X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2016, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa to dzieki dziewczyny :)) popatrze sobie na internecie jakie sa a potem do.dzieciecego skocze bo widze roznicy w cenach nie ma :)

• Martka89 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh a u mnie ciąg dalszy przygód. Zadzwoniłam do mojego dra, zeby skonsultować leki które na twardnienia zaleciła mi ginekolog w poradnii diabetologicznej. Stwierdził żebym przyjechała na ktg, dla spokoju. Cos tam sie pisało, Max na 25 nie znam sie. W kazdym razie młodziutka dziewczyna bez doświadczenia mowi: oj nie jest dobrze, czy torba jest spakowana? Jeszcze poleciła żebyśmy we Wrocławiu jechali tylko na Borowska bo tam maja najlepszy oiom noworodkowy. No ale lekarz zobaczy. Ja w płacz, maz zestresowany i jednocześnie wściekły na nią ze tak nagadała. No ale czekamy na zbadanie przez mojego lekarza. Wchodzę blada i zapłakana, a ten sie śmieje ze taka czynność jest normalna na tym etapie i zjechał ta dziewczynę. Ale oczywiście nie mogło byc zbyt cukierkowo. Szyjkę zbadał: twarda i zamknięta. Na USG wszystko ok. Ale stwierdził ze tetno płodu na ktg szybkie, bo ok 155-160. Niby w normie ale na granicy. zadzwonił do jakiegoś kolegi i kazał mi podjechać do niego ma dyżur do szpitala, niby na jeszcze lepsze ktg. Wyszło tak samo, skurczów brak mimo twardego brzucha, o tetno ok 155. Ale tamten lekarz uspokoił ze to jeszcze małe dziecko wiec trudno mowić o tachykardii, do tego był mocno aktywny No i ja w stresie. Zrobił jeszcze wszystkie przepływy serduszka mózgu i pępowiny i wyszły dobrze. Mówił ze moze zostawić na oddziale ale przyznaje ze na wyrost by to było. Zadzwonił do mojego lekarza i w porozumieniu ustalili ze moge byc w domu, ale mam leżeć i oczywiście bacznie sie obserwować. Mam nadzieje ze faktycznie serduszko maluszka przez mój stres takie niespokojne :) teraz leżę i staram sie zrelaksować, bo oczywiście po takiej eskapadzie brzuch twardy jak głaz. Ależ sie rozpisałam.

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon, podobno chodzi konkretnie o rady tej Giny Ford. Dzieci już w 7 tygodniu przesypiają noce w swoim pokoiku. No pewnie nie dotyczy to sytuacji gdy są kolki lub inne tego typu problemy. No cóż ja chyba spróbuję. Mnie bardzo zależ na tym, aby mieć czas z M wieczorami dla siebie. Oboje często w nocy jeszcze pracujemy, coś tam piszemy, analizujemy i po prostu nie dam rady się rozdwoić. Zobaczymy, czy życie nie zweryfikuje moich planów, ha ha ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2016, 21:56

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2016, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciri22 mi lekarz nie mowi o niczym,tylko pokazuje mi na usg niunie i ile wazy,a ile ma cm to nie,bo piwiedzial ze jak sie utodzi to wtedy sie mierzy...

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moj mi wagi teraz nie mowi bo wazniejsze sa dlugosci poszczegolnych czesci ciala, bo widac ze dzidzia dlugo ale na razie chudziutka.

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka, trzymaj się dzielnie. Nie znam się na tym, ale myślę że opinia dwóch doświadczonch lekarzy by mnie uspokoiła. No a dziecko pewnie przeżywało stres razem z tobą.

• Kajka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Wyszło tak samo, skurczów brak mimo twardego brzucha, o tetno ok 155....

Martka, nie rozumiem, czemu ci lekarze Cię niepotrzebnie stresują. 160 uderzeń/min to regularne, prawidłowe tętno. Zobacz tabelę na dole strony: https://parenting.pl/portal/27-tydzien-ciazy

Informacje są pod danymi o 27tc, ale biorąc poprawkę, że Twoje dziecko było bardzo aktywne, to i tak wszystko w normie.

