X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena90 wrote:
    a jak to się wylicza??? zaciekawiłaś mnie
    Tez sie zastanawiam, czy jak poczułam w skończonym 18 tyg to mnożę razy 2, czy dodaje do 18+20????

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena90 - chodzi o to, że tydzień w którym pierwszy raz poczułaś ruchy jest dokładnie połową ciąży. Przykładowo ja poczułam w 17 tyg czyli wychodzi, że urodzę w 34.

Lilou1984 - cudnie tam u Was <3

Madzialena90, Lilou1984 lubią tę wiadomość

• Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuje za wyjaśnienie :)
    powiedźcie mi kochane jak będziecie ubierać maleństwa zaraz po urodzeniu chodzi mi o to jak obchodzić się z tym kikutem ? nie wiem jak mamy małą ubierać przez ten okres dopóki nie odpadnie. Jakieś rady dla zielonej mamuśki?

• MeAmerie Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena90 wrote:

Na dzień dzisiejszy jestem do przodu 15,5 kg a jak tam u was z kilogramami?

+7kg ...a było już 10 ale teraz waga mi spada....

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Madzialena90 - chodzi o to, że tydzień w którym pierwszy raz poczułaś ruchy jest dokładnie połową ciąży.

Ciekawa ta teoria :)
    pytanie które ruchy się liczą :) czy "smyranie" czy np. pierwszy "kopniak"
    ale ja też raczej sceptycznie podchodziłabym do tej metody
    przecież odczuwanie ruchów zależy od budowy przyszłej mamy (nadwaga/niedowaga/norma)
    i też położenia łożyska

Madzialena90 ja ok +8,5 kg:) ale najmłodsza "stażem" bo dopiero jutro zacznę 29 tydzień

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2016, 13:12

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Madzialena90 - chodzi o to, że tydzień w którym pierwszy raz poczułaś ruchy jest dokładnie połową ciąży. Przykładowo ja poczułam w 17 tyg czyli wychodzi, że urodzę w 34.

Ja poczułam pierwsze ruchy 14/15 tydzień więc powinnam juz rodzić :D:D

Lilou1984, muminka83, Magda lena, Madzialena90, Madlene.:), Mania1718 lubią tę wiadomość

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poczułam pierwsze ruchy w 16 tygodniu.
    Co do kikutka. Przy Oliwierku używałam specjalnych już nasączonych jakimś środkiem do tego czynności wacików/gazików pakowanych każdy w osobne opakowanie. Delikatnie plasterkiem oddychającym. Ubierałam mu bodziaki - nic co mogłoby naruszyć . Wtedy był ciepły czerwiec więc też było inaczej.

On line pojawiły się wyniki jak na chwilę morfologii.
    Biorę witaminy dla kobiet w ciąży 3-4 razy w tygodniu. Moja hemoglobina z dnia dzisiejszego 15,1 gdzie norma 15,7 matko całe życie o takiej marzyłam. Przed ciążą miałam 8-10 max. Brałam wszystko ale nie brałam witamin dla kobiet w ciąży i chyba to był błąd :P

Madzialena90, Lilou1984, Lucky, Kate84 lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    On line pojawiły się wyniki jak na chwilę morfologii.
    Biorę witaminy dla kobiet w ciąży 3-4 razy w tygodniu. Moja hemoglobina z dnia dzisiejszego 15,1 gdzie norma 15,7 matko całe życie o takiej marzyłam. Przed ciążą miałam 8-10 max. Brałam wszystko ale nie brałam witamin dla kobiet w ciąży i chyba to był błąd :P

W moim laboratorium norma to 12-16 :D Swoją drogą ja hemoglobiny jak żyję nie miałam powyżej 13, co Ty bierzesz kobieto ;)

muminka83 lubi tę wiadomość

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    W moim laboratorium norma to 12-16 :D Swoją drogą ja hemoglobiny jak żyję nie miałam powyżej 13, co Ty bierzesz kobieto ;)

W diagnostyce mamy od 11,2-15,7 :P
    Prenaten dla kobiet w ciąży. Jest w jego składzie tylko 5 witamin w tym folik , d3, b12, żelazo i chyba potas...:P ale biorę je max 4 razy w tygodniu a często 2-3. Hihihi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2016, 13:25

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• alinalii Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeeeeeeee dostałam przelew z ZUS-u !!!!

hihih przelew adekwatny do oplaconych najwyższych składek !

Magda lena, Madzialena90, Lilou1984, muminka83, Madlene.:), A.Kasia, domiii, Kajola, Czarodziejka87, baassiia, Izoleccc, Renka88, Mietka 30:), kateee, Gośśś, Est, Kate84, Martita88, Karka, Kasia24 lubią tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • Dorka87 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Dzień dobry :) Wróciłam własnie z laboratorium i padam na ryjek :/ Wczoraj wieczorem prawie na zawał zeszłam bo złapał mnie tak mocny skurcz brzucha, że nie byłam się w stanie na łóżku przekręcić. Na szczęście po 2 nospach przeszło i się nie powtórzyło, więc już odpuściliśmy sobie nocne wizyty na IP. Mam wrażenie, że moje rozwarcie się pogłębia bo coraz niżej małego czuję ale zobaczymy w czwartek na wizycie.

