X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Lucky Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z pieluch mam małe i średnie opakowanie 1 premium pampers i duże opakowanie dwójek (przy córce też sporo dostałam od wpadających znajomych, a potem jakoś pieluchowe sprawy chętnie przejęli dziadkowie, przynajmniej zawsze wiedzieli że się ucieszymy z prezentu)
    z chusteczek mam takie kremowe z Huggies, wg mnie naprawdę najlepsze, nie kleją się, myją do czysta, mogę nimi przemyć i swoją twarz i pupkę dziecka. sprawdziłam masę opakowań i u mnie wygrywają.
    Co do mycia pod kranem.....to chyba życie zweryfikuje to podejście eko. Ja też tak zamierzałam, ale niestety wygoda wygrywa i nikt nie lata 20 razy dziennie pod kran z maluchem, któremu często gęsto leje się jeszcze coś po drodze :)
    Dla mnie to utopia, a chusteczki takim złem nie są wcale, wystarczy wybrać odpowiednie dla siebie i pupki malucha :)

muminka83, ksanka, Kate84 lubią tę wiadomość

• domiii Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    a właśnie ile kupujecie/kupiłyście opakowań pieluch??
    jakiś zapas planujecie czy raczej na bieżąco?

na początek kupiliśmy po jednej paczce Pampersów, Dada i chyba jeszcze jednych...
    zapasy lepiej robić po urodzeniu dziecka, bo nie wiadomo czy na któreś pampersy dziecko nie będzie uczulone i wtedy trzeba zmienić a zapasy idą w ... :)

Lucky, muminka83 lubią tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusiazrób morfologię, droga nie jest, a później nie będziesz się denerwować, że znowu do dziadka musisz iść ;)

Lucky, Falon lubią tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Lucky Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coś się dziś słabo czuję, w szyjce kłuje mocno, nie wiem czy to ułożenie małego czy sama szyjka
    synek sie rusza niemal non stop, co mnie cieszy i uspakaja
    ale jakoś słabo mi, mdło i zgaga od rana, a zwykle dopada mnie gdy się kładę na noc

a i nakładki na brodawki też miałam i teraz też kupiłam
    położna coś kwękała w szpitalu, ale jak mi córka poraniła do krwi i karmiłam ją mlekiem z krwią wyjąc z bólu, to sama położna kazała nakładać i tak karmić
    teraz nie dopuszczę do takiego stanu jak kiedyś, bo leczyłam pęknięcia kilka tygodni, trudno było, bo dziecko ssało i ssało i rany nie miały się kiedy zagoić mimo osłonek

Mania1718 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    oooo olej kokosowy do pupki. A to ciekawe. nakupowałam tych kosmetyków dla małego i szczerze... nie wiem po jaką cholerę :-/

Ja olej kokosowy używam na brzuch a dla młodego będzie do masażu i do dupki bo oliwki kupowac nie planuje. Awaryjnie mam jeszcze czysta lanoline.

edyś, ksanka, Magda lena, RudyTygrysek lubią tę wiadomość

• edyś Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    na początek kupiliśmy po jednej paczce Pampersów, Dada i chyba jeszcze jednych...
    zapasy lepiej robić po urodzeniu dziecka, bo nie wiadomo czy na któreś pampersy dziecko nie będzie uczulone i wtedy trzeba zmienić a zapasy idą w ... :)
    Zawsze można sprzedać. Ja tym sposobem nabyłam kilka paczek niemieckich Pampersów :) I tak się zaczęłam zastanawiać czy faktycznie nie mam ich za dużo :D

l22ncwa15v2ncszo.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Zawsze można sprzedać. Ja tym sposobem nabyłam kilka paczek niemieckich Pampersów :) I tak się zaczęłam zastanawiać czy faktycznie nie mam ich za dużo :D

można, ale jak nie masz komu osobiście to przez allegro nie zawsze się opłaca kasowo, no i musisz dymać na pocztę i wysyłać :D

w grudniu robiłam wyprzedaż na allegro sporej ilości rzeczy w domu i mam dość :P

d69c2n0azl70dnw1.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izoleccc wrote:
    Ja olej kokosowy używam na brzuch a dla młodego będzie do masażu i do dupki bo oliwki kupowac nie planuje. Awaryjnie mam jeszcze czysta lanoline.
    Olej lniany również jest zalecany. Próbowałam znaleźć u Sroki jakiś dobry emolient (żeby wiedzieć jaki kupić gdyby był potrzebny) ale nic szczególnego nie polecała. Jedyny słuszny miał w składzie dużą zawartość oleju lnianego.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2016, 13:17

A.Kasia, Lilou1984 lubią tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Lucky Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danusia trzymaj się tam :) będzie dobrze
    dawaj znaki co z brzuszkiem

Gośśś nie martw się może na zapas, ja wiem że łatwo się mówi, ale może to jednak jakiś błąd pomiaru... na pewno wszystko będzie w porządku, chociaż rozumiem że przeszłość wpływa na widzenie teraźniejszości :( życzę Ci spokoju ducha

Karolino, nieźle, czyli testujesz już wkładki laktacyjne? nie zazdroszczę :)
    u nas M by zrobił tak samo co Twój, czyli wózek i łóżeczko po wyjściu ze szpitala z maluchem z rękach, ale zmolestowałam go smutnym spojrzeniem i snuciem się po domu jak zbity piesek. Uległ, a ja trochę odetchnęłam. Córkę rodziłam nagle, będąc na obserwacji w szpitalu. W domu nie było nic, kompletnie nic zrobione i to było dla mnie takim źródlem stresu że nie umiałam się cieszyć ani porodem ani niczym. Tak bardzo chciałam by dom był przygotowany a łóżeczko pościelone. Mama wysłana z misją myła okna a M trzepał dywany, gdy ja przystawiałam małą do piersi po raz pierwszy. Łóżeczko złożyliśmy 3 dni po przyjściu do domu, bo byłam tak słaba, że leżałam i tylko z pomocą M wstawałam zaledwie do WC.
    Teraz tak nie chcę, o nie!!!

