam, że w takich wypadkach położna może np. przekazać pacjentkę koleżance... ale to w końcu z nią się umawiam i jej płacę.

Ja to bym jej dopiero afere zrobiła jakby chciała przekazać koleżance, zresztą żeby bardziej się przyłożyła mam zamiar dać jej tylko zaliczkę przed porodem a całość po!

noelka lubi tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, teraz dopiero patrzę na instrukcję prania kocyków, które zamówiłam. Jest napisane, że w 30stopniach max można prać ....
    hmmm to trochę słabo, co nie? Czy może przesadzam?

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    Dziewczyny , kiedy kupujecie bujaczki? i Ile dziecko ma mieć miesięcy żeby w nim leżeć?Wiem że to głupie pytanie...ale nie mam pojęcia;d

ja dostaję w spadku...nawet nie wiem jakiej firmy. wiem że jest czerwony

nie słyszałam o ograniczeniach wiekowych, ale myślę, że poczekam z tydzień lub dwa od porodu aż dzidzia się oswoi z nowym miejscem poza brzuchem :)
    Czytam teraz taką książkę napisana przez pediatrę - Harveya Karpa „Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy”. On akurat pisał o 3 tygodniach od porodu że spokojnie można stosować bujaczki.
    ma też ciekawe poglądy na temat uspokajania płaczących niemowląt, brakującego IV trymestru ciąży i kolek, które podobno zaczęły być plagą wtedy, kiedy skończyło się spowijanie niemowląt...
    widziałam jak mój brat stosował te metody na swoim synku (moim chrześniaku) i miesięczne niemowlę uspokajał w kilka chwil :)
    tutaj macie artykuł opisujący to w dużym skrócie:
    http://tatapad.pl/dziecko/jak-uspokoic-placzace-dziecko-metoda-stuprocentowa/

to wg KARPA jest np. technika uspokajania "koktajl mleczny" :P
    https://www.facebook.com/truefeed/videos/539237966252283/?autoplay_reason=all_page_organic_allowed&video_container_type=0&app_id=2392950137

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:

Chcę kupić. Ale nie wiem jaki... hmmm... Może któraś z Was poleci jakiś konkretny?
    Jest za duży wybór. Gubię się już :(

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Est, She86 - jak długo planujecie karmić?
    Ja bym chciała też drugie dziecko od razu. najlepiej tak w ciągu pierwszego roku od porodu ale jak sie karmi to jest to niemal niemożliwe ( choć zdarzają się wyjątki ).
    Ja się tak zastanawiam nad tym by karmić ok pół roku i potem zaraz zacząć starania.
    Ciekawe tylko co na to mój M....

Znam mnóstwo par co zaszły w ciążę podczas karmienia piersią. Kiedyś był taki program i mówiono że to mit że nie zachodzi się w ciążę. Owszem byłoby to możliwe gdyby karmić dziecko co 1,5-2 max h i tylko piersią a przecież u półrocznego czy 9 msc dziecka się nie da bo dochodzą nowe produkty. Tak więc odpuśćmy sobie metodę antykoncepcji zwaną cycem :P już lepszy jest kalendarzyk :P

A.Kasia, d'nusia, Mania1718, Kate84, Hannia123 lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co do drugiego dziecka też chciałabym szybko ale za bardzo nie mamy warunków więc zobaczymy jak to będzie :)

Co do ciąży w trakcie karmienia piersią - moja babcia w ten sposób doczekała sie 10 dzieci bo myślała że wtedy się nie zachodzi. To samo moje ciotki i siostra cioteczna (tyle ze już nie tyle dzieci mają oczywiście:)). Ale całkiem mądrze i z sensem brzmi to co napisałaś Vira więc chyba różnie z tym jest.

muminka83, Est lubią tę wiadomość

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    Chcę kupić. Ale nie wiem jaki... hmmm... Może któraś z Was poleci jakiś konkretny?
    Jest za duży wybór. Gubię się już :(

http://olx.pl/oferta/tiny-love-lezaczek-3w1-kolyska-lozeczko-bujaczek-CID88-IDbUjfz.html#81f49a8bf1

słyszałam że jest super!
    można je wygodnie przenosić i ma kilka stopni regulacji siedziska. od zupełnie płaskiej po półsiedzącą

na olx/allegro można spokojnie używkę kupić bo to popularny model

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 02:24

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:

Ja mam już bujaczek kupiony ale nie wiem czy nawet czy będę korzystać :P hihi

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    Kurde, teraz dopiero patrzę na instrukcję prania kocyków, które zamówiłam. Jest napisane, że w 30stopniach max można prać ....
    hmmm to trochę słabo, co nie? Czy może przesadzam?

hmm...nie zastanawiałam się nad tym, ale nie zamierzam kocyków i kołderek minky prać w wyższej temperaturze. jestem daleka od teorii że wszystko dla niemowlaka trzeba wygotować. jak jestem złą matką to niech ktoś mnie naprostuje, ale bym się tym nie przejmowała;)

edyś lubi tę wiadomość

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou1984 wrote:
    i jak kurierzy dotarli? :) uwielbiam rozpakowywać paczki wyprawkowe :P

ja miałam ostatnio śmieszną akcję z inpostem (odbiór w paczkomacie)
    zamówiłam troche prezentów Świątecznych w ten sposób...
    dostałam sms-a ze jedna z paczek jest już w paczkomacie -
    pojechałam, odebrałam....i oczywiście otwieram w domu a tam ładowarka SONY w środku
    mysle sobie hmmm...przecież nic takiego ni zamawiałam, patrze na etykietę
    i okazuje się że paczkomat wydał mi cudzą paczkę :)
    Moja na szczęście doszła następnego dnia a ładowarkę oddałam właścicielowi (był jego numer telefonu na paczce)
    zdziwił się na widok ciężarnego kuriera :P

Tak, tzn nie do końca. Przyszła wielka paczka od magmaris ( uwielbiam tego sprzedawce ) poszło się paść ponad 450 zł :P hihi ale mam już buteleczki, pościel, poduszkę pod materac, podkład na materac nieprzemakalny, rzeczy do szpitala, dostałam gratisy w postaci smoczka i łańcuszka, oczywiście ten termometr, prześcieradła, suszarka na butelki...mydełka szare.... itd.

II kurier z klockami dla młodego się pojawił też
    ale III nawet nie zadzwonił a miał być materac i chyba mnie szlak trafi :P
    ale zadzwonie tam w poniedziałek i zrobię szał pał :D

Brakuje mi przewijak.....iiiiiiii już jestem zwarta i gotowa :d Mam wsio :D

Lilou1984, Kate84 lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou1984 wrote:
    http://olx.pl/oferta/tiny-love-lezaczek-3w1-kolyska-lozeczko-bujaczek-CID88-IDbUjfz.html#81f49a8bf1

Moja przyjaciółka ma ten i sobie chwali
    nie jest to co prawda tradycyjny bujaczek,
    bo bujać trzeba ręcznie (ma tylko opcje wibracji), ale za to można go rozłożyć na płasko i w pierwszych miesiącach służył jako łóżeczko postawione przy łóżku rodziców:)
    można je wygodnie przenosić i ma kilka stopni regulacji siedziska. od zupełnie płaskiej po półsiedzącą

na olx/allegro można spokojnie używkę kupić bo to popularny model

Świetny. :)
    Ja też kupuję. Kiedyś wklejalam link jaki . teraz jestem na tel to nie będę kombinować ;)

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • noelka Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muminko, stresujesz mnie :P

‹‹ 1321 1322 1323 1324 1325 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