Ja się czasem denerwuję na mojego lekarza, że nie dmucha na zimne, ale z drugiej strony, jak czytam od nadmiernym sianiu lęku u ciężarnych, to już nie wiem, co gorsze ; )

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2016, 22:08

Renka88 lubi tę wiadomość

hchysek2bqhy3qiu.png[/url]
    ---
    One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
    Okruszek (*) 12 tc.
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh tez mam wrażenie ze dzis okazał sie nadgorlowu. Niby fajnie ze zawsze trzyma rękę na pulsie ale troche tez mnie stresuje tym milionem badan.

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się ponownie po całym dniu ;)

Było bardzo aktywnie dziś u nas. Załatwianie z mężem spraw w urzędzie, zakupy, nauka...
    Antek był chyba cały dzień przez to spokojny a teraz nadrabia kopniakami :)

Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny u których "coś nie tak" :)
    My wizytujemy jutro.

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • Kajka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu na forum i na moich kwietniówkach często czytam, że przy twardnieniach brzucha lekarze wypisują skierowania do szpitala. Jak mi się mocno spina, to czasem sama chciałabym, żeby to wszystko dobrze sprawdzili..., ALE u mnie w Poznaniu badało mnie 4 różnych lekarzy (mój gin + z IP, kiedy trafiałam tam z brzuchem jak skała) i za każdym razem słyszałam, że jeśli szyjka twarda, zamknięta i powyżej 2,5cm, to nikt mnie w szpitalu trzymać nie będzie. Brzuch może być twardy z wielu powodów i tylko czasem skraca nadmiernie szyjkę...
    Ostatnio moja szyjka miała 29mm i cały czas jest wg gina ok. Mam nadzieję, że mogę mu ufać i że się nie skróci nagle, tak jak u Oli..

roletka lubi tę wiadomość

---
    One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
    Okruszek (*) 12 tc.
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnie, jak widać bez szyjki tez można być w ciąży :-D dzisiaj oczywiście przedobrzylam, jakoś się złożyło ze zjadłam porządny obiad z dwóch dań o 14 i później juz nic bo kolo 18 złapała mnie mega zgaga. O 21 stwierdziłam ze wypadałoby coś zjeść dla Maryśki, i zjadłam golabka... Oo matko wszystko wylądowało oczywiście w wc.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Kajka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie Aleksandra, a wiesz, słyszałam ostatnio od mojego gina, że miał pacjentkę z 10mm szyjki (tylko nie pamiętam, od którego tc tak miała) i donosiła do terminu : )
    Nie zazdroszczę przebojów jedzeniowych...
    Ja po raz pierwszy od 17tc zaliczyłam bliskie spotkanie z porcelaną po przepysznym obiedzie świątecznym u mamy ; )

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2016, 22:49

---
    Okruszek (*) 12 tc.
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pieluchy tetrowe - ja kupiłam dziś u rodziców w sklepie smykoland (to jest chyba jakas siec), cena ok 2,50 zł, po praniu ok.

Yelp - taki kupiłam płyn do prania. Po praniu zero zapachu.

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje ostatnie spotkanie z porcelaną tez z trzy miesiące temu, a to ewidentnie wina zgagi. Ja juz podchodzę na spokojnie do tego, co ma być to będzie. 32 tydzień skończony więc psychicznie trochę odpoczelam

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karka nie dziwię się, że się wzruszyłaś ja też praktycznie co wizytę gdy słucham jej serduszka i ją widzę mam łzy w oczach :-) cieszę się, że wszystko jest dobrze. Fajnie masz z tym terminem, takie same wiesz przynajmniej na co się nastawiać :-)

Nataliano ja podobnie usztywniany ale jak wyjme to coś z tyłu jest miękki, do tego dostałam z Minky do kompletu mięciutki rożek który może być też kołderką :-)

Crii super jeśli się uda z tym SN, trzymam kciuki. A ponad 2kg to już nie taka malutka :-) fajnie, że wszystko dobrze.

