X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwaa wrote:
    Ja co do drugiego dziecka też chciałabym szybko ale za bardzo nie mamy warunków więc zobaczymy jak to będzie :)

Co do ciąży w trakcie karmienia piersią - moja babcia w ten sposób doczekała sie 10 dzieci bo myślała że wtedy się nie zachodzi. To samo moje ciotki i siostra cioteczna (tyle ze już nie tyle dzieci mają oczywiście:)). Ale całkiem mądrze i z sensem brzmi to co napisałaś Vira więc chyba różnie z tym jest.

a może Twoja babcia jest też moją babcią a o tym nie wiemy :P MOja babcia też urodziła 10 dzieci hihihi niby 11 ale maleństwo zmarło :( mając 3 msc bo urodziło się na wozie z sianem w środku zimy. Karetka nie była w stanie dojechać pod dom bo zaspy po kolona i koń i wóz i babcię około 200 metrów wiózł do drogi :(

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou1984 wrote:
    hmm...nie zastanawiałam się nad tym, ale nie zamierzam kocyków i kołderek minky prać w wyższej temperaturze. jestem daleka od teorii że wszystko dla niemowlaka trzeba wygotować. jak jestem złą matką to niech ktoś mnie naprostuje, ale bym się tym nie przejmowała;)

Nigdy nie gotowałam ubranek i nie prałam w wysokiej temperaturze, max 30-40 C i miałam to w nosie. Teraz tak dobre są materiały i proszki do prania dla dzieci czy dorosłych że nie ma czego się obawiać a i tak wyprane pranie nabywa bakterii bo są przecież wszędzie... :P

Lilou1984 lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noelka wrote:
    Muminko, stresujesz mnie :P

:P a czym :P :P
    Na pocieszenie ci powiem że teraz w ramach relaksu mój mąż po 12 h wnosi 2 m 3 drewna kominkowego :P do piwnicy bo zamówiłam mu :P

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    a może Twoja babcia jest też moją babcią a o tym nie wiemy :P MOja babcia też urodziła 10 dzieci hihihi niby 11 ale maleństwo zmarło :( mając 3 msc bo urodziło się na wozie z sianem w środku zimy. Karetka nie była w stanie dojechać pod dom bo zaspy po kolona i koń i wóz i babcię około 200 metrów wiózł do drogi :(

No zbieg okoliczności bo mojej też 11 dziecko zmarło. Urodziło się w 7 msc. Powodem było przedwczesne odklejanie się łożyska.

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • noelka Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jak to, tym, że już wszystko masz :P a ja nadal w lesie, a przynajmniej w porównaniu z Tobą...

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noelka wrote:
    No jak to, tym, że już wszystko masz :P a ja nadal w lesie, a przynajmniej w porównaniu z Tobą...

oj tam ale ja jestem w gorącej wodzie kompana. Z doświadczenia pierwszego syna wiem już że wolę mieć spokojną głowę. Masz jeszcze sporo czasu :D :D

noelka lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwaa wrote:
    No zbieg okoliczności bo mojej też 11 dziecko zmarło. Urodziło się w 7 msc. Powodem było przedwczesne odklejanie się łożyska.

ale swoją drogą nie wiem czy w dzisiejszych czasach dałabym radę Ja urodzić tyle dzieci.... podziwiałam ją całe życie. Miała siłę między dziećmi na pracę zawodową, na gospodarstwo, pole i uprawy na nim. Wymieniali się z dziadkiem ... chyba bym nie dała rady ... chcę mieć dużą rodzinę ale 11 dzieci mi przeraża :P

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwaa wrote:
    Ja co do drugiego dziecka też chciałabym szybko ale za bardzo nie mamy warunków więc zobaczymy jak to będzie :)

Co do ciąży w trakcie karmienia piersią - moja babcia w ten sposób doczekała sie 10 dzieci bo myślała że wtedy się nie zachodzi. To samo moje ciotki i siostra cioteczna (tyle ze już nie tyle dzieci mają oczywiście:)). Ale całkiem mądrze i z sensem brzmi to co napisałaś Vira więc chyba różnie z tym jest.

Kiedyś czytałam o tym jakiś naukowy artykuł i brzmiał bardzo sensownie , teraz niestety nie mogę go znaleźć żeby Wam pokazać.

