Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
dziękuje za wyjaśnienie
powiedźcie mi kochane jak będziecie ubierać maleństwa zaraz po urodzeniu chodzi mi o to jak obchodzić się z tym kikutem ? nie wiem jak mamy małą ubierać przez ten okres dopóki nie odpadnie. Jakieś rady dla zielonej mamuśki? -
A.Kasia wrote:Madzialena90 - chodzi o to, że tydzień w którym pierwszy raz poczułaś ruchy jest dokładnie połową ciąży.
Ciekawa ta teoria
pytanie które ruchy się liczączy "smyranie" czy np. pierwszy "kopniak"
ale ja też raczej sceptycznie podchodziłabym do tej metody
przecież odczuwanie ruchów zależy od budowy przyszłej mamy (nadwaga/niedowaga/norma)
i też położenia łożyska
Madzialena90 ja ok +8,5 kg:) ale najmłodsza "stażem" bo dopiero jutro zacznę 29 tydzieńWiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2016, 13:12
-
A.Kasia wrote:Madzialena90 - chodzi o to, że tydzień w którym pierwszy raz poczułaś ruchy jest dokładnie połową ciąży. Przykładowo ja poczułam w 17 tyg czyli wychodzi, że urodzę w 34.
Ja poczułam pierwsze ruchy 14/15 tydzień więc powinnam juz rodzić:D
Lilou1984, muminka83, Magda lena, Madzialena90, Madlene.:), Mania1718 lubią tę wiadomość
-
Ja poczułam pierwsze ruchy w 16 tygodniu.
Co do kikutka. Przy Oliwierku używałam specjalnych już nasączonych jakimś środkiem do tego czynności wacików/gazików pakowanych każdy w osobne opakowanie. Delikatnie plasterkiem oddychającym. Ubierałam mu bodziaki - nic co mogłoby naruszyć . Wtedy był ciepły czerwiec więc też było inaczej.
On line pojawiły się wyniki jak na chwilę morfologii.
Biorę witaminy dla kobiet w ciąży 3-4 razy w tygodniu. Moja hemoglobina z dnia dzisiejszego 15,1 gdzie norma 15,7 matko całe życie o takiej marzyłam. Przed ciążą miałam 8-10 max. Brałam wszystko ale nie brałam witamin dla kobiet w ciąży i chyba to był błąd
Madzialena90, Lilou1984, Lucky, Kate84 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymuminka83 wrote:On line pojawiły się wyniki jak na chwilę morfologii.
Biorę witaminy dla kobiet w ciąży 3-4 razy w tygodniu. Moja hemoglobina z dnia dzisiejszego 15,1 gdzie norma 15,7 matko całe życie o takiej marzyłam. Przed ciążą miałam 8-10 max. Brałam wszystko ale nie brałam witamin dla kobiet w ciąży i chyba to był błąd
W moim laboratorium norma to 12-16Swoją drogą ja hemoglobiny jak żyję nie miałam powyżej 13, co Ty bierzesz kobieto
muminka83 lubi tę wiadomość
-
A.Kasia wrote:W moim laboratorium norma to 12-16
Swoją drogą ja hemoglobiny jak żyję nie miałam powyżej 13, co Ty bierzesz kobieto
W diagnostyce mamy od 11,2-15,7
Prenaten dla kobiet w ciąży. Jest w jego składzie tylko 5 witamin w tym folik , d3, b12, żelazo i chyba potas...ale biorę je max 4 razy w tygodniu a często 2-3. Hihihi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2016, 13:25
-
jeeeeeeee dostałam przelew z ZUS-u !!!!
hihih przelew adekwatny do oplaconych najwyższych składek !Magda lena, Madzialena90, Lilou1984, muminka83, Madlene.:), A.Kasia, domiii, Kajola, Czarodziejka87, baassiia, Izoleccc, Renka88, Mietka 30:), kateee, Gośśś, Est, Kate84, Martita88, Karka, Kasia24 lubią tę wiadomość
-
A.Kasia wrote:Dzień dobry
Wróciłam własnie z laboratorium i padam na ryjek
Wczoraj wieczorem prawie na zawał zeszłam bo złapał mnie tak mocny skurcz brzucha, że nie byłam się w stanie na łóżku przekręcić. Na szczęście po 2 nospach przeszło i się nie powtórzyło, więc już odpuściliśmy sobie nocne wizyty na IP. Mam wrażenie, że moje rozwarcie się pogłębia bo coraz niżej małego czuję ale zobaczymy w czwartek na wizycie.
