Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyHej,
My juz po kroplowce rozkurczowej i po nospie.
Na usg Jasiek waży 1427 gram...
Czekam na obiadIzoleccc, A.Kasia, Magda lena, Madzialena90, Hannia123, M+M+?, Falon, Kate84, Madlene.:), She86, edyś, krówka_muffka, Lucky, Gośśś, Karolina@, Mania1718, RudyTygrysek, perła ziemi, Mietka 30:), Lilou1984, Czarodziejka87, Karka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnydomiii wrote:a może to zrobić pracodawca mojego P czy musi być mój?
i czy wystarczy wniosek "słowny" czy jakieś papiery musi wypełnić i złożyć pracodawcy?
Obojętnie może być twój pracodawca może być męża.
Co do wniosków to musicie sie w pracy dowiedzieć ale raczej każda firma będzie wymagała tego na piśmie. U mnie w korpoświecie jest to kilka formularzy ;/domiii lubi tę wiadomość
-
Izoleccc wrote:Obojętnie może być twój pracodawca może być męża.
Co do wniosków to musicie sie w pracy dowiedzieć ale raczej każda firma będzie wymagała tego na piśmie. U mnie w korpoświecie jest to kilka formularzy ;/
wszystko jasne, bardzo Ci dziękuję -
domiii wrote:a powiedzcie mi jak to jest z ubezpieczeniem dziecka? czy to jakoś automatycznie podlega pod ubezpieczenie rodzica czy jak?
Rodzic musi zgłosić do zusu dziecko aby ubezpieczyliu pracodawcy pewnie wystarczy wysłanie maila z informacjami:
-imię i nazwisko dziecka
-pesel
-adres zamieszkania
Jeśli zgłaszamy z własnej działalniści to do zus składami druk ZCNAWiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 13:22
domiii, Izoleccc, Kate84, Madlene.:), Est lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny, w sprawie tego zasiłku 1000 zł przez rok dla bezrobotnych/studentów/rolników to dowiedziałam się od siostry, że jeśli ktoś jest ubezpieczony w KRUS to właśnie tam składa wniosek. Ona właśnie składała bo chociaż urodziła w lipcu to i tak należy jej się to świadczenie od stycznia do ukończenia przez dziecko roku. Na stronie KRUS formularze są już od grudnia. Niestety nie wiem jak to jest z bezrobotnymi i studentami
-
nick nieaktualny
-
ja towniez nie robię tego III badania, mój lekarz ma świetny sprzęt i za każdym razem bada wszystkie parametry
-
aa no i zapraszam na rolady z kluskami śląskimi + buraczki
aaaa ciągle bym jadła!!!!!!!! ;PKate84, Magda lena, Falon, nataliano, domiii, krówka_muffka, Mietka 30:) lubią tę wiadomość
-
Witajcie dziewczynki
Po wczorajszych przebojach z telefonami od Gemini, muszę im przyznać, że słowa dotrzymali i przed godziną kurier dotarł z paczką
Dziś zrobiłam sobie listę zamówień, które poczyniłam w okolicy weekendu i wyszło mi, że czekam jeszcze na 2 kurierów i trzy przesyłki zostaną dostarczone do paczkomatówWszystko bez wychodzenia z łóżka, ten postęp cywilizacyjny zdecydowanie nie sprzyja oszczędzaniu na "stare lata"
Kate84, Magda lena, Karolina@, ksanka, Lucky, Gośśś, Lilou1984 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA.Kasia wrote:Dziewczyny, w sprawie tego zasiłku 1000 zł przez rok dla bezrobotnych/studentów/rolników to dowiedziałam się od siostry, że jeśli ktoś jest ubezpieczony w KRUS to właśnie tam składa wniosek. Ona właśnie składała bo chociaż urodziła w lipcu to i tak należy jej się to świadczenie od stycznia do ukończenia przez dziecko roku. Na stronie KRUS formularze są już od grudnia. Niestety nie wiem jak to jest z bezrobotnymi i studentami
Madlene.:) lubi tę wiadomość
-
I ja w związku z obecną sytuacją, odpuściłam USG III trymestru poza moim ginem. Też ma dobry sprzęt, sprawdza wszystko dokładnie, Mały rośnie cały czas równomiernie ok 40 centyla, a każdy dodatkowy wyjazd przy tej mojej rozwierającej się szyjce to słaby pomysł.
