X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry ;)

My jeszcze dziś mamy dzień wolny a od jutra bierzemy się ostro za naukę na sesję.

Wczoraj się przestraszylam bo pomimo dużej dawki nospy i magnezu pojawił się ten ból miesiaczkowy... Na szczęście po odpoczynku przeszło...

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky Trzymajcie się dzielnie. nie zazdroszczę przeżyć nocnych, ale tak jak piszą dziewczyny - dobrze że jesteście pod fachową opieką, a sterydy w takiej sytuacji to chyba najlepsze wyjscie w razie "W". w każdym razie nie spiesz cie sie mimo wszystko ;) Tule!Bisous14.gif

wiem, że to trudne po tylu nerwach, ale spróboj się trochę przespać ....odpocząć

Ja już też rozpoczęłam w końcu 30 tydz :)

a teraz uciekam na angielski po przerwie noworocznej. M mi zabronił sie jeszcze ruszac z domu, ale po moim przeziebieniu - Wasze życzenia zdrowia chyba szybko pomogły bo dzisiaj czuje sie juz naprawdę dobrze :) szkoda mi wiec utraty kolejnej lekcji. opatulam sie szczelnie i jadę, szczególnie że to tylko 1,5 km od domku w dodatku samochodem :)

Miłego poranka!

ksanka, Czarodziejka87, Mania1718, Lucky, A.Kasia, Madzialena90, RudyTygrysek, Hannia123 lubią tę wiadomość

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RudyTygrysek wrote:
    Świetny prezencik z tą sesją też bym się bardzo cieszyła :)
    A komplecik piękny, jako że mój M to zapalony rowerzysta to też szukam fajnego zestawu dla naszego synka :) Mogłabyś zdradzić ile zapłaciłaś?

Kiedy zobaczyłam tą tkaninę w rowerki to wiedziałam, że muszę ja mieć. Jazda na rowerze to hobby moje i męża, więc może w ten sposób przybliżymy synka do tego sportu. Poza tym chciałam, aby komplet był uniwersalny - teraz dla synka, a w przyszłości mam nadzieję dla córki :)

Kocyk 75x100 - 45zł
    Poduszka antywstrząsowa - 35zł
    Ochraniacz - 35zł
    Kostka sensoryczna - 20zł

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2016, 08:50

Lucky, RudyTygrysek, Lilou1984 lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vincent Wow prawie 2,5kg pięknie, gratuluję! :-) a co do pomiarów i moczowodu myślę że lekarz wie co mówi :-)

Lucky przykro mi, że tak się skończyło i szyjka tak skraca. Wiem, że się denerwujesz ale myślę że dobrze, że te sterydy podali, jednak lepiej dmuchać na zimne. Na pewno nie zaszkodzą a mogą pomóc. Trzymam kciuki i daj znać po usg

Martka kurcze mi też się wydaje, że to tętno jest normalne, moja mała też ma zawsze w tych granicach i żaden lekarz nic nie mówi, w szpitalu na ktg jak szalała było nawet 170,180 i lekarz nie wspomniał, że coś nie tak? Jeśli będziesz spokojniejsza to tak jak Dziewczyny piszą idź na echo, ja jestem pewna że wszystko jest ok!

Ja dziś miałam głupie sny, śniło mi się że na jutrzejszej wizycie dr zdecydował, że zakładamy passer i widziałam jak to wszystko robi w tym śnie tak jakoś z boku... A sterydów na plucka dać nie chciał eh... Co za sny!

Miłego i spokojnego dnia Marcówki, powodzenia na wizytach dziś :-*

Vincent, Lucky, A.Kasia, Lilou1984 lubią tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vincent - piękna waga maluszka!