Muminko jak napisałam, w momencie kiedy wprowadza sie pokarm stały to ssanie z piersi nie jest już takie regularne więc zajście w ciąże jest możliwe.

muminka83 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktyna (PRL) – hormon peptydowy zbudowany ze 198 aminokwasów (u człowieka), o masie cząsteczkowej 23 kDa. Ma zbliżone efekty metaboliczne, budowę chemiczną i centrum aktywne do somatotropiny. Prolaktyna wiąże cynk, co prawdopodobnie zwiększa trwałość cząsteczki.

Pobudza wzrost gruczołów sutkowych podczas ciąży i wywołuje laktację. Działa także na gonady, komórki limfoidalne i wątrobę – narządy te mają swoiste receptory. U kobiet karmiących piersią prolaktyna hamuje wydzielanie hormonu folikulotropowego (FSH) i luteinizującego (LH), blokując owulację i menstruację, szczególnie w pierwszych miesiącach po porodzie.

Prolaktyna wytwarzana jest głównie w przysadce mózgowej przez laktotrofy. Jest to drugi rodzaj komórek kwasochłonnych, oznaczany też określeniem ε, a u kobiet ciężarnych i karmiących η, które stanowią około 20% komórek przedniego płata przysadki mózgowej. Ich kształt jest graniasty i zawierają liczne, nieregularne ziarna o wymiarach od 400 do 700 nm. Właśnie z tych ziaren uwalniany jest hormon. Podwzgórze hamuje wydzielanie prolaktyny wydzielając prolaktostatynę (dopaminę), której receptory typu D2 są na laktotrofach. Wydzielanie jest zwiększane przez prolaktoliberynę i estrogeny.

Innymi źródłami syntezy prolaktyny mogą być komórki niektórych nowotworów oraz błona śluzowa macicy[1].

Nadmiar prolaktyny (hiperprolaktynemia) może być odpowiedzialny za niepłodność oraz zespół amenorrhea-galactorhea. Prawidłowe stężenie tego hormonu to mniej niż 20 ng/ml – oprócz ciężarnych i karmiących. U części osób z hiperprolaktynemią znaczna część obecnej we krwi prolaktyny pozostaje w formie kompleksu z immunoglobuliną G (tzn. makroprolaktyna (ang. big prolactin lub BB-PRL). Powstała forma jest biologicznie nieaktywna, ale jest wykrywana w niektórych testach. W takim przypadku występuje wysoki poziom prolaktyny przy braku objawów chorobowych.

Wikipedia

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate no nie mam nikogo, wszyscy pracuja.. w sunie oprocz Tescia ale ten jest schorowany wiec nawet nie chce prosic.
    A co do in vitro.. to jest masakea co chca zrobic :/

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    ale swoją drogą nie wiem czy w dzisiejszych czasach dałabym radę Ja urodzić tyle dzieci.... podziwiałam ją całe życie. Miała siłę między dziećmi na pracę zawodową, na gospodarstwo, pole i uprawy na nim. Wymieniali się z dziadkiem ... chyba bym nie dała rady ... chcę mieć dużą rodzinę ale 11 dzieci mi przeraża :P

To prawda. Ja też bym się nie zdecydowała ale fakt że mamy też inne czasy :)

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dziś kurier przywiózł leżaczek http://www.smyk.com/tiny-love-wielofunkcyjny-lezaczek-bujaczek-lozeczko-3w1-18-kg,p1103234871,swiat-niemowlaka-p

Jeśli chodzi o bujaczki bez funkcji całkowitego rozłożenia, rehabilitanci odradzają w pierwszych miesiącach. Taka pozycja półsiedząca jest nienaturalna dla dziecka i wpływa na wady postawy.

