X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • polin Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupujecie karuzelkę do łóżeczka? Zastanawiam się czy jest sens? I oczywiście szukam jakiejś odpowiedniej na razie wpadła nam w oko taka
    http://nanutkowo.pl/pl/b-kids-karuzela-do-lozeczka-3w1-z-projektorem-i-lampka.html

Co o niej myślicie?

Ja chyba kremy i maści do pupki zostawię na wypadek gdyby coś się działo. Mam zamiar myć i pudrować:) Położne często się wypowiadają, że przyzwyczajamy skórę dziecka do działania takich kremów i maści a później jak jest to potrzebne to nie działa. Dlatego najpierw spróbuję bez żadnych kremów a jak nie będzie działać taki system to coś kupię.

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • 26Asia Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    Ja nie będę smarowała po każdej zmianie pieluszki. Zamierzam przy wieczornej zmianie pieluchy smarować. No chyba, że będzie konieczność częściej...
    Ale przez pierwsze dni to w ogóle niczym nie chcę smarować, tylko przemywać chusteczkami i wacikami z wodą przegotowaną.
    też bym chciała przemywać tylko wacikami z wodą przegotowaną, szkoda, że w szpitalu o to ciężko :/

mama Wiktorka i czterech aniołków :*
    relgh371wvtxbwmy.png
    oar8skjogda7iu2s.png

• Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry kochane :)

trzymam kciuki za was wszystkie :) będzie dobrze musi być :)

muszę się wam pochwalić, moja siostra przylatuje z narzeczonym do nas 12 lutego tak się cieszę, mam tylko nadzieję że mała nie zechcę wyjść w tym czasie chociaż kto wie. Ale by było chyba P. dostał by zawału :P i to on by potrzebował pomocy

miłego dnia <3

A.Kasia, Mania1718 lubią tę wiadomość

• Kate84 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polin ja kupiłam karuzele z projektorem ,żeby była też na później . ALe powieszę ją dopiero po skończonym 4 tż. małej.

26Asia ja do szpitala wzięłam te płatki kosmetyczne w dzień chyba będę tak przemywać a w nocy na szybko nawilżanymi :P

Co do kremów ja mam zamiar używać bephanten ale tylko po wieczornej kąpieli .

km5szbmhexpco9m1.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polin wrote:
    Kupujecie karuzelkę do łóżeczka? Zastanawiam się czy jest sens? I oczywiście szukam jakiejś odpowiedniej na razie wpadła nam w oko taka
    http://nanutkowo.pl/pl/b-kids-karuzela-do-lozeczka-3w1-z-projektorem-i-lampka.html

Co o niej myślicie?

Ja chyba kremy i maści do pupki zostawię na wypadek gdyby coś się działo. Mam zamiar myć i pudrować:) Położne często się wypowiadają, że przyzwyczajamy skórę dziecka do działania takich kremów i maści a później jak jest to potrzebne to nie działa. Dlatego najpierw spróbuję bez żadnych kremów a jak nie będzie działać taki system to coś kupię.

Tak zakupiłam karuzelę z canpola misie pod baldachimem. http://www.empik.com/canpol-misie-pod-parasolem-karuzela-pluszowa-canpol-sp-z-o-o,p1044714416,zabawki-p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2016, 11:02

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! Śniło mi się, że jestem w szpitalu i jutro mam mieć cesarkę :P Zupełnie się nie wyspałam, terach wchodzę na forum a tu takie wieści :/

Czarodziejka87 - dopiero po porodzie składamy ten wniosek :) ale zawsze lepiej go sobie wcześniej wypełnić razem z resztą wniosków (becikowe itd) by po porodzie mieć już naszykowane i tylko daty pouzupełniać :)

jusiakp - nie słuchaj głupot ;) poza tym nawet jeśli Ci się obniżył to ostatnio czytałam, że od 33 tygodnia tak już się może dziać i to naturalne.

Martka89 - w moim szpitalu mówili na zapis, że jest wąski wówczas, gdy mały zasnął i tętno oscylowało około 120-130 z małą ilością zarejestrowanych ruchów. Przy KTG dziecko powinno być aktywne aby zapis pracy macicy był miarodajny.