Martka co za głupia Dziewucha, tak Ci nagadać! Co do serduszka myślę, że nie masz się czym martwić, moja ma zawsze ponad 155,a na ktg nawet do 180 dochodziło i nikt nic nie mówił hmmm. Ważne, że skurczy nie masz i szyjka ładna a mała zdrowa :-)

M+M ja mam zamiar mała po tygodniu do swojego pokoiku wyeksmitować zobaczymy czy mi te plany wyjdą :-P czytam zaklinaczke dzieci ma takie podobne teorie :-)

Ja podobnie jak Kajka czasem myślę, że mój lekarz mógłby dmuchać na zimne, bo niektóre z Was z takimi twardnieniami w szpitalu, luteina itp. A mój kazał po prostu oszczędzać się w domu eh

M+M+?, Karka lubią tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • Vincent Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2016, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie, czy orientujecie się jak jest w witaminą D i K po porodzie, czy podaję się od razu po narodzinach? Planujecie podawać?

atdc20mm6bz4wcm9.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    Falon, podobno chodzi konkretnie o rady tej Giny Ford. Dzieci już w 7 tygodniu przesypiają noce w swoim pokoiku. No pewnie nie dotyczy to sytuacji gdy są kolki lub inne tego typu problemy. No cóż ja chyba spróbuję. Mnie bardzo zależ na tym, aby mieć czas z M wieczorami dla siebie. Oboje często w nocy jeszcze pracujemy, coś tam piszemy, analizujemy i po prostu nie dam rady się rozdwoić. Zobaczymy, czy życie nie zweryfikuje moich planów, ha ha ;-)
    Nasz syn od urodzenia przesypiał całe noce. Nie wiem co to znaczy budzenie się. Syn został nauczony chodzić spać max o 18:30. Od samego początku ma ten sam rytuał. Powoduje to iż my z mężem mamy też siebie. Dużo czasu poświęcam mu w ciągu dnia bo zabawy, nauka, spacery ale wszystko ma dzienny rytm. Uważam że dzieci czują się bezpiecznie wtedy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2016, 09:13

M+M+? lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    Pieluchy tetrowe - ja kupiłam dziś u rodziców w sklepie smykoland (to jest chyba jakas siec), cena ok 2,50 zł, po praniu ok.

Yelp - taki kupiłam płyn do prania. Po praniu zero zapachu.

Oo dziękuję za info :)ja właśnie w Smykolandzie kupowałam tetrowe białe i kolorowe i byłam ciekawa jak po praniu będą wyglądać.

Filip 28.03.2016 <3
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka z tego co wiem takie tętno jest jak najbardziej w normie,czemu ci lekarze Cię tak nastraszyli kurcze no:/
    Postaraj się już nie denerwować i zrelaksować bo maluszek faktycznie ten stres odczuwa..trzymaj się:*

Filip 28.03.2016 <3
  • jusiakp Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny, ostatnio mało się udzielam bo mam męża jeszcze w domu :-) ale w soboty wyjeżdża więc powrócę :-) U nas 33 tydzień :-) niepokoi mnie jedna rzecz, wysypka na zewnętrznej stronie dłoni.. skóra na nich jest sucha, myślę, że to może być skutek ostatnich mrozów, bo miałam zawsze wrażliwą skórę na nich. Tylko teraz patrzę, że robią się jakby takie zgrubienia lekkie, nie swędzi. Już myślałam, że to cholestaza, ale ona podobno swędzi i nie objawia się żadną wysypką. Na reszcie ciała nie zauważyłam nic niepokojącego, tylko brzuch strasznie swędzi :-/ ale wysypki nie ma. Wzięłam w razie czego wapno i zobaczymy. Spotkała się któraś z czymś takim? Wczoraj prasowałam ubranka wyprane dla maleństwa, czy to możliwe, żeby płyn tak uczulił? Ale wtedy wewnątrz też by coś było.. hmm..

jusiakp
    ug376iye25kbbp0p.png
‹‹ 1488 1489 1490 1491 1492 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