Co do pessara - nie ma on klinicznego wpływu na szyjkę. Wpływ ma zdecydowanie szew, uszkodzenie mechaniczne w czasie poprzedniego porodu oraz każdy zabieg inwazyjny typu wymrażanie/wypalanie nadżerki, konizacja itp. No i niezmiernie niebezpieczne są wszelakie infekcje bo są one najczęstszym powodem skracania się szyjki i przedwczesnego odejścia wód.

To czy problemy z szyjką powtórzą się w kolejnej ciąży zależy od powodu jej skracania/zmiękczenia. Jeśli przyczyną problemów jest infekcja to wystarczy zadbać o prawidłową biocenozę pochwy i tyle. Gorzej, jeśli powodem problemów jest (tak jak u mnie) ciśnieniowa niewydolność szyjki macicy, wówczas nie ma sposobu, by tę szyjkę wzmocnić i należy się spodziewać, że w kolejnej ciąży też sobie sama nie poradzi. Przyczyn niewydolności szyjki może być wiele, u mnie prawdopodobnie zaszkodziło wymrażanie nadżerki oraz pobieranie wycinka do badań histopatologicznych. Bądź też po prostu taka moja uroda, że do chodzenia w ciąży się nie nadaję.

Ja jestem po elektrokonizjacji szyjki... do tej pory było wszystko ok i miałam nadzieję, że tak zostanie do końca, ale niestety leżę u czekam do 14-go kiedy będę miała wizytę.
    Ale zabrałam się za kompletowanie wyprawki- powiem Wam, że ciężko! ;)
    A może polecicie jakąś książkę do czytania? przeczytałam już co miałam,a teraz nie mam natchnienia na nic...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2016, 13:29

• Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Prenaten dla kobiet w ciąży. Jest w jego składzie tylko 5 witamin w tym folik , d3, b12, żelazo i chyba potas...:P ale biorę je max 4 razy w tygodniu a często 2-3. Hihihi

muminka83 piękne wyniki.
    u mnie w labie norma 12-16

Mi hemoglobina spadła ostatnio do 11,5
    lekarz zaordynował mi żelazo 2x dziennie i dodatkowy kwas foliowy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 02:33

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • wiewiórka17 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed zajściem w ciąży brałam przez 4 miesiące taka dawkę kwasu foliowego i potem do 5 miesiąca tez - takie miałam zalecenie lekarza

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2016, 13:47

iv098rib495v7vlg.png

Gracjanek 14 tc - 27.02.2015 [*]

• niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wrote:
    Ja poczułam pierwsze ruchy 14/15 tydzień więc powinnam juz rodzić :D:D

Ja też tak poczułam pierwsze smyranie ale prawdziwy kopniak 19 tydzień i chyba od tego każą liczyć :D u mnie wychodzilby 38 tydzień. No jak dla mnie akurat :)

Ale wiadomo to tylko gdybanie :D

A swoją drogą czytałam dziś na fb na jednej grupie o wielu dziewczynach które miały wywoływane porody wcześniej. Tzn przed 40 tygodniem. W jakich przypadkach tak się dzieje ? Wie któraś może?

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Kochane :)
    Co do ubioru to ja poczekam na wybranie czegos jak bede wiedziala jaka bedzie pogoda, bo nie wiem czy donosze do terminu czy nie.. ale na pewno z 2 komplety przygotuje :)

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alinalii to super,na pewno odetchnęłaś z ulgą :)

Lilou1984 ale zdolna bestia z Twojego męża ;) przytulne i klimatyczne gniazdko :)

Muminko wow ale piękne wyniki !:)
    U mnie w labo norma 12-16 a ostatni raz jak badałam miałam 11,1.
    Mam nadzieję,że się poprawiło

alinalii lubi tę wiadomość

Filip 28.03.2016 <3
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:

Gratuluje! :) moja trzyma sie na 12.4 od 3 mcy i mam nadzieje ze tak zostanie :) a jak w ogole twoje leukocytu? Wróciło ci do normy?

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie będę się kłócić bo jak Magda napisała co lekarz to inna opinia. Ja nie mam nic dla dziecka oprócz kilku ubranek bo uparłam się że chce sama wszystko kupić. Moja mama kupi tylko materac i wanienke do mnie do domu, łóżeczko mam po mnie (bo często będę u mamy:-D) Jeśli Mery będzie w inkubatorze to będę miała czas żeby wszystko kupic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2016, 15:07

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Wy tez macie nasilające sie wodniste upławy i przyprawiające o strach mokre plamy na majtkach? Jak Boga kocham ja zwariuje do marca...:/

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka ja mam dużą ilość śluzu w kolorze białym ale nie jest on wodnisty. Natomiast te plamy na majtkach też mam ale podejrzewam że po prostu popuszczam mocz co jak pisałam wcześniej zdarza mi się... Muszę zacząć nosić wkładki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2016, 15:14

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
‹‹ 1459 1460 1461 1462 1463 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