X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    My juz po kroplowce rozkurczowej i po nospie.
    Na usg Jasiek waży 1427 gram... :D
    Czekam na obiad :)

Izoleccc, A.Kasia, Magda lena, Madzialena90, Hannia123, M+M+?, Falon, Kate84, Madlene.:), She86, edyś, krówka_muffka, Lucky, Gośśś, Karolina@, Mania1718, RudyTygrysek, perła ziemi, Mietka 30:), Lilou1984, Czarodziejka87, Karka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    a może to zrobić pracodawca mojego P czy musi być mój?
    i czy wystarczy wniosek "słowny" czy jakieś papiery musi wypełnić i złożyć pracodawcy?

Obojętnie może być twój pracodawca może być męża.
    Co do wniosków to musicie sie w pracy dowiedzieć ale raczej każda firma będzie wymagała tego na piśmie. U mnie w korpoświecie jest to kilka formularzy ;/

domiii lubi tę wiadomość

• domiii Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izoleccc wrote:
    Obojętnie może być twój pracodawca może być męża.
    Co do wniosków to musicie sie w pracy dowiedzieć ale raczej każda firma będzie wymagała tego na piśmie. U mnie w korpoświecie jest to kilka formularzy ;/

wszystko jasne, bardzo Ci dziękuję :)

d69c2n0azl70dnw1.png
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    a powiedzcie mi jak to jest z ubezpieczeniem dziecka? czy to jakoś automatycznie podlega pod ubezpieczenie rodzica czy jak?

Rodzic musi zgłosić do zusu dziecko aby ubezpieczyli ;) u pracodawcy pewnie wystarczy wysłanie maila z informacjami:
    -imię i nazwisko dziecka
    -pesel
    -adres zamieszkania :)

Jeśli zgłaszamy z własnej działalniści to do zus składami druk ZCNA :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 13:22

domiii, Izoleccc, Kate84, Madlene.:), Est lubią tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danusiu - smacznego obiadku :)

Dzięki Kasia - to okej, zgodzę się na ten bez SPS. W ogóle to jakaś bieda z kolorami. Czyżbym za późno się obudziła :o?! :(

d'nusia lubi tę wiadomość

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w sprawie tego zasiłku 1000 zł przez rok dla bezrobotnych/studentów/rolników to dowiedziałam się od siostry, że jeśli ktoś jest ubezpieczony w KRUS to właśnie tam składa wniosek. Ona właśnie składała bo chociaż urodziła w lipcu to i tak należy jej się to świadczenie od stycznia do ukończenia przez dziecko roku. Na stronie KRUS formularze są już od grudnia. Niestety nie wiem jak to jest z bezrobotnymi i studentami :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    Dzięki Kasia - to okej, zgodzę się na ten bez SPS. W ogóle to jakaś bieda z kolorami. Czyżbym za późno się obudziła :o?! :(

SPS ma tylko kilka kolorów :/ Większy wybór jest w zwykłym CITI bo chyba z kilkanaście kolorów.

• alinalii Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja towniez nie robię tego III badania, mój lekarz ma świetny sprzęt i za każdym razem bada wszystkie parametry ;)

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aa no i zapraszam na rolady z kluskami śląskimi + buraczki

aaaa ciągle bym jadła!!!!!!!! ;P

Kate84, Magda lena, Falon, nataliano, domiii, krówka_muffka, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

www.suwaczki.com
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczynki :)

Po wczorajszych przebojach z telefonami od Gemini, muszę im przyznać, że słowa dotrzymali i przed godziną kurier dotarł z paczką :)

Dziś zrobiłam sobie listę zamówień, które poczyniłam w okolicy weekendu i wyszło mi, że czekam jeszcze na 2 kurierów i trzy przesyłki zostaną dostarczone do paczkomatów :-D Wszystko bez wychodzenia z łóżka, ten postęp cywilizacyjny zdecydowanie nie sprzyja oszczędzaniu na "stare lata" ;)

Kate84, Magda lena, Karolina@, ksanka, Lucky, Gośśś, Lilou1984 lubią tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, zwykły citi ma o niebo lepsze kolory, ale producent ma jakieś opóźnienie i muszę czekać 2 tygodnie n wybrany kolor przeze mnie, a i tak nie dają gwarancji, że będzie za 2 tyg! :-/

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Dziewczyny, w sprawie tego zasiłku 1000 zł przez rok dla bezrobotnych/studentów/rolników to dowiedziałam się od siostry, że jeśli ktoś jest ubezpieczony w KRUS to właśnie tam składa wniosek. Ona właśnie składała bo chociaż urodziła w lipcu to i tak należy jej się to świadczenie od stycznia do ukończenia przez dziecko roku. Na stronie KRUS formularze są już od grudnia. Niestety nie wiem jak to jest z bezrobotnymi i studentami :/
    Bezrobotny i student sklada w urzedzie gminy wniosek, osoby na wlasnej dzialalnosci lub ktorym przyslyguje zasilek lub urlop w mniejszej wysokosci niz 1000zl na stronie zusu jest wniosek o przyznanie zasilku macierzynskiego i wyrownania go do swiadczenia rodzicielskiego.