I tak muszę w tym tygodniu pojechać jeszcze do endokrynologa i rozpisać eutyrox do porodu już, bo po ostatnim zwiększeniu dawki, tym razem tsh spadło z 1,7 do 1,2 (wcześniej regularnie zwiększał dawkę eutyroxu, bo zapotrzebowanie na hormon rosło i tsh grzecznie utrzymywało się na tym samym poziomie) i nie wiem czy dalej będzie leciało przy tej dawce, czy znów coś trzeba zmieniać, a ponieważ to hormon to jednak wolę skonsultować ze specjalistą.
Lucky lubi tę wiadomość
-
Wróciłam z miasta z twardym brzucholem i potwornym rozrywaniem na dole brzuszka, kiedyś to mialam jak duzo chodzilam, myslalam ze przeszlo bo sie nie powtarzalo a jednak ehh.. teraz leze, wzielam no spe i nie wiem jak bede robic zakupy ostatnie do mieszkania a gdzie wyprawka ehhjusiakp
-
A.Kasia wrote:Dziewczyny, w sprawie tego zasiłku 1000 zł przez rok dla bezrobotnych/studentów/rolników to dowiedziałam się od siostry, że jeśli ktoś jest ubezpieczony w KRUS to właśnie tam składa wniosek. Ona właśnie składała bo chociaż urodziła w lipcu to i tak należy jej się to świadczenie od stycznia do ukończenia przez dziecko roku. Na stronie KRUS formularze są już od grudnia. Niestety nie wiem jak to jest z bezrobotnymi i studentami
Ja dzisiaj otrzymałam wnioski. Można je pobrać na stronie też rządowej. Trzeba wypełnić i wystarczy przyjść z dowodem i aktem urodzenia. Tak mi powiedziała babka która udziela informacji.ciri22, A.Kasia, Madlene.:), Czarodziejka87 lubią tę wiadomość
-
Martita88 wrote:Rodzic musi zgłosić do zusu dziecko aby ubezpieczyli
u pracodawcy pewnie wystarczy wysłanie maila z informacjami:
-imię i nazwisko dziecka
-pesel
-adres zamieszkania
Jeśli zgłaszamy z własnej działalniści to do zus składami druk ZCNA
dziękuję moja kopalnio wiedzy :*
to od razu skorzystam i zapytam, bo ciemna jestem w tym temacie:
ile mam czasu od porodu na zgłoszenie wniosku o zasiłek macierzyński i czy robię to ja i muszę osobiście w oddziale ZUS?
oraz co po czasie kiedy skończy mi się zwolnienie lekarskie, a jeszcze nie zdążę złożyć wniosku o macierzyński?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 13:57
-
ja jestem zielona jak nie wiem co w tych klimatach , naszczęście
mam bardzo ogarniętą księgową która wszystko za mnie robi !
jedyne co mogę powiedzieć w tym temacie to , jak urodzę to do 2 tyg muszę jej o tym powiedzieć aby ona dalej zaczeła działać z macierzyńskim -
nick nieaktualny
-
Madlene.:) wrote:A powiedz mi kiedy jest odpowiedni moment do używania tych nakładek. Jak powoli zaczynają brodawki boleć, czy jeszcze przed?
to chyba trochę trudno wyczuć
na pewno pierwszych kilka razy będzie bez, bo miło czuć malucha na ciele, ale gdy juz nauczy się chwytać, albo co gorsza chwyta źle (a to może stwierdzić głównie fachowiec) a już pije z energią, to wtedy zaczyna się dewastacja sutków
Ja myślę, że kilka razy będzie bez, a potem już będę nakładać.
Myślałam też o nakładaniu tak co drugi raz, żeby może trochę te sutki hartować... Będę to sprawdzać w praktyce, ale coś muszę zrobić inaczej niż poprzednio, bo to jest ból nie do opisania, a rany miałam głębokie, przy jednym sutku to takie że myślałam że mi odpadniea tu dziecko chce jeść i jeść
gdy będziesz na oddziale, to od razu spytaj o położną laktacyjną, poproś o sprawdzenie czy dobrze przykładasz dziecko i czy maluch dobrze chwyta ustami sutek. Nie radź się za bardzo w sprawie nakładek, bo one chyba zawsze są anty, ale ważne jest to przystawianie i chwytanie brodawki przez dziecko. A potem sobie najwyżej dołożysz nakładkę.
Wiem, że nie wszystkie dzieci chcą ssać przez silikon. Moja nie widziała różnicy. Ja kupiłam te najmniejsze rozmiar S, miały malutkie dziurki i były bardzo mięciutkieMadlene.:), Mania1718 lubią tę wiadomość