Vincent - wow, jaki kolos :D Rośnie jak na drożdżach :)

Robaczek89 - kurcze, jakby była w innym kolorze to bym chętnie wzięła a fioletowa mi niestety nie pasuje do wózka ;( Cena super, aż mi szkoda nie kupić...

Lucky - kochana trzymaj się! Dobrze zrobiłaś jadąc na izbę. Ksanka napisała wyczerpująco na temat sterydów, to wszystko dla Waszego dobra i może tylko pomóc. Teraz najważniejszy jest spokój :*

ksanka - 34 tydz! Pomyślałabyś te 10 tyg temu, że tyle wytrwasz? Ty to dopiero jesteś silna babka :)

Mania1718 - dotrwasz, dotrwasz ;) Ja Ci to mówię! Przy większej aktywności w ciągu dnia to normalne, że wieczorem macica będzie zmęczona. Mi przy leżeniu i tak wieczorem mocniej twardnieje niż rano. Byle nie stało się regularne i bolesne.

polin - piękne <3 Karuzelki na razie nie kupuję, liczę, że ktoś nam sprezentuje ;) Ta Twoja bardzo ładna ale radzę zainwestować w coś bardziej kontrastowego bo takie pastelowe kolory nie są dla małego dziecka interesujące.

Magda lena - też tak planuję. Myślę, że nie ma co oblepiać dupci maściami bez potrzeby. Niech ma dostęp powietrza.

ksanka, Czarodziejka87, Mania1718, Lilou1984, Lucky lubią tę wiadomość

• Dorka87 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zamierzam smarować tak raz dziennie jakas maścia, a właśnie się zdziwilam że na szkole rodzenia polozna kazala przy kazdej zmianie smarować czyms tłustym. Ale zrobię po swojemu ;-)
    nad wacikami z woda też się zastanawialam, ale chyba jednak mokre chusteczki to wygoda i chyba postawie na te z dobrym skladem ;-) i tyle :-)

Lucky lubi tę wiadomość

• Magda lena Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam karuzelę dla małego. Jestem psychofanką Kubusia Puchatka - http://allegro.pl/sklep-bemisie-pozytywka-do-lozeczka-kubus-puchatek-i5308627798.html

muminka83 lubi tę wiadomość

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • salomea Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita88 wrote:
    Na 100%. Dostarczasz do pracodawcy wnioski + akt urodzenia dziecka i pracodawca dołącza do kompletu zaświadczenie Z-3 i wszystko wysyła do Zusu :)

Czyli w moim przypadku (umowa do dnia porodu) będzie to wniosek o zasiłek macierzyński (wniosek Z-54)? Gdzie muszę zaznaczyć czy chodzi mi o półroczny czy roczny macierzyński? Sorki, że tak męczę, ale jestem w tym kompletnie zielona...

gg642n0aww2rhqzn.png
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie zamierzam smarować pupy za każdym razem. Myślę raczej nad pudrowaniem a do mycia wilgotne chusteczki - najwygodniejsze opcja :)

Lucky lubi tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu to prawda, mam wrażenie że jeszcze tak niedawno drzalam o każdy dzień a tu już 34 tydzień zaczynamy, kiedy to minelo. Pamiętam jak wczoraj gdy gin na wizycie w listopadzie mówił oby do nowego roku! Oczywiście w kalendarzu skreśla każdy dzień co już minął i jest to takie fajne że tyle krzyżykowy już postawionych.
    Ale patrząc na to to wszystkie jesteśmy mega! I ty już tyle wytrzymałas i Ola, i Gosss choć teraz bardziej jeszcze walczy. Wszystkie jesteśmy dzielne.

I tak prawdę mówiąc bez was byłoby trudno przebrnąć przez to wszystko, dzieki dziewczyny!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2016, 10:54

A.Kasia, Kate84, muminka83, Magda lena, d'nusia, Karolina@, Renka88, Czarodziejka87, MeAmerie, Mania1718, Lilou1984, Hannia123, Lucky, Est, Falon lubią tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strasznie mnie ciekawi ile Marysia waży ale nigdzie nie jest to napisane... Jeśli termin z usg wychodzi na koniec lutego to pewnie jest okej ale jestem ciekawa

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podobnie mam zamiar stosować bepanthen po wieczornej kąpieli nie częściej

Polin też sie zastanawiałam czy kupować karuzele ale jednak się przydaje i rozwija wyobraźnie maluszka.
    Ja właśnie dziś jadę do smykolandu odebrać moją:)
    Wybrałam Canpol misie pod parasolką:)

muminka83 lubi tę wiadomość

Filip 28.03.2016 <3
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salomea wrote:
    Czyli w moim przypadku (umowa do dnia porodu) będzie to wniosek o zasiłek macierzyński (wniosek Z-54)? Gdzie muszę zaznaczyć czy chodzi mi o półroczny czy roczny macierzyński? Sorki, że tak męczę, ale jestem w tym kompletnie zielona...

