X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 00:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po częściowej lekturze tej Giny Ford. Kurde, gorzej niż w wojsku... Wiedziałam, że nie będzie łatwo, ale byłam całkowitym laikiem. Jak się teraz dowiedziałam, ile tego karmienia, usypiania itp. Szok! Reżim! Ha ha a ja chciałam pierwsze pół roku "bez pracy" wykorzystać na dokończenie pewnych planów naukowych, które rozgrzebałam po studiach i które naprawdę (chociażby z przyzwoitości) powinny znaleźć swój finał. Teraz siedzę, patrzę w ścianę i powtarzam tylko ha ha ha.

• Paulina2344 Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia 2016, 00:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostalam list z zusu na adres który nie mieszkam od 3 miesięcy (na l4 podaje aktualny). Ktoś również dostał list z zusu lub wie co w nim może być. Trochę się stresuje.

atdcqtkf1uunb23q.png

Czekam:
    m3sxqqmzwxgpsrli.png
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vincent ja dostałam już w prezencie witaminę k+d ale jeszcze nie wiem jak z podawaniem wygląda, chyba zapytam położną na spotkaniu.

Muminko super, ja mam nadzieję, że też uda nam się też tak nauczyć małą zasypiania samej :-)

Jusiakp i jak przeszło coś? Ja nie mam pojęcia co to jest? Może jak u Domii uczulił Cię ten proszek lub prasowanie podrażniło?

A tak w ogóle to miłego dnia Marcówki :-)

muminka83, Vincent lubią tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vincent wrote:
    Mam pytanie, czy orientujecie się jak jest w witaminą D i K po porodzie, czy podaję się od razu po narodzinach? Planujecie podawać?

Z tego co się orientowalam to witaminę K podaje się od 8 doby do 3 miesiąca, chyba że lekarz zaleci dłużej, ale jak będziesz karmić mm to wtedy się już nie podaje. Jest jeszcze kwestia tego że często podają ja w dużej dawce zastrzykowej w szpitalu i się jej później nie suplementuje.
    Witamina D podawana jest niezależnie czy karmisz piersią czy mm. Codziennie od pierwszej doby.
    Ja kupiłam d vitum dla niemowląt, k vitum kupie jak będzie potrzeba.
    Położna na szkole rodzenia powiedziała że witaminy podaje się rano!

Vincent lubi tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny!

Miłego dnia i trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty!

A.Kasia lubi tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Dorka87 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vincent wrote:
    Mam pytanie, czy orientujecie się jak jest w witaminą D i K po porodzie, czy podaję się od razu po narodzinach? Planujecie podawać?
    Podawanie witamin jest konieczne. Wit K podaje sie do 3 miesiaca, a wit D jak dlugo pediatra zaleci-najczesciej non stop i pozniej zwieksza sie dawkę. W szpitalu napewno będą podawać, w moim maja swoje, musisz się dowiedzieć jak jest w Twoim.

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina2344 wrote:
    Dostalam list z zusu na adres który nie mieszkam od 3 miesięcy (na l4 podaje aktualny). Ktoś również dostał list z zusu lub wie co w nim może być. Trochę się stresuje.

Może czegoś brakuje na zwolnieniu? Ja dostałam list bo brakowało pieczątki przychodni :)

dqprwn15leplej5m.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate84 wrote:
    Vincent ja dostałam już w prezencie witaminę k+d ale jeszcze nie wiem jak z podawaniem wygląda, chyba zapytam położną na spotkaniu.

Jeżeli podaje się mm to nie podajemy wit. K ponieważ jest w mm, jeśli karmimy piersią podajemy zarówno k jak i d.

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaski.
    Nie wiem jak u was ale u mnie za oknem jest biało. Prószy śnieg i choć nie lubię tej pory roku to nawet sprawiło mi przyjemność wyjście z domu :P
    Teraz mam chwilę dla siebie i zamierzam ją wykorzystać na czytanie książki.
    Dziś też ma być kurier z ubrankami dla starszego syna - więc nie mogę się doczekać. :D hihih

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• alinalii Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry ;)
    u mnie pięknie sypie śnieg ;)

życzę miłego dnia i udanych wizyt !!

<3
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1db7469428f2.jpg

Czarodziejka87, muminka83, A.Kasia, Kajola, olatychy, Vincent, Madlene.:), ksanka, RudyTygrysek, Kate84, Karolina@, Lilou1984, Madzialena90, Teresa1992, Izoleccc, Mietka 30:), She86, Mania1718, Martita88, Magda lena, vikus001, Falon, Karka, Viera Yves lubią tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)

U mnie też prószy śnieg :) Ale już zapowiadają plusowe temperatury więc lada moment zrobi sie chlapa:/

Ja się szykuje i lecę do zusu zanieść zwolnienie

Paulina ja jak miałam list z zusu to musiałam im dosłać świadectwa pracy.

