Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Mania1718 wrote:Widzę że jesteśmy na etapie bolącego krocza
U mnie ból ten towarzyszy mi od dwóch tygodni. No co tu dużo gadać dziewczyny przygotowania do porodu ruszyły pełną parą
Jestem po spotkaniu z położną. O dziwo obejrzała mnie , tzn moją kokoche bo chciała być pewna czy nie ma krwawienia z dróg rodnych. Stwierdziła że to są żylaki sromu co dotyka kobiet w ciąży które juz rodziły. Opisała skąd się biorą i plan jest taki ze po pierwsze mam się zgłosić do mojego GP przepisze mi maści i żele do higieny. Po drugie mam obserwować czy się nie pogarsza wrazie co kierują mnie na szpital.
Posłuchałam serduszka i z pomiarów wynika ze mały ma około 2500g
na jakiej podstawie podają ci wagę maleństwa??? -
Falon Ja po porodzie wskoczę najprawdopodobniej w leginsy ciążowe i jakąś bluzę
O dresach czy jeansach nie ma mowy bo mam tylko małe rozmiary co odpada oczywiście
Zaraz po porodzie brzuszki będą na etapie 5-6 miesiąca ciąży (bynajmniej w moim przypadku )
Falon, Est lubią tę wiadomość
[/link]
-
Madzialena90 wrote:na jakiej podstawie podają ci wagę maleństwa???
Madziu zaraz wrzucę fotę wykresu który sporządzono na podstawie dwóch poprzednich ciążMierząc dno macicy w danym tygodniu wychodzi przybliżona waga
Madzialena90 lubi tę wiadomość
[/link]
-
nick nieaktualnyFalon wrote:Hej ja z takim pytankiem. Co zakładacie na wyjście ze szpitala? Getry? Dresy? Jeansy odpadają. Po porodzie SN może być ciężko się w cokolwiek ubrać aby było w miarę komfortowo. Sama niewiem... Hm...
Też ostatnio myślałam o ubraniu na wyjście i żałowałam, że nie jest lato bo poprzednio to sukienkę luźną założyłam i było mi wygodnie i przewiewnie. Pewnie założę chinosy z HM Mama bo wiem, że mnie nie będą uwierać w ranę po CC.
Zwróć uwagę na to, że po porodzie brzuch magicznie nie znika i czasami jeszcze przez jakiś czas wygodniej w ciążowych ciuchach chodzić.Mania1718, Falon, muminka83 lubią tę wiadomość
-
Mania1718 wrote:Madziu zaraz wrzucę fotę wykresu który sporządzono na podstawie dwóch poprzednich ciąż
Mierząc dno macicy w danym tygodniu wychodzi przybliżona waga
dziękuje ci bardzo bo w pon pytałam położną czy może mi podać przybliżoną wagę maleństwa to powiedziała że się nie da ????Mania1718 lubi tę wiadomość
-
Falon ja jakieś getry lub spodnie ciążowe.