Jeśli chodzi o laktację i zajście w ciążę. Oczywiście laktacja nie jest środkiem antykoncepcyjnym, ale w związku z tym, że jednak ta gospodarka hormonalna jest w tym czasie "inna", odbiegająca od normy, świadome staranie się o dziecko jest raczej lekkomyślne. W ciążę zajść oczywiście możemy, ale ryzyko poronienia jest większe :/ Najlepiej porozmawiać o tym z lekarzem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira - oczywiście nie zaprzeczam tym informacjom na jakich się opierasz ale trzeba brać pod uwagę, że organizm ludzki to nie szwajcarski zegarek i nie wszystko zawsze sprawnie działa :) Za dużo znam przypadków kobiet, które w ciążę zaszły zawierzając takim artykułom żeby ryzykować i Wam też polecam raczej sceptyczne podejście i ostrożność ;)

muminka83, Est lubią tę wiadomość

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusia, twoje posty są coraz smutniejsze. Myśl pozytywnie, niedługo wraca mąż, przeprowadzacie się do wspólnego lokum, wszystko będzie dobrze. Trochę się o Ciebie martwię, czy Ty nie masz lekkiej depresji?

• Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiele osób uważa, że podwyższona prolaktyna stwarza problemy na zajście w ciąże i zaleca się zażywanie wtedy bromergonu czy jakoś tak. Ja miałam podwyższoną prolaktynę przed ciążą ale mój ginekolog powiedział że w żadnym razie mam nie faszerować się lekami, tylko spokojnie starać się o dziecko. Zaszłam w ciąże po pół roku starań, za to jak moja endo zobaczyła wynik prolaktyny była bardzo zdziwiona że zaszłam. Co lekarz to inne podejście i wiedza także nie wszystko należy brać do siebie.

28whyx8d41olhvnv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2015, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na TVN style premiera dokumentu o szczepionkach na hpv

• Gośśś Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam przez jakis czas podwyzszona prolaktyne i dostawalam okres co 20dni, po zbadaniu poziomu hormonow wyszla wlasnie ta wysoka prolaktyna, dostalam na to castagnus i sie unormowala, gin mi wtedy powiedzial, ze taka wysoka prolaktyna dziala jak naturalna antykoncepcja i ciezko zajsc w ciaze, ale zgadzam sie z Kasia, ze nasze organizmy nie sa idealne i lepiej dmuchac na zimne i nie ryzykowac... Znam osobiscie tez kilka osob ktore przy karmieniu piersia po 3miesiacach od porodu pozachodzily w kolejna ciaze...

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou ja też mam tą książkę ,ale narazie czytam " Zaklinaczkę dzieci" później przejdę do "Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy i mam jeszcze Najszczęśliwszy śpioch w okolicy i jeszcze 3 ale to na później nie pamiętam tytuły :)

My mamy bujaczek Tiny love 3 w jednym właśnie :)

Karolina przykro mi,że musisz sama dać z wszystkim radę ,ale ja mocno trzymam kciuki ,żebyś oczywiście jak każda z nas nie wypakowała się przed 38 tc :) buziaki!

Lilou1984, muminka83 lubią tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośśś wrote:
    Ja mialam przez jakis czas podwyzszona prolaktyne i dostawalam okres co 20dni, po zbadaniu poziomu hormonow wyszla wlasnie ta wysoka prolaktyna, dostalam na to castagnus i sie unormowala, gin mi wtedy powiedzial, ze taka wysoka prolaktyna dziala jak naturalna antykoncepcja i ciezko zajsc w ciaze, ale zgadzam sie z Kasia, ze nasze organizmy nie sa idealne i lepiej dmuchac na zimne i nie ryzykowac... Znam osobiscie tez kilka osob ktore przy karmieniu piersia po 3miesiacach od porodu pozachodzily w kolejna ciaze...

Dokładnie. Organizm ludzki to nie pozytywka. Ja miałam stwierdzoną bezpłodność. Leczyłam się na nią. Zero szans. Potwierdzone u wielu lekarzy i co? Wystarczyło powiedzieć stop marzeniom a na pocieszenie uchlać się w trupa domowym bimbrem i są dzieci :P :P

Madlene.:), Gośśś, Kate84, RudyTygrysek, Est, ksanka, Renka88 lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ps. Wpadła mi w oko :P http://allegro.pl/karuzela-z-pozytywka-pluszowe-misie-canpol-i5377380099.html i zastanawiam się brać czy nie brać o to jest pytanie :P

ale chyba się zdecyduje ale napuszczę na nią babcie :P

Kate84 lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

‹‹ 1322 1323 1324 1325 1326 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