X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciala jeszcze kilka dni, bo z tym przeziębieniem i opryszczką nie mogłabym dotknac dziecka. Zawsze mi wyskakiwala raz na rok a teraz czwarty raz w przeciągu pół roku

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do nie mieszczenia się w ciuchy to mi moje ukochane spodnie jeansowe z H&M ciążowe zaczynają cisnąć w brzuch. w tyłku ok, ale brzuch mi rośnie że hej...:P
    chyba jutro zawiozę do poprawek krawieckich moje 2 pary do poszerzenia wora na brzuch :P

Alinali jak Cie tak męczy ta zgaga i żadne naturalne metody Ci nie pomagają, to ja bym się skusiła na jakąś farmakologie. Już kiedyś pisałam o omeprazolu, ma napisane w ulotce że można go stosować w ciąży. możesz się skonsultować z lekarzem, dla pewności, ale wiem od znajomego gastrologa że wypisują to kobietom w ciąży i jest ok. bez recepty masz dawke 10 mg a na recepte 20 mg. bierze się go 30 min przed posiłkiem, a jak zgaga męczy Cię w nocy to bym raczej brała przed kolacją :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 02:52

alinalii lubi tę wiadomość

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam że mój brzuszek całą ciąże całkiem nisko. Ale może zależy to też od położenia maluszka ?

Ja dziś mam tak wielką ochotę na cheesburgera z maca że masakra! :D

Kate84, Magda lena lubią tę wiadomość

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym brzuszkiem to ja nie wiem... Dopóki nie założyli mi pessara (w 26tc) brzuch miałam nisko, po założeniu brzuch się wyraźnie podniósł do góry no i teraz też jest cały czas wysoko.
    Ale nie zawsze musi brzuch opaść do porodu, prawda?

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena nie zawsze :) tak samo jak nie zawsze musi odpaść Ci już w domu czop albo odejść wody :)

d69c2n0azl70dnw1.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    swoją drogą ciekawe jak już wszystkie urodzimy czy będziemy tutaj nadal zaglądać :) bo jak np. patrzę na Styczniówki to tam głównie dyskusje o kupach się odbywają :D

muminka83, alinalii, d'nusia, Falon, ksanka, Kate84, Est, RudyTygrysek, Czarodziejka87, Izoleccc, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png

Wysłany: 31 stycznia 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie ;)

Moja siostra cioteczna pojechała do szpitala na rutynowe ktg i patrzą skurczy zero ale rozwarcie na 4 cm. Przebili jej oni pęcherz plodowy i moment urodziła :)
    Odejścia czopu też mówi że nie zauważyła.

Wysłany: 31 stycznia 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    swoją drogą ciekawe jak już wszystkie urodzimy czy będziemy tutaj nadal zaglądać :) bo jak np. patrzę na Styczniówki to tam głównie dyskusje o kupach się odbywają :D

Mam nadzieję że będziecie tu zaglądać :D
    Ja zamierzam bo zawsze jest z kim pogadać :)

domiii, baassiia, muminka83, Magda lena, A.Kasia, ksanka, Est, Czarodziejka87, Lilou1984, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

• baassiia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A po porodzie przechodzicie od razu asekuracyjnie na jakas diete mamy karmiacej? Ja sama nie wiem:/ oczywiscie nie polece od razu na kebaba, ale chyba bede w miare normalnie jesc i zobacze co sie bedzie dzialo.

W sumie znam przypadki gdzie kobiety jadly wszystko i dzidzius happy, a niektore przyslowiowa wode z chlebem, a ciagly placz... wiec ciezko przewidziec

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2016, 14:02

Teresa1992 lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu, moja położna powtarzała mi kilkadziesiąt razy "nie ma czegoś takiego jak dieta kobiety karmiącej, proszę nie dać się w to wmanewrować!" :)
    i ja też tak uważam - oczywiście pierwsze tygodnie potrawy powinny być lekkostrawne, żeby organizm i wszystkie narządy wróciły na swoje miejsce i normalnie zaczęły funkcjonować, ale nie zamierzam np. na rok odstawiać czekolady, cytrusów, kawy i innych - chyba, że maluszek będzie miał z tym problem, ALE pamiętajmy też, że kolki niemowląt są spowodowane niedojrzałością układu pokarmowego maluszka, a nie tym co Mama je :)
    trzeba po prostu jeść i obserwować swoje dziecko :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2016, 14:07

Magda lena, baassiia, d'nusia, A.Kasia, Falon, Karka, Est, Kate84, Lilou1984, RudyTygrysek, Teresa1992, Dorka87, Izoleccc, Martita88, Hannia123, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu - ja zamierzam normalnie się odżywiać, ale oczywiście bez fast foodów, napoi gazowanych, ostrych przypraw (to mnie najbardziej boli, bo kocham ostre jedzenie), dań ciężkostrawnych. Metodą prób i błędów. Zjem coś smażonego i zobaczymy jak mały zareaguje. Nie zamierzam rezygnować z przypraw i jeść tylko jałowe/szpitalne żarcie, na parze i nieprzyprawione. A Fuj. To dopiero niezdrowe :P :D
    No ale oczywiście wyjdzie w praktyce :) Obym nie musiała mieć takiej diety.