Lucky - strasznie mi przykro, że musiałaś doświadczyć tak niemiłej przygody. Sama pewnie zareagowałabym tak jak Ty. Dziewczyny bardzo fajnie Ci wszystko wytłumaczyły, w szczególności Ksanka. Jesteś już na tak zaawansowanym etapie, że będzie dobrze. Mam nadzieję, że szybko Cię puszczą do domu. Ściskam :*

Vincent, Lucky lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, a może chodzi też o to ze masz zwężony zapis? Leżałam długo w szpitalu wiec naogladalam się tych zapisów. Jeżeli przez cały czas trwania ktg nie spadnie tętno ani razu poniżej 140 to faktycznie troszkę wysokie. Ale po to jesteś w szpitalu, żeby to obserwować :-)

Lucky, A.Kasia lubią tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • polin Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie mamy łóżeczko, dojechało w zeszłym tygodniu, materacyk także przyjechał:

1.jpg

Vincent woow jaka waga maluszka - nie mogę się doczekać aż moja mała będzie tyle ważyć!

Marta mi też się wydaje że te tętno jest ok ale dobrze że jesteś pod dobrą opieką. Jak leżałam w szpitalu to też w sobotę była kobietka której na ktg w przychodni wychodziło zbyt wysokie tętno dzidzi a w niedzielę już ją lekarze do domu wypuścili bo wszystko w normie:)

Magda lena, Vincent, Karolina@, Kate84, Lucky, Renka88, muminka83, A.Kasia, Czarodziejka87, Madzialena90, Est, ksanka, RudyTygrysek, Mietka 30:), She86, alinalii, Lilou1984, Hannia123 lubią tę wiadomość

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane mam pytanie apropo pielęgnacji pupy maluszka. Zamierzam stosować Alantan gdyż jestem mu wierna na moje otarcia w pachwinach a także moja mama stosowala zarówno u mnie jak i u brata.

No ale tutaj pojawia się pytanie. Co lepsze ? Maść czy krem ?

Lucky lubi tę wiadomość

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    Marta, a może chodzi też o to ze masz zwężony zapis? Leżałam długo w szpitalu wiec naogladalam się tych zapisów. Jeżeli przez cały czas trwania ktg nie spadnie tętno ani razu poniżej 140 to faktycznie troszkę wysokie. Ale po to jesteś w szpitalu, żeby to obserwować :-)
    Nie jestem Narazie w szpitalu, mój lekarz chce żebym najpierw zrobiła echo serca płodu i zadecyduje. Bo mówi ze w szpitalu poza ktg nic nie zrobią. No jest zawyżone bo podstawowe tetno mam tak 150-155 :/

Lucky lubi tę wiadomość

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky, 3maj się Kochana. Bardzo dobrze, że dostałas sterydy!!!!!! W razie "w" (odpukać) maluszek będzie miał bardziej dojrzałe płuca!!!! To bardzo ważne.
    Koniecznie daj znać po usg.
    Ale się porobiło z tymi szyjami....

Lucky lubi tę wiadomość

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najpierw mówił ze zwężony zapis a potem ze tylko na początku, potem już oscylacja falujaca czyli prawidłowo . Najgorsze ze gdybym nie poszła na ktg z powodu skurczy to nikt by nie zwrócił na to uwagi...

Lucky lubi tę wiadomość

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • polin Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AAAA i rozpoczęliśmy dzisiaj 30 tydzień!!! Już zawsze lepiej z tą trójeczką z przodu.

d'nusia, Magda lena, Lucky, Renka88, A.Kasia, Czarodziejka87, Madzialena90, Est, Kate84, Karolina@, ksanka, Mietka 30:), M+M+?, Mania1718, Lilou1984, baassiia, Hannia123, Izoleccc, Falon lubią tę wiadomość

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skowroneczka87 wrote:
    Muminko, skad dokladnie pobieralas wniosek o ten 1000 zl?

www.rcl.gov.pl

https://wnioski.mpips.gov.pl/ewnioski/index.eup?contrastVersion=0

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Średnio moze ze 150-155. Z oscylacja 143-167. Ehh najpierw położna mowi ze zapis wąsko, potem jednak ze dobry :( ja zwariuje :(

Prawidłowe tętno jest między 110-160 podobno na tym etapie ciąży. Pamiętaj że tętno jest różne i kilka minut później mogło być mniejsze. Ja bym się martwiła przy tętnie powyżej 160-170. Jednak masz rację. Sprawdź dla spokoju. I nie słuchaj położnej. One często wprowadzają w stres - słuchaj lekarza.