Wystarczy jak napiszesz swój wniosek np.

"Proszę o udzielenie mi zasiłku macierzyńskiego od dnia.... w związku z urodzeniem córki/syna........... (tu dane dziecka).
    Jednocześnie inforinformuję, że ojciec dziecka
    ............ (imię i nazwisko oraz pesel) nie będzie korzystał z dodatkowego urlopu macierzyńskiego oraz urlopu rodzicielskiej."

I to powinno wystarczyć :)

salomea lubi tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
  • polin Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze fajne te misie pod parasolem:) Muszę mężowi pokazać.

Jeszcze w kwestii wózków myślimy nad TAKO maxone, x-landerem, TAKO extreme i Mutsy IGO:)

1235c532865b4f6921927c7d443e2c36.jpg

Widziała któraś z Was na żywo ten wózek?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2016, 11:22

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polin - nie widziałam na żywo ale na fotce prezentuje się super :) Może troszkę mały kosz na zakupy ale poza tym śliczny.

Mój mały chyba zmienił pozycję i znowu uciska mi na pęcherz :/ Nie mogę się przez to wysikać, nic mnie nie boli ani nie piecze ale sikam po 10 kropel i tyle. Wkurza mnie to. Chyba się wybiorę jutro na ten posiew moczu skoro i tak lekarz kazał zrobić przed wizytą.

• ksanka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu pewnie Tymek znalazł znów poduszeczke z pęcherza :) i mu wygodnie bo co matka na to to nie ważne.
    Ja ostatnio siku robię na 3 podejścia, jedno siku, dopisanie i dokropelkowanie ;)
    Chyba teraz już tak jest :)

Co do wózka to u mnie dalej nic ale coraz bardziej skłaniać się albo do Junama albo do Emmaljunga i właściwie to polska Junama
    Staje się moim faworytem.
    http://artykulydzieciece.pl/wozki-2w1-gondola-spacerowka/1531-junama-sport-wozek-wielofunkcyjny.html
    Mam jeszcze do was pytanie, jakie badania macie zlecone przed wizytą i porodem bo u mnie oprócz morfologii i moczu, po raz kolejny toksoplazmoza, wr, HIV, hbs,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2016, 11:46

Mania1718 lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Mania1718 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    polin - nie widziałam na żywo ale na fotce prezentuje się super :) Może troszkę mały kosz na zakupy ale poza tym śliczny.

Mój mały chyba zmienił pozycję i znowu uciska mi na pęcherz :/ Nie mogę się przez to wysikać, nic mnie nie boli ani nie piecze ale sikam po 10 kropel i tyle. Wkurza mnie to. Chyba się wybiorę jutro na ten posiew moczu skoro i tak lekarz kazał zrobić przed wizytą.

Kasia opisałas idealną sytuację do mojej ;) Czasami mały się zlituje, obróci lekko główkę a wtedy siuski lecą jakby wody odchodziły :D
    Ksanka z tą podusią to super podsumowanie ;) U mnie te badania zrobili na początku i oczywiście nie ma żadnej powtórki ale co się dziwić w moim przypadku :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2016, 12:01

A.Kasia, ksanka lubią tę wiadomość

bhyw3e5eod46r94d.png[/link]
  • Dorka87 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polin a co za model wstawilas? bo to nie jest Mutsy Igo, prędzej Evo?

• Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka ja teraz przed wizytą 02 lutego mam zrobić morfologie,mocz i właśnie hbs,toxo miałam ostatnio
    Zobaczymy może na tej wizycie coś jeszcze zleci.

ksanka lubi tę wiadomość

Filip 28.03.2016 <3
‹‹ 1540 1541 1542 1543 1544 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