• Falon Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    Majtki poporodowe mam rozmiar L (przed ciążą M).

Zrobiłam tak samo jeśli chodzi o rozmiar. I zasugerowałam się Kasią (bo kiedyś wspominała) zamawiając te wielorazowe które nie są z flizeliny :-)

Co do pieluszek to mam tylko biedronkowe z Dady "1"x 2op. i "2"x 3op. Jeżeli coś się będzie działo w każdej chwili mąż może szybko dowieźć coś z innej marki. Nie ma sensu chyba robić na początek jaichś gigantycznych zapasów. Nie ma u nas na szczęście z tym problemu bo mamy blisko chyba do wszystkich możliwych marketów :)
    Chusteczki mam babydream z Rossmanna.

201604051765.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a powiedzcie mi jak to jest z ubezpieczeniem dziecka? czy to jakoś automatycznie podlega pod ubezpieczenie rodzica czy jak?

d69c2n0azl70dnw1.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasiu - mam pytanie. Pisałaś, że kupiłaś fotelik Maxi Cosi Citi SPS. Ja też wzięłam ten SPS, ale dzwonili, że kolory niedostępne i czy nie chcę tego fotelika Citi bez SPS.
    I tak się waham. Ten model SPS wzięłaś, bo miałaś jakiś konkretny powód czy tylko przez kolor?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 12:55

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izolecc proszę o adres na priv, bo prawdopodobnie dziś M będzie odwiedzał pocztę.

Izoleccc lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene ja przed ciążą miałam s,xs ale najmniejsze jakie znalazłam to chyba M ale może słabo szukam ,w każdym razie stwierdziłam,że M będą ok bo lepiej luźniejsze no i te podkłady wielkie :P

Magdalena ja też pokupowałam kosmetyki he polecane tylko przez sroke ,żeby jak najmniej chemii a na początku się chyba w ogóle nic nie używa więc ja już sama się gubię ? :(

Domiii podpinam się pod pytanie Domii, musimy jakoś zgłosić nasze dzieci?

Madlene.:) lubi tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    a powiedzcie mi jak to jest z ubezpieczeniem dziecka? czy to jakoś automatycznie podlega pod ubezpieczenie rodzica czy jak?

Domii ty masz działalność prawda? Z tego co pamiętam to w ciągu 7 dni od porodu musisz zgłosić dziecko do ZUS na odpowiednim formularzu

Przy umowie o pracę dziecko zgłasza twój pracodawca na twoj wniosek i wciąga je pod twoje ubezpieczenie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 13:04

domiii, ksanka, Lilou1984 lubią tę wiadomość

• Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky wrote:

a i nakładki na brodawki też miałam i teraz też kupiłam
    położna coś kwękała w szpitalu, ale jak mi córka poraniła do krwi i karmiłam ją mlekiem z krwią wyjąc z bólu, to sama położna kazała nakładać i tak karmić
    teraz nie dopuszczę do takiego stanu jak kiedyś, bo leczyłam pęknięcia kilka tygodni, trudno było, bo dziecko ssało i ssało i rany nie miały się kiedy zagoić mimo osłonek

A powiedz mi kiedy jest odpowiedni moment do używania tych nakładek. Jak powoli zaczynają brodawki boleć, czy jeszcze przed?

Lucky lubi tę wiadomość

28whyx8d41olhvnv.png
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate84 ja nie robie III prenatalnego, za każdym razem mój ginek wszystko sprawdza dokładnie, ma dobry sprzęt więc uznałam że nie ma sensu.

28whyx8d41olhvnv.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izoleccc wrote:

Przy umowie o pracę dziecko zgłasza twój pracodawca na twoj wniosek i wciąga je pod twoje ubezpieczenie.

a może to zrobić pracodawca mojego P czy musi być mój?
    i czy wystarczy wniosek "słowny" czy jakieś papiery musi wypełnić i złożyć pracodawcy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 13:10

d69c2n0azl70dnw1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    A.Kasiu - mam pytanie. Pisałaś, że kupiłaś fotelik Maxi Cosi Citi SPS. Ja też wzięłam ten SPS, ale dzwonili, że kolory niedostępne i czy nie chcę tego fotelika ale Cti. (bez SPS).
    I tak się waham. Ten model SPS wzięłaś, bo miałaś jakiś konkretny powód czy tylko przez kolor?

Wzięłam ze względu na ten SPS (bezpieczny system ochrony w przypadku uderzeń bocznych) ale później doczytałam, że zwykły CITY i tak to ma i poza takimi wizualnymi szczegółami niczym się nie różnią, więc nie wiem czy nie zamienię na CITY bo mają ładniejsze kolory ;)

‹‹ 1532 1533 1534 1535 1536 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