Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
z pieluch mam małe i średnie opakowanie 1 premium pampers i duże opakowanie dwójek (przy córce też sporo dostałam od wpadających znajomych, a potem jakoś pieluchowe sprawy chętnie przejęli dziadkowie, przynajmniej zawsze wiedzieli że się ucieszymy z prezentu)
z chusteczek mam takie kremowe z Huggies, wg mnie naprawdę najlepsze, nie kleją się, myją do czysta, mogę nimi przemyć i swoją twarz i pupkę dziecka. sprawdziłam masę opakowań i u mnie wygrywają.
Co do mycia pod kranem.....to chyba życie zweryfikuje to podejście eko. Ja też tak zamierzałam, ale niestety wygoda wygrywa i nikt nie lata 20 razy dziennie pod kran z maluchem, któremu często gęsto leje się jeszcze coś po drodze
Dla mnie to utopia, a chusteczki takim złem nie są wcale, wystarczy wybrać odpowiednie dla siebie i pupki maluchamuminka83, ksanka, Kate84 lubią tę wiadomość
-
alinalii wrote:a właśnie ile kupujecie/kupiłyście opakowań pieluch??
jakiś zapas planujecie czy raczej na bieżąco?
na początek kupiliśmy po jednej paczce Pampersów, Dada i chyba jeszcze jednych...
zapasy lepiej robić po urodzeniu dziecka, bo nie wiadomo czy na któreś pampersy dziecko nie będzie uczulone i wtedy trzeba zmienić a zapasy idą w ...Lucky, muminka83 lubią tę wiadomość
-
coś się dziś słabo czuję, w szyjce kłuje mocno, nie wiem czy to ułożenie małego czy sama szyjka
synek sie rusza niemal non stop, co mnie cieszy i uspakaja
ale jakoś słabo mi, mdło i zgaga od rana, a zwykle dopada mnie gdy się kładę na noc
a i nakładki na brodawki też miałam i teraz też kupiłam
położna coś kwękała w szpitalu, ale jak mi córka poraniła do krwi i karmiłam ją mlekiem z krwią wyjąc z bólu, to sama położna kazała nakładać i tak karmić
teraz nie dopuszczę do takiego stanu jak kiedyś, bo leczyłam pęknięcia kilka tygodni, trudno było, bo dziecko ssało i ssało i rany nie miały się kiedy zagoić mimo osłonekMania1718 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMagda lena wrote:oooo olej kokosowy do pupki. A to ciekawe. nakupowałam tych kosmetyków dla małego i szczerze... nie wiem po jaką cholerę
Ja olej kokosowy używam na brzuch a dla młodego będzie do masażu i do dupki bo oliwki kupowac nie planuje. Awaryjnie mam jeszcze czysta lanoline.edyś, ksanka, Magda lena, RudyTygrysek lubią tę wiadomość
-
domiii wrote:na początek kupiliśmy po jednej paczce Pampersów, Dada i chyba jeszcze jednych...
zapasy lepiej robić po urodzeniu dziecka, bo nie wiadomo czy na któreś pampersy dziecko nie będzie uczulone i wtedy trzeba zmienić a zapasy idą w ...I tak się zaczęłam zastanawiać czy faktycznie nie mam ich za dużo
-
edyś wrote:Zawsze można sprzedać. Ja tym sposobem nabyłam kilka paczek niemieckich Pampersów
I tak się zaczęłam zastanawiać czy faktycznie nie mam ich za dużo
można, ale jak nie masz komu osobiście to przez allegro nie zawsze się opłaca kasowo, no i musisz dymać na pocztę i wysyłać
w grudniu robiłam wyprzedaż na allegro sporej ilości rzeczy w domu i mam dość -
Izoleccc wrote:Ja olej kokosowy używam na brzuch a dla młodego będzie do masażu i do dupki bo oliwki kupowac nie planuje. Awaryjnie mam jeszcze czysta lanoline.
-
Danusia trzymaj się tam
będzie dobrze
dawaj znaki co z brzuszkiem
Gośśś nie martw się może na zapas, ja wiem że łatwo się mówi, ale może to jednak jakiś błąd pomiaru... na pewno wszystko będzie w porządku, chociaż rozumiem że przeszłość wpływa na widzenie teraźniejszościżyczę Ci spokoju ducha
Karolino, nieźle, czyli testujesz już wkładki laktacyjne? nie zazdroszczę
u nas M by zrobił tak samo co Twój, czyli wózek i łóżeczko po wyjściu ze szpitala z maluchem z rękach, ale zmolestowałam go smutnym spojrzeniem i snuciem się po domu jak zbity piesek. Uległ, a ja trochę odetchnęłam. Córkę rodziłam nagle, będąc na obserwacji w szpitalu. W domu nie było nic, kompletnie nic zrobione i to było dla mnie takim źródlem stresu że nie umiałam się cieszyć ani porodem ani niczym. Tak bardzo chciałam by dom był przygotowany a łóżeczko pościelone. Mama wysłana z misją myła okna a M trzepał dywany, gdy ja przystawiałam małą do piersi po raz pierwszy. Łóżeczko złożyliśmy 3 dni po przyjściu do domu, bo byłam tak słaba, że leżałam i tylko z pomocą M wstawałam zaledwie do WC.