Jeju jakie już wasze dzieci duże2.5 kg szok
Ja dzisiaj też jakiś dzień sprzątania :p wyszorowałam łazienkę, odkurzanie. Jeszcze w planach mop i prasowanie skończyć
Mój mąż jest niby pedant i mi nie raz wypomina, że coś tam zostawię, nie schowam, ale jak on się bierze za sprzątanie, to robi to mega po łebkach... ostatnio jak "poodkurzał", to w sypialni po kątach pozostawiał takie koty kurzu... no normalnie tragedia, a wytłumaczenie, a bo ciemno było i nie widziałNo i o dupę rozbić takie "sprzątanie" jego :p
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 12:57
Falon, Kate84, Mania1718, Lilou1984 lubią tę wiadomość
-
Bosheeee dziewczyny wyszłam tylko na spacer, a wróciłam z siatką pierdół. Przechodząc koło sklepu nie mogłam się oprzeć i zaopatrzyłam się w monte, mleczną kanapkę i maltanki, no wszystko co najzdrowsze O_o
Na wyjście ze szpitala na pewno ubieram leginsy i tunikę, która fajnie się układa zarówno z brzuszkiem jak i bez
Karolinko plan porodu właśnie przeglądam, i mam zamiar go wypełnić i mieć przy porodzie, na szybko to wolę dziecko rodzić niż jakieś papiery podpisywać. U mnie w szpitalu nie jest obowiązkowy, ale w razie czego będą mieli wszystko jasne opisane.Falon, Kate84, Mania1718, Kokaina lubią tę wiadomość
-
no to na obecną chwilę wygląda to tak :
oczywiście panikuję że czegoś zapomnę
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/8701c2812a3b.jpg
dla mnie:
chusteczki higieniczne
jednorazowe majtki poporodowe
bielizna normlana
podpaski bella
skarpety
koszula do karmienia
stanik do karmienia
koszulka do rodzenia
szlafrok
kapcie
japonki pod prysznic
ręcznik mały/duży
wkładki laktacyjne
ubranie na powrót do domu
woda duża, woda mała z dziobem
cukierki
komórka,aparat,tablet
kosmetyczka (według uznania ) podstawy higieny + makijaż
Emilka:
pampaersy
pieluchy tetrowe
mokre chusteczki
płatki kosmetyczne
oliwa/krem do pupy/krem do buzi
smoczek
laktator elektryczny
butelka
śpiworek na wyjście
kocyk + kołuderka
ubranka (3 komplety)
rożek
jeśli coś mi umknęło to proszę , doradzcie coś
baassiia, Madlene.:), Karolina@, Falon, She86, Kate84, Teresa1992, olatychy, Mania1718, Czarodziejka87, edyś, Kokaina, d'nusia, Mietka 30:), nataliano lubią tę wiadomość
-
Madziu wykres ten jest tylko przyblizonym wyznacznikiem wagi. Jednej znajomej sprawdzil sie co do grama a drugiej odjal pol kilo (przeprowadzilam wywiad
) Nie jest to stuprocentowy pomiar ale najwzniejsze ze macica roscie i dzidzia tez
Na gorze w lewym rogu sa moje dane, ponizej dane moich dzieci z waga po porodzie i w ktorym tygodniu je urodzilam
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d052937f7d19.jpg[/link]
-
Makijaż? Podziwiam
Mi się ostatnio nie chciało do gina malować a co dopiero po porodzie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 13:59
alinalii lubi tę wiadomość
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
Mania1718 wrote:Madziu wykres ten jest tylko przyblizonym wyznacznikiem wagi. Jednej znajomej sprawdzil sie co do grama a drugiej odjal pol kilo (przeprowadzilam wywiad
) Nie jest to stuprocentowy pomiar ale najwzniejsze ze macica roscie i dzidzia tez
Na gorze w lewym rogu sa moje dane, ponizej dane moich dzieci z waga po porodzie i w ktorym tygodniu je urodzilam
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d052937f7d19.jpg
Mania proszę pomóż mi troszkę w poniedziałek miałam 34 cm czyli mała w przybliżeniu ma ponad 2,5 kg??? dobrze to kumam? -
Mi aż wstyd ... bo moje torby do szpitala wyglądają jakbym tam na 10 dni jechała, a nie na 3. Mam duży polarowy szlafrok. innego nie mam, a szkoda mi kasy żeby kupić... Że też trzeba ten szlafrok brać. No ale do pokoju badań przejść po korytarzu no trzeba to tak głupio bez...
Ja jeszcze muszę wziąć sztućce swoje, kubeczek. Zastanawiam się własnie nad bielizną zwykłą... ale chyba nie biorę? Albo 1 parę majtek takich "okresowych" wezmę. -
Madzialena90 wrote:Mania proszę pomóż mi troszkę w poniedziałek miałam 34 cm czyli mała w przybliżeniu ma ponad 2,5 kg??? dobrze to kumam?