Madlene.:) lubi tę wiadomość

• Hannia123 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja w związku z obecną sytuacją, odpuściłam USG III trymestru poza moim ginem. Też ma dobry sprzęt, sprawdza wszystko dokładnie, Mały rośnie cały czas równomiernie ok 40 centyla, a każdy dodatkowy wyjazd przy tej mojej rozwierającej się szyjce to słaby pomysł.
    I tak muszę w tym tygodniu pojechać jeszcze do endokrynologa i rozpisać eutyrox do porodu już, bo po ostatnim zwiększeniu dawki, tym razem tsh spadło z 1,7 do 1,2 (wcześniej regularnie zwiększał dawkę eutyroxu, bo zapotrzebowanie na hormon rosło i tsh grzecznie utrzymywało się na tym samym poziomie) i nie wiem czy dalej będzie leciało przy tej dawce, czy znów coś trzeba zmieniać, a ponieważ to hormon to jednak wolę skonsultować ze specjalistą.

Lucky lubi tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • jusiakp Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam z miasta z twardym brzucholem i potwornym rozrywaniem na dole brzuszka, kiedyś to mialam jak duzo chodzilam, myslalam ze przeszlo bo sie nie powtarzalo a jednak ehh.. teraz leze, wzielam no spe i nie wiem jak bede robic zakupy ostatnie do mieszkania a gdzie wyprawka ehh

jusiakp
    ug376iye25kbbp0p.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:

Ja dzisiaj otrzymałam wnioski. Można je pobrać na stronie też rządowej. Trzeba wypełnić i wystarczy przyjść z dowodem i aktem urodzenia. Tak mi powiedziała babka która udziela informacji.

ciri22, A.Kasia, Madlene.:), Czarodziejka87 lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• domiii Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita88 wrote:
    Rodzic musi zgłosić do zusu dziecko aby ubezpieczyli ;) u pracodawcy pewnie wystarczy wysłanie maila z informacjami:
    -imię i nazwisko dziecka
    -pesel
    -adres zamieszkania :)

Jeśli zgłaszamy z własnej działalniści to do zus składami druk ZCNA :)

dziękuję moja kopalnio wiedzy :*

to od razu skorzystam i zapytam, bo ciemna jestem w tym temacie:
    ile mam czasu od porodu na zgłoszenie wniosku o zasiłek macierzyński i czy robię to ja i muszę osobiście w oddziale ZUS?

oraz co po czasie kiedy skończy mi się zwolnienie lekarskie, a jeszcze nie zdążę złożyć wniosku o macierzyński?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 13:57

d69c2n0azl70dnw1.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jestem zielona jak nie wiem co w tych klimatach , naszczęście
    mam bardzo ogarniętą księgową która wszystko za mnie robi !

jedyne co mogę powiedzieć w tym temacie to , jak urodzę to do 2 tyg muszę jej o tym powiedzieć aby ona dalej zaczeła działać z macierzyńskim

www.suwaczki.com
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak to jest Dziewczyny jak mamy zwolnienie jeszcze na 3 tyg i urodzimy to od kiedy naliczają już macierzyński a nie l4?

km5szbmhexpco9m1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate84 wrote:
    A jak to jest Dziewczyny jak mamy zwolnienie jeszcze na 3 tyg i urodzimy to od kiedy naliczają już macierzyński a nie l4?

Od dnia porodu już macierzyński.

• Lucky Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene.:) wrote:
    A powiedz mi kiedy jest odpowiedni moment do używania tych nakładek. Jak powoli zaczynają brodawki boleć, czy jeszcze przed?

to chyba trochę trudno wyczuć
    na pewno pierwszych kilka razy będzie bez, bo miło czuć malucha na ciele, ale gdy juz nauczy się chwytać, albo co gorsza chwyta źle (a to może stwierdzić głównie fachowiec) a już pije z energią, to wtedy zaczyna się dewastacja sutków
    Ja myślę, że kilka razy będzie bez, a potem już będę nakładać.
    Myślałam też o nakładaniu tak co drugi raz, żeby może trochę te sutki hartować... Będę to sprawdzać w praktyce, ale coś muszę zrobić inaczej niż poprzednio, bo to jest ból nie do opisania, a rany miałam głębokie, przy jednym sutku to takie że myślałam że mi odpadnie :( a tu dziecko chce jeść i jeść :(

gdy będziesz na oddziale, to od razu spytaj o położną laktacyjną, poproś o sprawdzenie czy dobrze przykładasz dziecko i czy maluch dobrze chwyta ustami sutek. Nie radź się za bardzo w sprawie nakładek, bo one chyba zawsze są anty, ale ważne jest to przystawianie i chwytanie brodawki przez dziecko. A potem sobie najwyżej dołożysz nakładkę.
    Wiem, że nie wszystkie dzieci chcą ssać przez silikon. Moja nie widziała różnicy. Ja kupiłam te najmniejsze rozmiar S, miały malutkie dziurki i były bardzo mięciutkie

Madlene.:), Mania1718 lubią tę wiadomość

‹‹ 1533 1534 1535 1536 1537 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