Est lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Dorka87 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwaa wrote:
    Kochane mam pytanie apropo pielęgnacji pupy maluszka. Zamierzam stosować Alantan gdyż jestem mu wierna na moje otarcia w pachwinach a także moja mama stosowala zarówno u mnie jak i u brata.

Maść jest bardziej tłusta, krem lepiej się wchlania. Ja bym zaczela od maści i to tej zwykłej, bez "plusa". W plusie jest dodatek skladnika łagodzącego, a to bym zostawiła w razie większych podrażnień.
    Zamierzacie smarowac pupę dziecka przy kazdej zmianie pieluszki?

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky wrote:
    Dzien dobry
    Wczoraj po calymdniu skurczow juz nie chcialam sie denerwowac na noc w domu i wciagnela mnie machina szpitalna. Okazuje sie ze moja szyjka juz mocno krotka i nagle podali mi sterydy na rozwoj pluc Malucha. Jestem w szoku bo sie nie spodziewalam i bylam pewna ze tego unikne. Spac nie moge bo zegar tyka jak bomba nad moja glowa. W nocy byly 4 ciecia cesarskie a lozko mam 5cm od drzwi do sali operacyjnej. Znowu lezenie na korytarzu.
    Wczoraj sie splakalam przez te sterydy bo to bylo tak szybko i nikt mi nicnie tlumaczyl. A ja nawet nie uwazalam za bardzo gdy wy o tym pisalyscie :( i teraz sie boje co jest grane i nie wiem czego sie spodziewac :(
    M zdenerwowany gorzej niz ja i pewnie by powiedzial 'a nie mowilem' gdybym byla w lepszym stanie psychicznym
    No mam pietra :(

Kochana. Bardzo mi przykro. Sporo moich znajomych miało sterydy na rozwój płucek. Z tego co wiem to jest bezpieczne dla dziecka. Dzieci raz dwa nabierają mocy w klacie - mówiąc obrazowo. Możesz odczuwać mniejsze ruchy ale przez kilka dni ale będziesz mieć ktg i to będzie cię uspokajać. Teraz jesteś pod najlepszą możliwą opieką. Głowa do góry. Mam nadzieję że będziesz mogła leżeć w bardziej komfortowych warunkach a swoją drogą tyle się mówi o poszanowaniu godności pacjenta i uszanowaniu jego ale widać w Polsce nadal leży się na korytarzy i tyle z ochrony danych osobowych.

Lucky lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwaa wrote:

Kochana, tutaj masz odpowiedź :)
    https://www.youtube.com/watch?v=avgAqvjcNA8

edyś, M+M+?, Lucky lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,

ja jak zwykle po spacerze, króliczek powolutku pyrka, zapalone w kominku a teraz tylko relaks.... o jak dobrze

Est, Czarodziejka87, Mania1718, Lilou1984, Lucky lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Magda lena Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie będę smarowała po każdej zmianie pieluszki. Zamierzam przy wieczornej zmianie pieluchy smarować. No chyba, że będzie konieczność częściej...
    Ale przez pierwsze dni to w ogóle niczym nie chcę smarować, tylko przemywać chusteczkami i wacikami z wodą przegotowaną.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2016, 10:18

Dorka87, Karolina@, Est, A.Kasia, Czarodziejka87, Renka88, Mania1718, roletka lubią tę wiadomość

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    Ja nie będę smarowała po każdej zmianie pieluszki. Zamierzam przy wieczornej zmianie pieluchy smarować. No chyba, że będzie konieczność częściej...
    Ale przez pierwsze dni to w ogóle niczym nie chcę smarować, tylko przemywać chusteczkami i wacikami z wodą przegotowaną.

Mam takie same plany jak Ty. Ostatnio pytałam o to kilka doświadczonych mam i sugerowały, żeby nie smarować po każdej zmianie pieluszki a zamiast tego pozwolić kilka minut maluszkowi poleżeć bez pieluchy i wietrzyć. Chodzi o to, aby nie przyzwyczajać skóry do kremów i maści, bo jak zrobią się odparzenia to potem skóra nie reaguje na maści tak jak powinna.

Mania1718 lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
‹‹ 1539 1540 1541 1542 1543 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