Teraz tak nie chcę, o nie!!! -
Magda lena wrote:Majtki poporodowe mam rozmiar L (przed ciążą M).
Zrobiłam tak samo jeśli chodzi o rozmiar. I zasugerowałam się Kasią (bo kiedyś wspominała) zamawiając te wielorazowe które nie są z flizeliny
Co do pieluszek to mam tylko biedronkowe z Dady "1"x 2op. i "2"x 3op. Jeżeli coś się będzie działo w każdej chwili mąż może szybko dowieźć coś z innej marki. Nie ma sensu chyba robić na początek jaichś gigantycznych zapasów. Nie ma u nas na szczęście z tym problemu bo mamy blisko chyba do wszystkich możliwych marketów
Chusteczki mam babydream z Rossmanna. -
A.Kasiu - mam pytanie. Pisałaś, że kupiłaś fotelik Maxi Cosi Citi SPS. Ja też wzięłam ten SPS, ale dzwonili, że kolory niedostępne i czy nie chcę tego fotelika Citi bez SPS.
I tak się waham. Ten model SPS wzięłaś, bo miałaś jakiś konkretny powód czy tylko przez kolor?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 12:55
-
Madlene ja przed ciążą miałam s,xs ale najmniejsze jakie znalazłam to chyba M ale może słabo szukam ,w każdym razie stwierdziłam,że M będą ok bo lepiej luźniejsze no i te podkłady wielkie
Magdalena ja też pokupowałam kosmetyki he polecane tylko przez sroke ,żeby jak najmniej chemii a na początku się chyba w ogóle nic nie używa więc ja już sama się gubię ?
Domiii podpinam się pod pytanie Domii, musimy jakoś zgłosić nasze dzieci?Madlene.:) lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnydomiii wrote:a powiedzcie mi jak to jest z ubezpieczeniem dziecka? czy to jakoś automatycznie podlega pod ubezpieczenie rodzica czy jak?
Domii ty masz działalność prawda? Z tego co pamiętam to w ciągu 7 dni od porodu musisz zgłosić dziecko do ZUS na odpowiednim formularzu
Przy umowie o pracę dziecko zgłasza twój pracodawca na twoj wniosek i wciąga je pod twoje ubezpieczenie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 13:04
domiii, ksanka, Lilou1984 lubią tę wiadomość
-
Lucky wrote:
a i nakładki na brodawki też miałam i teraz też kupiłam
położna coś kwękała w szpitalu, ale jak mi córka poraniła do krwi i karmiłam ją mlekiem z krwią wyjąc z bólu, to sama położna kazała nakładać i tak karmić
teraz nie dopuszczę do takiego stanu jak kiedyś, bo leczyłam pęknięcia kilka tygodni, trudno było, bo dziecko ssało i ssało i rany nie miały się kiedy zagoić mimo osłonek
A powiedz mi kiedy jest odpowiedni moment do używania tych nakładek. Jak powoli zaczynają brodawki boleć, czy jeszcze przed?Lucky lubi tę wiadomość
-
Izoleccc wrote:
Przy umowie o pracę dziecko zgłasza twój pracodawca na twoj wniosek i wciąga je pod twoje ubezpieczenie.
a może to zrobić pracodawca mojego P czy musi być mój?
i czy wystarczy wniosek "słowny" czy jakieś papiery musi wypełnić i złożyć pracodawcy?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 13:10
-
nick nieaktualnyMagda lena wrote:A.Kasiu - mam pytanie. Pisałaś, że kupiłaś fotelik Maxi Cosi Citi SPS. Ja też wzięłam ten SPS, ale dzwonili, że kolory niedostępne i czy nie chcę tego fotelika ale Cti. (bez SPS).
I tak się waham. Ten model SPS wzięłaś, bo miałaś jakiś konkretny powód czy tylko przez kolor?
Wzięłam ze względu na ten SPS (bezpieczny system ochrony w przypadku uderzeń bocznych) ale później doczytałam, że zwykły CITY i tak to ma i poza takimi wizualnymi szczegółami niczym się nie różnią, więc nie wiem czy nie zamienię na CITY bo mają ładniejsze kolory