Co do pessara - nie ma on klinicznego wpływu na szyjkę. Wpływ ma zdecydowanie szew, uszkodzenie mechaniczne w czasie poprzedniego porodu oraz każdy zabieg inwazyjny typu wymrażanie/wypalanie nadżerki, konizacja itp. No i niezmiernie niebezpieczne są wszelakie infekcje bo są one najczęstszym powodem skracania się szyjki i przedwczesnego odejścia wód.
To czy problemy z szyjką powtórzą się w kolejnej ciąży zależy od powodu jej skracania/zmiękczenia. Jeśli przyczyną problemów jest infekcja to wystarczy zadbać o prawidłową biocenozę pochwy i tyle. Gorzej, jeśli powodem problemów jest (tak jak u mnie) ciśnieniowa niewydolność szyjki macicy, wówczas nie ma sposobu, by tę szyjkę wzmocnić i należy się spodziewać, że w kolejnej ciąży też sobie sama nie poradzi. Przyczyn niewydolności szyjki może być wiele, u mnie prawdopodobnie zaszkodziło wymrażanie nadżerki oraz pobieranie wycinka do badań histopatologicznych. Bądź też po prostu taka moja uroda, że do chodzenia w ciąży się nie nadaję.
Ja jestem po elektrokonizjacji szyjki... do tej pory było wszystko ok i miałam nadzieję, że tak zostanie do końca, ale niestety leżę u czekam do 14-go kiedy będę miała wizytę.
Ale zabrałam się za kompletowanie wyprawki- powiem Wam, że ciężko!
A może polecicie jakąś książkę do czytania? przeczytałam już co miałam,a teraz nie mam natchnienia na nic...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2016, 13:29
-
muminka83 wrote:W diagnostyce mamy od 11,2-15,7
Prenaten dla kobiet w ciąży. Jest w jego składzie tylko 5 witamin w tym folik , d3, b12, żelazo i chyba potas...ale biorę je max 4 razy w tygodniu a często 2-3. Hihihi
muminka83 piękne wyniki.
u mnie w labie norma 12-16
Mi hemoglobina spadła ostatnio do 11,5
lekarz zaordynował mi żelazo 2x dziennie i dodatkowy kwas foliowy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 02:33
-
MeAmerie wrote:Ja poczułam pierwsze ruchy 14/15 tydzień więc powinnam juz rodzić
:D
Ja też tak poczułam pierwsze smyranie ale prawdziwy kopniak 19 tydzień i chyba od tego każą liczyću mnie wychodzilby 38 tydzień. No jak dla mnie akurat
Ale wiadomo to tylko gdybanie
A swoją drogą czytałam dziś na fb na jednej grupie o wielu dziewczynach które miały wywoływane porody wcześniej. Tzn przed 40 tygodniem. W jakich przypadkach tak się dzieje ? Wie któraś może?Synuś Antoś - 23.03.2016r. -
Dzień dobry Kochane
Co do ubioru to ja poczekam na wybranie czegos jak bede wiedziala jaka bedzie pogoda, bo nie wiem czy donosze do terminu czy nie.. ale na pewno z 2 komplety przygotujehttps://www.maluchy.pl/li-69187.png
https://www.maluchy.pl/li-72300.png -
Alinalii to super,na pewno odetchnęłaś z ulgą
Lilou1984 ale zdolna bestia z Twojego mężaprzytulne i klimatyczne gniazdko
Muminko wow ale piękne wyniki !
U mnie w labo norma 12-16 a ostatni raz jak badałam miałam 11,1.
Mam nadzieję,że się poprawiło
alinalii lubi tę wiadomość
Filip 28.03.2016
-
muminka83 wrote:W diagnostyce mamy od 11,2-15,7
Gratuluje!moja trzyma sie na 12.4 od 3 mcy i mam nadzieje ze tak zostanie
a jak w ogole twoje leukocytu? Wróciło ci do normy?
-
Nie będę się kłócić bo jak Magda napisała co lekarz to inna opinia. Ja nie mam nic dla dziecka oprócz kilku ubranek bo uparłam się że chce sama wszystko kupić. Moja mama kupi tylko materac i wanienke do mnie do domu, łóżeczko mam po mnie (bo często będę u mamy:-D) Jeśli Mery będzie w inkubatorze to będę miała czas żeby wszystko kupic
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2016, 15:07
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
Martka ja mam dużą ilość śluzu w kolorze białym ale nie jest on wodnisty. Natomiast te plamy na majtkach też mam ale podejrzewam że po prostu popuszczam mocz co jak pisałam wcześniej zdarza mi się... Muszę zacząć nosić wkładki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2016, 15:14
Synuś Antoś - 23.03.2016r.