Powodzenia na wizytach!
    Miłego dnia:)

Filip 28.03.2016 <3
  • domiii Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kochane, poza tym, ze przesyłam buziaki z mazur:* to chciałam zapytać czy Wam też puchną dlonie? W dzień jest ok, ale jak się budzę rano to nie mogę zgiąć, bo mam tam poduszki wszystkie napompowane :( wiem, ze w 3 trymestrze woda się więcej zatrzymuje i macica tez uciska na zyly, stad ten zwolniony przeplyw, ale martwię się czy to nie zatrucie ciążowe :(

d69c2n0azl70dnw1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry w 33 tygodniu :) Miłego dnia wszystkim i udanych wizyt! Ja o 15 mam usg i już się nie mogę doczekać :)

30x9ymh.jpg

Ola - nie badał mnie bo nie chciał tam w środku za bardzo grzebać. Tylko wziernik założył i rzucił okiem co i jak.

Aha, i okazało się, że przytyłam 3,5 kg! Ale gdzie to nie wiem bo tylko brzuch mi urósł i piersi...

olatychy, Madlene.:), Vincent, muminka83, domiii, Kajola, Kokaina, Czarodziejka87, baassiia, perła ziemi, RudyTygrysek, Kate84, Karolina@, Est, alinalii, Lucky, d'nusia, uska31, Renka88, Madzialena90, Teresa1992, Izoleccc, Mietka 30:), She86, Mania1718, wiewiórka17, Martita88, roletka, Magda lena, vikus001, Falon, krówka_muffka, Karka, Viera Yves lubią tę wiadomość

• olatychy Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry piękne <3 :)

U mnie też sypie śnieżek i jest bardzo przyjemnie :) Szykuję się na spacer z psem a następnie na herbatkę i wspólne zakupy w Rossmanie z Nataszka2200

domiii mi nic nie puchnie, ostatnio nawet obrączka mi spadła z palca. Ale tak jak mówisz, to może woda się zatrzymuje

domiii, ksanka, Kate84, Est, d'nusia, Falon, Karka lubią tę wiadomość

Samuel <3
    mhsv9vvjnfioahrm.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z opuchlizną nôg miałam problem tylko na początku, jak chodziłam w szpilkach do pracy. Teraz, pomimo tendencji do zarzymywania wody, jest ok. No moze troche puchna kostki jak dlugo siedze np gdy jedziemy w dluzsza podroz samochodem. Moze u Ciebie tz to zwiazane z podroza?

• Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Marcóweczki :)

A.Kasia widać ze masz większy brzuszek ale śliczny.

domii ja też puchnę choć mi bardziej stopy niż dłonie, ale obrączki już nie noszę chyba dwa tygodnie. Stopy mam jak prosiaczek ale lekarz mnie widział uznał że jest ok, woda się zatrzymuje.

Z mężem codziennie przerabiamy temat imion, bo u nas nadal nie wybrane. Na żadne nie możemy się zdecydować :/ mam nadzieję że nie będzie na szybko przy porodzie :D Czy są jeszcze mamy nie zdecydowane?

Buziaki

28whyx8d41olhvnv.png
  • Kokaina Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamusie,
    Ja miałam wczoraj standardowa wizytę u ginka. Po badaniu okazało się że szyjka długa ale miękka :(
    Lutke biorę już od kilku tygodni, ale powiem szczerze że nie oszczedzalam się za bardzo- codziennie spacery, rowerek, sprzątanie itd. No a teraz przymusowe zwolnienie tempa życia.
    Ginka mówi żeby wytrzymać tylko 5 tygodni i będzie ok, więc też zaciskam nogi.

Miłego dnia dla wszystkich :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2016, 09:54

Synek 2016 r. ♥️
    Synek 2020 r. 💚

• niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry ;)

Ja niecierpliwie czekam na wizytę u lekarza która będzie o 11:45 :)

Mi puchna trochę stopy jak długo siedzę. Dłonie też ale gdyby nie fakt że nie mogę założyć pierścionka zaręczynowego to bym nawet tego nie zauważyła. Obrączka wchodzi normalnie więc nie jest tak zle :)

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • Kajola Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :-)

Domiii Ja też zauważyłam, że w nocy mi puchną dłonie ale wydaje mi się, że na tym etapie to normalne ;-)

Madlene My się też nie mogliśmy dłuuugo zdecydować, dopiero kilka dni temu ustaliliśmy, że nazwiemy synka Patryk <3 ale znając mnie- może mi się jeszcze zmienić ;-)

Powodzenia na dzisiejszych wizytach :-D

Madlene.:), Mania1718, Falon lubią tę wiadomość

2r8rj44j7uotthq7.png
    Synek 2016r
    Aniołek 8 tc * 2018 r
  • Kajola Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2016, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I właśnie wskoczyło mi 80% ciąży :-D Już niedługo... <3

A.Kasia, Karolina@, Kate84, d'nusia, Czarodziejka87, Madzialena90, Izoleccc, Mania1718, Falon, Karka, Renka88 lubią tę wiadomość

2r8rj44j7uotthq7.png
    Synek 2016r
    Aniołek 8 tc * 2018 r
‹‹ 1489 1490 1491 1492 1493 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