Moja koleżanka bez problemu jadła dania z grilla z dipem czosnkowym i keczupem, nic małemu nie było. :o

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2016, 14:10

baassiia, Teresa1992, Dorka87 lubią tę wiadomość

mhsvo7esg1a4x3m2.png

Wysłany: 31 stycznia 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo chce jeść w miare normalnie chyba że maluszkowi coś zaszkodzi.

Ogólnie zamierzam jeść po prostu lekkostrawnie i nie pić gazowanych napoi. Ponoć to szkodzi najbardziej. :)

baassiia lubi tę wiadomość

• jusiakp Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dziś dzień lenia, Synek piętro wyżej u dziadków od rana siedzi heh a ja oglądam "Porody" na ipli :-D

jusiakp
    ug376iye25kbbp0p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję, że jednak nie tylko o kupach będziemy tu rozmawiać ;) Chociaż oczywiście zdaję sobie sprawę, że jak już się ma w domu niemowlaka to kwestia koloru/konsystencji i częstości tych kup to temat nr 1 :D

baassiia - nie planuję żadnej diety eliminacyjnej. Mam zamiar jeść z myślą o dziecku ale nie będę żyła na ryżu i gotowanym kurczaku. Jeżeli u małego zobaczę jakieś objawy alergii to wtedy będę obserwować i starać się modyfikować dietę. Wydaje mi się, że żeby mieć pokarm i siłę do opieki nad noworodkiem nie można się katować żyjąc na chlebie i wodzie. A jak będzie w praktyce to się okaże :)

baassiia lubi tę wiadomość

• Mania1718 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Racja tym opadającym brzuchem, czopem i Bóg wie czym jeszcze :) Ja każda ciążę przechodzę inaczej. Z córką brzuch był wysoko a okazało się że jest spore rozwarcie przy rutynowej kontroli. Z synek brzuch był tak wielki że musiałby mi opasc na kolana żeby była widoczna zmiana :D Czop w obu przypadkach nie odszedł (bynajmniej nie zauważyłam tego)Teraz brzuszek średni widoczna zmiana od kilku dni.
    Basiu Ja na początku jeżeli będę karmiła zamierzam na początek zrezygnować z nabiału i wprowadzać go malutkimi kroczkami do menu. Oczywiście nic co gazowane, smażone i pikantne na początek. I zamierzam również sporo jeszcze doczytać na ten temat.
    Domiii myślę że po porodach jak najbardziej powinnyśmy zaglądać tutaj bo często porady doświadczonych mam oraz tego jak se możemy pomóc są niezbędne.

baassiia, domiii, A.Kasia lubią tę wiadomość

bhyw3e5eod46r94d.png[/link]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm a wytłumaczcie mi proszę o co chodzi z odstawieniem tych napojów gazowanych. No bo przecież jak wypiję szklankę gazowanej wody to mi się mleko gazowane nie zrobi :P Nie rozumiem za bardzo jak to ma działać a już nie pierwszy raz czytam o tym, że trzeba gazowane odstawić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2016, 14:19

Wysłany: 31 stycznia 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu mi mama mówiła że maleństwo ma wtedy wzdęcia

Mania1718 lubi tę wiadomość

• Mania1718 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu Słyszałam i czytałam mnóstwo teorii na ten temat ale zawsze trzymałam się że napoje gazowane powodują wzdęcia u niemowląt. Z drugiej strony woda mineralna jest dopuszczalna :/

bhyw3e5eod46r94d.png[/link]
  • Falon Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:

Ja myślę, że tym bardziej będziemy tu zaglądać! No bo z kim pogadać na interesujące tematy jak nie z Wami? Wiem, że żaden nie zrozumie mnie bardziej jak Wy mamuśki :-)
    Co do diety to u nas w SR też babka mówiła, że jeść normalnie, ale nie szaleć ze słodyczami i ostrożnie z truskawkami.
    Ja też jestem fanką pikantnych dań, więc postaram się z nich na początku zrezygnować. Natomiast woda niegazowana? Brrrr! Okropność. To jest dla mnie katorga, całą ciążę piję delikatnie gazowaną i nie wyobrażam sobie inaczej :-)

Mania1718, Madlene.:), domiii lubią tę wiadomość

201604051765.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwaa wrote:
    Kasiu mi mama mówiła że maleństwo ma wtedy wzdęcia

Ale to nielogiczne jest bo przecież jak wypijemy szklankę wody to ten gaz się do naszej krwi nie dostaje a mleko tworzy się w pęcherzykach mlecznych, które właśnie z naszej krwi pobierają składniki pokarmowe... Aż się w szpitalu położnych zapytam bo mój mały rozumek tego nie ogarnia.

Martka89, Hannia123 lubią tę wiadomość

‹‹ 1725 1726 1727 1728 1729 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