Dobrze kumasz
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 13:25
Madzialena90 lubi tę wiadomość
[/link]
-
Magda lena wrote:Mi aż wstyd ... bo moje torby do szpitala wyglądają jakbym tam na 10 dni jechała, a nie na 3. Mam duży polarowy szlafrok. innego nie mam, a szkoda mi kasy żeby kupić... Że też trzeba ten szlafrok brać. No ale do pokoju badań przejść po korytarzu no trzeba to tak głupio bez...
Ja jeszcze muszę wziąć sztućce swoje, kubeczek. Zastanawiam się własnie nad bielizną zwykłą... ale chyba nie biorę? Albo 1 parę majtek takich "okresowych" wezmę.
mi równiez było szkoda kupować nowego , a tez mam taki wielki polarowy , który zajmuje masę miejsca, bielizne zwykłą biorę , nie zajmuje dużo miejsca, no a jakoś do domu trzeba wrócic , do tego wziełam zwykłą podpaskę okresową , zeby z tą wielką nie jechac do domu -
ja torby jeszcze nie mam spakowanej ale już wszystko mam i dla siebie i dla Matiego
więc wystarczy to tylko przerzucić i już
co do wózka to już zamówiony, zapłacony ale stoi w sklepie mąż go odbierze jak już urodzę taki kolor SL7http://www.entliczekpentliczeksklep.pl/wozki-dzieciece/bebetto-torino-s-line-3w1-fotel-maxi-cosi-cabriofix-adac_p_1648.html
Od kilku dni dopada mnie i przeraża myśl porodu. A najbardziej to boję się że odeślą mnie ze szpitala (św. Zofia bo jadę bez znajomości) że nie będzie tam miejsca i będę się błąkać po Warszawie -
Falon wrote:Hej ja z takim pytankiem. Co zakładacie na wyjście ze szpitala? Getry? Dresy? Jeansy odpadają. Po porodzie SN może być ciężko się w cokolwiek ubrać aby było w miarę komfortowo. Sama niewiem... Hm...
ja to pewnie leginsy, całą ciążę w nich śmigam, nawet -15 jak było
Kupiłam sobie takie fajne ocieplane 3 pary różne kolory i już.Falon lubi tę wiadomość
-
RudyTygrysek wrote:Alinalli ja krokiety robiłam jakieś 2 tygodnie temu bo mój M stwierdził że chce i koniec kropka
Muminko a jaki masz plan na te schabowe? Bo zawsze masz ciekawe pomysły na obiadek
Ja wczoraj robiłam kotlety jajeczne i na dziś zostały jeszcze więc obiad mam z głowy, ale myślę że dla przeziębionego M rosołek zrobię o ile oczywiście będzie chciał
Powiedzcie mi kochane czy widziałyście gdzieś w sklepie płyn Loveli na promocji? Bo muszę zakupić i nie wiem gdzie najbardziej się opłaca.I jeszcze jedno na ile prań wystarcza Wam ta butelka 1,5 litrowa?
Co do pralek to my z M zakupiliśmy chyba we wrześniu nową pralkę co by później się nagle stara nie zepsuła a była tak stara że aż dziwne że działała
eh schabowe zawsze około 2 h maczam w miksturze z jajka i śmietany plus przyprawy. Używam jedynie soli i pieprzu. Następnie do bułki tartej i patelnia. Na osobnej pieczareczki duszę.RudyTygrysek, Mietka 30:), Lilou1984 lubią tę wiadomość
-
Ja właśnie mam tylko taki gruby szlafrok i poza tym trochę zmarnowany. Naoglądałam się na allegro i takie które mi się w miarę podobają po 100 zł kosztują, więc chyba sobie daruje, a do szpitala wezmę taką większą flanelową rozpinaną koszule lub bluzę. W szpitalach gorąco i większość czasu i tak będę w samej pidżamie siedzieć, więc na te kilka minut szkoda inwestować :p